Garnalendriehoekjes

Garnalendriehoekjes

AllerHande 1996
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g Noorse garnalen
  • 4 vellen fillobladerdeeg
  • 50 g panklare witte kool
  • ½ eetlepel olie
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • mespunt gemalen koriander
  • zout
  • peper
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 eiwit

Instructies

Voorbereiden:

  • Garnalen in ca. 2 1/2 uur laten ontdooien.
  • Fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.)
  • Garnalen droogdeppen met keukenpapier en fijnsnijden.
  • Kool heel fijn snijden.
  • In pan olie verhitten en garnalen ca. 1 minuut al omscheppend bakken.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Kool toevoegen en ca. 2 minuten meebakken.
  • Op smaak brengen met gemberpoeder, koriander, zout en peper.
  • Maïzena erdoor roeren.
  • Garnalenmengsel laten afkoelen.
  • Plakjes fillodeeg op aanrecht uitspreiden en in breedte halveren.
  • Eiwit loskloppen.
  • Elk plakje met eiwit bestrijken.
  • Aan één korte kant van elk deegplakje 1 eetlepel garnalenmengsel scheppen.
  • Deeg tot driehoekjes vouwen.
  • Driehoekjes tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:

  • In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier. 4
  • Driehoekjes in frituurmandje leggen en in ca. 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Op zelfde manier rest van driehoekjes frituren.
  • Driehoekjes op schaal leggen.
  • Direct serveren.

Oliebollen met stoofperen en witte chocolade

Oliebollen met stoofperen en witte chocolade

Heerlijk varieren met glutenvrije oliebollen. Lekker met stoofpeer en witte chocolade!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans Oliebollen Glutenvrij
  • 200 ml handwarm water 38-40°C
  • 350 g stoofperen kant-en-klaar in blokjes
  • 200 g witte chocolade koemelkvrij
  • 50 g grofgehakte pistachenoten

Instructies

  • Doe de mix in een beslagkom.
  • Voeg het warme water toe.
  • Mix het geheel met de mixer op de laagste stand in circa 1 minuut tot een glad beslag.
  • Roer de stoofperen-blokjes door het beslag.

Rijzen

  • Dek het beslag af met een vochtige theedoek en laat circa 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
  • (het beslag moet ongeveer 2x zoveel worden) Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door!

Bakken

  • Laat in een frituur of friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
  • Vorm met een oliebollentang (ijstang) of met twee lepels bolletjes beslag.
  • Laat de bolletjes in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen in circa 5 minuten rondom goudbruin.
  • Laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken.

Decoreren

  • Smelt ondertussen de chocolade au-bain marie.
  • Dip de helft van de oliebollen in de chocolade en strooi wat grofgehakte pistachenoten erover

Oliebollen met stroopwafel

Oliebollen met stroopwafel

Twee glutenvrije lekkernijen komen samen: varieer versgebakken glutenvrije oliebollen met stukjes glutenvrije stroopwafel; allebei glutenvrij natuurlijk. Deze glutenvrije oliebollen met stroopwafel zijn heerlijk in combinatie met poedersuiker!
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans Oliebollen Glutenvrij
  • 275 ml handwarm 38-40°C water
  • 180 g glutenvrije stroopwafels in stukjes
  • poedersuiker
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Doe de mix in een beslagkom.
  • Voeg het warme water toe.
  • Mix het geheel met de mixer op de laagste stand in circa 1 minuut tot een glad beslag.
  • Roer of spatel de stroopwafels door het beslag.

Rijzen

  • Dek het beslag af met een vochtige theedoek en laat circa 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
  • (het beslag moet ongeveer 2x zoveel worden) Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door!

Bakken

  • Laat in een frituur of friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
  • Vorm met een oliebollentang (ijstang) of met twee lepels bolletjes beslag.
  • Laat de bolletjes in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen in circa 5 minuten rondom goudbruin.
  • Laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken.

Serveren

  • Garneer met poedersuiker.

Fruitbeignets

Fruitbeignets

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 ml bruin bier
  • 140 g bloem
  • 1 eidooier
  • 4 eiwitten
  • 20 g maïsolie
  • 20 g suiker
  • snuifje zout
  • appels
  • ananas
  • banaan
  • frituurolie plantaardige, neutraleom te bakken

Instructies

  • Zeef de bloem in een ruime kom en voeg er een snuifje zout aan toe.
  • Voeg er de eidooier, bier, en olie bij en roer tot een glad beslag zonder klonters.
  • Laat het beslag een halfuurtje afgedekt rusten.
  • Snij intussen het fruit in stukken.
  • Klop net voor het bakken de eiwitten en suiker in pieken.
  • Spatel dit voorzichtig onder het beslag.
  • Verwarm de frituurpan (met plantaardige olie) op 180°C, haal het fruit door het beslag en bak in 3 minuten goudgeel.
  • Laat even uitlekken op keukenpapier, bestrooi met poedersuiker en serveer meteen.

Notities

Het bier kan vervangen worden door 250 ml melk en 20 g gist.
Met gist, bier of mineraalwater wordt het beslag luchtig. Met wijn worden de beignets knapperiger door het aanwezige wijnsteenzuur.
Een beslag met bier is sneller klaar maar blijft na het bakken niet zo lang krokant. Een gistbeslag daarentegen blijft langer krokant maar moet van tevoren kunnen rijzen.
Voor de bananenbeignets, eerst de gesneden banaan(stukjes) marineren in wat griessuiker, citroensap en rum. Extra lekker!

Oliebollen ala Albert Heijn

Oliebollen ala Albert Heijn

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 24 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ijsbolletjeslepel
  • theedoek , zonder wasmiddelenluchtjes

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 2 goudreinetten in kleine stukjes
  • 150 g rozijnen
  • 500 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist 7 g
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 1 ei losgeklopt
  • 250 ml karnemelk
  • 250 ml magere yoghurt
  • frituurolie
  • poedersuiker

Instructies

Voorbereiden:

  • Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel.
  • Meng in een kom appel, rozijnen en geraspte sinaasappelschil met 1 el bloem.
  • Meng in een ruime kom de rest van de bloem, gist, suiker en zout door elkaar. Maak in het midden een kuiltje.
  • Voeg al kloppend met de handmixer, het ei, de melk en de yoghurt toe.
  • Blijf kloppen tot het beslag glad is.
  • Schep het appel-rozijnenmengsel luchtig erdoor.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats ca. 1½ uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.

Bereiden

  • Verhit in de frituurpan de olie tot 175°c
  • Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje.
  • Laat het bolletje in de hete olie glijden.
  • Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar.
  • Keer, indien nodig, de oliebollen halverwege de baktijd.
  • Bekleed een vergiet met een dubbele laag keukenpapier.
  • Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in het vergiet uitlekken.
  • Laat de frituurolie opnieuw op temperatuur komen en bak opnieuw 5 oliebollen.
  • Ga zo door tot het beslag op is.
  • Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.

Notities

Serveer ze warm of koud.
U kunt op deze oliebollen variëren door een deel van de vulling te vervangen door
kleingesneden bigarreaus (gekonfijte kers), gehakte noten of amandelen.

Knoflookbiefstuk met frites en salade

Knoflookbiefstuk met frites en salade

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Salade
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 1 persoon
Calories: 665kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 1 kogelbiefstuk
  • 150 g aardappelpartjes met schil diepvries, zak a 450 g
  • 1 eetlepel boter
  • 1 schaal Griekse salade (225 g)
  • olie om te frituren

Instructies

  • Frituurolie verhitten.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Biefstuk bestrooien met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Aardappelpartjes in ca. 5 minuten goudbruin frituren.
  • In koekenpan boter verhitten, biefstuk in ca. 4 minuten rondom bruin en van binnen rosé bakken.
  • Laatste minuut plakjes knoflook meebakken (niet donker laten kleuren, dan wordt knoflook bitter).
  • Aardappelpartjes laten uitlekken op keukenpapier.
  • Biefstuk op bord leggen, knoflookboter eroverheen schenken.
  • Aardappelpartjes naast vlees leggen, bestrooien met zout.
  • In kom dressing (uit verpakking) door salade scheppen.
  • Salade er apart bij geven.

Nutrition

Calories: 665kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 38g | Vet: 39g

Bitterballen van Friese nagelkaas

Bitterballen van Friese nagelkaas

Allerhande 2002
Bereidingstijd3 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 25 stuks
Calories: 100kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g Friese nagelkaas kruidnagelkaas
  • 60 g boter of margarine
  • 60 g bloem
  • ½ tablet
  • tuinkruidenbouillon
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • peper
  • 2 eieren
  • 125 g paneermeel
  • vloeibaar frituurvet of -olie

Instructies

  • Korstjes van nagelkaas snijden en kaas raspen.
  • In steelpan boter smelten en bloem erdoor roeren.
  • Scheutje voor scheutje 3 dl water erdoor roeren.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat. Geraspte kazen erdoor mengen en al roerend op middelhoog vuur laten smelten. Op smaak brengen met peper.
  • Saus overdoen in diep bord, laten afkoelen en in koelkast in minstens 2 uur laten opstijven.
  • In diep bord eieren loskloppen.
  • Op plat bord paneermeel strooien.
  • Kaasmengsel tot ca. 25 bitterballen vormen.
  • Losjes door paneermeel rollen.
  • Bitterballen vervolgens door geklopt eimengsel halen en nogmaals goed door paneermeel wentelen.
  • Bitterballen in ca. 1 uur in koelkast laten opstijven.
  • In frituurpan frituurvet verhitten tot 180 ºC.
  • Bitterballen in porties in 3 à 4 minuten knapperig bruin frituren.
  • In vergiet op keukenpapier laten uitlekken.

Notities

Serveren met mosterd.
 

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 7g

Krokante Vegetarische Loempia’s met Zoete Chilisaus

Krokante Vegetarische Loempia’s met Zoete Chilisaus

Heerlijke knapperige loempia’s met kool, taugé en vegetarisch gehakt, geserveerd met zoete chilisaus. Perfect als snack of voorgerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 cm verse gember
  • 1 pakje Alpro® Soya Fijngehakt
  • 1 pakje diepvries loempiadeeg
  • 1 spitskool of Chinese kool
  • 1 teen knoflook
  • 2 bosuitjes
  • 30 g hazelnoten
  • 250 g taugé
  • ½ verse chilipeper
  • Maïzena
  • Verse koriander naar smaak
  • Zoete chilisaus

Instructies

  • Snijd de bosuitjes, knoflook, chilipeper en gember fijn.
  • Fruit dit mengsel 5 minuten in een beetje olie tot het glazig is.
  • Snijd de spitskool in fijne reepjes.
  • Voeg het Alpro® Soya Fijngehakt en de spitskool toe aan de pan en bak nog 5 minuten mee tot de kool zacht wordt.
  • Kneus de hazelnoten en voeg ze samen met taugé en koriander toe.
  • Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Vul het loempiadeeg met het koolmengsel.
  • Rol de loempia’s op en plak dicht met een papje van maïzena en water.
  • Frituur de loempia’s op 180°C tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm met zoete chilisaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met extra koriander en partjes limoen voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Combineer met een koele glas rosé of een frisse witte wijn zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 13g | Vet: 21g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Wortelkaasballetjes met rode peper

Wortelkaasballetjes met rode peper

Recept categorieën: Hapjes, Kaas
Servings: 16 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g worteljulienne
  • ½ rode peper in reepjes
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 80 g geraspte oude kaas
  • 1 groot ei losgeklopt
  • eetlepel bloem
  • zout
  • 6 eetlepels paneermeel
  • frituurolie

Instructies

  • In keukenmachine brood fijn verkruimelen.
  • Worteljulienne, rode peper en bosui toevoegen en (met pulse-knop) in 2-3 korte stoten alles goed mengen.
  • Kaas, ½ deel van ei en bloem erdoor mengen.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Goed door elkaar kneden tot stevig, samenhangend mengsel.
  • Zo nodig meer bloem of ei toevoegen.
  • Wortelmengsel tot ca. 16 kleine balletjes vormen. Balletjes door paneermeel rollen. In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Wortelballetjes met ca. 8 tegelijk in ca. 3 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Laten uitlekken op dikke laag keukenpapier.
  • Serveren op schaal met cocktailprikkers.

Loempia’s met Kip, Groenten en Omelet

Loempia’s met Kip, Groenten en Omelet

Deze zelfgemaakte loempia's zijn rijk gevuld met kip, omelet, groenten en specerijen. Krokant gebakken en perfect als snack of voorgerecht!
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd29 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 20 loempia’s
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 el peterselie
  • 1 ons kipfilet of varkensvlees
  • 2 el sesamolie of arachideolie
  • 2 bosuitjes
  • 2 schijfjes gember
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eieren
  • 4 champignons
  • ½ el sambal of ½ rode peper
  • ½ rode paprika of groene paprika
  • ½ tl bouillonpoeder
  • ½ tl kerrie
  • ½ tl trassi
  • ½ winterwortel
  • 1 snufje gemalen kummel
  • 20 loempiavellen diepvries
  • 350 g witte kool
  • Fijngehakte prei
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • ± 1 dl water

Instructies

  • Klop de eieren los met een snuf zout en 1 el water.
  • Bak een dunne omelet in een ingevette pan op laag vuur, laat afkoelen en snijd in reepjes van ca.
  • 1 cm.
  • Breng in een pannetje ½ liter water aan de kook met 1 tl bouillonpoeder.
  • Pocheer de kipfilet hierin op laag vuur in ca.
  • 20 minuten.
  • Laat uitlekken en afkoelen, snijd in kleine stukjes.
  • Snipper ui, gember, knoflook en hak de peper fijn.
  • Snijd kool, wortel, paprika en champignons in stukjes of reepjes.
  • Snijd prei en bosuitjes in ringen.
  • Wrijf de kummel fijn in een vijzel.
  • Verhit olie in een wok en fruit ui, gember en knoflook glazig.
  • Voeg sambal of peper, en trassi toe.
  • Voeg kool, wortel en kummel toe en bak ca.
  • 5 minuten.
  • Voeg prei en paprika toe, bak 2 minuten mee.
  • Voeg champignons, bosuitjes en taugé toe en bak nog 1 minuut.
  • Laat de massa goed afkoelen.
  • Ontdooi de loempiavellen.
  • Meng de afgekoelde groenten met kip, omelet en peterselie.
  • Breng op smaak met bouillonpoeder, zout en peper.
  • Leg een loempiavel schuin, schep er ca.
  • 1 el vulling op.
  • Vouw de zijkanten naar binnen, bestrijk de randen met water.
  • Rol op als een envelop tot een stevig pakketje.
  • Laat de loempia’s ca.
  • 1 uur drogen.
  • Frituur tot goudbruin of vries ze in (individueel verpakt in folie en afgesloten doos).

Notities

Serveertip:
Serveer met zoete chilisaus of ketjap manis als dip.
Wijnadvies:
Past goed bij een fruitige rosé of een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
 

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g