Belado Tempeh

Belado Tempeh

gebakken tempeh met paprika en lombok uit Sumatra
Recept categorieën: Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik tempeh in blokjes van 1cm
  • 1 grote ui gesnipperd
  • ½ rode paprika in stukjes
  • ½ groene paprika in stukjes
  • 1 rode lombok ontpit in stukjes
  • 1 groene lombok ontpit in stukjes
  • 3 petehbonen in stukjes
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel asem
  • 1 theelepel sambal oelek
  • zout
  • frituurolie of vet

Instructies

  • Tempeh bestrooien met zout.
  • Tempeh in 3 min. goudbruin frituren (175°C) en in een vergiet met keukenpapier laten uitlekken. 1 eetlepel olie verhitten en ui 3 min. zachtjes bakken.
  • Dan paprika, lombok, peteh en tempeh erbij en al omscheppend 10 min. bakken. Asem erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en overdoen in een schaal.

Perkedel Ajam

Perkedel Ajam

kippenballetjes
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram kip borststukken er van
  • 2 grote aardappels gekookte
  • 3 eetlepel(s) uien gesnipperd
  • 1 teen knoflook gesnipperd
  • 1 eetlepel(s) selderie gehakte
  • 1 ei
  • olie
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • paneermeel

Instructies

  • Snijd het vlees van de botten, draai het 2 maal door de vleesmolen en draai er daarna de aardappelen doorheen.
  • Vermeng de aardappelen met kippenvlees, uien, knoflook, peper, zout en nootmuskaat.
  • Vorm er balletjes van.
  • Klop het ei los met 1 eetlepel water.
  • Haal de balletjes door paneermeel, vervolgens door het geklopte ei en daarna opnieuw door het paneermeel.
  • Bak de balletjes op in de frituurpan in hete olie.

Rempah 1

Rempah 1

gefrituurde gekruiden gehakt
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 gram kokos geraspte
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 3 kemirienoten
  • 1 plakje laoswortel
  • ½ blokjes trassi van 1 cm
  • 1 eetlepel(s) ketoembarkorrels
  • 1 mespunt djinten
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel(s) suiker
  • 1 theelepel zout
  • frituurolie of vet

Instructies

  • De kokos in een kom doen, 1 dl kokend water erover schenken en 5 min. laten weken.
  • In een keukenmachine de ui, knoflook, laos, kemirie en trassi fijnmalen.
  • De ketoembar korrels in een droge koekenpan 2 min. roosteren en fijnmalen.
  • Bij de kokos het gehakt, uimengsel, ketoembar, djinten, eieren, suiker en zout toevoegen en goed door elkaar mengen.
  • Hiervan 8 balletjes draaien en van de rest driehoekjes vormen.
  • Tot het gebruik afgedekt in de koelkast bewaren.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier.
  • Vet of olie verhitten tot 175°c.
  • Balletjes en driehoekjes met 6 tegelijk in 5 min. goudbruin bakken.
  • Met een schuimspaan inde vergiet scheppen en uit laten lekken.
  • Op een rechaud warm houden.
  • Balletjes eventueel rond de rijst rangschikken.

Croquettas de Pollo

Croquettas de Pollo

Kipkroketjes met rauwe ham
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Tapas
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g boter
  • el bloem
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes peterselie
  • 2 kipfilets gegrilde
  • 75 g belegen kaas
  • 50 gram rauwe ham
  • 1 ei
  • 1 el citroensap
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout
  • peper
  • paneermeel
  • olie om te frituren

Instructies

  • In pannetje boter verhitten.
  • Bloem erdoor roeren en lichtbruin laten kleuren.
  • Pan van vuur nemen.
  • Knoflook in plakjes snijden.
  • Peterselie fijnknippen.
  • Kipfilet in blokjes snijden.
  • Ham fijnsnijden.
  • Kip, bloem, 2 el kaasblokjes, ei, citroensap en paprikapoeder pureren.
  • Rest van kaas, peterselie en ham erdoor roeren (niet pureren).
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Frituurolie verhitten.
  • Paneermeel in diep bord strooien.
  • Met natte handen 25 kroketjes vormen en door paneermeel wentelen.
  • Kroketjes in 2 a 3 minuten goudbruin frituren.

Grieks pita broodje met gyros, frietjes en tzatziki

Grieks pita broodje met gyros, frietjes en tzatziki

Recept categorieën: Broodjes, Varkensvlees
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het vlees:

  • 5 hamlapjes
  • De griekse kruidenmix
  • 1 scheutje olie
  • klontje boter

voor de pita:

  • 250 gram bloem
  • 140 ml water lauw
  • 10 gram verse gist
  • 1 eetlepel honing
  • 3 gram zout
  • 2 eetlepels olijfolie

voor de tzatziki:

voor de frietjes:

  • 10 frietaardappelen mooie grote
  • zout

Instructies

  • Werkwijze:
  • Neem een kom met deksel.
  • Doe hierin een scheutje olie en 2 koffielepeltjes kruidenmix.
  • Snijd het vlees in dunne reepjes en voeg het toe aan de kruiden.
  • Meng goed onder elkaar met je handen.
  • Laat het vlees een 2 tal uurtjes in de koelkast marineren.
  • Bak het vlees op een hoog vuur gaar.
  • Wil je je vlees nog lekkerder afwerken ?
  • Snijd dan een ui in halve ringen.
  • Doe deze in een kommetje en schenk er een heel klein scheutje azijn bij.
  • Strooi er wat Griekse kruidenmix over en meng dit onder elkaar.
  • Nadat je het vlees gebakken hebt strooi je wat uien over je vlees.
  • Werkwijze pita:
  • Doe de bloem in een kom en voeg er het lauw water, de olie, de gist en de honing aan toe.
  • Laat de machine even kneden en voeg dan het zout toe.
  • Kneed nog een 15 minuutjes en laat het deeg dan 45 minuutjes rijzen in een kom onder een doek of plastic folie.
  • Verdeel het deeg in 4 tot 6 bolletjes en laat ze nog eens 15 minuutjes rusten.
  • Neem een pan met anti aanbaklaag of een gril en laat deze goed heet worden.
  • Neem een bolletje, wrijf je handen in met wat olie en dus het bolletje plat.
  • Maak er met je vingers een grotere cirkel van.
  • Bak deze in de pan ca 3 minuutjes aan elke kant.
  • Ze moeten mooi goudbruin zijn.
  • Ondertussen maak je het volgende bolletje klaar voor het bakken.
  • Houd de gebakken pita's in een oven van 70°C warm.
  • Werkwijze tzatziki:
  • Neem een kom en doe hierin de yoghurt.
  • Voeg peper, zout, oregano, knoflook en dille toe.
  • Schil of was de komkommer.
  • Neem een schone theedoek en rasp hierop de hele komkommer.
  • Neem nu de theedoek en draai zodanig de doek aan zodat al het sap uit de theedoek komt. Voeg de komkommer toe aan de yoghurt.
  • Goed onder elkaar roeren en eens proeven.
  • Voeg eventueel naar smaak nog extra kruiden toe.
  • Werkwijze voor de frietjes:
  • Zet je frituurpan op 130 à 140°C.
  • Schil de aardappelen, was ze en snijd plakken.
  • Droog deze goed met een schone theedoek.
  • Snijd nu je frietjes en droog deze nogmaals.
  • Bak alle frietjes voor op 130 à 140°C.
  • Laat de frietjes afkoelen.
  • Bak de frietjes na afkoeling in je frituurpan op 190°C tot ze mooi goudgeel en knapperig zijn. Haal ze uit het vet en strooi er meteen naar smaak zout over.

Notities

De kruidenmengeling voor de gyroskruiden heb ik zelf gemaakt aangezien er een aantal kruiden zijn waar ik allergisch aan ben. Wil je ze ook zelf maken, dan is hier het receptje. Ik heb gedroogde kruiden gebruikt:
32 gr kaneel, 32 gr knoflookpoeder, 32 gr dille, 32 gr oregano, 16 gr uienpoeder, 16 gr zwarte peper, 8 gr witte peper, 8 gr tijm, 8 gr basilicum, 8 gr gemalen zeezout.
Meng alle kruiden in een vijzel en maal fijn. Doe ze in een schoon potje met deksel. Je kunt hier geruime tijd mee vooruit. Kijk naar de datums op je kruiden en houd de kortst houdbare datum aan om op je potje te vermelden

Gefrituurde Mosseltjes

Gefrituurde Mosseltjes

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 Kg mosselen
  • 20 centiliter water
  • 10 centiliter melk
  • zelfrijzend bakmeel
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de mosselen in een mosselpan en voeg het water toe.
  • Goed kruiden met peper.
  • Breng het geheel aan de kook en laat 6 minuutjes goed doorpruttelen met het deksel op de pan.
  • Laat het wat afkoelen en haal de mosselen uit hun schelp.
  • Verwarm de frituurpan tot 180 graden.
  • Maak een beslagje van de melk en het zelfrijzend bakmeel zodat je een glad papje bekomt.
  • Breng dit op smaak met peper en zout.
  • Wentel de mosseltjes erin en bak ze mooi goudbruin in de frituurpan.

Gefrituurde Kaasstaafjes

Gefrituurde Kaasstaafjes

Recept categorieën: Kaas, Tapas, Warme hapjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blokjes belegen kaas
  • selderijzout
  • het geel van 2 eitjes
  • enkele velletjes filodeeg

Instructies

  • Snij de velletjes filodeeg in 4 stukken.
  • Snij de kaas in staafjes en leg deze op het velletje filodeeg.
  • Bestrooi met wat selderzout.
  • Rol de velletjes filodeeg op en plak ze dicht met wat eigeel.
  • Bak de rolletjes goudgeel in de frituurpan op 180 graden.
  • Warm opdienen.

Notities

Lekker met wat mosterd om te dippen.
Je kan deze rolletjes ook maken met andere soorten kaas. Enkele aanraders: geitenkaas, danish blue, gorgonzola, camenbert,...
Culinaire Informatie

Calamares Fritti

Calamares Fritti

Recept categorieën: Tapas, Vis, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 20 ringetjes calamares diepvriesproduct of vers
  • 10 centiliter melk
  • zelfrijzend bakmeel
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de frituurketel tot 180 graden.
  • Maak een beslagje van de melk en het zelfrijzend bakmeel zodat je een glad papje bekomt.
  • Breng dit op smaak met peper en zout.
  • Wentel de calamares erin en bak ze mooi goudbruin in de frituurpan.

Notities

Serveren met Tartaarsaus of met Griekse Dipsaus.

Briouats met Vis

Briouats met Vis

Recept categorieën: Vis, Warme hapjes
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram witte visfilet
  • 3 takjes peterselie fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 mespuntjes peper
  • 2 mespuntjes komijn
  • 2 theelepel citroensap
  • het geel van 2 eitjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 blaadjes filodeeg in 4 gesneden
  • zout

Instructies

  • Doe de visfilets in een pan met koud water en wat zout.
  • Breng rustig aan de kook, doe het deksel op de pan en laat alles afkoelen. Laat de visfilets uitlekken en haal de vis met de hand uit elkaar.
  • Meng er de peterselie, de knoflook, de peper, de komijn, de olijfolie en het citroensap onder.
  • Breng op smaak met wat zout Leg een stukje van de vulling op een filodeegblaadje en rol dit op.
  • Bestrijk de raakvlakken van het filodeeg met wat eigeel zodat het rolletje dichtgeplakt blijft.
  • Bak de briouats in de frituurpan mooi bruin op 180 graden.

Briouats met Geitenkaas

Briouats met Geitenkaas

Recept categorieën: Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Marokko
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 300 gram geitenkaas fijngeprakt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eitjes losgeklopt
  • het geel van 2 eitjes
  • 6 blaadje(s) filodeeg in 4 gesneden
  • zout

Instructies

  • Meng de geitenkaas met de peterselie, het paprikapoeder en een snufje zout.
  • Voeg de losgeklopte eieren toe en zet goed door elkaar.
  • Leg een stukje van de vulling op een filodeegblaadje en rol dit op.
  • Bestrijk de raakvlakken van het filodeeg met wat eigeel zodat het rolletje dichtgeplakt blijft.
  • Bak de briouats in de frituurpan mooi bruin op 180 graden.