Cinnamon Roll Wentelteefjes met Glazuur
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 8 stuks
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
Cinnamon Rolls:
- 70 gram roomboter
- 60 milliliter melk
- 50 gram lichte basterdsuiker
- 8 plakken casinobrood zonder korst
- 2 eieren
- 1 eetlepel kaneel
- Roomboter om in te bakken
- Snufje zout
Kaneelsuiker:
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel kaneel
Glazuur:
- 50 gram poedersuiker
- 1 theelepel water
Snijd de korsten van het brood en rol ze zo plat mogelijk met een deegroller.
Meng de zachte roomboter met de lichte basterdsuiker en kaneel.
Als de roomboter niet op kamertemperatuur is, rasp deze dan met een blokrasp om het sneller op kamertemperatuur te krijgen.
Prak dit mengsel door elkaar met een vork.
Smeer het botermengsel op één kant van de plakken brood.
Rol de boterhammen zo strak mogelijk op en laat ze rusten met de naad naar beneden.
Maak de icing door poedersuiker te mengen met een klein beetje water.
Begin met zo min mogelijk water en voeg indien nodig meer toe tot je de gewenste dikte hebt.
Klop met een garde de eieren los met melk en een snufje zout.
Doop de Cinnamon Rolls volledig in dit mengsel.
Bak de rolletjes aan alle kanten in roomboter.
Meng ondertussen de kristalsuiker en kaneel.
Als de rolletjes goudbruin zijn, wentel je ze direct vanuit de pan door de kaneelsuiker.
Serveer de Cinnamon Roll Wentelteefjes met het glazuur.
Dit kan je doseren met een lepel, maar voor een mooier resultaat kan je een spuitzak gebruiken.
Een lichtzoete mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti past uitstekend bij deze zoete en kruidige Cinnamon Roll Wentelteefjes. De verfrissende bubbels en fruitige smaak zullen het geheel mooi aanvullen.
Serving: 2rolls | Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.6g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 5
Ambachtelijke Brabantse Worstenbroodjes
Deze authentieke Brabantse worstenbroodjes met een zachte, luchtige korst en sappige gehaktvulling zijn de perfecte hartige traktatie voor elk moment van de dag.
Bereidingstijd2 minuten min
Servings: 10 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
Keukenweegschaal
Siliconen kwastje
Voor het brooddeeg:
- 250 gram bloem
- 100 milliliter melk op kamertemperatuur
- 60 gram roomboter op kamertemperatuur
- 14 gram gist
- 5 gram witte basterdsuiker
- 5 gram zout
- 1 ei voor het bestrijken
Voor de worstvulling:
- 375 gram half-om-half gehakt
- 40 gram paneermeel
- 1 ei
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Zorg ervoor dat de melk een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius heeft.
Verwarm het eventueel kort in de magnetron.
Meng de melk, gist, witte basterdsuiker, zout, roomboter en bloem tot een soepel deeg.
Kneed het goed door en vorm bolletjes van 40 gram.
Laat de bolletjes 30 minuten rijzen op een warme plek, zoals de rijsfunctie van de oven op 40 graden Celsius.
Meng ondertussen voor de worstvulling het gehakt met het paneermeel, ei, peper en zout en vorm gelijke worstjes van 40 gram.
Rol de deegbolletjes uit tot ovale plakjes, waarbij je alleen van voor naar achter rolt om een gelijkmatige vorm te krijgen.
Leg een worstje over de lengte van het ovale deeg.
Vouw eerst de korte zijden over het worstje en trek ze indien nodig een beetje uit.
Vouw daarna de lange zijden naar elkaar toe, zorg ervoor dat het deeg niet overlapt en knijp de uiteinden goed dicht.
Rol het broodje nog even stevig op en leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
Laat de Brabantse worstenbroodjes nog 1 uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 235 graden Celsius.
Bestrijk de Brabantse worstenbroodjes met losgeklopt ei en bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin.
Serveertip:
Serveer de worstenbroodjes warm, eventueel met een likje mosterd of een pittige saus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaak van de Brabantse worstenbroodjes. De fruitige tonen van de wijn combineren perfect met de kruidige vulling.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 5
Romige No-Bake Speculoos Cheesecake
Een romige no-bake cheesecake met speculoospasta en knapperige speculooskoekjes, perfect voor de feestdagen.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 1 potje
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
Potje om in te serveren
Zakje met sluitstrip
- 100 g naturel roomkaas bijv. Philadelphia
- 50 g speculoospasta
- 20 g roomboter
- 5 speculooskoekjes
- 1 takje munt
- 1 theelepel poedersuiker
Doe de speculooskoekjes in een zakje met sluitstrip en sluit het goed af.
Verkruimel de koekjes tot fijne kruimels met een deegroller.
Stort de koekkruimels in het potje waarin je de cheesecake wilt serveren.
Smelt de roomboter (bijv.
in de magnetron), voeg toe aan de koekkruimels en meng goed.
Druk het mengsel stevig aan met een lepel om de bodem te vormen.
Doe de roomkaas in een kom en voeg de poedersuiker toe.
Verwarm de speculoospasta 30 seconden in de magnetron tot deze gesmolten is.
Meng een beetje van de gesmolten speculoospasta door de roomkaas en giet dit mengsel over de koekjesbodem.
Strijk glad met een siliconen spatel.
Giet de rest van de speculoospasta over de cheesecake en draai voorzichtig met het potje om de pasta gelijkmatig te verdelen.
Garneer met een heel speculooskoekje of extra koekkruimels.
Zet de cheesecake in de koelkast tot de speculoospasta is opgesteven.
Haal de cheesecake een half uur voor het serveren uit de koelkast en decoreer met een takje munt.
Geniet van deze verrukkelijke No-Bake Speculoos Cheesecake als heerlijk dessert tijdens de feestdagen!
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Late Harvest Riesling past perfect bij de rijke en kruidige smaken van deze cheesecake.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 22g | Zout: 150g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 5
Griekse Pita's met Gyros Gehaktballetjes
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
Tzatziki
- 10 blaadjes munt
- 6 eetlepels Griekse yoghurt
- 3 takjes peterselie
- 2 tenen knoflook
- olijfolie Extra vierge
- ½ komkommer
- Peper
- Zout
Pita's:
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram Griekse yoghurt
- Zout
Toppings:
- 1 handje peterselie
- 1 rode ui
Snijd de komkommer over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met een theelepel.
Rasp de komkommer met een blokrasp en laat uitlekken in een vergiet.
Druk met een lepel de overtollige sappen uit.
Meng de uitgelekte komkommer met Griekse yoghurt, geperste knoflook, fijngesneden peterselie en muntblaadjes.
Breng op smaak met peper, zout en een scheutje extra vierge olijfolie om de tzatziki af te maken.
Pel en pers de knoflook.
Snipper de ui fijn.
Meng het gehakt met knoflook, gesnipperde ui, ei, peterselie en Gyros Kruidenmix.
Kneed goed door en vorm twaalf gehaktballetjes.
Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
Dek de pan af en laat de balletjes op laag vuur gaar worden.
Houd warm tot de pita's klaar zijn.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Meng zelfrijzend bakmeel met een snuf zout en Griekse yoghurt.
Kneed tot een glad deeg.
Verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol deze uit met een deegroller tot platte broodjes.
Bak de pita's 10 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
Besmeer de warme pita's royaal met tzatziki, leg de gehaktballetjes erbovenop en garneer met rode ui en peterselie.
Serveer direct en geniet van deze smakelijke Griekse traktatie!
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Griekse Xinomavro of een Pinot Noir past uitstekend bij de kruidige smaken van de Gyros gehaktballetjes en de verfrissende tzatziki. De levendige fruittonen en zachte tannines van deze wijnen zullen de smaken van het gerecht mooi aanvullen zonder te overheersen. Als je liever witte wijn hebt, kies dan voor een frisse Assyrtiko uit Griekenland of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen hebben een goede zuurgraad en fruitige aroma's die perfect samengaan met de frisheid van de tzatziki en de kruidigheid van de gehaktballetjes.
Serving: 1broodje | Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 5
Chocolade Bananenshake Taart
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd3 uur uur
koelen12 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 reep chocolade
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 1 pakje biscuits
- 3 grote bananen
- Slagroom
- 50 g boter
Kook het blikje gecondenseerde melk (met blik) gedurende 3 uur.
Laat het daarna afkoelen.
Doe de biscuits in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller.
Smelt de boter en meng deze met de verkruimelde biscuits.
Druk dit mengsel op de bodem van een schaal om een stevige korst te vormen.
Snijd de bananen in plakjes en verdeel ze gelijkmatig over de biscuitbodem.
Smeer de gekookte gecondenseerde melk over de bananen.
Klop de slagroom stijf en verdeel deze over de gecondenseerde melklaag.
Rasp de chocolade en strooi deze als laatste over de slagroomlaag.
Zet de bananenshake taart gedurende 12 uur in de koelkast om op te stijven.
Geniet van deze heerlijke bananenshake taart!
Wijnadvies:
Deze zoete en romige taart gaat goed samen met een glas Moscato d'Asti of een dessertwijn zoals een Late Harvest Riesling.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 7g | Vet: 27g | Zout: 0.4g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 5
Zalmforel in Zoutkorst met Basilicumsaus
Een sappige hele vis in een zoutkorst, perfect voor een indrukwekkend diner.
inclusief rusttijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 hele vis bijv. grote zalmforel, karper of brasem, schoongemaakt
- 1 kg grof zeezout
- 350 g bloem
- 6 eiwitten
Verwarm de oven voor op 250 °C.
Meng het grove zeezout, de bloem en de eiwitten tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit met een deegroller.
Leg de schoongemaakte vis op het uitgerolde deeg.
Vouw het deeg rondom de vis, zodat deze volledig bedekt is.
Plaats de ingepakte vis op een bakplaat en bak deze in het midden van de oven gedurende 30 minuten.
Laat de vis na het bakken 15 minuten rusten.
Hak de zoutkorst voorzichtig open en verwijder deze.
Serveer de vis met een frisse basilicumsaus.
De zoutkorst zorgt ervoor dat de vis sappig blijft en een heerlijke smaak behoudt. Geniet van dit indrukwekkende hoofdgerecht!
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling past uitstekend bij deze vis.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 5g | Zout: 3.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 5
Smeuïge Amandeltaart met Gekarameliseerde Peer en Glanzende Abrikozengelei
Deze feestelijke amandeltaart met peer en een glanzende abrikozengelei is perfect als nagerecht of voor een speciale gelegenheid.
Servings: 8
Calories: 435kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g bloem
- 300 g boter
- 175 g amandelen fijngemalen
- 130 g suiker
- 3 eieren
- 4 peren
- 3 el abrikozenjam
- 1 el poire eau de vie
- Snufje zout
- Slagroom voor serveren
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng de bloem, een snufje zout en 100 g suiker in een kom.
Voeg 150 g boter in blokjes en 1 ei toe.
Kneed tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit en bekleed de ingevette taartvorm ermee.
Meng de resterende boter (150 g), eieren, resterende suiker (30 g), fijngemalen amandelen en poire eau de vie tot een gladde amandelcrème.
Strijk de amandelcrème gelijkmatig uit over het deeg in de taartvorm.
Schil de peren, halveer ze, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne schijfjes.
Schik de peer schijfjes decoratief op de amandelcrème.
Bak de taart in het midden van de oven gedurende 35-45 minuten tot goudbruin en gaar.
Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel water en zeef het tot een gladde gelei.
Bestrijk de taart direct uit de oven met de abrikozengelei voor een glanzende afwerking.
Laat de taart op een rooster afkoelen.
Serveer lauwwarm of koud met lobbig geslagen slagroom.
Geniet van deze heerlijke taart met peer als een feestelijke afsluiting van je maaltijd!
Wijnadvies:
Een zoete witte dessertwijn zoals een Sauternes of een Monbazillac past perfect bij de rijke smaken van peer en amandel in deze taart.
Calories: 435kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 5
Traditionele Speculaas Koekjes
Geniet van de heerlijke smaak van zelfgemaakte speculaas, een echte klassieker voor de feestdagen. Met de perfecte mix van speculaaskruiden en knapperige amandelen is dit recept een must-try!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g bloem
- 150 g bruine basterdsuiker
- 100 g boter
- 20 g speculaaskruiden
- ½ dl water
- 25 g amandelen
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Kneed de bloem, bruine basterdsuiker, boter en speculaaskruiden samen met het water tot een soepele bal.
Zet de amandelen op in koud water, breng aan de kook en giet af.
Pel de amandelen en hak ze fijn.
Kneed de gehakte amandelen door het deeg.
Druk het deeg uit op een met boter ingesmeerd bakblik tot een gelijkmatige lap.
Plaats de speculaas in het midden van de oven en bak in ongeveer 25 minuten bruin en gaar.
Laat afkoelen en snijd in stukken.
Wijnadvies:
Serveer met een kopje koffie of thee, of met een glas zoete dessertwijn zoals een Muscat.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 5
Sinaasappeltaart met Grand Marnier IJs
Verwen je gasten met deze verfijnde sinaasappeltaart, geserveerd met huisgemaakt Grand Marnier ijs en een toefje meringue. De perfecte afsluiting van een feestelijk diner, compleet met een vleugje citrus en een vleugje luxe.
inclusief koeltijd2 uur uur
Servings: 8
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
IJs machine
Ronde taartvormpjes
suikerthermometer
Voor het deeg:
- 500 g bloem
- 5 g vanillesuiker
- 100 g eieren
- 250 g poedersuiker
- 200 g boter
- 5 g zout
Voor de vulling:
- 4 eieren
- 1 eidooier
- 120 g crème fraîche
- 120 g sinaasappelsap
- Rasp van 2 sinaasappels
- 200 g suiker
Voor de meringue:
- 125 g eiwit
- 250 g suiker
- 100 g water
Voor het ijs:
- 1 liter melk
- 175 g suiker
- 100 g eidooiers
- 1 dl Grand Marnier
- 2,5 dl room
- Voor de garnering:
- Spinsuiker
- Mintblaadjes
- Oranjesnippers
Voor het deeg:
Meng de boter, poedersuiker, vanillesuiker, zout en eieren tot een homogeen deeg.
Laat het deeg opstijven in de koelkast.
Rol het deeg uit en bekleed ronde taartvormpjes ermee.
Bak de taartjes blind door ze te bedekken met bakpapier en bakbonen.
Verwijder na 15 minuten de bakbonen en het bakpapier en bak de taartjes nog eens 5 minuten tot ze lichtbruin zijn.
Voor de vulling:
Meng de eieren, eidooier, suiker, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en crème fraîche tot een glad mengsel.
Giet dit in de afgekoelde taartbodems.
Bak de taartjes in een voorverwarmde oven op 170°C gedurende 20-25 minuten, of tot de vulling stevig is.
Voor de meringue:
Kook de suiker met water tot het een temperatuur van 121°C bereikt (gebruik een suikerthermometer).
Klop de eiwitten tot stijve pieken en voeg geleidelijk de hete suikersiroop toe terwijl je blijft kloppen.
Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld en glanzend is.
Voor het ijs:
Verhit de melk samen met de suiker tot 80°C.
Meng dit met de eidooiers en roer goed door.
Voeg de Grand Marnier en room toe, en draai het mengsel in een ijsmachine tot romig ijs.
Afwerking:
Spuit de meringue op de afgekoelde taartjes en brand deze lichtjes af met een gasbrander.
Plaats een bolletje Grand Marnier ijs naast de taartjes.
Maak spinsuiker door gesmolten suiker met een vork rond een pollepel te draaien en plaats dit op het ijs.
Garneer de taartjes en ijs met mintblaadjes en oranjesnippers.
Strooi eventueel wat poedersuiker over het geheel voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
Serveer met een glaasje Grand Marnier of een dessertwijn zoals Sauternes.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 10g | Vet: 25g | Sugar: 70g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 5
Hartige Appeltaart met Aardappelen en Emmentaler
Deze hartige appeltaart, gevuld met aardappelen, Emmentaler en een vleugje tijm, is een verrukkelijk en origineel hoofdgerecht.
(inclusief 1 uur rusttijd voor het deeg)2 uur uur
Servings: 6
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
springvorm van 24 cm
vork
Voor het deeg:
- 450 gram bloem plus extra voor het bestuiven
- 150 gram Emmentaler geraspt
- 200 gram koude boter in blokjes
- 1 ei losgeklopt
- Snufje zout
Voor de vulling:
- 500 gram vastkokende aardappelen geschild en gehalveerd
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 2 flinke sjalotten gesnipperd
- 4 takjes tijm alleen de blaadjes
- 300 ml bruin bier of groentebouillon
- 1 eetlepel scherpe mosterd
- 2 eieren losgeklopt
- 1 extra ei losgeklopt
- 3 Elstar appels geschild en in schijfjes
- 150 gram Emmentaler geraspt
- Versgemalen zwarte peper
- Wuif gedroogde chipotle of isotpeper of gemalen kruidnagel
Begin met het deeg.
Meng in een grote kom de bloem, geraspte Emmentaler, een snuf zout en versgemalen zwarte peper.
Wrijf de koude boter door het bloemmengsel tot het lijkt op broodkruim.
Kneed de dooier erdoorheen en voeg eventueel een paar druppels ijswater toe tot het deeg samenkomt.
Vorm het deeg tot een platte bal, wikkel het in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
Voor de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
Giet af en spoel ze af met koud water.
Snijd in dunne schijfjes.
Hussel de aardappelschijfjes voorzichtig door de appels en zet apart.
Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalotten tot ze glazig en goudbruin zijn.
Voeg de tijmblaadjes en bloem toe en roer goed door op middelhoog vuur.
Voeg al roerend het bier of de bouillon toe en laat de saus indikken.
Breng op smaak met mosterd, zout en peper.
Laat de saus iets afkoelen, roer er een pollepel saus door het losgeklopte ei, en meng dit dan terug door de saus.
Meng de saus door de aardappel- en appelschijfjes, voeg de geraspte Emmentaler en een vleugje chipotle- of isotpeper toe.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Verdeel het deeg in twee delen, één derde en twee derde.
Rol het grootste deel uit en bekleed hiermee een ingevette springvorm van 24 cm.
Schep de vulling in de vorm en rol het overige deeg uit.
Snijd er stroken van en weef deze over de taart.
Druk de randen aan met een vork en bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei.
Bak de taart 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij mooi goudbruin is.
Laat de taart 15 minuten rusten voor het aansnijden.
Serveer met een frisse salade van witlof, bleekselderij en bladpeterselie.
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij deze hartige taart.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 5