Biefstuk met Pommes Duchesse en Champignonroomsaus
Dit klassieke gerecht van biefstuk met Pommes Duchesse en champignonroomsaus is een feestelijk dineridee met rijke smaken en texturen. De romige champignonsaus combineert perfect met de sappige biefstuk en knapperige Pommes Duchesse. Serveer met een glas rode wijn voor een complete dinerervaring.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 3
Calories: 680kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 bakje kastanjechampignons 250 g
- 1 bakje cantharellen paddestoelen 100 g
- 8 zongedroogde tomaten op olie
- 1 zak pommes duchesse diepvries 600 g
- 1 zak gebroken sperziebonen koelvers 500 g
- 50 g boter
- 4 biefstukjes op kamertemperatuur
- 1 kannetje champignonroomsaus Feestproduct van AH Excellent*, 180 g
- Olie om te frituren
Verwarm de frituurpan voor op 190 °C.
Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.
Bereid de Pommes Duchesse in de frituurpan volgens de gebruiksaanwijzing.
Kook de sperziebonen in 8 minuten beetgaar.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukjes in 3 minuten rosé, keer ze halverwege om.
Haal ze uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie.
Bak de paddenstoelen in het achtergebleven bakvet gedurende 5 minuten.
Voeg de champignonroomsaus toe en verwarm deze door en door.
Meng de tomaten door de sperziebonen.
Verdeel de Pommes Duchesse, sperziebonen en biefstuk over vier borden.
Schenk de helft van de saus over de biefstukjes en serveer de rest van de saus apart.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon past goed bij de rijke smaken van dit gerech
Calories: 680kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 13
Bitterballen
Servings: 20 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 g gemengde paddestoelen schoongemaakt en in kleine blokjes
- 120 g bloem
- 100 g boter
- 5 deciliter kippenbouillon
Om te paneren
- 4 eieren
- 50 g bloem
- 100 g paneermeel
- olie om te frituren
Maak een ragoût door de boter te laten smelten en er de bloem doorheen te roeren.
Laat in een minuut of vijf gaar worden.
Voeg er in drie keer de koude bouillon aan toe, zodat een stevige massa ontstaat.
Bak de paddestoelen even aan en doe ze samen met het spek door de ragoût.
Breng op smaak met peper en zout en laat koud worden.
Rol er balletjes van ter grootte van een bitterbal.
Haal die door de bloem, daarna door de losgeslagen eieren en op het laatst door het paneermeel (en eventueel een tweede keer door ei en paneermeel voor een extra stevige korst zodat je minder risico loopt dat de ballen kapot gaan in de frituur).
Laat opstijven in de koelkast.
Frituur de bitterballen in de olie op 180 C ongeveer 5 à 10 minuten.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 13
Varkensribben gelakt met honing, whisky en cacao
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 varkensribben
- 300 g honing
- 3 dl whisky
- ½ blikje Red Bull
- 2 eetlepel(s) cacaopoeder
- 1 rode peper
- 50 g Grof zeezout
- enkele takjes verse tijm
- 2 dl olijfolie
Meng alle ingrediënten, behalve de varkensribben, goed door elkaar.
Bak de ribben in een pan en bestrijk ze daarna met de marinade.
Laat zo?n 30 minuten verder garen in de oven op 180°C.
Bestrijk ze om de vijf minuten overvloedig met de marinade.
Snijd voor de chips de aardappelen in fijne plakjes en bak ze goudbruin in een frietpan op 170°C.
Laat uitlekken op keukenpapier en strooi er zout overheen.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 13
Frietjes met een hamburger van het huis en een slaatje met Red Bull-dressing
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 8 grote frietaardappelen
- 600 g varkensgehakt
- 2 tomaten in plakjes gesneden
- 2 plakjes jonge kaas
- 4 augurken in het zuur en in dunne plakjes gesneden
- beetje mosterd
- beetje ketchup
- beetje peterselie
- 1 krop sla of zakje gemengde sla
- 1 eierdooier
- ¼ blik Red Bull
- ½ bieslook fijngesnipperd
- azijn
- 1 dl arachideolie
- 4 pistolets
- 1 sjalot fijngesnipperd
- peper
- zout
Schil de aardappelen, was en snij ze in frietjes.
Bak die ongeveer 3 minuten voor op 140 C.
Laat ze nadien volledig afkoelen.
Meng het gehakt met de sjalot en breng flink op smaak met peper en zout.
Vorm tot 4 hamburgers en bak die in een pan of leg ze op de barbecue.
Snij de pistolets open.
Beleg ze met een hamburger en plakje kaas erop.
Ga verder met een plakje tomaat en enkele plakjes augurk.
Werk af met een likje mosterd en wat ketchup vermengd met gesnipperde peterselie.
Meng voor de salade wat mosterd door de eierdooier.
Voeg een scheutje azijn toe enn roer er de arachideolie druppelsgewijs door.
Kruid af met peper en zout en voeg er de Red Bull en de bieslook aan toe.
Giet de dressing over de goed gewassen en gedroogde sla.
Bak de frietjes goudbruin op 180 C en strooi er wat zout over.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 13
Vegetarische Kaasburgers met Vlaamse Frietjes
Geniet van deze heerlijke vegetarische kaasburgers met Vlaamse frietjes, een smaakvol en vullend gerecht voor het hele gezin!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 5504kcal
Author: Cor Klaar
- 2 liter olie om te bakken en te frituren
- 2 pakjes Tivall vegetarische hamburgers
- 4 plakjes rookkaas
- 1 zak Vlaamse frietjes 700 g
- 1 tomaat
- 1 krop ijsbergsla
- 1 potje zoetzure augurken 340 g
- 5 eetlepels mayonaise
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan.
Bak de vegetarische hamburgers gedurende 1 minuut aan elke kant op hoog vuur.
Leg vervolgens op elk van de burgers een plakje rookkaas en bak met de deksel op de pan nog 3 minuten op laag vuur tot de kaas gesmolten is.
Frituur ondertussen de Vlaamse frietjes gedurende 3 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Maak de tomaat en sla schoon.
Snijd de tomaat in blokjes en de sla en augurken in reepjes.
Roer een dressing van 1 eetlepel mayonaise en 3 eetlepels augurkenvocht.
Meng de dressing met de tomaten, augurken en sla.
Serveer de Vlaamse frietjes samen met de kaasburgers en serveer de salade en mayonaise apart.
Een frisse Belgische blonde ale of een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc vormt een mooie aanvulling op dit gerecht.
Calories: 5504kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 13
Garniture à l'Arlésienne
(garnituur uit Arles)
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 uien
- 4 tomaten
- 1 aubergine
- bloem
- boter
- zout
- peper
- frituurolie
Schil de uien en snij ze in reepjes.
Was de aubergine en snij ze in ronde plakken van 1 cm dik.
Haal de schijven aubergine door de bloem en bestrooi met zout en peper.
Bak ze in wat boter in 10 minuten gaar.
Pel en ontpit de tomaten.
Bak ook deze 10 minuten in wat boter.
Haal de reepjes ui door de bloem en bak ze in een friteuse van 180ºC mooi bruin.
gebruik bij tournedos en kalfslapjes met demiglacesaus welke is opgewerkt met wat tomatenpuree.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 13
Asturiaanse pasteitjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gram serranoham Spaans of parmaham (Italiaans),
- fijngesneden 100 gram chorizo
- fijngesneden 1 gekookt ei
- fijngesneden 1/2 ui
- fijngesnipperd tomatensaus gepureerde tomaat uit een pakje zal ook prima werken lijkt me
- ½ glas witte wijn
- olijfolie
- bloem
- zout
Meng een 1/2 glas witte wijn met een 1/2 glas olijfolie,
voeg wat zout toe en klop dit totdat het goed gemengd is.
Het ziet er dan wat troebel uit.
Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe totdat er een deeg ontstaat wat niet meer aan je handen kleeft bij het kneden.
Laat het deeg dan afgedekt 2 uur rusten op een koele plaats.
In de tussentijd kun je de vulling maken.
Fruit in een pan met wat olie de ui goudgeel,
voeg dan 2-3 eetlepels tomatensaus toe en de fijngesneden ham.
Roer dit goed en warm even door.
Haal dan de pan van het vuur en laat even wat afkoelen.
Roer dan de chorizo en het gekookte ei erdoorheen.
Laat het mengsel nu verder afkoelen.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en zorg ervoor dat het deeg overal even dik is.
Steek vervolgens cirkels uit. Dit kun je doen met speciale vormen,
maar ook met de bovenkant van een glas of met een schoongemaakt concervenblik.
Leg wat van de vulling in het midden van de cirkel en vouw het geheel dan dubbel,
je hebt nu een halve maan-vorm.
Druk met de tanden van een vork de ronde kant van het pasteitje dicht zodat de vulling er niet uit kan vallen.
Frituur de pasteitjes in hete olie tot de goudbruin zijn.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 13
Aardappelsoezen
Het maken van heerlijke aardappelsoezen is niet moeilijk, maar vergt wel veel aandacht. De basistechniek bestaat uit het frituren. Aardappelsoezen hebben een zachte structuur. De smaak is zout.
Een verassend aardappelgarnituur!
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 g gare aardappels
- 2 eieren
- 50 g boter
- zout
- peper
- nootmuskaat
- peterselie
- 1 eetlepel geraspte kaas
- 1 deciliter water
- 75 g bloem
- frituurvet
Pureer de gekookte aardappels door ze door een pureeknijper of zeef te drukken.
Meng 1 ei en de helft van de boter erdoor en breng pittig op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Hak de peterselie en roer deze samen met de geraspte kaas door de puree.
Verwarm het water met de rest van de boter tot deze is opgelost en roer de bloem erdoor.
Roer van het vuur af tot er een bal ontstaat.
Roer het tweede ei erdoor.
Meng aardappelpuree en deeg door elkaar en schep dit mengsel in een spuitzak.
Verhit het frituurvet tot 180 °C en spuit staafjes van het soezendeeg erin.
Bak ze goudbruin en gaar.
Laat de soesjes uitlekken op keukenpapier.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 13
Aardappel kaaskroketten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels
- 2 eierdooiers
- 50 g boter
- Zout
- Peper
- Mespunt nootmuskaat
- Scheutje sherry
- 100 g Parmezaanse kaas versgeraspt
- Mespunt mosterd
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- Bloem gemengd met wat zout en peper
- Ei geklopt met een beetje melk
- Paneermeel
Bereid deze heerlijke aardappel-kaaskroketten een dag van tevoren voor een optimale smaakervaring!
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken.
Kook de aardappelen gaar met een snufje zout en giet ze af.
Plaats een deksel op de pan met aardappelen en laat ze op laag vuur even drogen; roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Pureer de aardappelen met de eierdooiers, boter, zout en peper.
Voeg hier nootmuskaat, sherry, versgeraspte Parmezaanse kaas, mosterd en gehakte peterselie aan toe.
Zorg ervoor dat de puree stevig is.
Als de puree te kleverig wordt door te lang mixen, kneed er dan met de hand wat bloem doorheen.
Breng de puree indien nodig op smaak en vorm er rolletjes van 13 x 5 cm van.
Wentel deze rolletjes eerst door de bloem, vervolgens door het geklopte ei en daarna door het paneermeel.
Plaats de gevormde kroketten op een blad, dek ze af met huishoudfolie en laat ze een nacht in de koelkast rusten.
Bak de kroketten goudbruin in frituurolie (185 °C).
Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer deze smaakvolle aardappel-kaaskroketten met plezier.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 13
Groente chips
Groente chips klinkt gezond maar chips zijn natuurlijk nooit gezond. Maar de groente chips zijn wel lekker dat kan ik je verzekeren. Gebruik voor de chips bieten, pastinaken of zoete aardappel voor het mooiste resultaat.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- rode bieten
- zoete aardappelen
- pastinaken
- 1 eetl. grof zeezout
- arachideolie
- 1 eetl. grof zeezout
- 1 theel. gemalen komijn
- een snuf chilivlokken
Boen de groente grondig schoon,ze hoeven niet te worden geschild, en snijd of schaaf ze in heel dunne plakjes.
Verhit de olie in een frituurpan of wok tot 175 graden.
Stamp en wrijf intussen het zout, de komijn en chilivlokken in een vijzel tot een kruidig strooisel.
Frituur de plakjes groente in kleine porties gaar en knapperig.
Dat duurt 2 tot 3 minuten per portie.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met het komijn-chilizout.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 13