Mexicaanse Kipstoofpot met Amandelen en Chocolade

Mexicaanse Kipstoofpot met Amandelen en Chocolade

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olie
  • 4 kippenbouten
  • 1 ui fijngesneden
  • 55 g amandelschaafsel
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 rode pepers fijngesneden
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • 1 mespunt kaneelpoeder
  • 1 blik tomatenblokjes 400 ml
  • 30 g bittere chocolade in blokjes

Instructies

  • Verhit in een braadpan de olie en braad de kip in 2 porties aan.
  • Haal de kip uit de pan.
  • Bak de fijngesneden ui in het achtergebleven bakvet tot deze zachtjes glazig is.
  • Haal de ui uit de pan.
  • Voeg indien nodig extra olie toe en bak de amandelen lichtbruin.
  • Voeg vervolgens knoflook, rode pepers, sesamzaad, kruidnagelpoeder en kaneelpoeder toe en bak dit even zachtjes mee (let op dat de amandelen niet te donker worden).
  • Pureer de ui, het amandelmengsel en een deel van de tomatenblokjes met een staafmixer of in een keukenmachine tot pulp.
  • Schep de pulp terug in de pan en voeg de rest van de tomatenblokjes en de blokjes chocolade toe.
  • Roer tot de chocolade gesmolten is.
  • Breng de saus op smaak met zout.
  • Leg de kip in de saus en laat dit afgedekt op heel laag vuur (op een vlamverdeler) in ongeveer 45 minuten gaar stoven.
  • Voeg eventueel wat kokend water toe om de saus de juiste dikte te geven (iets dunner dan appelmoes).

Notities

Wijnadvies:

Een mooie Mexicaanse rode wijn, zoals een Tempranillo, past goed bij dit gerecht. De fruitige en kruidige tonen van de wijn vullen de smaken van de stoofpot aan.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 27g | Vet: 35g | Zout: 9g | Sugar: 9g

Kippenbouten Gestoofd in Bier met Ontbijtkoek

Kippenbouten Gestoofd in Bier met Ontbijtkoek

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 flesje bier 330 ml
  • 2 plakken ontbijtkoek verkruimeld
  • ½ eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 2 pakken rode kool met appel diepvries, elk 450 g

Instructies

  • Verhit in een braadpan de helft van de olijfolie en bak de kippenbouten aan beide kanten goudbruin.
  • Schenk het bier langs de rand van de pan.
  • Voeg de verkruimelde ontbijtkoek en gedroogde rozemarijn toe aan de pan.
  • Laat de kippenbouten afgedekt in ongeveer 40 minuten zachtjes gaarstoven.
  • Verwijder het deksel van de pan en laat de saus iets inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in partjes.
  • Verhit in een wok of grote koekenpan de resterende olijfolie en bak de aardappelpartjes op matig vuur rondom goudbruin en gaar.
  • Schep ze regelmatig om.
  • Verwarm de rode kool volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de kippenbouten met de aardappelpartjes en rodekool.

Notities

Wijnadvies:

Een licht, fris bier past goed bij dit gerecht vanwege de bierbasis. Als je liever wijn drinkt, probeer dan een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Peperonata II

Peperonata II

Stoofschotel van gemengde groenten
Recept categorieën: Groenten, Stoofpot
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 grote paprika's in repen
  • 2 courgettes in stukken
  • 2 uien in stukken
  • 2 wortelen in stukken
  • 2 stengels bleekselderij in stukken
  • 5 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) peterselie gehakte
  • 1 eetlepel(s) basilicum gehakte
  • 2 dl water
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een braadpan, voeg de groenten en de kruiden toe en kruid alles met zout en peper.
  • Giet er het water bij en laat alles, met het deksel op de pan, op laag vuur in 15minuten gaar worden.
  • Vul het kooknat van tijd tot tijd met wat water aan om aanbranden te voorkomen.

Geurige Couscous met Gemarineerde Kalkoen

Geurige Couscous met Gemarineerde Kalkoen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Noten, Rijst
Land van herkomst: Arabisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g couscous
  • 100 g pistachenoten
  • 2 schaaltjes kalkoenblokjes à 250 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 zak grofgesneden wokgroenten 400 g
  • 5 eetlepels tapenade van groene olijven
  • 8 zongedroogde tomaten

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Pel de pistachenoten.
  • Bestrooi de kalkoenblokjes met zout en peper.
  • Verhit in een braadpan de olijfolie en bak de kalkoenblokjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de grofgesneden wokgroenten toe en bak ze gedurende 3 minuten mee.
  • Roer de tapenade erdoor.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes.
  • Voeg de couscous, tomaten en pistachenoten toe aan de pan.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht vanwege de exotische smaken en de malse kalkoen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Courgettesoep met Tomatenbruschetta

Romige Courgettesoep met Tomatenbruschetta

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 courgettes
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 500 ml visbouillon van tablet
  • 4 rijpe roma tomaten
  • 8 sneetjes bruinbrood
  • 4 eetlepels mix voor bruschetta al pomodore potje à 58 g
  • 1 bakje gerookte zalmsnippers ca. 200 g

Instructies

  • Maak de courgettes schoon en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verhit in een braadpan 2 eetlepels olie en smoor de courgettes afgedekt gedurende 10 minuten.
  • Voeg de visbouillon toe en breng aan de kook.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Maak de tomaten schoon, snijd ze in stukjes en breng op smaak met zout en peper.
  • Rooster het brood.
  • Laat de bruschettamix in 8 eetlepels heet water wellen, meng daarna met de rest van de olie.
  • Besmeer de geroosterde sneetjes brood met de bruschettamix en leg er de helft van de tomaat op.
  • Schep de soep in vier soepborden en verdeel de zalmsnippers en de rest van de tomaat erover.
  • Serveer de soep met de tomatenbruschetta.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de lichte, romige soep en de smaakvolle bruschetta.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Hartige Aardappel-Courgettetaart met Ansjovis

Hartige Aardappel-Courgettetaart met Ansjovis

Een heerlijke hartige taart met aardappel, courgette, ansjovis en romige kaasvulling. Perfect voor lunch of een lichte avondmaaltijd!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 courgettes in plakken
  • 2 aardappels geschild en in plakken
  • 2 blikjes ansjovisfilets à 46 g, uitgelekt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eieren
  • 200 ml room culinair
  • 75 g geraspte kaas
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Pel en snipper de ui.
  • Was de courgettes en snijd ze in plakken.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
  • Laat de ansjovisfilets uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de ui 2 minuten glazig.
  • Voeg de ansjovis toe en bak zachtjes mee.
  • Druk de ansjovis tijdens het bakken uit elkaar zodat deze oplost in de olie.
  • Kook de aardappelplakjes 5 minuten in gezouten water, giet af en laat uitlekken.
  • Klop de eieren los met de room en breng op smaak met peper.
  • Bekleed een quichevorm met het bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Verdeel de courgette- en aardappelplakjes om en om over de bodem van de vorm.
  • Schep het ansjovis-ui mengsel door het room-eimengsel.
  • Giet het roommengsel over de courgette en aardappelen in de vorm.
  • Bestrooi de taart met de geraspte kaas.
  • Plaats de quiche in het midden van de oven en bak in 35 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de taart enkele minuten afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

Serveer deze Aardappel-Courgettetaart met Ansjovis met een frisse tomatensalade voor een heerlijke combinatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, past perfect bij de hartige smaken van deze aardappel-courgettetaart met ansjovis.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Kapucijnerschotel met saucijsjes

Kapucijnerschotel met saucijsjes

Recept categorieën: Groenten, Rundvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 1 duopak krieltjes à 700 g
  • 4 saucijsjes
  • ½ struik bleekselderij in dunne plakjes
  • ½ pot pastasaus pikant à 620 g
  • 1 blik kapucijners à 800 g uitgelekt en afgespoeld

Instructies

  • Verhit de olie in een braadpan.
  • Bak de krieltjes al omscheppend ± 5 minuten.
  • Leg de saucijsjes tussen de aardappeltjes en braad ze rondom bruin aan.
  • Voeg de bleekselderij en de pastasaus toe en breng alles aan de kook.
  • Stoof het gerecht ± 10 min. op een laag vuur.
  • Spoel intussen de kapucijners in een zeef onder stromend water af.
  • Neem de saucijsjes uit de pan en schep de kapucijners door de groenten.
  • Snijd de saucijsjes in schuine plakken en schep ze erdoor.
  • Warm alles goed door.

Notities

Serveertip:

Bestrooi met fijngehakte verse peterselie.

Wijnadvies:

rode wijn, Buzet

Fusilli met Italiaanse groentesaus

Fusilli met Italiaanse groentesaus

Recept categorieën: Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 500 g Italiaanse wok vleesreepjes
  • 1 bak macaroni/spaghettigroenten à 450 g
  • 1 pot pastasaus verdure à 620 g
  • 2 zakjes Lekker snel klaar pasta fusilli

Instructies

  • Verhit de olie in een braadpan en bak de vleesreepjes al omscheppend bruin.
  • Voeg de groenten toe en bak ze al omscheppend ± 3 minuten mee.
  • Schep de saus erdoor en breng alles aan de kook. Laat de saus op een laag vuur ± 5 minuten zachtjes koken.
  • Bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de pasta met de saus.

Notities

Tip:

Garneer de saus met in reepjes gesneden basilicum.

Wijnadvies:

rosé wijn, Alpaca, rosé Cabernet sauvignon, Chili

Varkensstoofpot met banaan

Varkensstoofpot met banaan

Recept categorieën: Fruit, Stoofpot, Varkensvlees
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g schoudergebraad mager
  • 25 g boter
  • ½ blokjes vleesbouillon
  • 30 g rozijnen
  • 1 tomaat
  • ½ rode paprika
  • ½ ui
  • 1 banaan

Instructies

  • Verhit de boter in een braadpan.
  • Snij het schoudergebraad in blokjes en bak ze snel goudbruin in de hete pan.
  • Hak de ui fijn en snij de paprika in blokjes.
  • Bak ze mee in de pan.
  • Los het bouillonblokje op in 1½ dl water en giet de bouillon in de pan.
  • Dek de pan af en laat het vlees gedurende 10 minuten gaar worden.
  • Snij de aardappelen in bokjes en voeg ze samen met de marjolein en rozijnen toe.
  • Laat alles zo’n 30 minuten stoven en werk af met de azijn.
  • Snij de tomaten in partjes en de bananen in plakjes.
  • Voeg ze toe en laat ze warm worden.
  • Strooi er wat zout en peper over.

Varkenskoteletten met picklessaus

Varkenskoteletten met picklessaus

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 varkenskoteletten
  • 1 bloemkool
  • 2 lente-uitjes
  • boter
  • peper
  • zout.

Voor de picklessaus:

  • 2 dl bruine jus
  • 2 eetlepel(s) room
  • 3 eetlepel(s) pickles

Instructies

  • Kook de bloemkoolroosjes beetgaar in gezouten water.
  • Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Bak de koteletten 3 à 5 minuten aan elke kant in hete boter.
  • Kruid ze met peper en zout.
  • Hou ze warm onder aluminiumfolie.
  • Verwarm de bloemkoolroosjes in de bakboter van het vlees.
  • Zet ze even aan de kant.
  • Blus de braadpan met de bruine jus en de room.
  • Laat 1 minuut inkoken.
  • Roer de pickles door de saus.
  • Kruid naar smaak bij met peper en saus.
  • Verdeel de bloemkool en het vlees over voorverwarmde borden.

Notities

Lepel er wat saus bij en werk af met fijngesneden lente-uitjes. Lekker met gestoomde aardappelen of met toost van zuurdesembrood.