Kalkoengebraad à la Bobonne
Een heerlijk kalkoengebraad met een romige ananassaus die perfect past bij winterse groenten zoals erwten en wortelen. De saus zorgt voor een mooie balans van zoet en hartig, waardoor het gerecht een feestelijke smaak krijgt.
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kalkoengebraad
- ¼ l room
- 1 grote doos ananas met sap
- Mosterd
- 50 g maïzena
- 50 g boter
- Erwten
- Wortelen
- Kroketten
Smeer het kalkoengebraad in met mosterd.
Braad het vlees aan in een braadpan en laat het op zacht vuur gedurende 20 minuten braden, waarbij je het regelmatig omdraait en overgiet met de saus.
Laat het vlees vervolgens nog ongeveer 30 minuten sudderen.
Giet de helft van het sap van de ananas bij het vlees en laat nog eens 30 minuten sudderen.
Doe de room en de rest van het ananassap in een kom en klop lichtjes op samen met de helft van de maïzena.
Voeg dit mengsel toe aan het sap in de pan.
Laat al roerend doorkoken zonder het vlees.
Dik de saus verder in met de overgebleven maïzena als de gewenste dikte nog niet bereikt is.
Doe het vlees nog even terug in de saus om op te warmen zonder te koken.
Serveer met erwten en kroketten.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht. De fruitige en soepele smaak van de wijn vult de smaken van het kalkoengebraad en de zoetzure ananassaus aan.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 6
Feestelijk Varkensribstuk met Pruimen en Spätzli
Een feestelijk gevuld varkensribstuk, gemarineerd in rode wijn en gevuld met zoete pruimen, geserveerd met kruidige spätzli en een rijke saus.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
marineren1 dag d
Calories: 650kcal
Author: Auteur onbekend
Voor het vlees:
- 1 ½ kg varkensribstuk ontbeend
- 200 g gedroogde pruimen ontpit
- 1 fles Zuid-Franse rode wijn
- 1 bouquet garni 1 winterwortel, 1 prei, 1 ui, 4 tenen knoflook, 1 laurierblad, 4 kruidnagels
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1-2 eetlepels bloem
- 3 eetlepels olie
- Aardappelzetmeel indien nodig
Voor de kruidenspätzli:
- 4 eetlepels fijngesneden verse kruiden peterselie, selderij, bieslook, dragon
- 100 g bloem
- 2 eieren
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
- 2 eetlepels olie
- 30 g boter
Voorbereiden:
Maak met een aanzetstaal over de hele lengte van het vlees een gat en vul het vlees met pruimen.
Verwarm de rode wijn met het bouquet garni en giet het over het vlees voordat het kookt.
Marineer het vlees 24 uur in de koelkast.
Spätzli:
Pureer de kruiden en kneed ze met bloem, eieren, zout, peper en nootmuskaat tot een glad deeg.
Strijk het deeg uit op een houten plank.
Breng water met zout en olie aan de kook en laat het deeg in dunne reepjes in het water vallen.
Kook 2-4 minuten, koel af in koud water en laat uitlekken.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 190°C.
Dep het vlees droog, bestrooi met zout, peper en bloem.
Braad het vlees rondom aan in olie, blus af met de marinade en zet in de oven.
Zet de oven terug naar 160°C en stoof het vlees in 1 uur gaar, regelmatig bedruipen.
Haal het vlees uit de pan en laat de marinade inkoken tot een saus.
Bind met aardappelzetmeel indien nodig.
Bak de spätzli in boter en breng op smaak.
Serveer met gegratineerde koolrabi.
Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een Zuid-Franse rode wijn, zoals een Côtes du Rhône, die de rijke smaken van het vlees en de pruimen aanvult.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 6
Gekarameliseerde Parelhoenfilet met Ui en Paprika
Deze heerlijke parelhoenfilet met gekarameliseerde ui en paprika is een smaakvolle, feestelijke maaltijd die eenvoudig te bereiden is. Perfect voor een bijzondere gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 grote uien
- 1 rode paprika
- 1 citroen
- 3 eetlepels boter
- 1 ½ eetlepel bruine basterdsuiker
- Zout en peper naar smaak
- 400 gr parelhoenfilet
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
Maak de paprika schoon, was deze en snijd hem in smalle repen.
Boen de citroen onder koud water en pers de helft uit.
Snijd van de andere helft 4 mooie plakjes.
Verhit 1 eetlepel boter in een braadpan en bak de ui en paprika 5 minuten op hoog vuur.
Voeg de suiker toe en bak nog 2 minuten mee.
Breng op smaak met zout en peper.
Voeg 1 eetlepel water toe en laat 5 minuten stoven tot de ui en paprika zacht zijn.
Bestrooi de parelhoenfilets met zout en peper.
Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de filets in 6 minuten goudbruin.
Keer halverwege om.
Neem de filets uit de pan, snijd ze in de lengte open tot 2 cm van de kant en klap ze open.
Vul één helft van de filets met het ui-paprikamengsel en klap de filets weer dicht.
Leg de filets op warme borden.
Voeg 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel water toe aan het bakvet, roer de aanbaksels los en verwarm kort.
Giet de saus over de filets en garneer met plakjes citroen.
Serveren met witlof en peterselie-aardappeltjes.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een droge, frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 16g | Zout: 1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 6
Gevulde Parelhoen met Groene Kruiden en Romige Groentesaus
Deze gevulde parelhoen met groene kruiden en romige groentesaus is het perfecte gerecht voor een feestelijke gelegenheid. Serveer met krieltjes en een glas droge witte wijn voor een smaakvolle maaltijd.
Calories: 750kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 parelhoentjes
- 1 zakje verse peterselie
- 1 zakje verse basilicum
- 1 bakje tuinkers
- 50 g kruidenmengsel Vooraf en Toe
- Zout en peper naar smaak
- 1 tl citroenrasp
- 2 el maïsolie
- 2 el bakboter
- 1 netje sjalotjes
- ½ bosje worteltjes
- 1 el paprikapuree Peleponnese
- 2 dl droge witte wijn
- 300 g broccoliroosjes
- 150 g kleine gele oesterzwammen
- 1 dl Room Culinair
Was de parelhoentjes en dep ze droog.
Maak voorzichtig de huid van de borst los van het vlees.
Hak de peterselie en basilicum fijn, knip de tuinkers en meng dit met het kruidenmengsel.
Voeg zout, peper en citroenrasp toe.
Strijk het kruidenmengsel onder de huid van de parelhoentjes.
Verhit de maïsolie en bakboter in een braadpan.
Bak de parelhoentjes goudbruin.
Pel de sjalotjes en snijd ze in vieren.
Voeg sjalotjes, worteltjes, paprikapuree en wijn toe aan de pan.
Laat de hoentjes in ongeveer 45 minuten gaar worden, of bak ze in een voorverwarmde oven van 200°C.
Kook de broccoliroosjes 5 minuten in licht gezouten water.
Bak de oesterzwammen in bakboter en voeg deze op het laatst toe aan de pan met de parelhoentjes.
Haal de hoentjes uit de pan en bind de saus met de groenten.
Maak de saus romig met Room Culinair.
Serveer de parelhoen met de romige groentesaus, krieltjes en bieslook.
Serveer met (in de schil gekookte) nieuwe krieltjes, besprenkeld met bieslook
Wijnadvies
Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen vullen de frisse tonen van de kruiden en de romige saus perfect aan.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 50g | Vet: 50g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 6
Gekarameliseerde Appels met een Vleugje Calvados
Bereidingstijd15 minuten min
Calories: 209kcal
Author: Auteur onbekend
- 4 Golden Delicious appels
- 50 g boter
- 3 eetlepels suiker
- Calvados appel eau de vie
Schil de appels en snijd elke appel in zes parten.
Tourneer de bovenkant van elke appel, wat betekent dat je deze mooi rond snijdt en ingekruist.
Verwarm de boter in een braadpan.
Voeg 2 eetlepels suiker toe en laat het op zacht vuur bruin en stroperig worden.
Voeg de appelpartjes toe en bak ze op zacht vuur gedurende 10 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
Optioneel:
besprenkel de gekarameliseerde appels met een beetje Calvados voor extra smaak.
Serveer deze heerlijke gekarameliseerde appels als bijgerecht en geniet van de zoete, verrukkelijke smaak.
Voedingswaarden (per portie):
Wijnadvies:
Deze gekarameliseerde appels zijn perfect te combineren met een frisse, mousserende witte wijn zoals een Riesling Sekt of een appelcider voor een heerlijke en verfrissende smaakervaring.
Calories: 209kcal | koolhydraten: 29.6g | Protein: 0.6g | Vet: 11.1g | Zout: 0.2g | Sugar: 25.2g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 6
Hartige Kapucijnerschotel
Een hartige schotel met kapucijners, gehakt, spek en groenten. Makkelijk te maken en perfect voor een gezellige maaltijd!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 blik kapucijners 400 g
- 200 g doorregen spek in blokjes gesneden
- 200 g half-om-half gehakt
- 1 prei in ringen gesneden
- 1 paprika in blokjes gesneden
- 1 ui fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- Snufje cayennepeper
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel mosterd
Verhit een braadpan op middelhoog vuur en bak het gehakt en de spekjes tot ze goudbruin zijn.
Voeg de prei, paprika, ui en knoflook toe aan de pan en bak deze mee tot ze zacht zijn.
Voeg de cayennepeper, gemberpoeder, paprikapoeder en mosterd toe aan de pan en roer alles goed door.
Voeg als laatste de uitgelekte kapucijners toe aan de pan en verwarm het geheel nog enkele minuten, zodat alle smaken goed kunnen mengen.
- Voeg stukjes aardappel toe voor extra vulling.
- Laat het geheel nog 25 minuten zachtjes doorkoken als je aardappels toevoegt, regelmatig roeren.
- Serveer de kapucijnerschotel met vers brood of rijst.
- Je kunt experimenteren met extra groenten en kruiden naar smaak. Bijvoorbeeld wat selderij, wortel of peterselie toevoegen voor extra smaak en voedingsstoffen.
Wijnadvies:
Serveer deze stevige schotel met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé, om de smaken mooi in balans te brengen.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 6
Bourgondische Runderstoofpot met Bier en Mosterd
Een rijke en smaakvolle Bourgondische runderstoofpot, perfect voor koude dagen.
Calories: 440kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 ui in stukjes gesneden
- 3 winterwortels in plakjes gesneden
- 250 g champignons in vieren gesneden
- 40 g boter
- 100 g ontbijtspek in blokjes gesneden
- 700 g runderpoelet
- Zout
- Peper
- 1-2 eetlepels mosterd
- 1 flesje bier
- 1 appel geschild en in stukjes gesneden
- 2 eetlepels maïzena
- ⅛ liter slagroom
- 3 eetlepels peterselie gehakt
Maak de groenten schoon en snijd de ui, wortels en champignons.
Verhit de boter in een braadpan en bak de spekblokjes circa 1 minuut.
Voeg het runderpoelet toe en bak het rondom bruin.
Voeg de ui, een derde van de wortels en een derde van de champignons toe.
Breng op smaak met zout, peper en 1 eetlepel mosterd.
Giet het flesje bier erbij.
Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en laat 2 uur stoven.
Roer af en toe.
Voeg de resterende wortels en champignons toe, samen met 3 dl water.
Laat het opnieuw aan de kook komen en laat nog 45 minuten stoven.
Voeg de stukjes appel toe en laat 10 minuten stoven.
Roer de maïzena glad met de slagroom en voeg dit al roerende toe aan de stoofpot.
Roer tot het geheel is gebonden en breng op smaak met zout en peper.
Strooi gehakte peterselie over de stoofpot en serveer met aardappelpuree, rijst of vers brood.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Bourgogne of een Bordeaux past perfect bij de rijke smaken van deze runderstoofpot.
Calories: 440kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 38g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 6
Klassieke Boeuf Bourguignon met Rode Wijnsaus
Deze klassieke Boeuf Bourguignon is een smaakvolle Franse stoofpot met mals rundvlees, champignons, spek en een rijke rode wijnsaus.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 g rosbief in grote dobbelstenen
- 3 sjalotjes fijngesnipperd
- 200 g champignons in plakjes
- 75 g boter
- 100 g magere gerookte spekblokjes
- 20 zilveruitjes
- 1 klein blik tomatenpuree
- 1 eetlepel bloem
- 2 dl rode wijn
- 2 dl vleesbouillon
- Zout
- Peper
- 1 eetlepel gehakte tijm vers of 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel maïzena of allesbinder
Snijd de rosbief in grote dobbelstenen.
Pel en snipper de sjalotjes.
Borstel de champignons en snijd ze in plakjes.
Verhit de helft van de boter in een braadpan.
Bak de spekblokjes ongeveer 2 minuten en schep ze uit de pan.
Bak de rosbiefblokjes 3 minuten in hetzelfde bakvet en schep ze eruit.
Voeg de rest van de boter toe en bak de champignons, sjalotjes en zilveruitjes kort mee.
Roer de tomatenpuree en daarna de bloem erdoor.
Bak zachtjes 2 minuten.
Giet de rode wijn en vleesbouillon erbij en voeg peper, zout, tijm en laurier toe.
Laat het geheel zachtjes 5 minuten stoven.
Voeg de spekblokjes en rosbiefblokjes toe en verwarm nog 15 minuten op laag vuur.
Bind de saus met maïzena of allesbinder.
Serveer de Boeuf Bourguignon met sperziebonen en rijst.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Bourgogne of Pinot Noir, past perfect bij dit rijke stoofgerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 6
Runderstoofpot met Rode Wijn en Champignons
Een rijke Franse runderstoofpot met rode wijn, champignons, spekjes en zilveruitjes. Perfect voor een gezellig en smaakvol diner!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 g runderlappen in dobbelstenen
- 100 g magere spekblokjes
- 4 sjalotjes fijngesneden
- ± 20 zilveruitjes
- 250 g champignons
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel bloem
- 2 dl rode wijn
- 2 dl runderbouillon
- Mespuntje tijm
- 1 laurierblaadje
- Fijngehakte peterselie
- Peper
- Zout
- 75 g boter
Snijd de runderlappen in dobbelstenen en snipper de sjalotjes.
Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak de spekblokjes goudbruin.
Haal de spekjes uit de pan en zet ze apart.
Zet het vuur hoog en bak de rundvleesdobbelstenen aan alle kanten bruin.
Zet het vuur laag en voeg de rest van de boter toe.
Bak de sjalotjes en zilveruitjes kort mee.
Roer de tomatenpuree door het vlees en voeg daarna de bloem toe.
Bak dit 1 minuut zachtjes.
Voeg de rode wijn en runderbouillon toe en roer goed door.
Breng op smaak met zout, peper, tijm en laurier en voeg de spekblokjes toe.
Laat de stoofpot ongeveer 2 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan.
Bak ondertussen de champignons in wat boter tot ze goudbruin zijn.
Voeg de champignons vlak voor het opdienen toe aan de stoofpot.
Garneer met fijngehakte peterselie.
Serveer met rijst, aardappelen of een stuk knapperig brood.
Wijnadvies:
Een klassieke Franse Bourgogne-wijn of een Pinot Noir past perfect bij de rijke smaken van deze runderstoofpot.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 6
Ouderwets Boerenpotje uit de Oven
Een hartverwarmend boerenpotje uit de oven met malse varkensblokjes, spek, aardappelen en groenten. Comfortfood op z'n best!
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend
- 600 g varkenslapjes in blokjes
- 150 g gerookt spek in reepjes
- 1 kg vastkokende aardappelen geschild en in dunne plakjes
- 300 g uiringen
- 300 g worteltjes in schijfjes
- 4 grote zoetzure augurken in blokjes
- 50 g boter
- 1 theelepel mosterd
- Peper en zout
- Verse basilicum fijngehakt
Bak de varkensvleesblokjes in een braadpan aan met boter en kruid ze royaal met peper, zout, basilicum en een theelepel mosterd.
Leg de gerookte spekreepjes als eerste laag in een ovenschaal.
Leg hier een laag aardappelschijfjes bovenop.
Voeg vervolgens het gebakken varkensvlees, de uiringen, wortelschijfjes en augurkblokjes toe.
Dek dit geheel af met een tweede laag aardappelschijfjes.
Bevochtig de ovenschotel met een scheut water of bouillon.
Dek de schaal af met aluminiumfolie.
Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 225 °C en laat het gerecht 45 minuten garen.
Haal de schaal uit de oven, verwijder de folie en serveer direct.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Rioja of een Merlot, sluit perfect aan bij de rijke smaken van dit boerenpotje.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 6