Thaise Rundvleescurry met Pompoen

Thaise Rundvleescurry met Pompoen

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Thailand
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ eetlepel korianderzaadjes
  • ½ eetlepel witte peperkorrels
  • 5 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1 zakje verse koriander 15 g, fijngesneden
  • 500 g magere rib- of runderlappen in grove stukken gesneden
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 750 g pompoen geschild en in stukken gesneden
  • ½ rode peper in reepjes gesneden
  • 1 eetlepel Thaise vissaus

Instructies

  • Rooster de korianderzaadjes in een droge koekenpan tot ze geurig zijn.
  • Doe ze dan in een vijzel en laat afkoelen.
  • Stamp de korianderzaadjes en peperkorrels fijn in de vijzel.
  • Voeg geleidelijk aan knoflook, zout en de helft van de verse koriander toe, stampend tot een smeuïge currypasta.
  • Of pureer alle ingrediënten in een keukenmachine tot een pasta.
  • Marineer het vlees met de currypasta en laat het een uur op een koele plek rusten.
  • Breng in een braadpan de kokosmelk aan de kook.
  • Voeg het gemarineerde vlees toe en laat het afgedekt op zacht vuur 2-3 uur sudderen tot het gaar is.
  • Voeg de pompoen, rode peper en Thaise vissaus toe aan het vlees.
  • Laat nog eens 30 minuten zachtjes sudderen tot de pompoen gaar is.
  • Strooi de rest van de verse koriander over de curry voor het serveren.

Notities

Serveer deze Thaise rundvleescurry met pompoen met pandanrijst voor een heerlijke maaltijd.
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht, maar als je liever wit drinkt, kies dan voor een aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer.

Romige Risotto met Raapstelen en Rucola

Romige Risotto met Raapstelen en Rucola

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bosjes raapstelen ca. 200 g
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bakje rucola 30 g
  • 2 eetlepels roomboter
  • 150 g risottorijst
  • kippenbouillontablet
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Verwijder de worteltjes van de raapstelen.
  • Was de raapstelen, laat ze uitlekken en snijd ze grof.
  • Pel en snipper de ui en knoflook fijn.
  • Snijd de rucola grof.
  • Verhit de roomboter in een (braad)pan.
  • Bak de ui in ongeveer 5 minuten zacht, maar niet bruin.
  • Voeg de knoflook en risottorijst toe en bak kort mee.
  • Voeg de raapstelen toe en laat ze al omscheppend slinken.
  • Voeg het bouillontablet en 250 ml water toe en breng aan de kook.
  • Kook de risotto onafgedekt in ongeveer 15 minuten gaar, af en toe roerend.
  • Roer de rucola erdoor en laat kort meewarmen.
  • Breng de risotto op smaak met versgemalen peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige risotto met de frisse smaak van raapstelen en rucola past goed bij een droge Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio. De lichte en verfrissende tonen van de wijn vullen de smaken van de risotto perfect aan. Serveer de risotto met een (versgeraspte) Parmezaanse kaas voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 9g | Vet: 19g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Mexicaanse Kipstoofpot met Amandelen en Chocolade

Mexicaanse Kipstoofpot met Amandelen en Chocolade

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olie
  • 4 kippenbouten
  • 1 ui fijngesneden
  • 55 g amandelschaafsel
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 rode pepers fijngesneden
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • 1 mespunt kaneelpoeder
  • 1 blik tomatenblokjes 400 ml
  • 30 g bittere chocolade in blokjes

Instructies

  • Verhit in een braadpan de olie en braad de kip in 2 porties aan.
  • Haal de kip uit de pan.
  • Bak de fijngesneden ui in het achtergebleven bakvet tot deze zachtjes glazig is.
  • Haal de ui uit de pan.
  • Voeg indien nodig extra olie toe en bak de amandelen lichtbruin.
  • Voeg vervolgens knoflook, rode pepers, sesamzaad, kruidnagelpoeder en kaneelpoeder toe en bak dit even zachtjes mee (let op dat de amandelen niet te donker worden).
  • Pureer de ui, het amandelmengsel en een deel van de tomatenblokjes met een staafmixer of in een keukenmachine tot pulp.
  • Schep de pulp terug in de pan en voeg de rest van de tomatenblokjes en de blokjes chocolade toe.
  • Roer tot de chocolade gesmolten is.
  • Breng de saus op smaak met zout.
  • Leg de kip in de saus en laat dit afgedekt op heel laag vuur (op een vlamverdeler) in ongeveer 45 minuten gaar stoven.
  • Voeg eventueel wat kokend water toe om de saus de juiste dikte te geven (iets dunner dan appelmoes).

Notities

Wijnadvies:

Een mooie Mexicaanse rode wijn, zoals een Tempranillo, past goed bij dit gerecht. De fruitige en kruidige tonen van de wijn vullen de smaken van de stoofpot aan.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 27g | Vet: 35g | Zout: 9g | Sugar: 9g

Kippenbouten Gestoofd in Bier met Ontbijtkoek

Kippenbouten Gestoofd in Bier met Ontbijtkoek

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 flesje bier 330 ml
  • 2 plakken ontbijtkoek verkruimeld
  • ½ eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 2 pakken rode kool met appel diepvries, elk 450 g

Instructies

  • Verhit in een braadpan de helft van de olijfolie en bak de kippenbouten aan beide kanten goudbruin.
  • Schenk het bier langs de rand van de pan.
  • Voeg de verkruimelde ontbijtkoek en gedroogde rozemarijn toe aan de pan.
  • Laat de kippenbouten afgedekt in ongeveer 40 minuten zachtjes gaarstoven.
  • Verwijder het deksel van de pan en laat de saus iets inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in partjes.
  • Verhit in een wok of grote koekenpan de resterende olijfolie en bak de aardappelpartjes op matig vuur rondom goudbruin en gaar.
  • Schep ze regelmatig om.
  • Verwarm de rode kool volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de kippenbouten met de aardappelpartjes en rodekool.

Notities

Wijnadvies:

Een licht, fris bier past goed bij dit gerecht vanwege de bierbasis. Als je liever wijn drinkt, probeer dan een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Peperonata II

Peperonata II

Stoofschotel van gemengde groenten
Recept categorieën: Groenten, Stoofpot
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 grote paprika's in repen
  • 2 courgettes in stukken
  • 2 uien in stukken
  • 2 wortelen in stukken
  • 2 stengels bleekselderij in stukken
  • 5 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) peterselie gehakte
  • 1 eetlepel(s) basilicum gehakte
  • 2 dl water
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een braadpan, voeg de groenten en de kruiden toe en kruid alles met zout en peper.
  • Giet er het water bij en laat alles, met het deksel op de pan, op laag vuur in 15minuten gaar worden.
  • Vul het kooknat van tijd tot tijd met wat water aan om aanbranden te voorkomen.

Geurige Couscous met Gemarineerde Kalkoen

Geurige Couscous met Gemarineerde Kalkoen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Noten, Rijst
Land van herkomst: Arabisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g couscous
  • 100 g pistachenoten
  • 2 schaaltjes kalkoenblokjes à 250 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 zak grofgesneden wokgroenten 400 g
  • 5 eetlepels tapenade van groene olijven
  • 8 zongedroogde tomaten

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Pel de pistachenoten.
  • Bestrooi de kalkoenblokjes met zout en peper.
  • Verhit in een braadpan de olijfolie en bak de kalkoenblokjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de grofgesneden wokgroenten toe en bak ze gedurende 3 minuten mee.
  • Roer de tapenade erdoor.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes.
  • Voeg de couscous, tomaten en pistachenoten toe aan de pan.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht vanwege de exotische smaken en de malse kalkoen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Courgettesoep met Tomatenbruschetta

Romige Courgettesoep met Tomatenbruschetta

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 courgettes
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 500 ml visbouillon van tablet
  • 4 rijpe roma tomaten
  • 8 sneetjes bruinbrood
  • 4 eetlepels mix voor bruschetta al pomodore potje à 58 g
  • 1 bakje gerookte zalmsnippers ca. 200 g

Instructies

  • Maak de courgettes schoon en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verhit in een braadpan 2 eetlepels olie en smoor de courgettes afgedekt gedurende 10 minuten.
  • Voeg de visbouillon toe en breng aan de kook.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Maak de tomaten schoon, snijd ze in stukjes en breng op smaak met zout en peper.
  • Rooster het brood.
  • Laat de bruschettamix in 8 eetlepels heet water wellen, meng daarna met de rest van de olie.
  • Besmeer de geroosterde sneetjes brood met de bruschettamix en leg er de helft van de tomaat op.
  • Schep de soep in vier soepborden en verdeel de zalmsnippers en de rest van de tomaat erover.
  • Serveer de soep met de tomatenbruschetta.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de lichte, romige soep en de smaakvolle bruschetta.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Hartige Aardappel-Courgettetaart met Ansjovis

Hartige Aardappel-Courgettetaart met Ansjovis

Een heerlijke hartige taart met aardappel, courgette, ansjovis en romige kaasvulling. Perfect voor lunch of een lichte avondmaaltijd!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 courgettes in plakken
  • 2 aardappels geschild en in plakken
  • 2 blikjes ansjovisfilets à 46 g, uitgelekt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eieren
  • 200 ml room culinair
  • 75 g geraspte kaas
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Pel en snipper de ui.
  • Was de courgettes en snijd ze in plakken.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
  • Laat de ansjovisfilets uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de ui 2 minuten glazig.
  • Voeg de ansjovis toe en bak zachtjes mee.
  • Druk de ansjovis tijdens het bakken uit elkaar zodat deze oplost in de olie.
  • Kook de aardappelplakjes 5 minuten in gezouten water, giet af en laat uitlekken.
  • Klop de eieren los met de room en breng op smaak met peper.
  • Bekleed een quichevorm met het bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Verdeel de courgette- en aardappelplakjes om en om over de bodem van de vorm.
  • Schep het ansjovis-ui mengsel door het room-eimengsel.
  • Giet het roommengsel over de courgette en aardappelen in de vorm.
  • Bestrooi de taart met de geraspte kaas.
  • Plaats de quiche in het midden van de oven en bak in 35 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de taart enkele minuten afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

Serveer deze Aardappel-Courgettetaart met Ansjovis met een frisse tomatensalade voor een heerlijke combinatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, past perfect bij de hartige smaken van deze aardappel-courgettetaart met ansjovis.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Kapucijnerschotel met saucijsjes

Kapucijnerschotel met saucijsjes

Recept categorieën: Groenten, Rundvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 1 duopak krieltjes à 700 g
  • 4 saucijsjes
  • ½ struik bleekselderij in dunne plakjes
  • ½ pot pastasaus pikant à 620 g
  • 1 blik kapucijners à 800 g uitgelekt en afgespoeld

Instructies

  • Verhit de olie in een braadpan.
  • Bak de krieltjes al omscheppend ± 5 minuten.
  • Leg de saucijsjes tussen de aardappeltjes en braad ze rondom bruin aan.
  • Voeg de bleekselderij en de pastasaus toe en breng alles aan de kook.
  • Stoof het gerecht ± 10 min. op een laag vuur.
  • Spoel intussen de kapucijners in een zeef onder stromend water af.
  • Neem de saucijsjes uit de pan en schep de kapucijners door de groenten.
  • Snijd de saucijsjes in schuine plakken en schep ze erdoor.
  • Warm alles goed door.

Notities

Serveertip:

Bestrooi met fijngehakte verse peterselie.

Wijnadvies:

rode wijn, Buzet

Fusilli met Italiaanse groentesaus

Fusilli met Italiaanse groentesaus

Recept categorieën: Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 500 g Italiaanse wok vleesreepjes
  • 1 bak macaroni/spaghettigroenten à 450 g
  • 1 pot pastasaus verdure à 620 g
  • 2 zakjes Lekker snel klaar pasta fusilli

Instructies

  • Verhit de olie in een braadpan en bak de vleesreepjes al omscheppend bruin.
  • Voeg de groenten toe en bak ze al omscheppend ± 3 minuten mee.
  • Schep de saus erdoor en breng alles aan de kook. Laat de saus op een laag vuur ± 5 minuten zachtjes koken.
  • Bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de pasta met de saus.

Notities

Tip:

Garneer de saus met in reepjes gesneden basilicum.

Wijnadvies:

rosé wijn, Alpaca, rosé Cabernet sauvignon, Chili