Geroosterde Broodjes met Haring en Radijssalade
bron: AllerHande 07 2005
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar
- 6 dikke plakken brood bijvoorbeeld Bourgondisch brood
- 8 maatjesharingfilets
- ½ bosje radijs
- 125 ml zure room
- Zout en peper naar smaak
Optioneel:
- 1 theelepel geraspte mierikswortel
Rooster de plakken brood goudbruin in een broodrooster of onder de ovengrill.
Snijd de haringfilets in zeer kleine blokjes (gebruik geen uitjes uit de verpakking).
Hak de radijs grof en scheur enkele mooie blaadjes van het radijsgroen.
Meng in een kom de zure room met de haring en de radijs.
Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Voeg indien gewenst de geraspte mierikswortel toe voor extra pit.
Besmeer de geroosterde sneetjes brood royaal met het haring-radijsmengsel.
Garneer met de blaadjes radijsgroen.
- Voor een extra pittige smaak kun je 1 theelepel geraspte mierikswortel toevoegen aan de zure room.
- Deze haringsalade op brood is ook lekker met bieslook en fijngesneden ongeschilde Granny Smith-appels in plaats van radijs, of met lente-uitjes en fijngesneden tuinkruiden.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling vormt een mooie aanvulling op de zure room en de peperige smaak van de radijs in dit gerecht
Calories: 250kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 13g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / broodrooster / Pagina 4
Croissanttoast met Gerookte Eend en Pepersaus
Deze croissanttoast met gerookte eend en een kruidige pepersaus is een verfijnde amuse of borrelhapje. De combinatie van knapperige croissant, romige saus en zachte eend is pure luxe op een klein toastje.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 8
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 2 croissants
- 1 doosje rucolacress
- 2 el cognac of vieux
- 1 tl honing
- 2 el crème fraîche
- ½ el tomatenpuree
- 1 el peperkorrels
- 125 g gerookte eendenborst in plakjes
Snijd de croissants elk in vier schuine plakken.
Knip de rucolacress van het bedje.
Breng in een kleine steelpan de cognac met de honing aan de kook.
Laat het mengsel inkoken tot ongeveer 1 eetlepel.
Meng de crème fraîche, tomatenpuree, honing-cognac en peperkorrels door elkaar.
Breng op smaak met zout.
Rooster de croissantplakken lichtbruin en knapperig in een broodrooster.
Verdeel de rucolacress en plakjes gerookte eendenborst over de croissanttoast.
Schep de pepersaus eroverheen.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer als luxe amuse bij een feestelijk diner of als borrelhapje met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een elegante Pinot Noir of een fruitige rosé past perfect bij de zachte smaak van de eendenborst en de kruidige pepersaus.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 7g | Vet: 11g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / broodrooster / Pagina 4
Mediterrane Rivierkreeftspiesjes met Romige Knoflookdip
Heerlijke mediterrane rivierkreeftspiesjes met olijven en paprika, geserveerd met een romige knoflookdip en knapperige broodpuntjes.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 paprika
- 2 shoarmabroodjes
- 3 teentjes knoflook
- 3 el mayonaise
- 1 el yoghurt
- 4 takjes peterselie
- 16 rivierkreeftjes bakje à 100 g
- 24 olijven pot à 290 g
- Snufje peper
- Snufje zout
Hak de peterselie fijn.
Meng de mayonaise, yoghurt en peterselie in een kom.
Pers de knoflook boven de mayonaise uit en roer goed door.
Breng op smaak met zout en peper.
Maak de paprika schoon en snijd deze in 16 ruitjes.
Rijg op een satéprikker in deze volgorde: olijf, paprika, rivierkreeft, olijf, rivierkreeft, paprika, en olijf.
Rooster de shoarmabroodjes in een broodrooster tot ze knapperig zijn.
Snijd de broodjes in puntjes.
Serveer de spiesjes met de broodpuntjes en de knoflookdip.
Serveertip:
Garneer met extra fijngehakte peterselie en een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte Spaanse Verdejo past perfect bij de frisse smaken van olijven en rivierkreeftjes.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / broodrooster / Pagina 4
Tijgerbroodje met Appel, Kaas en Appelstroop
Een snel en smaakvol tijgerbroodje met appelstroop, kaas en verse appel. Perfect voor een voedzaam ontbijt of een licht tussendoortje!
Bereidingstijd5 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 1 sneetje tijgerbrood
- ¼ appel in dunne schijfjes
- Halvarine
- 1 eetlepel appelstroop
- Plakjes jong belegen kaas of Hollandse geitenkaas
Schil ondertussen de appel en snijd hem in dunne schijfjes.
Bestrijk het geroosterde brood dun met halvarine en een laagje appelstroop.
Verdeel de plakjes kaas over het brood en leg hierop de schijfjes appel.
Serveer direct.
Serveertip:
Voeg een snufje kaneel toe aan de appel voor extra smaak.
Wijnadvies:
Dit tijgerbroodje past goed bij een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / broodrooster / Pagina 4
Verfrissende Club Sandwich met Limoenricotta en Aardbeien
Een lichte en verfrissende club sandwich met maïsbrood, limoenricotta, peer en aardbeien. Perfect als snelle lunch of zomerse snack!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 6 sneetjes maïsbrood
- 1 limoen
- 125 g ricotta
- 2 eetlepels basterdsuiker
- 1 kleine peer
- 125 g aardbeien
- Blaadjes verse munt
Rooster de sneetjes maïsbrood goudbruin in de broodrooster.
Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers de limoen uit.
Roer de ricotta los in een kom met 1 eetlepel limoensap, basterdsuiker en de geraspte limoenschil.
Schil de peer, snijd deze in dunne schijfjes en besprenkel met limoensap.
Snijd de aardbeien in vieren en laat ze samen met de peer uitlekken op keukenpapier.
Bestrijk elk sneetje maïsbrood royaal met limoenricotta.
Verdeel de plakjes peer, aardbeien en blaadjes munt over vier sneetjes brood.
Leg steeds twee belegde sneetjes op elkaar en dek ze af met de laatste sneetjes brood, met de limoenricotta naar beneden.
Snijd de sandwiches diagonaal in vieren en steek een satéstokje in elk stapeltje.
Verdeel de sandwiches over vier borden en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een glas koude limonade voor een zomerse lunch.
Wijnadvies:
De frisse en fruitige smaken van deze club sandwich combineren uitstekend met een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De citrusachtige tonen van de wijn versterken de frisheid van de limoenricotta en het zoete fruit.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 6g | Zout: 0.4g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / broodrooster / Pagina 4
Mosseltoast met Romig Roerei en Tuinkers
Knapperige toast met romig roerei, sappige mosselen en frisse tuinkers – een perfect voorgerecht of feestelijk hapje!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg verse mosselen
- 4 sneetjes geroosterd brood
- 4 eieren
- 1 el tomatenketchup
- 3 el water
- 20 g boter
- Verse tuinkers gehakt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de schoongemaakte mosselen in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
Spoel de mosselen af met koud water en haal ze uit de schelpen.
Rooster de sneetjes brood goudbruin.
Besprenkel de toast met enkele druppels mosselnat.
Kluts de eieren in een kom met water, gehakte tuinkers, zout en peper.
Verhit de boter in een pan en voeg de geklutste eieren toe.
Roer constant tot het ei gestold is en een romig roerei ontstaat.
Verdeel het roerei gelijkmatig over de geroosterde sneetjes brood.
Beleg de toast met de gekookte mosselen.
Garneer met extra gehakte tuinkers.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 16g | Zout: 1.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / broodrooster / Pagina 4
Mosseltoast met Champignons en Gesmolten Kaas
Knapperige toast belegd met sappige mosselen, champignons, gesmolten Gouda en een vleugje anijslikeur voor een verfijnde smaak.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg verse mosselen
- 1 ui fijngehakt
- 150 g belegen Gouda geraspt
- 150 g champignons uit blik uitgelekt
- 3 el roomboter
- 3 theelepels Pernod anijslikeur
- 4 sneetjes geroosterd brood
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de mosselen met het deksel op de pan in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar ze.
Fruit de fijngehakte ui in 3 eetlepels roomboter.
Voeg de uitgelekte champignons toe en kruid met zout en peper.
Voeg de mosselen toe aan de pan en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
Voeg de Pernod toe en laat het even meekoken.
Rooster ondertussen de sneetjes brood en besmeer ze met roomboter.
Verdeel de mossel-champignonmengsel over de sneetjes brood en bedek ze met een laag geraspte Gouda.
Bak de toast in 5 tot 8 minuten onder de voorverwarmde grill tot ze goudbruin zijn.
Serveer de mosseltoast 'à la Française' direct en geniet ervan!
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade voor een gebalanceerd voorgerecht.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / broodrooster / Pagina 4