Kalkoengebraad à la Bobonne

Kalkoengebraad à la Bobonne

Een heerlijk kalkoengebraad met een romige ananassaus die perfect past bij winterse groenten zoals erwten en wortelen. De saus zorgt voor een mooie balans van zoet en hartig, waardoor het gerecht een feestelijke smaak krijgt.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings:
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kalkoengebraad
  • ¼ l room
  • 1 grote doos ananas met sap
  • Mosterd
  • 50 g maïzena
  • 50 g boter
  • Erwten
  • Wortelen
  • Kroketten

Instructies

  • Smeer het kalkoengebraad in met mosterd.
  • Braad het vlees aan in een braadpan en laat het op zacht vuur gedurende 20 minuten braden, waarbij je het regelmatig omdraait en overgiet met de saus.
  • Laat het vlees vervolgens nog ongeveer 30 minuten sudderen.
  • Giet de helft van het sap van de ananas bij het vlees en laat nog eens 30 minuten sudderen.
  • Doe de room en de rest van het ananassap in een kom en klop lichtjes op samen met de helft van de maïzena.
  • Voeg dit mengsel toe aan het sap in de pan.
  • Laat al roerend doorkoken zonder het vlees.
  • Dik de saus verder in met de overgebleven maïzena als de gewenste dikte nog niet bereikt is.
  • Doe het vlees nog even terug in de saus om op te warmen zonder te koken.
  • Serveer met erwten en kroketten.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht. De fruitige en soepele smaak van de wijn vult de smaken van het kalkoengebraad en de zoetzure ananassaus aan.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Feestelijk Varkensribstuk met Pruimen en Spätzli

Feestelijk Varkensribstuk met Pruimen en Spätzli

Een feestelijk gevuld varkensribstuk, gemarineerd in rode wijn en gevuld met zoete pruimen, geserveerd met kruidige spätzli en een rijke saus.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
marineren1 dag
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 650kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Voor het vlees:

  • 1 ½ kg varkensribstuk ontbeend
  • 200 g gedroogde pruimen ontpit
  • 1 fles Zuid-Franse rode wijn
  • 1 bouquet garni 1 winterwortel, 1 prei, 1 ui, 4 tenen knoflook, 1 laurierblad, 4 kruidnagels
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1-2 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels olie
  • Aardappelzetmeel indien nodig

Voor de kruidenspätzli:

  • 4 eetlepels fijngesneden verse kruiden peterselie, selderij, bieslook, dragon
  • 100 g bloem
  • 2 eieren
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 2 eetlepels olie
  • 30 g boter

Instructies

Voorbereiden:

  • Maak met een aanzetstaal over de hele lengte van het vlees een gat en vul het vlees met pruimen.
  • Verwarm de rode wijn met het bouquet garni en giet het over het vlees voordat het kookt.
  • Marineer het vlees 24 uur in de koelkast.

Spätzli:

  • Pureer de kruiden en kneed ze met bloem, eieren, zout, peper en nootmuskaat tot een glad deeg.
  • Strijk het deeg uit op een houten plank.
  • Breng water met zout en olie aan de kook en laat het deeg in dunne reepjes in het water vallen.
  • Kook 2-4 minuten, koel af in koud water en laat uitlekken.

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Dep het vlees droog, bestrooi met zout, peper en bloem.
  • Braad het vlees rondom aan in olie, blus af met de marinade en zet in de oven.
  • Zet de oven terug naar 160°C en stoof het vlees in 1 uur gaar, regelmatig bedruipen.
  • Haal het vlees uit de pan en laat de marinade inkoken tot een saus.
  • Bind met aardappelzetmeel indien nodig.
  • Bak de spätzli in boter en breng op smaak.

Notities

Serveer met gegratineerde koolrabi.
Wijnadvies:

Dit gerecht gaat goed samen met een Zuid-Franse rode wijn, zoals een Côtes du Rhône, die de rijke smaken van het vlees en de pruimen aanvult.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Gekarameliseerde Parelhoenfilet met Ui en Paprika

Gekarameliseerde Parelhoenfilet met Ui en Paprika

Deze heerlijke parelhoenfilet met gekarameliseerde ui en paprika is een smaakvolle, feestelijke maaltijd die eenvoudig te bereiden is. Perfect voor een bijzondere gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote uien
  • 1 rode paprika
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels boter
  • 1 ½ eetlepel bruine basterdsuiker
  • Zout en peper naar smaak
  • 400 gr parelhoenfilet

Instructies

  • Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
  • Maak de paprika schoon, was deze en snijd hem in smalle repen.
  • Boen de citroen onder koud water en pers de helft uit.
  • Snijd van de andere helft 4 mooie plakjes.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een braadpan en bak de ui en paprika 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de suiker toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg 1 eetlepel water toe en laat 5 minuten stoven tot de ui en paprika zacht zijn.
  • Bestrooi de parelhoenfilets met zout en peper.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de filets in 6 minuten goudbruin.
  • Keer halverwege om.
  • Neem de filets uit de pan, snijd ze in de lengte open tot 2 cm van de kant en klap ze open.
  • Vul één helft van de filets met het ui-paprikamengsel en klap de filets weer dicht.
  • Leg de filets op warme borden.
  • Voeg 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel water toe aan het bakvet, roer de aanbaksels los en verwarm kort.
  • Giet de saus over de filets en garneer met plakjes citroen.

Notities

Serveren met witlof en peterselie-aardappeltjes.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een droge, frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 16g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Gevulde Parelhoen met Groene Kruiden en Romige Groentesaus

Gevulde Parelhoen met Groene Kruiden en Romige Groentesaus

Deze gevulde parelhoen met groene kruiden en romige groentesaus is het perfecte gerecht voor een feestelijke gelegenheid. Serveer met krieltjes en een glas droge witte wijn voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: personen
Calories: 750kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 parelhoentjes
  • 1 zakje verse peterselie
  • 1 zakje verse basilicum
  • 1 bakje tuinkers
  • 50 g kruidenmengsel Vooraf en Toe
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 tl citroenrasp
  • 2 el maïsolie
  • 2 el bakboter
  • 1 netje sjalotjes
  • ½ bosje worteltjes
  • 1 el paprikapuree Peleponnese
  • 2 dl droge witte wijn
  • 300 g broccoliroosjes
  • 150 g kleine gele oesterzwammen
  • 1 dl Room Culinair

Instructies

  • Was de parelhoentjes en dep ze droog.
  • Maak voorzichtig de huid van de borst los van het vlees.
  • Hak de peterselie en basilicum fijn, knip de tuinkers en meng dit met het kruidenmengsel.
  • Voeg zout, peper en citroenrasp toe.
  • Strijk het kruidenmengsel onder de huid van de parelhoentjes.
  • Verhit de maïsolie en bakboter in een braadpan.
  • Bak de parelhoentjes goudbruin.
  • Pel de sjalotjes en snijd ze in vieren.
  • Voeg sjalotjes, worteltjes, paprikapuree en wijn toe aan de pan.
  • Laat de hoentjes in ongeveer 45 minuten gaar worden, of bak ze in een voorverwarmde oven van 200°C.
  • Kook de broccoliroosjes 5 minuten in licht gezouten water.
  • Bak de oesterzwammen in bakboter en voeg deze op het laatst toe aan de pan met de parelhoentjes.
  • Haal de hoentjes uit de pan en bind de saus met de groenten.
  • Maak de saus romig met Room Culinair.
  • Serveer de parelhoen met de romige groentesaus, krieltjes en bieslook.

Notities

Serveer met (in de schil gekookte) nieuwe krieltjes, besprenkeld met bieslook
 
Wijnadvies

Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen vullen de frisse tonen van de kruiden en de romige saus perfect aan.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 50g | Vet: 50g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Gekarameliseerde Appels met een Vleugje Calvados

Gekarameliseerde Appels met een Vleugje Calvados

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 209kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 Golden Delicious appels
  • 50 g boter
  • 3 eetlepels suiker
  • Calvados appel eau de vie

Instructies

  • Schil de appels en snijd elke appel in zes parten.
  • Tourneer de bovenkant van elke appel, wat betekent dat je deze mooi rond snijdt en ingekruist.
  • Verwarm de boter in een braadpan.
  • Voeg 2 eetlepels suiker toe en laat het op zacht vuur bruin en stroperig worden.
  • Voeg de appelpartjes toe en bak ze op zacht vuur gedurende 10 minuten, totdat ze goudbruin zijn.

Notities

Optioneel:

besprenkel de gekarameliseerde appels met een beetje Calvados voor extra smaak.
Serveer deze heerlijke gekarameliseerde appels als bijgerecht en geniet van de zoete, verrukkelijke smaak.
Voedingswaarden (per portie):

Wijnadvies:

Deze gekarameliseerde appels zijn perfect te combineren met een frisse, mousserende witte wijn zoals een Riesling Sekt of een appelcider voor een heerlijke en verfrissende smaakervaring.

Nutrition

Calories: 209kcal | koolhydraten: 29.6g | Protein: 0.6g | Vet: 11.1g | Zout: 0.2g | Sugar: 25.2g

Hartige Kapucijnerschotel

Hartige Kapucijnerschotel

Een hartige schotel met kapucijners, gehakt, spek en groenten. Makkelijk te maken en perfect voor een gezellige maaltijd!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik kapucijners 400 g
  • 200 g doorregen spek in blokjes gesneden
  • 200 g half-om-half gehakt
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 1 paprika in blokjes gesneden
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • Snufje cayennepeper
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel mosterd

Instructies

  • Verhit een braadpan op middelhoog vuur en bak het gehakt en de spekjes tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg de prei, paprika, ui en knoflook toe aan de pan en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de cayennepeper, gemberpoeder, paprikapoeder en mosterd toe aan de pan en roer alles goed door.
  • Voeg als laatste de uitgelekte kapucijners toe aan de pan en verwarm het geheel nog enkele minuten, zodat alle smaken goed kunnen mengen.

Notities

  • Voeg stukjes aardappel toe voor extra vulling.
  • Laat het geheel nog 25 minuten zachtjes doorkoken als je aardappels toevoegt, regelmatig roeren.
  • Serveer de kapucijnerschotel met vers brood of rijst.
  • Je kunt experimenteren met extra groenten en kruiden naar smaak. Bijvoorbeeld wat selderij, wortel of peterselie toevoegen voor extra smaak en voedingsstoffen.
Wijnadvies:
Serveer deze stevige schotel met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé, om de smaken mooi in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Bourgondische Runderstoofpot met Bier en Mosterd

Bourgondische Runderstoofpot met Bier en Mosterd

Een rijke en smaakvolle Bourgondische runderstoofpot, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: personen
Calories: 440kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 ui in stukjes gesneden
  • 3 winterwortels in plakjes gesneden
  • 250 g champignons in vieren gesneden
  • 40 g boter
  • 100 g ontbijtspek in blokjes gesneden
  • 700 g runderpoelet
  • Zout
  • Peper
  • 1-2 eetlepels mosterd
  • 1 flesje bier
  • 1 appel geschild en in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels maïzena
  • liter slagroom
  • 3 eetlepels peterselie gehakt

Instructies

  • Maak de groenten schoon en snijd de ui, wortels en champignons.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de spekblokjes circa 1 minuut.
  • Voeg het runderpoelet toe en bak het rondom bruin.
  • Voeg de ui, een derde van de wortels en een derde van de champignons toe.
  • Breng op smaak met zout, peper en 1 eetlepel mosterd.
  • Giet het flesje bier erbij.
  • Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en laat 2 uur stoven.
  • Roer af en toe.
  • Voeg de resterende wortels en champignons toe, samen met 3 dl water.
  • Laat het opnieuw aan de kook komen en laat nog 45 minuten stoven.
  • Voeg de stukjes appel toe en laat 10 minuten stoven.
  • Roer de maïzena glad met de slagroom en voeg dit al roerende toe aan de stoofpot.
  • Roer tot het geheel is gebonden en breng op smaak met zout en peper.
  • Strooi gehakte peterselie over de stoofpot en serveer met aardappelpuree, rijst of vers brood.

Notities

Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Bourgogne of een Bordeaux past perfect bij de rijke smaken van deze runderstoofpot.

Nutrition

Calories: 440kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 38g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Klassieke Boeuf Bourguignon met Rode Wijnsaus

Klassieke Boeuf Bourguignon met Rode Wijnsaus

Deze klassieke Boeuf Bourguignon is een smaakvolle Franse stoofpot met mals rundvlees, champignons, spek en een rijke rode wijnsaus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 500 g rosbief in grote dobbelstenen
  • 3 sjalotjes fijngesnipperd
  • 200 g champignons in plakjes
  • 75 g boter
  • 100 g magere gerookte spekblokjes
  • 20 zilveruitjes
  • 1 klein blik tomatenpuree
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 dl rode wijn
  • 2 dl vleesbouillon
  • Zout
  • Peper
  • 1 eetlepel gehakte tijm vers of 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel maïzena of allesbinder

Instructies

  • Snijd de rosbief in grote dobbelstenen.
  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Borstel de champignons en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de helft van de boter in een braadpan.
  • Bak de spekblokjes ongeveer 2 minuten en schep ze uit de pan.
  • Bak de rosbiefblokjes 3 minuten in hetzelfde bakvet en schep ze eruit.
  • Voeg de rest van de boter toe en bak de champignons, sjalotjes en zilveruitjes kort mee.
  • Roer de tomatenpuree en daarna de bloem erdoor.
  • Bak zachtjes 2 minuten.
  • Giet de rode wijn en vleesbouillon erbij en voeg peper, zout, tijm en laurier toe.
  • Laat het geheel zachtjes 5 minuten stoven.
  • Voeg de spekblokjes en rosbiefblokjes toe en verwarm nog 15 minuten op laag vuur.
  • Bind de saus met maïzena of allesbinder.
  • Serveer de Boeuf Bourguignon met sperziebonen en rijst.

Notities

Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Bourgogne of Pinot Noir, past perfect bij dit rijke stoofgerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Runderstoofpot met Rode Wijn en Champignons

Runderstoofpot met Rode Wijn en Champignons

Een rijke Franse runderstoofpot met rode wijn, champignons, spekjes en zilveruitjes. Perfect voor een gezellig en smaakvol diner!
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 500 g runderlappen in dobbelstenen
  • 100 g magere spekblokjes
  • 4 sjalotjes fijngesneden
  • ± 20 zilveruitjes
  • 250 g champignons
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 dl rode wijn
  • 2 dl runderbouillon
  • Mespuntje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • Fijngehakte peterselie
  • Peper
  • Zout
  • 75 g boter

Instructies

  • Snijd de runderlappen in dobbelstenen en snipper de sjalotjes.
  • Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak de spekblokjes goudbruin.
  • Haal de spekjes uit de pan en zet ze apart.
  • Zet het vuur hoog en bak de rundvleesdobbelstenen aan alle kanten bruin.
  • Zet het vuur laag en voeg de rest van de boter toe.
  • Bak de sjalotjes en zilveruitjes kort mee.
  • Roer de tomatenpuree door het vlees en voeg daarna de bloem toe.
  • Bak dit 1 minuut zachtjes.
  • Voeg de rode wijn en runderbouillon toe en roer goed door.
  • Breng op smaak met zout, peper, tijm en laurier en voeg de spekblokjes toe.
  • Laat de stoofpot ongeveer 2 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan.
  • Bak ondertussen de champignons in wat boter tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg de champignons vlak voor het opdienen toe aan de stoofpot.
  • Garneer met fijngehakte peterselie.
  • Serveer met rijst, aardappelen of een stuk knapperig brood.

Notities

Wijnadvies:
Een klassieke Franse Bourgogne-wijn of een Pinot Noir past perfect bij de rijke smaken van deze runderstoofpot.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Ouderwets Boerenpotje uit de Oven

Ouderwets Boerenpotje uit de Oven

Een hartverwarmend boerenpotje uit de oven met malse varkensblokjes, spek, aardappelen en groenten. Comfortfood op z'n best!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 600 g varkenslapjes in blokjes
  • 150 g gerookt spek in reepjes
  • 1 kg vastkokende aardappelen geschild en in dunne plakjes
  • 300 g uiringen
  • 300 g worteltjes in schijfjes
  • 4 grote zoetzure augurken in blokjes
  • 50 g boter
  • 1 theelepel mosterd
  • Peper en zout
  • Verse basilicum fijngehakt

Instructies

  • Bak de varkensvleesblokjes in een braadpan aan met boter en kruid ze royaal met peper, zout, basilicum en een theelepel mosterd.
  • Leg de gerookte spekreepjes als eerste laag in een ovenschaal.
  • Leg hier een laag aardappelschijfjes bovenop.
  • Voeg vervolgens het gebakken varkensvlees, de uiringen, wortelschijfjes en augurkblokjes toe.
  • Dek dit geheel af met een tweede laag aardappelschijfjes.
  • Bevochtig de ovenschotel met een scheut water of bouillon.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 225 °C en laat het gerecht 45 minuten garen.
  • Haal de schaal uit de oven, verwijder de folie en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Rioja of een Merlot, sluit perfect aan bij de rijke smaken van dit boerenpotje.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g