Gegrilde pangasius met venkel

Gegrilde pangasius met venkel

Recept categorieën: Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 pangasius filets
  • 4 eetlepel(s) olie
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel zeezout
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel(s) sinaasappelschil fijngesneden

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.
  • Pangasius filets drogen en marineren; af en toe marinade over de vis scheppen. ± 30 minuten.
  • Verwarm de grillplaat of barbeque.
  • Haal de vis uit de marinade en laat hem uitlekken
  • De vis op de warme grillplaat leggen en na ± 3 minuten met 2 spatels omdraaien.
  • De vis is los van de ribbels.
  • Nog 3 minuten grillen en de vis is gaar.
  • Serveren met salade van venkel en geroosterde aardappel

Gegrilde Vispakketjes met Aardappelsalade van het Barbecue

Gegrilde Vispakketjes met Aardappelsalade van het Barbecue

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Groenten, Vis
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 pangasiusfilets à ca. 220 g
  • 200 g olijven gevuld met ansjovis
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 700 g aardappelschijfjes
  • 1 appel
  • 4 zakjes rauwkostsalade à 150 g
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel azijn
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verdeel de vis in 4 gelijke stukken.
  • Laat de olijven uitlekken en halveer ze.
  • Besprenkel 4 grote vellen aluminiumfolie met ½ eetlepel olijfolie.
  • Verdeel de vis en olijven over de folievellen.
  • Bestrooi met zout en druppel nog eens ½ eetlepel olijfolie over de vis.
  • Vouw de folie dicht om pakketjes te vormen.
  • Leg de vispakketjes ongeveer 7 minuten op een hete barbecue of grill.
  • Kook ondertussen de aardappelschijfjes in ruim kokend water met zout in ca.
  • 8 minuten gaar.
  • Giet af en spoel af met koud water.
  • Maak de appel schoon en snijd deze in plakjes.
  • Meng de aardappels met de appel, rauwkost, overgebleven olijfolie, mayonaise en azijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de vispakketjes en de salade over 4 borden.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio zou goed passen bij dit gerecht. Hun citrusaroma's en verfrissende zuurgraad zullen de gegrilde vis en de aardappelsalade mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Artisjokbodems met amandelsaus

Artisjokbodems met amandelsaus

Deze gegrilde avocado's zijn heerlijk als hoofdgerecht met een groene salade, of als luxe bijgerecht bij gegrild vlees
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 gram brie in kleine blokjes gesneden
  • 150 gram champignons in blokjes gesneden
  • Room naar smaak
  • Versgemalen peper
  • 4 avocado's

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur.
  • Meng de brie met de champignons en voeg room toe tot het mengsel smeuïg is.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Halveer de avocado's en verwijder voorzichtig de pit.
  • Lepel eventueel wat extra vruchtvlees uit om meer ruimte te maken voor de vulling.
  • Vul elke avocadohelft royaal met het brie en champignonmengsel.
  • Vet stukjes aluminiumfolie lichtjes in met zonnebloemolie en wikkel elke avocadohelft stevig in een stuk folie.
  • Leg de ingepakte avocadohelften op de barbecue en grill ze gedurende 5-7 minuten, of totdat de kaas gesmolten is en de avocado's zacht zijn.
  • Haal de ingepakte avocado's van de barbecue en laat ze kort rusten voordat je ze serveert.
  • Open voorzichtig het folie en serveer de gegrilde avocado's met brie en champignonvulling warm.

Notities

Een goede wijnkeuze bij gegrilde avocado's met brie en champignonvulling zou een wijn moeten zijn die de romige textuur van de brie en de zachte smaak van de avocado complementeren. Hier zijn enkele suggesties:
  1. Chardonnay: Een volle, romige Chardonnay met tonen van rijp fruit en een subtiele vanilletoets kan goed passen bij de romige textuur van de brie en de avocado.
  2. Sauvignon Blanc: Een Sauvignon Blanc met een goede balans tussen frisheid en fruitigheid kan ook een goede keuze zijn. Let op een exemplaar met wat body om de rijke smaken van de brie en champignons aan te kunnen.
  3. Pinot Gris/Grigio: Een droge Pinot Gris/Grigio kan ook goed werken vanwege zijn frisse en fruitige karakter zonder te overheersen.
  4. Rosé: Een droge, fruitige rosé kan een verfrissend contrast bieden en mooi samengaan met de gegrilde smaken.
  5. Lichte rode wijn zoals Pinot Noir: Als je liever rood drinkt, kies dan voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. Deze wijn heeft vaak zachte tannines en fruitige aroma's die goed samengaan met de romige textuur van de brie en de gegrilde smaken.
Zorg ervoor dat de wijn goed gekoeld is voor serveren, vooral als je de avocado's met brie en champignons buiten hebt gegrild.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 9g | Vet: 36g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Gegrilde Ananas met Kaas en Kokos

Gegrilde Ananas met Kaas en Kokos

Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 schijven ananas
  • 4 plakjes kaas bijvoorbeeld Goudse kaas
  • Gemalen kokos
  • Boter

Instructies

  • Bedek elke schijf ananas met een plakje kaas en strooi er wat gemalen kokos over.
  • Bestrijk 4 stukjes aluminiumfolie lichtjes met boter.
  • Leg op elk stuk folie een schijf ananas met kaas.
  • Vouw het aluminiumfolie goed dicht om pakketjes te vormen, zodat de kaas niet kan weglopen.
  • Verhit de barbecue tot middelhoog vuur.
  • Leg de pakketjes op de barbecue en grill ze gedurende ongeveer 7 minuten, of totdat de kaas gesmolten is en de ananas zacht en lichtbruin is geworden.
  • Haal de pakketjes van de barbecue en serveer ze direct.

Notities

Serveer deze gegrilde ananas met kaas en kokos als bijgerecht bij gegrild vlees of vis, of als verrassend dessert na een barbecue.

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past goed een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een demi-sec Champagne, die de zoete en hartige smaken mooi balanceert.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 7g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Saté Babi van Lidy Poll-Weber

Saté Babi van Lidy Poll-Weber

Saté van varkensvlees
Vandaag weer eens 'echte' saté babi gemaakt. Het was weer eens tijd.Een marinade maken kost weinig tijd ca. 5 minuten, een paar uur intrekken en smullen maar...
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram varkesnvlees mals
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 mespunt laospoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel djahe[poeder
  • 1 theelepel asem
  • 1 theelepel goela djawa

Instructies

Voorbereiding

  • Het vlees aan dobbelsteentjes snijden. de sjalotjes en knoflook fijnsnijden en kneuzen met de ketoembar, laos, zout, djahe, asem en goela djawa. de boter even smelten
  • Van het vuur halen en de kruiden met de ketjap erin roeren.
  • Het vlees nu hierin mengen en ongeveer een half uur laten staan.
  • Aan stokjes rijgen en roosteren op de barbecue of onder de grill.

Notities

Serveertips:
Buiten de barbecuetijd kan deze saté gegeten worden met een witte rijst, sajoer kerrie of alleen met wat rijst, komkommer een een mata sapi (gebakken ei).

Bbq karbonade

Bbq karbonade

Recept categorieën: Barbecue, Varkensvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 komkommer gewassen
  • 6 eetlepel(s) sladressing naturel
  • 2 eetlepel(s) fijngeknipt bieslook
  • 1 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 4 eetlepel(s) BBQ Vleeskruiden potje à 145 g (Silvo
  • 4 schouderkarbonades
  • 1 focacciabrood

Instructies

  • Schaaf de komkommer in plakjes en schep de dressing en de bieslook erdoor.
  • Wrijf het vlees in met de olie en bestrooi met de kruiden.
  • Bak het brood volgens de aanwijzingen op de verpakking af.
  • Verpak het vlees in aluminiumfolie en leg de pakketjes ± 7 minuten op het rooster boven een gloeiende barbecue.
  • Keer de pakketjes halverwege de bereidingstijd.
  • Neem het vlees uit de folie en laat het op het rooster van de barbecue nog even lichtbruin kleuren. Serveer met de salade en het brood.

Notities

Wijnadvies:
Huiswijn rood, Frankrijk

Gegrilde Teriyaki Vispakketjes met Rijstsalade

Gegrilde Teriyaki Vispakketjes met Rijstsalade

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Japan
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g snelkookrijst
  • 2 rode pepers
  • 1 prei
  • 500 g kabeljauwfilet 2 schaaltjes à 250 g
  • 8 eetlepels teriyaki marinade & saus flesje à 250 ml
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 400 g Thaise roerbakmix

Instructies

Voorbereiden:

  • Steek de barbecue aan en laat op temperatuur komen.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Groenten voorbereiden: Maak de rode pepers schoon, verwijder de zaadjes en snijd in reepjes.
  • Maak de prei schoon en snijd in ringen.

Pakketjes maken:

  • Leg vier stukken aluminiumfolie (25 x 25 cm) op het werkvlak.
  • Verdeel de kabeljauwfilet, rode peper en prei over de folie.
  • Sprenkel 2 eetlepels teriyakisaus over elke portie en vouw de pakketjes goed dicht.

Vis garen:

  • Leg de pakketjes op de hete barbecue en laat in 10-15 minuten gaar worden.

Rijstsalade bereiden:

  • Laat de rijst uitlekken en afkoelen.
  • Verhit intussen de olie in de wok en roerbak de Thaise groentemix gedurende 5 minuten.
  • Schep de gewokte groente door de rijst en breng op smaak met de rest van de teriyakisaus.

Serveren:

  • Serveer de vispakketjes met de rijstsalade.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 28g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Barbeque perziken met perzik-yoghurtijs en verse frambozensaus

Barbeque perziken met perzik-yoghurtijs en verse frambozensaus

Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g suiker
  • 4 rijpe perziken
  • 250 g frambozen
  • zonnebloemolie
  • 650 ml Mona Boordevol Yoghurtijs perzik
  • 4 takjes verse munt

eventueel

  • 1-2 eetlepel(s) frambozenlikeur

Instructies

  • Steek de barbecue aan of verhit de grillplaat.
  • Breng 1 dl water met de suiker aan de kook.
  • Haal zodra de suiker is opgelost de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.
  • Schil en halveer de perziken, verwijder de pitten.
  • Pureer met een staafmixer de frambozen met de afgekoelde suikersiroop (en eventueel de likeur).
  • De frambozensaus kan gezeefd worden, maar het hoeft niet!
  • Bestrijk het barbecue-rooster of de grill met wat olie en gril de perziken 5 minuten om en om.
  • Schep in het midden van 4 diepe borden een grote bol yoghurtijs perzik, leg de warme perziken ernaast en schep de frambozensaus over het ijs.
  • Garneer met de takjes munt.

Vispakketjes op de barbecue

Vispakketjes op de barbecue

Recept categorieën: Barbecue, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 1 kleine rettich of een klein bosje in plakjes gesneden radijs
  • olijfolie ca. 2 eetlepels
  • 6 stukken visfilet van circa 150 g per stuk bijv. kabeljauw, schol of wijting
  • Japanse sojasaus
  • peper
  • 6 lente-uitjes

Instructies

  • Snijd de citroenen in plakjes.
  • Schil de rettich.
  • Snijd de rettich in de lengte in plakken van 1 cm dik en circa 10 cm lang.
  • Scheur 6 stukken aluminiumfolie van 30 x 90 cm van de rol.
  • Vouw elk stuk dubbel.
  • Smeer het midden van elk stuk folie in met olijfolie.
  • Leg in het midden naast elkaar 3 rettichplakken.
  • Leg de visfilets op de rettich.
  • Besprenkel de vis met een beetje sojasaus en strooi er versgemalen peper op.
  • Zout is overbodig omdat de sojasaus zout is.
  • Leg op elk stuk vis enkele citroenplakjes en een heel lente-uitje.
  • Vouw nu de vispakketjes dicht: breng de langwerpige boven- en onderkant bij elkaar en vouw de randen om.
  • Vouw nu de zijkanten dicht en druk ze goed aan.
  • Vouw de zijkanten iets naar boven, zodat het pakketje op een zilveren boot lijkt.
  • Deze vispakketten worden, met de dichtgevouwen kant naar boven, op de barbecue gelegd.
  • Reken op circa 25 minuten gaartijd.
  • Omdat het van de hitte van het vuur afhangt hoe snel de vis gaar wordt, is het slim om één pakketje ter controle open te maken.
  • Dien de vis op in de folie, die op het bord wordt opengevouwen.

Notities

Serveertip:

Geef bij dit gerecht een salade van gemengde groene sla waardoor taugé is geschept.

Camenbert op de bbqmet kruiden geserveerd met Breydelspekjes en gefrituurde ui

Camenbert op de bbqmet kruiden geserveerd met Breydelspekjes en gefrituurde ui

Recept categorieën: Barbecue, Kaas, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
Servings: 1 persoon
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • camembert in Houten doosje
  • 100 g Breydelspek in stukjes
  • peper
  • Takje rozemarijn of andere kruiden vb dragon, tijm, ...
  • zout

Instructies

  • Dit gerecht wordt best klaargemaakt als het vuur van de BBQ niet meer gloedheet is.
  • Indien het vuur nog te heet is, kan er best eerst een vel aluminiumpapier op de rooster gelegd worden.
  • Haal de camembert uit het doosje en verwijder het papier rond de kaas.
  • Plaats de kaas terug in het doosje, maak een inkeping in de bovenkant van de kaas en steek er een takje rozemarijn (of andere kruidein..
  • Laat de kaas smelten op de bbq voor ongeveer 20 minuten.
  • Ondertussen bak je het Breydelspek aan.
  • Serveer de kaas samen met het spek en eventueel een stuk stokbrood – een heerlijke combinati

Notities

Tip:
Eventueel kan u er gefrituurde uitjes bij serveren.