Bloemkoolstamppot met Romige Walnotensaus

Bloemkoolstamppot met Romige Walnotensaus

Een heerlijke vegetarische bloemkoolstamppot met een romige walnotensaus. Deze voedzame en smaakvolle combinatie van aardappelen, bloemkool en walnoten is perfect voor een verwarmend diner op koude dagen.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1.25 kg aardappels
  • 1 bloemkool
  • 80 g boter
  • 75 g walnoten
  • 30 g bloem
  • 2.5 dl kruidenbouillon van tablet
  • ½ eetlepel zoete sojasaus ketjap manis
  • ½ theelepel ketoembar gemalen koriander
  • 1 eetlepel fijngesneden selderij
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit 15 g boter in een pan en bak de gehakte walnoten lichtbruin.
  • Zet ze apart.
  • Smelt 30 g boter in een kleine sauspan, roer de bloem erdoor en laat dit mengsel 3 minuten garen.
  • Voeg de bouillon toe en breng de saus al roerend aan de kook.
  • Laat de saus nog 2 minuten zachtjes koken tot hij dikker wordt.
  • Roer de gebakken walnoten door de saus en breng deze op smaak met peper en de zoete sojasaus.
  • Kook de bloemkoolroosjes in een aparte pan tot ze gaar zijn.
  • Stamp de aardappelen samen met de bloemkool en 25 g boter fijn tot een gladde stamppot.
  • Meng de ketoembar en fijngesneden selderij door de stamppot en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de stamppot over 4 borden en vorm deze met behulp van 2 messen tot een driehoekige vorm.
  • Garneer met enkele hele walnoten en serveer met de warme walnotensaus.

Notities

Wijnadvies:

Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Chardonnay, die goed past bij de romige en nootachtige smaken van de walnotensaus en bloemkool.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Bietjesstamppot met Grillworst en Prei

Bietjesstamppot met Grillworst en Prei

Een heerlijke, snelle stamppot met de zoete smaak van bietjes, zachte aardappelpuree, en hartige grillworst. Perfect voor een koude herfst- of winteravond.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 3 dl melk
  • 1 pakje aardappelpuree 135 g, Maggi
  • 500 g gekookte bietjes
  • 300 g grillworst
  • 1 prei
  • 1 takje tijm

Instructies

  • Maak de prei schoon, was hem en snijd hem in flinterdunne ringetjes.
  • Maak de bietjes schoon en snijd ze in kleine blokjes.
  • Ris de tijmblaadjes van het takje en bewaar ze in een kopje.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Bereid de aardappelpuree met de melk volgens de instructies op de verpakking.
  • Voeg de preiringetjes, bietjes, boter en tijm toe aan de puree.
  • Verwarm het geheel op matig vuur gedurende 5 minuten al roerend.
  • Snijd de grillworst in plakken en leg deze op de grillplaat.
  • Plaats de grillplaat 10 cm onder de hete grill en grill de worst gedurende 3 minuten tot ze goudbruin zijn, keer halverwege.
  • Schep de stamppot op 4 borden en leg de plakjes worst er dakpansgewijs op.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir om de zoete en hartige smaken in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Bietenstamppot met Komijnekaas en Bacon of Tofu

Bietenstamppot met Komijnekaas en Bacon of Tofu

Een heerlijke stamppot vol smaak met rode bieten, smeltende komijnekaas en knapperige bacon of tofu. Deze voedzame maaltijd is perfect voor koude avonden en biedt een veelzijdige optie voor zowel vleesliefhebbers als vegetariërs.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg gekookte en geschaafde bieten
  • 300 g bacon of 300 g gerookte tofu
  • 7 grote aardappels
  • 1 ui
  • 300 g komijnekaas in blokjes
  • Citroensap naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout of bouillon naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in een pan met water.
  • Verwarm de geschaafde bieten in een aparte pan (giet de bieten niet af).
  • Stamp de aardappelen en roer de warme bieten erdoor.
  • Voeg indien nodig een beetje water of melk toe om een smeuïge massa te krijgen.
  • Bak de bacon knapperig uit, of snijd de gerookte tofu in dobbelsteentjes en bak ze goudbruin in een beetje olie.
  • Snijd de ui fijn en roer deze door de stamppot, samen met het citroensap en de komijnekaas.
  • Laat de afgesloten pan op laag vuur 5 minuten staan zodat de kaas smelt.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en zout of bouillon.
  • Roer op het laatste moment de bacon of tofu door de bietenstamppot.

Notities

Wijnadvies:
Deze stamppot combineert uitstekend met een droge rode wijn zoals een Merlot, die de hartige smaken van de kaas en bacon of tofu mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 7g

Romige Andijviestamppot met Rooktofu

Romige Andijviestamppot met Rooktofu

Deze romige andijviestamppot met rooktofu is een heerlijk vegetarisch gerecht, vol van smaak en perfect voor een voedzame maaltijd. De combinatie van romige aardappelen en de rokerige smaak van tofu maakt het een echte aanrader voor de koudere dagen.
Bereidingstijd35 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 700 g andijvie
  • 2 kg aardappels
  • 250 g rooktofu
  • 2 dl sojamelk
  • 100 g boter
  • 1 kleine ui
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Azijn naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  • Stamp ze met de (soja)melk of bouillon en het vet fijn en breng op smaak met peper, zout en azijn.
  • Snijd de rooktofu in blokjes en bestrooi die met zout.
  • Bak de gezouten rooktofu samen met het uitje ± 5 minuten.
  • Werk de rooktofu en de fijngesneden andijvie door de stamppot en dien direct op.

Notities

Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een Pinot Grigio, die de rokerige en aardse smaken in balans brengt.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Andijviestamppot met Kalfsworstjes en Perzik

Andijviestamppot met Kalfsworstjes en Perzik

Geniet van een verrassende twist op de klassieke andijviestamppot met kalfsworstjes, paprika en een vleugje zoetigheid van perzik. Dit smaakvolle gerecht is ideaal voor een verwarmend diner op koude dagen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g aardappels
  • 500 g andijvie in reepjes
  • 2 kalfsworstjes
  • 1 paprika grofgeraspt
  • 2 partjes perzik uit blik, in blokjes
  • ½ theelepel milde kerriepoeder
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
  • Voeg de andijvie 5 minuten voor het einde van de kooktijd toe bovenop de aardappelen en laat meekoken.
  • Stamp de aardappelen en andijvie grof door elkaar.
  • Bak de kalfsworstjes in een braadpan totdat ze goudbruin zijn.
  • Snijd de kalfsworstjes in plakjes en schep ze door de stamppot.
  • Voeg de geraspte paprika, blokjes perzik en kerriepoeder toe aan de stamppot en meng goed door.
  • Serveer de stamppot direct terwijl deze nog warm is.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais, die de subtiele smaken van de kalfsworst en de zoetheid van de perzik complimenteert.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 7g

Rokerige Andijviestamppot met Schelvis

Rokerige Andijviestamppot met Schelvis

Deze rokerige andijviestamppot met gerookte schelvis biedt een heerlijke en voedzame twist op de klassieke stamppot. Perfect voor een hartige wintermaaltijd, vol van smaak en eenvoudig te bereiden.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g andijvie of postelein
  • 1 kg aardappels
  • 250 g gerookte schelvis
  • 500 ml water
  • 500 ml melk
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil en kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
  • Maak een smeuïge stamppot van de aardappelen en rauwe andijvie of postelein.
  • Breng een mengsel van half water en half melk aan de kook.
  • Zodra het mengsel kookt, voeg de gerookte schelvis toe, zet het vuur laag en pocheer de vis gedurende 10 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en laat de vis 15 minuten in het vocht rusten.
  • Verwarm de vis opnieuw kort en snijd deze in kleine stukjes.
  • Meng de stukjes gerookte schelvis door de stamppot.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en zout naar wens.

Notities

De gerookte schelvis heeft een sterke smaak. U heeft er daarom niet veel van nodig.
Gebruik ongeveer net zoveel schelvis als u spekjes zou gebruiken.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die goed past bij de rokerige en hartige smaken van de schelvis.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Romige Funpasta met Ham en Erwten

Romige Funpasta met Ham en Erwten

Een smeuïge pastaschotel met ham, tuinerwten en oude kaas, afgemaakt met een romige saus van crème fraîche. Heerlijk en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g pasta
  • 200 g hamreepjes
  • 450 g tuinerwten diepvries
  • 125 ml crème fraîche
  • 50 g oude kaas geraspt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de ui en knoflook zachtjes.
  • Kook de tuinerwten in een aparte pan gedurende 5 minuten.
  • Voeg de crème fraîche toe aan de gefruite ui en verwarm het geheel mee.
  • Schep de hamreepjes erdoor en laat goed doorwarmen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gekookte pasta over vier borden en schep de saus met tuinerwten eroverheen.
  • Bestrooi het gerecht met geraspte oude kaas.

Notities

Serveertip:
Voeg verse basilicum of een beetje citroenrasp toe voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, past perfect bij dit romige pastagerecht.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 27g | Vet: 24g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Indiase karbonadecurry met bloemkool en paprika

Indiase karbonadecurry met bloemkool en paprika

Geniet van een kruidige Indiase karbonadecurry met bloemkool, paprika en rijst. Een smaakvolle en makkelijke maaltijd vol specerijen en geurige saus.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 schouderkarbonades in stukken gesneden (eventueel botje verwijderd)
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 pot Indiase currysaus 400 ml
  • 400 g rijst
  • 1 bloemkool schoongemaakt en in kleine roosjes verdeeld
  • 1 paprika schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan.
  • Bak de stukken schouderkarbonade in ongeveer 4 minuten goudbruin.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze nog 1 minuut mee.
  • Schenk de pot Indiase currysaus bij het vlees en breng het geheel tegen de kook aan.
  • Laat het vlees in de saus in ongeveer 25 minuten garen op laag vuur.
  • Kook intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Voeg de bloemkoolroosjes en stukjes paprika toe aan het vlees en laat ze de laatste 10 minuten meekoken.
  • Breng de Indiase curry op smaak met zout en peper.
  • Serveer de curry met de gekookte rijst.

Notities

Serveertip:
Garneer de curry met verse koriander en serveer met naanbrood of een frisse raita.
Wijnadvies:
Een fruitige en licht kruidige rode wijn zoals een Shiraz uit Australië past goed bij de pittige smaken van deze Indiase karbonadecurry.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 34g | Vet: 18g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Romige gehaktballetjes met kruiden en mosterdsaus

Romige gehaktballetjes met kruiden en mosterdsaus

Smaakvolle gehaktballetjes met mosterd en kruiden, geserveerd in een romige bieslooksaus. Perfect met aardappeltjes en sperziebonen.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • 6 eetlepels paneermeel
  • 50 g boter
  • 1 zakje rundvleesjus 18 g
  • 100 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakt
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Meng in een kom het gehakt met de mosterd, het ei en 3 eetlepels paneermeel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm gehaktballetjes van ongeveer 5 cm doorsnee met vochtige handen.
  • Rol de gehaktballetjes door de resterende paneermeel voor een krokante korst.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin.
  • Verlaag het vuur en laat ze in 15 minuten gaar worden.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en houd ze warm.
  • Blus het bakvet af met 150 ml water en roer de rundvleesjus erdoor.
  • Laat de saus kort doorkoken en voeg de crème fraîche toe.
  • Laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen en roer de fijngehakte bieslook erdoor.
  • Voeg de gehaktballetjes terug in de pan en verwarm ze in de saus.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappeltjes en sperzieboontjes of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een zachte rode wijn zoals Oranjerivier Ruby Cabernet Merlot past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 30g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g

Zoete soja varkensstoof met mie en wokgroenten

Zoete soja varkensstoof met mie en wokgroenten

Een kruidige en zoete varkensstoof met zachte mie en knapperige groenten, perfect in balans met frisse atjar.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g boemboe voor zoete soja varkensstoof
  • 500 g varkensstoofvlees
  • 400 g mie-nestjes
  • 3 eetlepels oosterse roerbakolie
  • 400 g Chinese groentemix
  • 125 g taugé
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 350 g atjar tjampoer
  • 200 ml water
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Breng in een braadpan de boemboe met 200 ml water aan de kook.
  • Voeg het varkensstoofvlees toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Laat onafgedekt 45 minuten zacht sudderen tot het vlees mals is.
  • Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing en laat uitlekken.
  • Verhit in een wok de olie en roerbak de groentemix 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de taugé en ketjap manis toe en roerbak nog 1 minuut.
  • Meng de gekookte mie door de groenten en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de zoete soja varkensstoof met de mie en atjar tjampoer.

Notities

Serveertip:
Garneer met gesneden bosui en sesamzaadjes voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals Riesling past goed bij de zoete en hartige tonen van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 12g