Scholfilet met Truffelmousseline en Zuurkool

Scholfilet met Truffelmousseline en Zuurkool

Een verfijnd gerecht van scholfilet, geserveerd met romige truffelmousseline en zuurkoude garnituur voor een luxe dinerervaring.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Scholfilet:

Mousseline:

  • 500 g aardappelen geschild en gesneden
  • 1 liter visfond
  • 1 dl room
  • 1 dl witte wijn
  • 80 g eidooier
  • Truffelpasta naar smaak

Saus:

  • Kookvocht van de aardappelen
  • Crème fraîche
  • Peper
  • Zout

Garnituur:

  • 500 g zuurkool
  • Laurier
  • Room
  • Tijm
  • Zoete aardappel geschild en in dunne plakken gesneden

Instructies

Scholfilet:

  • Portioneer de scholfilets op 80 gram per stuk.
  • Besprenkel een ovenplaat met olijfolie en bestrooi met zeezout.
  • Leg de scholfilets erop en koel tot gebruik.

Mousseline:

  • Kook de gesneden aardappelen in koude visfond met witte wijn en een beetje zout, onder deksel, tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappelen af, bewaar wat van het kookvocht.
  • Pureer de aardappelen met een pureeknijper en maak de puree soepel met wat kookvocht.
  • Bewaar de puree tot gebruik.

Garnituur:

  • Spoel de zuurkool af onder koud water.
  • Stoof de zuurkool gaar in room met tijm en laurier, onder deksel.
  • Frituur de dunne plakken zoete aardappel in olie tot krokante chips.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Scholfilets:

  • Besprenkel de scholfilets met olijfolie en gaar zachtjes in een voorverwarmde oven van 140°C gedurende 5 tot 8 minuten.
  • Verwarm de mousseline en klop de room en eidooier erdoor.
  • Breng op smaak met truffelpasta.
  • Verhit de zuurkool en laat goed uitlekken.

Saus:

  • Verhit het kookvocht van de aardappelen en roer er crème fraîche door.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Afwerking:

  • Plaats een lepel zuurkool op elk bord.
  • Leg de scholfilet erop en bedek met een lepel truffelmousseline.
  • Schep de saus rondom het gerecht.
  • Garneer met een zoete aardappelchip en verse kervel.

Notities

Een elegante witte wijn zoals een Chardonnay of een Chablis past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 4g

Kokos-Noedelsoep met Pittige Tofu

Kokos-Noedelsoep met Pittige Tofu

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk
  • 1 bakje boemboe sajoer tjampoer kruidenmix voor groentegerechten
  • 125 g eiermie of andere noedels naar keuze
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g Chinese roerbakmix mix van verschillende groenten
  • 180 g pittig gekruide tofu in blokjes
  • 8 gram verse koriander fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een pan de kokosmelk met 800 ml water aan de kook.
  • Klop de boemboe sajoer tjampoer erdoor met een garde.
  • Kook de mie in de kokosbouillon volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  • Verhit intussen in een wok de olie en roerbak de groentemix 3 minuten.
  • Voeg de tofu blokjes toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Schep het groente-tofu mengsel door de kokosbouillon en verwarm nog 5 minuten zachtjes.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over diepe borden of kommen en bestrooi met fijngehakte koriander.

Notities

Wijnadvies: Een licht gekoelde Riesling of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij deze Aziatische noedelsoep. Hun verfrissende en fruitige smaken vormen een mooie aanvulling op de romige kokosmelk en pittige tofu.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Minibroodjes met Romig Roerei en Bieslook

Minibroodjes met Romig Roerei en Bieslook

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 2 minibroodjes pp
Calories: 370kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 25 g boter
  • 12½ g bieslook fijngesneden
  • 8 luxe minibroodjes

Instructies

  • Klop de eieren met de slagroom los in een grote kom met een garde.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe aan het eimengsel.
  • Verwarm een koekenpan en laat de boter in de pan smelten.
  • Schenk het eimengsel in één keer in de pan zodra de boter begint te kleuren.
  • Blijf constant roeren met een spatel terwijl je het ei op middelhoog vuur verwarmt.
  • Zodra het ei half gestold is, zet je het vuur onder de pan uit.
  • Blijf roeren en voeg 2 eetlepels fijngesneden bieslook toe aan het roerei.
  • Laat het roerei nog 5 minuten rusten.
  • Beleg de minibroodjes met het romige roerei en strooi er nog 2 eetlepels fijngesneden bieslook over.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse mimosa (een mix van sinaasappelsap en mousserende wijn) past goed bij dit lichte en smaakvolle ontbijtgerecht. Als je geen alcohol wilt, kun je de mousserende wijn vervangen door bruisend mineraalwater.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Spicy Kruidkoek Muffins

Spicy Kruidkoek Muffins

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 muffins
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • muffinvorm
  • magnetronbestendige kom
  • vork

Ingrediënten

  • 300 g bloem gezeefd
  • 1 zakje bakpoeder
  • 175 g donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 75 g boter
  • 5 eetlepels stroop
  • 1 ei losgeklopt
  • 200 ml halfvolle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet de muffinvorm in of gebruik papieren muffinvormpjes.
  • Meng in een grote kom de gezeefde bloem met het bakpoeder, de basterdsuiker, de koekkruiden en een mespunt zout.
  • Smelt de boter samen met de stroop in een magnetronbestendige kom gedurende 20 seconden in de magnetron.
  • Roer het boter-stroopmengsel en het losgeklopte ei door de melk.
  • Roer dit vloeibare mengsel snel met een vork door het bloemmengsel.
  • Enkele klontjes zijn geen probleem.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes.
  • Bak de kruidkoekmuffins in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit.

Notities

Test of de muffins gaar zijn door er een satéstokje in te steken. Als deze er droog uitkomt, zijn de muffins klaar. Serveer deze kruidkoekmuffins als een zoete traktatie bij de koffie of thee.

Wijnadvies

Een lichte witte wijn, zoals een Riesling, past goed bij deze kruidige smaken.

Sprankelende Scroppino met Citroensorbet

Sprankelende Scroppino met Citroensorbet

Geniet van deze klassieke Italiaanse Scroppino, een perfecte combinatie van citroensorbet, wodka en mousserende wijn. Fris, feestelijk en onweerstaanbaar!
Bereidingstijd10 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • schaaltje
  • champagneglazen

Ingrediënten

  • ½ citroen uitgeperst
  • 2 eetlepels suiker
  • 500 ml citroensorbetijs
  • Wodka naar smaak
  • 1 fles mousserende witte wijn bijv. Prosecco

Instructies

  • Schenk het citroensap in een schaaltje en strooi de suiker op een schoteltje.
  • Druk de randen van de champagneglazen eerst in het citroensap en vervolgens in de suiker.
  • Laat het citroensorbetijs iets zachter worden.
  • Schep het ijs in een grote kom en schenk er de wodka en mousserende wijn bij.
  • Klop het geheel met een garde tot een schuimende, luchtige drank.
  • Verdeel de cocktail over de champagneglazen.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de Scroppino in gekoelde champagneglazen voor een extra verfrissend effect. Garneer met een schijfje citroen of een takje munt voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Gebruik een frisse mousserende wijn zoals Prosecco of Cava. De lichte en fruitige tonen passen perfect bij de citroensorbet en wodka.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 0.5g | Vet: 0.2g | Zout: 0.01g | Sugar: 23g

Gemarineerde Kersen met Limoen-Mascarponecrème

Gemarineerde Kersen met Limoen-Mascarponecrème

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g verse kersen ontpit
  • 4 eetlepels rode port
  • 4 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 55 g gepelde pistachenoten
  • 1 citroen
  • 1 limoen
  • 125 ml slagroom
  • ½ bakje mascarpone à 250 g

Instructies

  • Marineer de ontpitte kersen in de rode port en 2 eetlepels suiker.
  • Rooster de pistachenoten lichtjes in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen en hak ze vervolgens fijn.
  • Boen de citroen en limoen schoon en rasp de schil.
  • Pers het sap uit de limoen.
  • Klop in een kom de slagroom op met 2 eetlepels suiker tot stijve pieken.
  • Roer de mascarpone los met de geraspte schil van citroen en limoen, en het limoensap.
  • Meng voorzichtig de opgeklopte slagroom door de mascarpone.
  • Voeg indien nodig extra suiker toe naar smaak.
  • Verdeel de gemarineerde kersen met de port over vier coupes.
  • Schep de limoen-mascarponecrème eroverheen.
  • Bestrooi met de gehakte pistachenoten.

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete en fruitige delicatesse vraagt om een dessertwijn met een hint van rood fruit, zoals een Ruby Port of een zoete Moscato d'Asti. De fruitige tonen en de zoetheid van de wijn zullen de smaak van de gemarineerde kersen en de romige mascarponecrème aanvullen, waardoor een perfecte harmonie ontstaat.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 25g | Zout: 0g | Sugar: 25g

Verfrissende Citroen Pannenkoekjes

Verfrissende Citroen Pannenkoekjes

Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g pannenkoekenmix glutenvrij indien nodig
  • 2 eieren
  • 800 ml melk plantaardige melk indien nodig
  • Sap en geraspte schil van ½ citroen
  • 25 g roomboter of margarine

Instructies

  • Bereid de pannenkoekenmix volgens de aanwijzingen op de verpakking, waarbij je de eieren en melk toevoegt.
  • Roer het sap en de geraspte schil van een halve citroen door het beslag.
  • Smelt de roomboter of margarine in de magnetron en kwast een kleine antiaanbakpan ermee in.
  • Zet de pan op middelhoog vuur.
  • Gebruik telkens een halve soeplepel beslag om één pannenkoekje te bakken.
  • Om de baktijd te verkorten, kun je twee pannen tegelijk gebruiken.
  • Bak de pannenkoekjes aan beide zijden goudbruin en gaar.
  • Serveer de citroen pannenkoekjes warm met eventueel vanillesuiker.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende citroen pannenkoekjes passen goed bij een lichte mousserende wijn, zoals een Prosecco of een lichte, fruitige witte wijn zoals een Moscato d'Asti. Hun frisheid en lichte zoetheid zullen perfect samengaan met de citrustonen van de pannenkoekjes.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 0.9g | Sugar: 10g

Hartige wafels met zalm, spinazie en zachtgekookt ei

Hartige wafels met zalm, spinazie en zachtgekookt ei

Deze hartige wafels met gerookte zalm, spinazie en zachtgekookt ei vormen een verfijnde lunch of brunch met romige en frisse smaken.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 562kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 bakje dille
  • 1 citroen schoongeboend
  • 1 el olijfolie
  • 200 g crème fraîche
  • 20 g boter
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 300 g gerookte zalm
  • 400 g volle kwark
  • 600 g spinazie
  • 8 eieren
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm het wafelijzer voor.
  • Klop 4 eieren los in een grote kom met een garde en roer de kwark erdoor.
  • Hak de dille fijn en voeg de helft toe.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en 1 theelepel zout boven de kom en meng tot een glad beslag.
  • Vet het wafelijzer in met boter.
  • Verdeel de helft van het beslag over het wafelijzer en bak in 6 minuten goudbruin.
  • Herhaal met de rest van het beslag.
  • Kook de overige 4 eieren in 6 minuten zacht.
  • Laat schrikken onder koud water en pel ze.
  • Verhit olie in een koekenpan en roerbak de spinazie in delen tot geslonken.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de wafels op borden of schaal.
  • Smeer er crème fraîche op.
  • Verdeel de spinazie en gerookte zalm over de wafels.
  • Leg op elke wafel een zachtgekookt ei.
  • Bestrooi met peper, zout en resterende dille.
  • Serveer met citroenpartjes.

Notities

Serveertip:
Serveer op een houten plank met extra citroenpartjes en verse dille voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc met citrus en groene tonen past perfect bij dit gerecht en brengt balans in de romigheid van ei en crème fraîche.

Nutrition

Calories: 562kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 33g | Vet: 36g | Zout: 1.7g | Sugar: 4g

Kuikentjes uit het ei met bieslookpannenkoek en roerei

Kuikentjes uit het ei met bieslookpannenkoek en roerei

Deze vrolijke kuikens uit het ei zijn perfect voor de paaslunch. Luchtige bieslookpannenkoek met zacht roerei, versierd als schattige kuikentjes.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Kinderkoken, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 268kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kleine winterpeen
  • 1 mespunt zout
  • 2 el zonnebloemolie
  • 25 g boter
  • 4 takjes dille
  • 6 eieren
  • 8 krenten
  • 10 g bieslook
  • 150 g bloem
  • 250 ml halfvolle melk + 2 el extra

Instructies

  • Snijd de bieslook fijn.
  • Zeef de bloem en het zout boven een kom.
  • Voeg 1 ei en de helft van de melk toe, klop met een garde tot een glad beslag.
  • Roer de rest van de melk en bieslook erdoor.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met wat olie.
  • Schenk ¼ van het beslag in de pan en draai rond zodat een ei-vorm ontstaat.
  • Bak 2 minuten, keer om en bak nog 1 minuut.
  • Herhaal voor de overige 3 pannenkoeken.
  • Leg de pannenkoeken op elkaar en snijd gekarteld door.
  • Houd warm onder een deksel.
  • Klop de resterende eieren los met 2 el melk.
  • Verhit boter in dezelfde pan, voeg het ei toe en roerbak tot het gestold is.
  • Breng op smaak.
  • Leg de gekartelde pannenkoeken op de borden als gebroken eieren.
  • Schep het roerei ertussen als kuikentjes.
  • Snijd snavels van de wortel, gebruik krenten voor ogen en dille als kuif.
  • Serveer direct.

Notities

How-to-tip
Maak een ei-vorm van aluminiumfolie.
Leg in de pan en giet het beslag hierin.
Zodra het ei iets stolt, verwijder je de folie.
Serveertip:
Serveer deze kuikentjes op een kleurrijk bordje met wat extra wortelreepjes of komkommer voor een vrolijke paaslunch.
Wijnadvies:
Geen wijn nodig bij dit vrolijke gerecht — serveer liever met versgeperst sinaasappelsap of een glas melk voor de kleintjes.

Nutrition

Calories: 268kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Indonesische Pindabouillon met Sambal en Tuinkers

Indonesische Pindabouillon met Sambal en Tuinkers

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 ml kippenbouillon van een tablet zonder toegevoegde suikers
  • 3 eetlepels pindakaas zonder toegevoegde suikers
  • 2 eetlepels Wereldkruiden Indonesië bijvoorbeeld van Silvo
  • theelepel sambal oelek naar smaak
  • 40 g alfalfa
  • 20 g tuinkers

Instructies

  • Breng de kippenbouillon aan de kook in een pan.
  • Voeg de pindakaas, sambal oelek en Wereldkruiden Indonesië toe aan de bouillon.
  • Roer met een garde totdat de pindakaas volledig is opgelost en de bouillon een egale consistentie heeft.
  • Voeg de alfalfa toe aan de bouillon en roer voorzichtig door.
  • Verdeel de bouillon over 4 soepkommen.
  • Knip de tuinkers af en strooi deze over de bouillon.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, aromatische witte wijn zoals een Etchart Cafayate Torrontés past uitstekend bij deze pindabouillon.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g