Fluweelzachte Tomatenvelouté met Romige Liaison
Een verfijnde, romige tomatenvelouté met een fluweelzachte textuur en een delicate balans tussen frisse tomaten en een rijke liaison van room en eierdooiers.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar
Smelt de boter in een grote kookpan en voeg de bloem toe om een witte roux te maken.
Voeg geleidelijk de runderbouillon toe en blijf roeren tot een gladde soep ontstaat.
Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de tomaten en een eetlepel tomatenpuree toe en laat de soep nog 20 minuten sudderen.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra tomatenpuree.
Zeef de soep voor een fluweelzachte textuur.
Klop in een steelpan de eierdooiers los met de room om een liaison te maken.
Voeg de liaison, van het vuur af, toe aan de soep en roer goed door.
Serveer de soep in voorverwarmde borden.
Serveertip:
Garneer met verse basilicum en een paar druppels olijfolie voor extra smaak en aroma.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een droge, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze tomatenvelouté. De frisse tonen van de wijn complementeren de romige textuur en de zoete tomatensmaak.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 25
Romige Champignonvelouté met Citroen en Room
Deze romige champignonvelouté is een luxe crèmesoep, perfect als voorgerecht voor een verfijnde maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g champignons
- Room naar smaak
- ¼ citroen
- 40 g bloem
- ¼ wortel
- Foelie naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 liter runderbouillon
- 40 g boter
- ½ ui
- 2 eieren
Fruit de gesnipperde ui, wortel, foelie en een snufje peper in een grote kookpan met boter.
Voeg de bloem toe zodra de ui begint te kleuren om een roux te maken.
Giet langzaam de runderbouillon erbij en roer goed om een gladde soep te maken.
Laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
Maak de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes.
Besprenkel ze met citroensap.
Pocheer de champignons enkele minuten in water en voeg het champignonvocht toe aan de soep.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Passeer de soep door een neteldoekse lap of fijne zeef voor een zijdezachte textuur.
Voeg de gepocheerde champignons toe aan de soep.
Klop de eierdooiers los met wat room in een steelpan om de liaison te maken.
Voeg de liaison, van het vuur af, toe aan de soep en roer goed door.
Serveer direct en geniet van deze luxe soep.
Een droge, lichte witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij deze romige champignonvelouté.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 25
Romige Asperge-Champignonsoep met Ham
Een fluweelzachte asperge-champignonsoep met een romige textuur en hartige blokjes ham. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 1 liter runderbouillon
- 1 dl slagroom
- 40 g bloem
- 40 g boter
- 50 g asperges in stukjes
- 50 g gekookte ham in blokjes
- 250 g champignons in plakjes
- Peper naar smaak
- Peterselie fijngehakt (voor garnering)
- Zout naar smaak
Maak een witte roux door de boter te smelten en de bloem toe te voegen in een grote kookpan.
Voeg de runderbouillon en de in stukjes gesneden asperges toe.
Laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
Voeg de champignons en de blokjes ham toe.
Breng op smaak met zout en peper en laat nog enkele minuten sudderen.
Klop de slagroom los met de eierdooier in een kommetje.
Voeg dit mengsel geleidelijk toe aan de soep, terwijl je goed roert met een garde.
Serveer de soep met fijngehakte peterselie als garnering.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of croutons voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze soep. De lichte zuurgraad complementeert de romige structuur en de zachte smaken van asperges en champignons.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 25
Hartige broccoli-quiche met spek en kaas
Een knapperige hartige taart gevuld met romige kaas, spek en broccoli. Perfect als lunch, diner of bij een borrel!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
lage taartvorm Ø 24 cm
mes
- 300 g broccoli in kleine roosjes
- Zout en peper naar smaak
- 5 plakjes bladerdeeg ontdooid
- Bloem voor bestuiving
- 150 g ontbijtspek
- 5 eieren
- 125 ml crème fraîche
- 100 g belegen kaas geraspt
Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte).
Bekleed een lage taartvorm (Ø 24 cm) met bakpapier.
Kook de broccoli in licht gezouten water gedurende 3 minuten.
Giet af en laat uitlekken.
Rol de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van ongeveer 28 cm.
Bekleed hiermee de taartvorm en snijd de overhangende randjes weg.
Verdeel het ontbijtspek over de bodem van de taartvorm en leg de gekookte broccoli erbovenop.
Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche en geraspte kaas.
Breng op smaak met peper en een beetje zout.
Giet het eimengsel gelijkmatig over de broccoli en spek.
Bak de hartige taart ongeveer 35 minuten in de oven tot hij goudbruin en stevig is.
Serveer warm, eventueel met een frisse tomatensalade.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade van tomaat en basilicum of een kom soep als voorgerecht.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Duc de Termes Côtes de Saint Mont past goed bij dit gerecht vanwege de hartige smaken van spek en kaas en de frisheid van de broccoli.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 24g | Vet: 34g | Zout: 1.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 25
Citroen-meringuetaart
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd55 minuten min
Koeltijd minstens4 uur uur
Servings: 8
Calories: 330kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 150°C boven-/onderwarmte en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg uit, verwijder het bakpapier en leg het deeg in de ingevette taartvorm.
Gebruik het overhangende deeg om de rand te versterken.
Splits 4 eieren in eidooiers en eiwitten.
Roer de crème fraîche en citroensap glad.
Voeg de 4 eidooiers en 2 hele eieren toe, samen met de gezeefde poedersuiker, en meng goed.
Giet dit mengsel over de deegbodem.
Bak de taart in het onderste gedeelte van de oven gedurende ongeveer 55 minuten.
Koel de taart vervolgens minstens 4 uur in de koelkast.
Klop de 4 eiwitten en kristalsuiker stijf en verdeel het schuim over de taart.
Vorm het schuim met een lepel.
Plaats de taart in de bovenste helft van de oven op 200°C met de grillfunctie gedurende ongeveer 3 minuten, totdat het schuim goudbruin is.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese past goed bij deze citroen-meringuetaart.
Calories: 330kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 14g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 25
Rabarbertaart met custard en siroop
Een heerlijke rabarbertaart met een romige custardvulling en een glanzende sirooplaag. Perfect voor bij de koffie of als feestelijk dessert.
Bereidingstijd1 uur uur
afkoelen30 minuten min
Servings: 8 punten
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Taartvorm Ø 24 cm
plasticfolie
Voor de taart:
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 3 rabarberstelen schuin in dunne plakjes gesneden
- 4 eetlepels suiker
- Een paar slierten rabarber voor decoratie
- Een beetje tuinkers voor decoratie
Voor de custard:
- 135 ml melk
- 135 ml slagroom
- 100 g suiker
- 20 g maïzena
- 3 eidooiers
- 1 vanillestokje merg eruit geschraapt
- 1 kaneelstokje
Voor de siroop:
- 125 ml water
- 80 g suiker
- 1 eetlepel citroensap
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de verpakking.
Rol het deeg uit en leg het in een ingevette taartvorm (of gebruik het meegeleverde bakpapier).
Versterk de rand met het overhangende deeg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
Week de rabarberplakjes 15 minuten in een kom met 4 eetlepels suiker.
Custard maken:
Verwarm in een pan de vanille, helft van de melk, slagroom en het kaneelstokje langzaam tot het kookpunt.
Meng in een kom de overige melk met de eidooiers, suiker en maïzena.
Verwijder het kaneelstokje uit het roommengsel en giet het hete mengsel al kloppend in een dun straaltje bij de eidooiermix.
Giet het mengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
Laat 2 minuten doorkoken en giet de custard op een bord.
Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten afkoelen in de koelkast.
Taart samenstellen:
Klop de afgekoelde custard los en verdeel het over de deegbodem.
Beleg de custard met de geweekte rabarberplakjes.
Bestrijk de rand van het deeg met ei en bak de taart in het midden van de oven in ca.
30 minuten goudbruin.
Siroop maken:
Breng in een pan het water, de suiker en het citroensap aan de kook.
Gebruik een kwast om de siroop over de warme taart te strijken.
Serveertip:
Serveer deze rabarbertaart met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom voor extra luxe.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Riesling Spätlese, past uitstekend bij de zoet-zure smaken van de rabarber en de romige custard.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 25
Tartaartjes met mosterd-pepersaus
Malse tartaartjes geserveerd met een romige mosterd-pepersaus. Dit snelle en smaakvolle gerecht is ideaal voor een doordeweekse maaltijd.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 30 g vloeibare bakboter bijv. Bak en Braad
- 4 tartaartjes
- 150 ml Room Culinair bijv. Campina
- 1 bakje Boursin Cuisine Drie Pepers 80 g
- 1 eetlepel grove mosterd
Verhit de vloeibare bakboter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de tartaartjes in ongeveer 5 minuten aan beide kanten bruin en rosé.
Breng ondertussen de Room Culinair aan de kook in een kleine pan.
Roer de Boursin Cuisine Drie Pepers door de room en laat de kaas al roerende smelten.
Haal de pan van het vuur en roer de grove mosterd door de saus.
Serveer de tartaartjes op borden en lepel de mosterd-pepersaus eroverheen.
Serveertip:
Serveer met gekookte krieltjes en worteltjes voor een complete maaltijd. Voeg eventueel een frisse salade toe voor extra groenten.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals Bauvoyre Médoc past uitstekend bij de kruidige tonen van de mosterd-pepersaus en de malse tartaartjes.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 22g | Vet: 31g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 25
Sinterklaas Verrassingstaart met Speculaasroom en Strooigoed
Vier Sinterklaas met deze feestelijke verrassingstaart! Een krokante bladerdeegbodem, romige speculaasvulling, en een kleurrijke topping van strooigoed maken dit dessert onweerstaanbaar.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar
Blindbakvulling
plasticfolie
- Voor de taart:
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 75 g witte chocolade
- Boter om in te vetten
- Sinterklaaslekkernijen naar keuze
- Voor de speculaasroom:
- 500 ml melk
- ½ vanillestokje
- 100 g suiker
- 2 eidooiers
- 45 g maïzena
- 2 tl speculaaskruiden
Giet 450 ml melk in een pan.
Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit, en voeg beide toe aan de melk.
Breng de melk aan de kook en verwijder het vanillestokje.
Meng in een kom de overgebleven melk, suiker, en eidooiers.
Klop het mengsel goed door en voeg maïzena en speculaaskruiden toe.
Meng tot een glad papje.
Giet de helft van de hete melk al roerende bij het suikermengsel.
Roer goed door en giet het mengsel terug in de pan.
Breng al roerend aan de kook en laat 1-2 minuten zachtjes doorkoken.
Giet de speculaasroom in een schaal, dek af met plasticfolie, en laat afkoelen.
Zet in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Vet een bakvorm in met boter en bekleed met bladerdeeg.
Prik gaatjes in de bodem met een vork.
Leg bakpapier op het deeg en vul met blindbakvulling.
Bak de bodem 15-20 minuten blind.
Verwijder bakpapier en vulling.
Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 10-15 minuten.
Laat de bodem afkoelen.
Smelt de witte chocolade au bain-marie en bestrijk de afgekoelde taartbodem ermee.
Klop de speculaasroom los en verdeel deze over de taart.
Garneer met sinterklaaslekkernijen naar keuze.
Serveertip:
Serveer met een kop warme chocolademelk of thee voor een gezellige Sinterklaasavond.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals Moscato d'Asti sluit perfect aan bij de warme speculaaskruiden en zoete lekkernijen van deze taart.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 25
Frambozenpudding met Verse Saus en Nougatine
Een fris en fruitig dessert van romige frambozenpudding met een zelfgemaakte frambozensaus en een knapperige topping van nougatine.
exclusief afkoelen20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 270kcal
Author: Cor Klaar
puddingvormpjes
plasticfolie
Bakje
- 1 pakje frambozenpuddingpoeder 75 g
- 125 ml slagroom
- 375 ml melk
- 3 blikjes frambozen à 75 g
- 200 g verse frambozen
- 60 g suiker
- 1 eetlepel citroensap
- Slagroom uit spuitbus
- 2 eetlepels nougatine
Meng in een kom het frambozenpuddingpoeder met de slagroom en klop het geheel goed door.
Breng de melk aan de kook in een steelpan en haal de pan van het vuur.
Roer het slagroommengsel door de melk en breng opnieuw aan de kook, terwijl je blijft roeren.
Laat de pudding nog 2 minuten op zacht vuur koken, terwijl je blijft roeren.
Spoel de puddingvormpjes om met koud water en verdeel de pudding over de vormpjes.
Dek de vormpjes af met plasticfolie en laat ze 1 uur afkoelen op kamertemperatuur, gevolgd door 1 uur opstijven in de koelkast.
Giet het sap van de blikframbozen af en doe de frambozen met suiker en citroensap in een steelpan.
Breng het mengsel aan de kook en laat 2 minuten zachtjes pruttelen.
Druk het frambozenmengsel met de bolle kant van een lepel door een zeef en vang de gladde saus op in een bakje.
Snijd de puddinkjes los van de randen van de vormpjes en draai ze om op een bordje.
Schep de frambozensaus naast en over de puddinkjes.
Spuit een toefje slagroom op elk puddinkje en strooi er nougatine overheen.
Serveertip:
Serveer de puddinkjes direct uit de koelkast voor een heerlijk fris dessert. Voeg een extra garnering van verse muntblaadjes toe voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte en fruitige dessertwijn zoals Moscato d'Asti. De sprankelende en zoete tonen passen perfect bij de frisse frambozensmaak.
Calories: 270kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 25
Chocoladetaart met Peer en Rijke Ganache
Een decadente chocoladetaart met een laagje perenjam, rijkelijk gegarneerd met gedroogde peer en chocoladekrullen. Perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd3 uur uur 30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor de perenjam:
- 2 conference peren in blokjes
- 200 g rietsuiker
- ½ kaneelstokje
- 1 stukje gember ongeveer 1/2 cm, gesnipperd
- ½ steranijs of 1/4 tl gemalen steranijs
Voor de taart:
- 1 rol Tante Fanny Quiche- en taartdeeg
- 150 g perenjam zelfgemaakt of kant-en-klaar
- 200 g gehakte chocolade
- 250 ml slagroom
- 50 g suiker
- 50 g roomboter in kleine stukjes
- Gedroogde stukjes peer en chocoladekrullen ter garnering
- 500 g gedroogde witte bonen voor blindbakvulling
Verwarm de oven voor op 200°C en haal het taartdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Rol het deeg uit met het bakpapier en plaats in een quichevorm.
Versterk de rand met eventueel overgebleven deeg en prik gaatjes in de bodem.
Bedek het deeg met bakpapier en vul met gedroogde witte bonen.
Bak de taartbodem gedurende 25-30 minuten op 200°C.
Verwijder de bonen en bak de bodem nog eens 8-10 minuten tot deze mooi droog en goudbruin is.
Bereid de ganache:
Breng de slagroom en suiker aan de kook in een steelpan.
Haal van het vuur en voeg de gehakte chocolade toe.
Laat 4-5 minuten staan en roer de ganache glad met een garde.
Voeg stukjes boter toe en roer tot een gladde massa.
Maak de perenjam:
Doe de peren, suiker, kaneelstokje, gember en steranijs in een pan en breng aan de kook.
Laat pruttelen tot de peren zacht zijn.
Verwijder het kaneelstokje en steranijs en pureer het mengsel.
Laat afkoelen.
Laat de taartbodem afkoelen en giet 150 ml perenjam erin.
Laat 10-15 minuten opstijven in de koelkast.
Giet de ganache over de jam en vul de taart tot net onder de rand.
Laat 3 uur opstijven in de koelkast.
Garneer de taart voor het serveren met gedroogde peer en chocoladekrullen.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra luxe ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een lichte rode port, die mooi aansluit bij de rijke chocoladesmaak.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 25