Bockbier Stoof met Varkensvlees en Kruidkoek

Bockbier Stoof met Varkensvlees en Kruidkoek

Een rijk en smaakvol stoofgerecht met mals varkensvlees, uien, knoflook en prei, gestoofd in bockbier en verfijnd met kruidkoek. Serveer met frites en een frisse salade.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ dl bockbier bij voorkeur najaarsbockbier van Hertog Jan of Oer Bock van de Arcense Bierbrouwerij
  • 1 ½ dl bouillon
  • 50 gram boter
  • 1 teentje knoflook
  • 2 plakjes kruid- of ontbijtkoek
  • 1 dun preitje alleen wit en lichtgeel
  • 2 uien
  • 300-400 gram doorregen varkensvlees ontbeende halskarbonade
  • peper
  • zout

Instructies

  • Dep het vlees droog met keukenpapier, snijd het in dobbelstenen en bestrooi met zout en peper.
  • Snipper de uien fijn, hak de knoflook fijn en snijd het witte en lichtgeelgroene deel van de prei in smalle ringen.
  • Verhit de boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken.
  • Bak het vlees al omscheppend ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de uien, knoflook en prei toe en bak al omscheppend nog 3-4 minuten.
  • Schenk de bouillon en het bockbier erbij, roer door en breng aan de kook.
  • Leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het gerecht ongeveer 70 minuten zachtjes stoven.
  • Snijd de kruid- of ontbijtkoek in kleine blokjes en schep deze 20 minuten voor het einde van de stooftijd door het gerecht.
  • Roer het gerecht regelmatig om en voeg eventueel extra bouillon toe als het te droog wordt.
  • Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal en serveer met frites en een frisse groene salade.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperige frites en een frisse groene salade met een lichte dressing.
Wijnadvies:
Een glas van hetzelfde bockbier dat in het gerecht is gebruikt, past hier uitstekend bij.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Varkensvlees Stoofpotje met Kriekbier

Varkensvlees Stoofpotje met Kriekbier

Een heerlijk Belgisch stoofgerecht met mals varkensvlees, groenten en appel, gestoofd in Kriek Lambic. Serveer met aardappelen of friet en een frisse salade.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 appels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 75 gram boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 flesje Kriek Lambic
  • 1 laurierblaadje
  • 3 eetlepels natuurazijn
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • wat peper uit de molen
  • 1 prei
  • 600 gram magere hamlappen
  • 1 theelepel groene mosterd
  • 1 ui
  • eventueel wat fijngesneden olijven
  • zout

Instructies

  • Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 cm.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verwijder het lelijke blad en de worteltjes van de prei, snijd hem in ringen en was hem in een vergiet.
  • Was de bleekselderij, verwijder de draden en snijd hem in stukjes.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees in ongeveer 8 minuten rondom bruin.
  • Pel de knoflook en pers hem erboven uit.
  • Strooi er zout en peper over.
  • Bak de ui, prei en bleekselderij 1 ongeveer 3 minuten mee.
  • Voeg het laurierblaadje en de Kriek Lambic toe.
  • Laat alles met het deksel op de pan ongeveer 1 uur zachtjes stoven.
  • Voeg de stukjes appel toe.
  • Verwarm het vlees nog ongeveer 15 minuten door en door.
  • Verwijder het laurierblaadje en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng voor de dressing de natuurazijn, olijfolie, groene mosterd, een beetje knoflook, peper en eventueel olijven goed.
  • Verdeel de dressing over de veldsla.

Notities

Serveertip:
Serveer met gebakken aardappelen of friet en een frisse veldsalade met de kriekdressing.
Wijnadvies:
Een glas gekoelde Kriek Lambic past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 15g | Sugar: 20g

Gestoofd Varkensvlees met Bier en Rozijnen

Gestoofd Varkensvlees met Bier en Rozijnen

Een hartig en lichtzoet stoofgerecht met mals varkensvlees, gerookt spek en rozijnen, gestoofd in oud bruin bier. Geserveerd met tagliatelle en gegratineerd met Parmezaanse kaas.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • liter slagroom
  • 100 gram boter
  • 1 ½ dl oud bruin bier
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 75 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram gerookt spek
  • 400 gram hamlappen
  • 400 gram tagliatelle
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snijd de hamlappen in blokjes en het gerookte spek in kleine stukjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Verhit de boter in een pan en bak de ui en de knoflook zachtjes 2 minuten.
  • Voeg het vlees toe en bak het in ± 3 minuten rondom bruin.
  • Voeg het bier toe en stoof het vlees met het deksel op de pan in ± 50 minuten gaar.
  • Week intussen de rozijnen ± 15 minuten in heet water.
  • Kook de tagliatelle in ruim water met zout volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand en vet een ovenschaal in.
  • Neem na een half uur het deksel van de pan en laat het bier inkoken.
  • Giet de rozijnen af, dep ze droog en schep ze met de pijnboompitten door het vlees.
  • Bak nog 1 minuut.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Giet de tagliatelle af en schep de gesmolten boter erdoor.
  • Schep de helft van de tagliatelle in de ovenschaal, verdeel er het vleesmengsel over en leg de rest van de tagliatelle erop.
  • Roer de slagroom en de Parmezaanse kaas door elkaar en schenk dit over de tagliatelle.
  • Laat de tagliatelle in het midden van de grill in ± 3 minuten lichtbruin kleuren.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na het gratineren, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een donker Belgisch bier, passend bij het stoofvocht, of een fruitige rode wijn.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 40g | Vet: 40g | Sugar: 15g

Gestoofd Varkensvlees in Rode Wijn

Gestoofd Varkensvlees in Rode Wijn

Een smaakvol Portugees stoofgerecht met mals varkensvlees, chorizo, paprika en aardappelen, gestoofd in rode wijn. Heerlijk met brood om de saus op te dippen.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Portugal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 grote rode paprika
  • 2 grote vastkokende aardappelen
  • 1 ½ dl droge Portugese rode wijn
  • 150 gram chorizo aan een stuk
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 500 gram hamlappen
  • peper
  • zout

Instructies

  • Pel de ui en snijd in ringen.
  • Maak de paprika schoon, was en snijd in lange repen.
  • Schil de aardappelen, was en snijd in plakjes van ongeveer 3 mm dik.
  • Snijd de chorizo in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan.
  • Bak de chorizo zachtjes gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de hamlappen toe en bak al omscheppend in ongeveer 3 minuten bruin.
  • Voeg de uiringen en paprikarepen toe en bak ongeveer 2 minuten mee.
  • Voeg de aardappelplakjes, de rode wijn en 1 dl water toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Stoof het vlees zachtjes gaar in ongeveer 30 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met bruin stokbrood om de heerlijke saus op te dippen. Voor een koolhydraatarm of paleo dieet, serveer met extra groenten zoals bloemkoolpuree of een salade.
Wijnadvies:
Een stevige Portugese rode wijn, zoals een Dão of Alentejo.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 40g | Vet: 30g | Sugar: 7g

Zacht gestoofd varkensvlees met prei in tomatensaus

Zacht gestoofd varkensvlees met prei in tomatensaus

Langzaam gestoofd varkensvlees met zachte prei in een smakelijke tomatensaus. Een eenvoudig en smaakvol hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Voorverwarmde serveerschaal

Ingrediënten

  • 1 eetlepel aardappelmeel of maïzena
  • 75 gram boter + eventueel een klein klontje
  • 3 dl bouillon van tablet
  • Eventueel geraspte kaas voor garnering
  • 1 laurierblad
  • 300 gram rijst
  • 700 gram prei schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 500 gram varkensvlees in blokjes gesneden
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Verhit de boter in een braadpan en bak het varkensvlees bruin.
  • Voeg de bouillon toe en roer de tomatenpuree erdoor.
  • Leg het laurierblad erbij en breng op smaak met zout en peper.
  • Roer goed, zet het vuur laag en laat 1 uur stoven.
  • Voeg na een half uur de preiringen toe.
  • Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
  • Verwijder na 1 uur het laurierblad en breng eventueel verder op smaak met peper.
  • Haal het vlees en de prei uit de pan en schep in een voorverwarmde schaal.
  • Breng het stoofvocht aan de kook en bind het met aardappelmeel of maïzena.
  • Klop er eventueel een klein klontje boter door en schenk de saus over het vlees en de prei.
  • Bestrooi vlak voor het serveren eventueel met geraspte kaas.
  • Serveer met de gekookte rijst.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Côtes du Rhône, of een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Preischotel met Varkensvlees in Kerriesaus

Preischotel met Varkensvlees in Kerriesaus

Een smaakvolle en eenvoudige preischotel met malse stukjes varkensvlees in een licht gekruide kerriesaus met tomatenpuree.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Boter om in te bakken
  • Citroensap of azijn naar smaak
  • ½ theelepel kerrie
  • Peper
  • 500 gram prei
  • 200 gram varkenspoelet schouder, in blokjes
  • een restje jus ongeveer 1 dl
  • zout
  • ½ blikje tomatenpuree ongeveer 35 gram
  • eventueel bloem of maïzena om te binden

Instructies

  • Verhit een klontje boter in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de varkenspoelet in de hete boter rondom bruin.
  • Snijd de prei in ringen en voeg deze toe aan het vlees in de pan.
  • Bak de prei samen met de kerrie even mee, totdat de prei begint te slinken.
  • Voeg de tomatenpuree, het restje jus en wat zout en peper toe aan het vlees-preimengsel.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat het gerecht met de deksel op de pan ongeveer 45 minuten zachtjes sudderen, totdat het varkensvlees gaar en mals is.
  • Breng de preischotel op smaak met wat citroensap of azijn.
  • Indien gewenst, kun je de saus binden met een beetje bloem of maïzena, aangeroerd met wat water.
  • Serveer de preischotel warm.

Notities

Serveertip:
Dien de preischotel op met droge rijst of romige aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een droge Riesling of een fruitige Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Varkensschnitzels met Gesmoorde Champignons en Kaas

Varkensschnitzels met Gesmoorde Champignons en Kaas

Sappige varkensschnitzels bedekt met een smakelijk mengsel van gesmoorde champignons en uien, gegratineerd met smeltende jonge kaas.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel bieslook fijngehakt
  • Bloem om te bestuiven
  • Boter om in te bakken
  • 200 gram champignons in plakjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel dragon fijngehakt
  • 4 plakken jongebelegen kaas
  • 1 eetlepel kervel fijngehakt
  • 1 eetlepel peterselie fijngehakt
  • Peper
  • 4 schnitzels
  • 4 kleine uien gesnipperd
  • Zout

Instructies

  • Wrijf de varkensschnitzels in met zout en peper.
  • Bestuif ze licht met bloem.
  • Verhit een klontje boter in een braadpan op middelhoog vuur en bak de schnitzels aan beide kanten gaar en bruin.
  • Leg de gebakken schnitzels in een vuurvaste schaal.
  • Voeg eventueel nog wat boter toe aan de braadpan en fruit de gesnipperde uien zachtjes tot ze glazig zijn.
  • Voeg de in plakjes gesneden champignons toe aan de uien en smoor ze zachtjes gaar.
  • Breng het champignon-uienmengsel op smaak met citroensap, fijngehakte tuinkruiden (peterselie, kervel, bieslook en dragon), peper en eventueel nog wat zout.
  • Verdeel dit champignonmengsel gelijkmatig over de gebakken schnitzels in de ovenschaal.
  • Leg op elke schnitzel een plak jongebelegen kaas.
  • Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven (ongeveer 180°C) en laat de kaas smelten en lichtbruin worden.
  • Dit duurt enkele minuten.

Notities

Serveertip:
Serveer de varkensschnitzels met gebakken aardappelen of frites en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Grüner Veltliner of een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Varkensvleesrolletjes gevuld met Ei en Kruiden in Romige Saus

Varkensvleesrolletjes gevuld met Ei en Kruiden in Romige Saus

Malse varkensschnitzels gevuld met een smakelijk mengsel van ei, ui en verse kruiden, gestoofd in een romige saus.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 2 kleine uien
  • 4 takjes peterselie
  • 3 takjes selderij
  • 1 ½ theelepel tijm
  • zout
  • peper
  • 4 ongepaneerde varkensschnitzels á 100 gr
  • 50 gram boter
  • ½ eetlepel maïzena
  • ½ dl koffieroom
  • 1 ½ dl water

Instructies

  • Kook het ei in 10 minuten hard.
  • Laat het direct na het koken schrikken onder koud water.
  • Pel het ei en halveer het.
  • Wip boven een diep bord de eidooier uit de halve eieren en prak de dooiers fijn met een vork.
  • Snipper het eiwit van de gekookte eieren fijn.
  • Pel de uien en snipper ze heel fijn.
  • Knip de peterselie en selderij fijn met een schaar of hak ze fijn met een mes.
  • Voeg het fijngehakte eiwit, 1 eetlepel van de gesnipperde ui, ¾ deel van de fijngeknipte peterselie, het fijngesneden selderijmengsel, de tijm, zout en peper naar smaak toe aan de geprakte eidooiers.
  • Meng alles goed door elkaar tot een smeuïg vulling.
  • Spreid de varkensschnitzels uit op een snijplank.
  • Verdeel het ei-kruidenmengsel gelijkmatig over de schnitzels.
  • Rol de schnitzels stevig op en bind ze vast met rolladetouw of stevig keukengaren.
  • Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de gevulde varkensvleesrolletjes in ongeveer 5 minuten rondom lichtbruin.
  • Voeg de rest van de gesnipperde ui toe aan de pan en bak deze nog 3 minuten zachtjes mee tot hij glazig is.
  • Voeg 1 ½ dl water toe aan de pan.
  • Leg het deksel schuin op de pan en stoof de rolletjes in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar.
  • Roer de maïzena met 1 eetlepel koud water in een kleine kom tot een glad papje.
  • Schep de koffieroom door dit maïzenapapje.
  • Haal de gare vleesrolletjes uit de pan en leg ze op een serveerschaal.
  • Houd ze warm.
  • Voeg al roerend het maïzenapapje met de koffieroom toe aan het stoofvocht in de pan.
  • Blijf roeren tot de saus licht gebonden is en de gewenste dikte heeft.
  • Laat de saus niet koken na het toevoegen van de room.
  • Roer de rest van het fijngeknipte peterselie-selderijmengsel door de saus.
  • Schenk de romige saus rondom de gevulde varkensvleesrolletjes op de serveerschaal.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappelen, rijst of puree en bijvoorbeeld gestoofde groenten zoals worteltjes of sperziebonen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn met een zachte afdronk, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, past goed bij de romige saus en het gevulde varkensvlees. Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir zou ook kunnen.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Feestelijke Varkensrollade met Zonnige Sinaasappelsaus

Feestelijke Varkensrollade met Zonnige Sinaasappelsaus

Een sappige varkensrollade, perfect voor een feestelijke gelegenheid, overgoten met een heldere en smaakvolle zelfgemaakte sinaasappelsaus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels bloem of maïzena voor glutenvrij
  • 1 ½ dl bouillon controleer op glutenvrije variant
  • 200 gram boter of plantaardige boter/olie
  • 1 theelepel grof gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 2 schoongeboende sinaasappelen
  • 1 ½ dl droge witte wijn
  • 1 varkensrollade ca 1 kg
  • 1 ½ dl vers geperst gezeefd sinaasappelsap
  • zout naar smaak

Instructies

  • Wrijf de varkensrollade royaal in met grof gemalen zwarte peper en geraspte sinaasappelschil.
  • Verhit 150 gram boter (of plantaardige boter/olie) in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Braad de rollade rondom bruin aan.
  • Temper de warmtebron, dek de pan af en laat de rollade in ongeveer 1 uur zachtjes gaar braden.
  • Bedruip het vlees regelmatig met het braadvet.
  • Haal de gare rollade uit de pan en leg deze op een snijplank om te rusten.
  • Giet zoveel vet uit de pan dat er ongeveer 4 eetlepels overblijven.
  • Roer de bloem (of maïzena) door het achtergebleven vet en laat dit even garen (zonder bruin te worden).
  • Dit is de roux.
  • Voeg de mosterd, droge witte wijn en bouillon geleidelijk toe aan de roux, al roerend, om klontjes te voorkomen.
  • Schraap eventuele aanbaksels van de bodem van de pan en meng deze door de saus.
  • Roer het verse sinaasappelsap door de saus en breng deze aan de kook.
  • Laat de saus een paar minuten zachtjes doorkoken tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Zeef de sinaasappelsaus door een fijne zeef om een gladde saus te krijgen.
  • Breng de saus op smaak met zout.
  • Snijd de schoongeboende sinaasappelen in dikke plakken.
  • Verwarm de sinaasappelplakken in een klein beetje water in een aparte pan op laag vuur.
  • Snijd de varkensrollade in dikke plakken.
  • Leg de plakken dakpansgewijs op een serveerschaal en leg de warme sinaasappelplakken ernaast.
  • Schenk een beetje van de sinaasappelsaus over het vlees en serveer de rest van de saus apart.

Notities

Serveertip:
Lekker met aardappelpuree, geroosterde groenten of spruitjes.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn met een lichte zoetheid, zoals een halfdroge Riesling of een Viognier, past prachtig bij de sinaasappelsaus en het varkensvlees. Een lichte, kruidige rode wijn zoals een Pinot Noir kan ook een goede keuze zijn.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 50g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Perfecte Varkensfiletrollade Bereiden

Perfecte Varkensfiletrollade Bereiden

Leer hoe je een perfect gegaarde en sappige varkensfiletrollade bereidt met een eenvoudige basisbereiding.
Voorbereidingstijd5 minuten
(inclusief aanbraden en rusten)50 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw, Pasen
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40 gr boter
  • 2 eetlepels olie
  • 1 varkensfiletrollade ca 700 gr
  • peper
  • zout

Instructies

  • Haal de rollade ongeveer 30 minuten voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  • Dep de varkensfiletrollade droog met keukenpapier.
  • Verhit de olie en 30 gram boter in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de rollade in ongeveer 5 minuten rondom bruin, zodat alle kanten een mooie kleur hebben.
  • Voeg de overige 10 gram boter toe aan de pan.
  • Zet het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en braad de rollade zachtjes gedurende 35 tot 45 minuten gaar.
  • Keer de rollade regelmatig met een spatel of vleestang om een gelijkmatige garing te verzekeren.
  • De rollade is gaar wanneer het vlees stevig aanvoelt en niet veerkrachtig is als je er zachtjes op drukt.
  • Haal de gare varkensfiletrollade uit de pan.
  • Bestrooi de rollade direct met zout en versgemalen peper naar smaak.
  • Wikkel de rollade losjes in aluminiumfolie en laat deze ongeveer 15 minuten rusten.
  • Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen, wat resulteert in een malser stuk vlees.
  • Verwijder de aluminiumfolie en snijd de varkensfiletrollade met een scherp mes in mooie plakken.
  • Serveer direct.

Notities

Lactosevrij (mits boter vervangen wordt door olie)

Tip:

Gebruik een spatel of een vleestang om de rollade te keren. Als u met een vork in het vlees prikt, ontstaan er gaatjes waardoor vleessappen verloren gaan.
Nieuwe Titel:
Perfecte Varkensfiletrollade Bereiden
Nieuwe Slug:
perfecte-varkensfiletrollade-bereiden
Aantal Couverts:
4
Voorbereidingstijd:
5 minuten (exclusief rusttijd op kamertemperatuur)
Bereidingstijd:
40-50 minuten (inclusief aanbraden en rusten)
Receptcategorie:
Basisrecept Hoofdgerecht Varkensvlees Vlees Ovenschotel (kan eventueel in de oven gegaard worden)
Land:
Europees
Jaargetijde:
Alle Jaargetijden
Diëten:
Glutenvrij Koolhydraatarm Lactosevrij (mits boter vervangen wordt door olie) Paleo
Feestdag:
Kerstmis Pasen Oud en Nieuw (Geschikt voor diverse feestelijke gelegenheden)
Teaser:
Leer hoe je een perfect gegaarde en sappige varkensfiletrollade bereidt met een eenvoudige basisbereiding.
Materialen:
Aluminiumfolie Braadpan Keukenpapier Mes Spatel of vleestang
Ingrediënten:
40 gr boter 2 eetlepels olie 1 varkensfiletrollade (ca 700 gr) peper zout
Instructies:
Haal de rollade ongeveer 30 minuten voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dep de varkensfiletrollade droog met keukenpapier. Verhit de olie en 30 gram boter in een braadpan op middelhoog vuur. Bak de rollade in ongeveer 5 minuten rondom bruin, zodat alle kanten een mooie kleur hebben. Voeg de overige 10 gram boter toe aan de pan. Zet het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en braad de rollade zachtjes gedurende 35 tot 45 minuten gaar. Keer de rollade regelmatig met een spatel of vleestang om een gelijkmatige garing te verzekeren. De rollade is gaar wanneer het vlees stevig aanvoelt en niet veerkrachtig is als je er zachtjes op drukt. Haal de gare varkensfiletrollade uit de pan. Bestrooi de rollade direct met zout en versgemalen peper naar smaak. Wikkel de rollade losjes in aluminiumfolie en laat deze ongeveer 15 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen, wat resulteert in een malser stuk vlees. Verwijder de aluminiumfolie en snijd de varkensfiletrollade met een scherp mes in mooie plakken. Serveer direct.
Voedingswaarden (per portie, schatting):
Calorieën (kcal): 300 Koolhydraten (g): 1 Proteïne (g): 40 Vet (g): 15 Zout (g): 0.5 (afhankelijk van toevoeging) Suiker (g): 0
Serveertip:
Serveer de varkensfiletrollade met een jus getrokken van het braadvocht en diverse bijgerechten zoals aardappelpuree, geroosterde groenten of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte tot medium-bodied rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de smaak van de varkensfiletrollade.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 40g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g