Wortel courgettetaartje

Wortel courgettetaartje

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Hartige taart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • 4 lage taartvormpjes á doorsnede ca. 11 cm

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 100 g magere kwark
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes Zonnatura,
  • 1 eetlepel olie
  • zout
  • 1 winterpeen ca. 200 g,
  • 1 courgette ca. 200 g,
  • 25 g boter of margarine,
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel tijm
  • ½ theelepel suiker
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

VoorBereiden:

  • In kom bloem met kwark, kaas, sesamzaadjes, olie en mespunt zout door elkaar mengen.
  • Met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden.
  • In koelkast deeg afgedekt ca. 30 minuten laten rusten.
  • Intussen winterpeen en courgette schoonmaken, wassen en in kleine blokjes snijden.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deeg in 4 gelijke stukken verdelen en uitrollen tot ronde lapjes van ca. 15 cm doorsnede. Vormpjes invetten.
  • Elk vormpje bekleden met 1 deeglap, hierbij randen goed aandrukken.
  • Overtollig deeg langs randen afsnijden.
  • Met vork gaatjes in bodems prikken.
  • Taartbodems tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In midden van oven taartbodems in ca. 10 á 15 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen in pan boter smelten.
  • Peen- en courgetteblokjes erdoor scheppen.
  • Toevoegen: citroensap, tijm, suiker, zout en peper.
  • Peen en courgette afgedekt in ca. 4 á 5 minuten zachtjes gaar smoren.
  • Vocht onafgedekt in ca. 1 minuut laten verdampen.
  • Taartbodems uit oven direct uit vormpjes nemen en over vier borden verdelen.
  • Wortel-courgettemengsel erin scheppen.

Saltimbocca alla Romana

Saltimbocca alla Romana

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g peultjes
  • 200 g broccoli
  • ½ kleine witte kool ca. 500 g,
  • 4 takjes peterselie
  • 6 plakjes rauwe Parmaham
  • 4 kalfsschnitzels á 125 g,
  • zout
  • peper
  • 6 theelepels salie AH,
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 160 ml vleesfond
  • 1 dl droge witte wijn
  • citroensap

Instructies

Voorbereiden:

  • Peultjes, broccoli en kool schoonmaken en wassen.
  • Broccoliroosjes van stronk snijden.
  • Kool in vieren snijden en harde stronk wegsnijden.
  • In kopje peterselie fijnknippen.
  • Plakjes ham halveren.
  • Schnitzels met deegroller iets uitrollen en elk in 3 gelijke stukken snijden.
  • Inwrijven met zout en peper.
  • Salie erover strooien.
  • Op elk stukje vlees 1 plakje ham leggen.
  • Vaststeken met cocktailprikker.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:

  • De borden voorverwarmen.
  • In (stoom)pan 1/2 liter water aan de kook brengen.
  • Groenten in stoommandje of roestvrijstalen vergiet leggen.
  • Mandje boven kokend water hangen en groenten afgedekt in ca. 15 minuten beetgaar stomen.
  • Bloem op plat bord strooien.
  • Vlees één voor één door bloem wentelen.
  • In wijde koekenpan boter en 1 eetlepel olie verhitten.
  • Vlees op half hoog vuur in ca. 3 minuten bruin en net aan gaar 'bakken.
  • Vlees op borden leggen.
  • Fond en wijn door bakvet roeren en ca. 1 minuut zachtjes laten inkoken.
  • Jus over vlees scheppen.
  • Peterselie erover strooien.
  • Groenten ernaast leggen en besprenkelen met rest van olie en citroensap.

Roti van Allerhande

Roti van Allerhande

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten ca. 1 kilo,
  • Zout
  • peper
  • 50 g boter of margarine,
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 500 g sperziebonen
  • 750 g vastkokende aardappels
  • 1 grote ui
  • 1 rode peper
  • 5 eetlepels olie
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 3 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels djinten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tablet kippenbouillon
  • 1 zakje santen
  • 3 eetlepels bloem om te bestuiven

Instructies

Voorbereiden:

  • Kip bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan boter verhitten en kip in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Afgedekt in ca. 30 minuten gaar stoven.
  • Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen.
  • Kippenvlees van botten nemen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Intussen in kom bakmeel, zout en 13/4 dl water door elkaar Toeren.
  • Met koele hand in ca. 5 minuten tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is nog wat water toevoegen.
  • Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast ca. 30 minuten laten rusten. Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van ca. 3 cm breken.
  • Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

Bereiden:

  • Eén bord voorverwarmen.
  • In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.
  • Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn ca. 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Toevoegen: kip, bouillontablet en 1/2 liter water.
  • Aan de kook brengen en afgedekt ca. 20 minuten zachtjes laten stoven.
  • Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van ca. 24 cm doorsnede.
  • Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten.
  • Roti's in ca. 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Door kip santen roeren en nog ca. 5 minuten zachtjes laten stoven.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen.
  • Serveren met sambal.

Roti

Roti

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten 1 kilo,
  • Zout
  • peper
  • 50 g boter of margarine
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 500 g sperziebonen
  • 750 g aardappels vastkokende
  • 1 grote ui
  • 1 rode peper
  • 5 eetlepels olie
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 3 theelepels koriander gemalen
  • 2 theelepels djinten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tablet kippenbouillon
  • 1 zakje santen
  • 3 eetlepels bloem om te bestuiven

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Kip bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan boter verhitten en kip in 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Afgedekt in 30 minuten gaar stoven.
  • Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen.
  • Kippenvlees van botten nemen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Intussen in kom bakmeel, zout en 13/4 dl water door elkaar Toeren.
  • Met koele hand in 5 minuten tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is nog wat water toevoegen.
  • Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast 30 minuten laten rusten.
  • Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van 3 cm breken.
  • Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

BEREIDEN:

  • Eén bord voorverwarmen.
  • In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.
  • Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn 3 minuten zachtjes bakken.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en 1 minuut meebakken.
  • Toevoegen: kip, bouillontablet en 1/2 liter water.
  • Aan de kook brengen en afgedekt 20 minuten zachtjes laten stoven.
  • Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van 24 cm doorsnede.
  • Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten.
  • Roti's in 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Door kip santen roeren en nog 5 minuten zachtjes laten stoven.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen.

Notities

Serveren met sambal

Pizza met kabeljauw en garnalen

Pizza met kabeljauw en garnalen

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza, Vis, Zuidvruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 400 g kabeljauwfilet diepvries,
  • 2 pakjes Noorse garnalen á 100 g, diepvries, AH,
  • 1 grote ui
  • 1 dl olijfolie,
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes netto 400 g, AH,
  • 1 pakje verse roomkaas met kruiden 125 g,
  • zout
  • zwarte peper versgemalen
  • 1 pak wit broodmix 500 g, Koopmans,
  • 1 blik artisjokharten netto 400 g, Mickey,
  • 1 dunne prei
  • 100 g gerookte zalmfilet
  • 200 g jonge kaas gesneden
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 18 zwarte olijven
  • 1 eetlepel olie om in te vetten,
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Kabeljauw en garnalen in 1 uur half laten ontdooien.
  • Ui pellen en snipperen.
  • In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Ui 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Tomatenblokjes erdoor roeren.
  • 3 minuten op hoog vuur laten inkoken tot stevige saus ontstaat.
  • Roomkaas toevoegen en al roerend laten smelten.
  • Saus op smaak brengen met zout en peper.
  • Laten afkoelen.
  • In kom broodmix met 4 eetlepels olie en 21/2 dl handwarm water volgens gebruiksaanwijzing tot soepel deeg kneden.
  • 15 minuten laten rijzen.
  • Intussen artisjokharten afgieten en halveren.
  • Prei schoonmaken, in flinterdunne ringetjes snijden en wassen.
  • Zalm in reepjes snijden.
  • Korstjes van kaas snijden en kaas in lengte in repen van 1 cm breed snijden. Kabeljauw in blokjes van 2 x 2 cm snijden.
  • Bestrooien met zout, peper en Italiaanse kruiden.
  • Bakplaat invetten.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deeg uitrollen tot rechthoekige lap ter grootte van bakplaat.
  • Bakplaat bekleden met deeglap.
  • Rand van deeg iets omhoog duwen.
  • Tomatensaus over deeg uitstrijken.
  • Achtereenvolgens prei, kabeljauw, garnalen, artisjokharten, reepjes zalm en olijven over pizza verdelen.
  • Kaasrepen in ruitpatroon op pizza leggen.
  • Pizza tot gebruik afdekken met aluminiumfolie en koel wegzetten.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Rest van olie over pizza druppelen.
  • Pizza 1 richel onder midden van oven schuiven en in 30 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Pizza met bakplaat op tafel zetten. Serveren met gemengde groene sla.

Bosuikoekjes met dipsaus

Bosuikoekjes met dipsaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
wachten30 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: China
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 Stuks
Calories: 470kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 275 g bloem
  • 8 eetlepels sojasaus licht
  • 3 theelepels sesamolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels suiker
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 6 bosuitjes in ringetjes
  • 50 g boter hard, in blokjes
  • 2 eetlepels olie

Instructies

Voorbereiden

  • Bloem in kom doen en geleidelijk 125 ml kokend water erdoor roeren.
  • Mengsel tot soepel en zacht deeg kneden.
  • Als deeg te droog is nog 1-2 eetlepels water toevoegen.
  • Afgedekt 30 minuten laten rusten.
  • In kommetje sojasaus mengen met 1 theelepel sesamolie, citroensap, suiker, knoflook en rode peper.
  • Eenderde van bosuitjes door dipsaus mengen.
  • Dipsaus minstens 15 minuten laten staan.

Bereiden

  • Werkvlak invetten met rest van sesamolie.
  • Van deeg lange rol vormen.
  • Rol in 6 gelijke stukken snijden.
  • Stukken deeg tot platte, ronde koeken van ca. 20 cm doorsnee uitrollen.
  • Rest van bosuitjes en blokjes boter over midden van deegrondjes verdelen.
  • Bestrooien met wat zout.
  • Randen van deeg over uitjes naar binnen vouwen.
  • Goed dichtvouwen en tot ballen rollen.
  • EÚn deegbal weer uitrollen tot ronde koek van ½ cm dik.
  • In koekenpan beetje van olie verhitten en hierin koek 3 minuten per kant bakken.
  • Rest van deegballen op zelfde manier uitrollen en tot koeken bakken.
  • Koeken in punten snijden en serveren met dipsaus.

Notities

Ook lekker als snack.

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 11g | Vet: 19g

Suikertaart met amandelen

Suikertaart met amandelen

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: België
Servings: 8 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 45 g garneeramandelen
  • 3 eieren M
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml
  • 150 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • poedersuiker om te bestrooien
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiden

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Plakjes bladerdeeg op aanrecht uitspreiden en in ca. 10 minuten laten ontdooien.
  • Vorm invetten.
  • Plakjes op elkaar leggen en op met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot lap van Ø 28 cm
  • Vorm met deeg bekleden.
  • Bodem met vork inprikken en tot gebruik in koelkast zetten.
  • Amandelen in droge koekenpan goudbruin roosteren en in keukenmachine fijnmalen.
  • Eieren met crème fraîche, vanillesuiker en 100 g suiker loskloppen.
  • Amandelen erdoor mengen.
  • Mengsel in vorm schenken.
  • Met rest van suiker bestrooien.

Bereiden

  • Taart in midden van oven in ca. 30 minuten lichtbruin bakken.
  • Taart tot lauwwarm laten afkoelen, met poedersuiker bestrooien en in 8 puntjes snijden.

Notities

Lekker met kaneelijs.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 27g

Rijsttaart van Allerhande

Rijsttaart van Allerhande

Voorbereidingstijd50 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Rijst, Taart
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje croissantdeeg 240 g
  • 100 g dessertrijst
  • ½ liter melk
  • 1 vanillestokje
  • 75 g suiker
  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel custard
  • ½ dl koude melk
  • 2 eiwitten
  • boter om in te vetten
  • 1 pak gedroogde peulvruchten steunvulsel

Instructies

Voorbereiden

  • Oven voorverwarmen op 180°C.
  • Deeg uitrollen volgens gebruiksaanwijzing, aan elkaar plakken tot grote vierkante lap en vervolgens iets dunner uitrollen tot ca. 2 cm groter dan vorm.
  • Vorm invetten en met deeg bekleden.
  • Deeg met vork inprikken en beleggen met bakpapier.
  • Laag peulvruchten op papier verdelen en deeg ca. 10 minuten bakken.
  • Steunvulsel en bakpapier verwijderen.
  • Intussen rijst met ½ liter melk volgens gebruiksaanwijzing gaar koken.
  • Vanillestokje in lengte halveren en met suiker aan rijst toevoegen.
  • Intussen in kom eierdooiers tot licht en dik mengsel kloppen.
  • Custard en ½ dl melk erdoor roeren en mengsel al roerend laatste 2 minuten van rijstkooktijd aan rijst toevoegen. Vanillestokje uit pan halen, met mesje merg eruit schrapen en merg door rijst roeren.
  • Pan van vuur nemen en mengsel tot lauwwarm laten afkoelen.
  • Eiwitten in vetvrije kom tot stijve pieken kloppen.
  • Eiwit door rijstmengsel scheppen en over deeg verdelen.

Bereiden

  • Taart in midden van oven in ca. 40 minuten gaar en bruinbakken.
  • Taart laten afkoelen en in punten verdelen.

Notities

Lekker met slagroom.

Prinsessentaart

Prinsessentaart

Prinsessentaart is een klassieke en weelderige lekkernij.
Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ronde cake zelfgemaakt of gekocht
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 100 gram frambozenjam
  • 200 gram groene marsepein
  • Poedersuiker voor bestuiven
  • Eetbare decoraties bijv. bloemetjes van suiker

Instructies

  • Snijd de ronde cake horizontaal doormidden, zodat je twee gelijke lagen hebt.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en suiker.
  • Smeer een laag frambozenjam op een van de cakeplakken en bedek deze vervolgens met een royale laag van de opgeklopte slagroom.
  • Leg de andere cakeplak erbovenop.
  • Bedek de bovenkant en zijkanten van de cake met een dunne laag frambozenjam en vervolgens met een dunne laag slagroom.
  • Rol de groene marsepein uit tot een dunne lap groot genoeg om de taart volledig te bedekken.
  • Leg de marsepein over de taart en snijd het overtollige marsepein aan de onderkant weg.
  • Versier de bovenkant van de taart met eetbare decoraties en bestuif de taart met poedersuiker voor een mooie finish.
  • Laat de taart even koelen in de koelkast voordat je hem serveert.
  • Snijd de taart in 4 gelijke stukken en geniet van deze heerlijke traktatie!

Notities

Dit recept is een basisprincipe voor een prinsessentaart. Je kunt variëren met de vulling, decoraties en kleuren marsepein naar smaak en voorkeur. Veel plezier met het maken ervan!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 25g | Sugar: 25g

Aardappelbrood met Volkoren Meel

Aardappelbrood met Volkoren Meel

Dit zachte aardappelbrood combineert bloem, volkoren meel en aardappelpuree tot een heerlijk luchtig brood. Perfect bij soepen, salades of gewoon met een beetje boter voor een smakelijke snack!
(inclusief rijzen)2 uur
Recept categorieën: Brood, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 1 brood
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 150 gram volkoren meel
  • 2 aardappels geschild en gekookt
  • 2 theelepels zout
  • theelepel gist
  • 1 ei
  • 50 gram zachte boter
  • 3 deciliter melk

Instructies

  • Verhit 1 deciliter melk en gebruik dit om de gekookte aardappels tot puree te stampen.
  • Voeg de aardappelpuree toe aan de rest van de ingrediënten en kneed het deeg gedurende 10 minuten, tot het soepel en elastisch is.
  • Doe het deeg in een ingevette broodvorm en laat het anderhalf uur rijzen op een warme plaats, tot het in omvang is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak het brood gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot het goudbruin is en een hol geluid maakt als je op de onderkant klopt.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

Notities

Geniet van dit smakelijke aardappelbrood met een heerlijke combinatie van bloem, volkoren meel en zachte aardappelpuree. Perfect om te serveren bij soepen, salades of gewoon met een beetje boter als snack.
Wijnadvies:
Dit aardappelbrood past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, of serveer het met een warme kop thee of koffie.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 5g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g