Romige Rettich-Walnoottappenade

Romige Rettich-Walnoottappenade

Een smeuïge tappenade van pittige rettich en romige walnoten, perfect als broodbeleg, dip of smaakmaker bij kaas en toast.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Groenten, Noten, Saus, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el melk room of mayonaise
  • 1 tl aromat afgestreken
  • 2 el walnootolie
  • 2 el water
  • 25 g walnoten
  • 150 g rettich of ramanas
  • Wat versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de rettich in grove stukken.
  • Doe de rettich samen met de walnoten, walnootolie, water, melk (of room of mayonaise), aromat en peper in de foodprocessor.
  • Pureer tot een smeuïge massa.
  • Kies afhankelijk van gebruiksmoment voor melk, room of mayonaise.
  • Laat de tappenade even staan zodat eventueel vocht vrijkomt.
  • Roer goed door voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Heerlijk als broodbeleg of op een toastje met een plak belegen kaas.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling voor een mooi contrast met de nootachtige smaak.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g

Romige spinazietaart met kruidenkaas en noten

Romige spinazietaart met kruidenkaas en noten

Een heerlijke hartige taart boordevol spinazie, romige kruidenkaas en knapperige noten. Perfect als lunch of diner met een frisse salade.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Noten, Ovenschotel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram roomkaas met kruiden bijv. Boursin of Paturain
  • 150 gram gepelde walnoten of cashewnoten
  • 150 gram kwark
  • 2 eieren
  • 200 gram patentbloem
  • 4 el geraspte Goudse kaas
  • 4 el plantaardige olie
  • 750 gram spinazie bij voorkeur grofbladig
  • l slagroom
  • mespunt zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Meng de bloem, het zout, de olie en de kwark tot een glad deeg.
  • Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een ronde lap van ca.
  • 30 cm.
  • Druk het deeg in een ingevette taartvorm en snijd het overtollige deeg weg.
  • Zet de met deeg beklede vorm in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Was de spinazie en laat deze kort slinken met aanhangend water.
  • Giet de spinazie af in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit.
  • Hak de spinazie grof.
  • Hak de noten grof.
  • Klop de eieren met de slagroom, zout en peper los in een kom.
  • Voeg de roomkaas toe en verkruimel deze door het mengsel.
  • Meng de spinazie en noten erdoor.
  • Schep de vulling in de taartvorm.
  • Bestrooi met geraspte kaas.
  • Bak de taart in ca.
  • 30 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse salade van veldsla, komkommer en citroenvinaigrette voor een uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:

Lekker met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 18g | Vet: 42g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Pastinaak currysoep met kruidenmix

Pastinaak currysoep met kruidenmix

Een heerlijke pastinaak currysoep vol smaak, bereid met een rijke kruidenmix en romige afwerking. Perfect voor een koude dag!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Groenten, Maaltijdsoep, Zuidvruchten
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el bloem
  • 1 grote pastinaak geschild en in stukken gesneden
  • 1 grote teen knoflook in de lengte in tweeën gesneden
  • l room
  • 1 afgestreken tl komijnzaadjes
  • ¼ tl gemalen fenegriek
  • 1 tl gemalen geelwortel kurkuma
  • 1 volle el korianderzaadjes
  • 1 gedroogde rode peper
  • 1 middelgrote fijngehakte ui
  • 2 volle el boter
  • 1 l runderbouillon
  • gehakte bieslook of peterselie

Instructies

  • Maal de korianderzaadjes, komijnzaadjes, rode peper, kurkuma en fenegriek fijn in een vijzel.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Bewaar de rest van het kruidenmengsel in een goed afgesloten potje.
  • Verhit de boter in een pan en smoor de ui, knoflook en pastinaak 10 minuten op laag vuur.
  • Roer de bloem en 1 eetlepel van het kruidenmengsel erdoor en bak het geheel nog 2 minuten.
  • Voeg geleidelijk de bouillon toe en laat de soep pruttelen tot de pastinaak gaar is.
  • Pureer de soep in een foodprocessor of met een staafmixer.
  • Verdun de soep eventueel met water voor de gewenste dikte.
  • Breng de soep weer tegen de kook aan en voeg de room toe.
  • Laat de soep niet meer koken.
  • Serveer de soep, bestrooid met bieslook of peterselie, of met pastinaakchips.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje knapperig brood of pastinaakchips voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.6g | Sugar: 7g

Linzer Koekjes

Linzer Koekjes

Heerlijke, knapperige Linzer koekjes gevuld met frambozenjam en bestoven met poedersuiker. Perfect voor bij de thee of als zoete traktatie.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g kristalsuiker
  • 150 g geroosterde blanke hazelnoten
  • 2 el poedersuiker
  • 225 g boter
  • 300 g bloem
  • 50 g frambozenjam
  • 2 tl kaneel
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • ¼ tl zout
  • 2-3 tl geraspte citroenschil van 1 citroen

Instructies

  • Maal de hazelnoten in een foodprocessor fijn.
  • Voeg bloem, kristalsuiker, zout, kaneel, kruidnagelpoeder en boter toe.
  • Meng alles met de pulseerknop tot een kruimelige massa.
  • Voeg de geraspte citroenschil toe en mix tot een samenhangend deeg.
  • Druk het deeg tot een platte, ronde vorm.
  • Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (gasstand 2-3).
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een dikte van 3 mm.
  • Steek koekjes uit met een koekjessteker, zorg voor gelijke aantallen.
  • Steek bij de helft van de koekjes een rondje uit het midden.
  • Leg de koekjes op een bakplaat en bak 8-10 minuten in de oven.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen.
  • Smeer op de hele koekjes een lepeltje frambozenjam.
  • Druk er een open koekje op en bestuif met poedersuiker.
  • Bewaar gevulde koekjes maximaal 2 dagen, ongevulde tot een week.

Variaties:

  • Linzer koekjes met citroenVerdubbel de hoeveelheid geraspte citroenschil (4-6 theelepels).
  • Vul de koekjes met lemon curd en bestuif met poedersuiker.
  • Linzer koekjes met appelBesmeer de koekjes met appelvruchtenspread in plaats van frambozenjam.
  • Bestuif met poedersuiker.
  • Linzer koekjes met amandelenVervang de hazelnoten door amandelen.
  • Vul de koekjes met frambozenjam en bestuif met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de koekjes met een kopje thee of koffie voor een gezellige middag.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een lichte Spätlese.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Rettich-Walnoottapenade

Rettich-Walnoottapenade

Deze smeuïge rettich-walnoottapenade heeft een pittige en nootachtige smaak. Heerlijk als broodbeleg, dip of als smaakmaker bij kaas en groenten.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodbeleg, Groenten, Noten, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 tl aromat afgestreken
  • 1 el melk room of mayonaise
  • 2 el walnootolie
  • 2 el water
  • 25 g walnoten
  • 150 g rettich of ramanas
  • Wat versgemalen peper

Instructies

  • Pureer alle ingrediënten in een foodprocessor.
  • Kies afhankelijk van het gebruik voor melk, room of mayonaise.
  • De tapenade wordt vrij dik, maar later komt er vocht vrij.
  • Schep de tapenade om voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Ook lekker op toast met belegen kaas of als smaakmaker bij salades.
Wijnadvies:
Past goed bij een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g

Gegrilde Paprika Feta Dip

Gegrilde Paprika Feta Dip

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Saus, Voorgerechten
Servings: 400 gram
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 gram feta
  • 130 gram Griekse yoghurt
  • 5 blaadjes verse munt
  • 3 takjes peterselie
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel Hot & Spicy Kruidenmix optioneel
  • Peper
  • Scrocchi toastjes
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Halveer de puntpaprika’s, verwijder de zaadlijsten en leg ze met het vel naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Grill de paprika's 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat ze daarna afkoelen en verwijder het vel van de paprika’s.
  • Doe de gegrilde paprika's in de foodprocessor.
  • Voeg Griekse yoghurt, twee derde van de feta, een gepelde knoflookteen, oregano, paprikapoeder, zout, peper en olijfolie toe.
  • Voeg indien gewenst Hot & Spicy Kruidenmix toe voor extra pit.
  • Mix alles tot een gladde massa.
  • Schep de dip in een mooi serveerschaaltje.
  • Bestrooi met verkruimelde feta en fijngehakte munt en peterselie.
  • Serveer de gegrilde paprika feta dip met scrocchi toastjes.

Notities

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, vormt een verfrissende combinatie met de romige en kruidige smaken van deze dip.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 8g | Vet: 11g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Zelfgemaakte Heksenkaas

Zelfgemaakte Heksenkaas

Recept categorieën: Borrelhapjes, Saus
Calories: 90kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 50 gram kruidenkaas
  • 60 gram Zaanse mayonaise
  • 35 gram prei lichtgroene deel
  • 10 gram verse peterselie
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1 snufje versgemalen zwarte peper
  • 1 snufje zout
  • ½ citroen
  • Bugles chips optioneel

Instructies

  • Was de prei grondig om eventueel aanwezig zand te verwijderen, vooral tussen het witte en groene deel.
  • Snijd vervolgens de prei in ringen.
  • Doe de prei en peterselie in de foodprocessor.
  • Knijp de helft van de citroen uit boven de foodprocessor.
  • Controleer op eventuele citroenpitten.
  • Voeg vervolgens de mayonaise, poedersuiker, zwarte peper, zout en kruidenkaas toe.
  • Zet de foodprocessor één minuut aan tot alles goed gemengd is.
  • Proef en voeg indien nodig extra kruiden of citroensap toe naar smaak.

Notities

Serveer de zelfgemaakte heksenkaas direct met Bugles chips voor een smakelijke dipervaring, of bewaar het in de koelkast voor later gebruik. De heksenkaas wordt zelfs nog lekkerder na een dag, wanneer de smaken goed zijn ingetrokken.
Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen om je eigen unieke heksenkaasvariant te creëren!

Nutrition

Serving: 2 eetlepels heksenkaas | Calories: 90kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Gegrilde Paprika Feta Dip met Knapperige Toastjes

Gegrilde Paprika Feta Dip met Knapperige Toastjes

Een romige en smaakvolle dip van gegrilde paprika's en feta, perfect als borrelhapje of voorgerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Saus, Voorgerechten
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 rode puntpaprika's
  • 5 blaadjes verse munt
  • 50 gram feta verdeeld
  • ½ theelepel Hot & Spicy kruidenmix optioneel
  • 130 gram Griekse yoghurt
  • Peper en zout naar smaak
  • Peterselie 3 takjes fijngehakt
  • Scrocchi toastjes voor het serveren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Halveer de rode puntpaprika's en verwijder de zaadlijsten.
  • Leg de paprikahelften met de velkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Grill de paprika's 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de paprika's afkoelen en verwijder het vel.
  • Doe de gegrilde paprika's in de foodprocessor.
  • Voeg de Griekse yoghurt, tweederde van de feta, een gepelde knoflookteen, oregano, paprikapoeder, zout, peper en olijfolie toe.
  • Voeg, indien gewenst, Hot & Spicy kruidenmix toe voor extra pit.
  • Mix alle ingrediënten tot een gladde dip.
  • Schep de dip in een mooi serveerschaaltje.
  • Verkruimel de overgebleven feta en strooi deze over de dip.
  • Hak de verse munt en peterselie fijn en strooi deze ook over de dip.
  • Serveer de gegrilde paprika feta dip met scrocchi toastjes.

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de smaak van deze dip.

Nutrition

Serving: 2 eetlepels dip | Calories: 85kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 5g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Veenbessen en Sinaasappel Taart

Veenbessen en Sinaasappel Taart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Bakbonen of een andere steunvulling zoals droge rijst of linzen
  • Ronde taartvorm (26 cm diameter)
  • 2 kookpotten

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 100 g rietsuiker
  • 125 g koude boter
  • 1 ei
  • 200 g patisseriebloem of tarwebloem
  • 50 g amandelmeel
  • ¼ theelepel fijn zeezout
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel kaneelpoeder
  • Zeste van 1 sinaasappel bio

Voor de cranberrycompote:

  • 250 g verse veenbessen
  • 100 g kristalsuiker
  • Sap van 1 sinaasappel

Voor de roomlaag:

  • 1 blaadje gelatine 1,6 g
  • 250 ml volle room min. 30% vetgehalte
  • 40 g kristalsuiker
  • Sap van 2 sinaasappels

Voor de afwerking:

  • Gesuikerde cranberry's
  • Verse veenbessen
  • Enkele takjes rozemarijn
  • Witte chocolade callets of mini meringues
  • Koekjes in stervorm

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vet een ronde bakvorm in met bakspray.

Bodem:

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in de foodprocessor.
  • Laat draaien tot zich een bal vormt.
  • Duw het deeg tot een platte schijf, verpak het in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot +/- 0,5 cm dik.
  • Bekleed de vorm met het deeg en prik een paar keer in met een vork.
  • Laat 30 minuten rusten in de diepvries.
  • Leg bakpapier op het deeg, vul met bakbonen en bak de bodem 25 minuten.
  • Verwijder bakpapier en bonen en bak nog 10 minuten tot goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster en ontvorm.

Cranberrycompote:

  • Breng de cranberry's met suiker en sinaasappelsap aan de kook.
  • Laat 20 minuten zachtjes pruttelen tot goed ingedikt.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Schep de compote op de bodem en koel tot gebruik.

Roomlaag:

  • Week de gelatine in koud water.
  • Verhit room en suiker, roer tot suiker is opgelost.
  • Breng aan de kook en laat 1 minuut zachtjes pruttelen.
  • Roer regelmatig.
  • Neem van het vuur, roer sinaasappelsap erdoor.
  • Los de uitgelekte gelatineblaadje al roerend op.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Giet voorzichtig op de cranberrycompote.
  • Zet in de koelkast en laat minstens 3 uur opstijven.

Afwerking:

  • Garneer de taart met cranberry's, rozemarijn, witte chocolade en eventuele koekjes in stervorm.

Notities

Geniet van deze verrukkelijke veenbessen en sinaasappel taart!
Tips:
Werk met koude boter voor een brosse textuur van het deeg.
Koel het deeg goed voor het uitrollen en na het bekleden van de taartvorm.
Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier voor gemakkelijk gebruik.
Gebruik verse veenbessen voor een dikke compote.
Voeg de room enkele uren van tevoren toe voor optimale opstijving.
Bak koekjes in stervorm van de restjes deeg als decoratie.

Kipkebab

Kipkebab

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Afganistan
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram kipfilet
  • 2 teentje(s) knoflook gesnipperd
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 sneetje(s) brood in blokjes
  • 1 ei
  • 1 dl melk

Instructies

  • Fruit de ui en knoflook 5 minuten.
  • Breng een pan water aan de kook en kook de kipfilet hierin 20 minuten zachtjes.
  • Pureer de kipfilet mer alle overige ingrediënten en zout en peper naar smaak in de food processor en maak hiervan 20 balletjes.
  • Bak deze een paar minuten in hete olie.