Warning: Invalid Jetpack option name: edit_links_calypso_redirect in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/jetpack-social/jetpack_vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-options.php on line 233
grill – Receptenplein.nl

Gegratineerde Champignons in Romige Wijnsaus

Geniet van deze heerlijke gegratineerde champignons in een romige wijnsaus, perfect als bijgerecht voor een feestelijk diner. Serveer met knapperig stokbrood voor een complete ervaring.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
calorieën: 350kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes fijn gesnipperd
  • 500 g champignons schoongemaakt (grote champignons gehalveerd)
  • 2 eetlepels boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 6 eetlepels droge witte wijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 250 ml crème fraîche
  • 1 zakje gemalen oude kaas
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Veeg de champignons schoon met keukenpapier en halveer de grote champignons.
  • Verhit de boter in een koekenpan en fruit de sjalotjes 3 minuten op laag vuur.
  • Knijp de knoflook boven de pan uit en voeg toe aan de sjalotjes.
  • Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten op matig vuur, terwijl je regelmatig omschept.
  • Voeg de witte wijn, tijm en bouillonpoeder toe en laat alles op hoog vuur in 3 minuten inkoken.
  • Verwarm de grill op de hoogste stand voor.
  • Warm zo nodig het champignonmengsel opnieuw op en roer er de crème fraîche en de gemalen oude kaas door.
  • Breng het mengsel op smaak met versgemalen peper.
  • Verdeel het champignonmengsel over 4 lage ovenschaaltjes en plaats ze onder de grill.
  • Laat de champignons in ongeveer 3 minuten goudbruin gratineren.
  • Serveer direct met knapperig stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past perfect bij de romige saus en rijke smaken van de gegratineerde champignons.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1mg | Sugar: 2g

Gegratineerd Witlof met Noordzeegarnalen

Geniet van dit heerlijke bijgerecht: gegratineerd witlof gecombineerd met sappige Noordzeegarnalen in een romige saus. Perfect om te serveren bij een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Extra aanwijzing: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4
calorieën: 320kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Stronkjes witlof
  • 200 g Noordzeegarnalen gepeld
  • 4 dl room
  • 4 eierdooiers
  • 15 g boter
  • 2 eetlepels citroensap
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Reinig en was de stronkjes witlof en snijd ze fijn.
  • Voeg wat citroensap toe aan het water om verkleuring van het witlof te voorkomen.
  • Fruit het uitgelekte en fijngesneden witlof in de boter.
  • Voeg de room toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Laat het zachtjes gaarstoven.
  • Haal de pan van het vuur en roer de garnalen door het witlofmengsel.
  • Bind de bereiding met de losgeklopte eierdooiers.
  • Controleer of het mengsel voldoende gekruid is.
  • Verdeel het witlofmengsel over diepe borden en plaats onder de grill tot het mooi gegratineerd is.
  • Serveer zeer warm met stukjes stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Muscadet past perfect bij de romige textuur en de ziltige smaak van de garnalen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.2mg | Sugar: 3g

Geglaceerde Varkensrug met Fruitige Cranberry-Kiwisaus

Geniet van deze sappige geglaceerde varkensrug met een fruitige en pittige cranberry-kiwisaus. Dit Amerikaanse gerecht is een smaakvolle topper, perfect geserveerd met groene tagliatelle voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: America
Extra aanwijzing: Herfst
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4
calorieën: 550kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Zout naar smaak
  • Witte peper naar smaak
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 4 el olie
  • 5 dl vleesbouillon
  • 3 cl witte rum
  • 100 g cranberry’s afgespoeld en uitgelekt
  • 100 g kiwi geschild en in plakjes gesneden
  • 2 el ingelegde peperkorrels uitgelekt
  • 6 el ahornsiroop
  • 200 g crème fraîche
  • Citroenmelisse voor garnering

Instructies

Voorbereiding:

  • Dep de varkensrug droog en kruid met zout en witte peper.
  • Wrijf het vlees in met de geperste knoflook.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de varkensrug rondom mooi bruin.
  • Voeg de vleesbouillon en rum toe en laat het vlees op matig vuur in circa 90 minuten gaar koken.

Bereidingswijze:

  • Spoel de cranberry's af en laat ze uitlekken.
  • Schil de kiwi's, halveer ze en snijd in plakjes.
  • Laat de ingelegde peperkorrels goed uitlekken.
  • Haal het vlees uit de pan en bestrijk met ahornsiroop.
  • Glaceer het vlees circa 10 minuten onder de grill.
  • Verhit de vleesbouillon opnieuw, voeg het fruit en de peperkorrels toe en laat circa 5 minuten trekken.
  • Roer de crème fraîche door de saus en breng op smaak met peper en zout.

Serveertips:

  • Snijd het vlees in plakken en verdeel de saus erover.
  • Garneer met citroenmelisse en serveer met groene tagliatelle.

Notities

Wijnadvies:
Een rijke, volle rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past goed bij de zoete en pittige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.8mg | Sugar: 10g

Gegratineerd Vers Fruit met Crème Fraîche

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Fruit, Nagerecht - Dessert
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Porties: 4 personen
calorieën: 250kcal
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

  • kookpan
  • mes
  • Lepel
  • 4 eenpersoons ovenschaaltjes
  • grill

Ingrediënten

  • 3 ½ dl water
  • 100 g suiker
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 600 g fruit druiven, ananas, mango, in stukken
  • 4 dl crème fraîche
  • 4 eetlepels donkere basterdsuiker

Instructies

  • Kook het water met suiker en het opengesneden vanillestokje gedurende 5 minuten.
  • Laat de suikerstroop iets afkoelen.
  • Snijd het fruit in stukken en roer het door de suikerstroop.
  • Laat het fruit 1 uur intrekken.
  • Laat het fruit uitlekken en verdeel het over 4 eenpersoons ovenschaaltjes.
  • Schep 4 dl crème fraîche over het fruit en bestrooi met 4 eetlepels donkere basterdsuiker.
  • Karamelliseer het geheel onder de hete grill tot de suiker gesmolten en goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes past perfect bij dit gegratineerde fruitdessert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1mg | Sugar: 35g

Gegratineerde Mosselen met Kruidige Bechamelsaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd8 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Suikervrij
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

  • grill
  • vuurvaste schoteltjes

Ingrediënten

  • 2 kg gekookte mosselen in de schelp
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels bloem
  • dl volle melk
  • 2 dl room
  • 1 à 2 stokbroden
  • 1 theelepel gehakte tijm
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 50 g gemalen gruyère kaas
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Roer de bloem erdoor en laat even stoven.
  • Voeg geleidelijk de melk en room toe, en blijf roeren tot een gladde bechamelsaus ontstaat.
  • Voeg de tijm, peterselie en mosterd toe.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Verwijder de bovenste mosselschelpen en maak de mosselen los, maar laat ze in de onderste schelp liggen.
  • Verdeel de mosselen over vuurvaste schoteltjes.
  • Schep op elke mossel een beetje saus en bestrooi met gemalen gruyère.
  • Plaats de schoteltjes onder de grill en laat ze goudbruin worden.
  • Serveer met stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde mosselen met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis.
Het knapperige stokbrood is perfect om de heerlijke saus mee op te dippen.

Gegrilde Cola-Kipdrumsticks

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
calorieën: 430kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 10 eetlepels ketchup
  • 250 ml cola
  • 1 theelepel tabasco
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 kg kipdrumsticks

Instructies

  • Meng de ketchup met de cola en breng het mengsel op smaak met tabasco, geperste knoflook, zout en peper naar smaak.
  • Doe de drumsticks in een pan en giet de marinade eroverheen.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de drumsticks 45 minuten op laag vuur met de deksel op de pan sudderen, af en toe roeren.
  • Laat de kipdrumsticks afkoelen in de marinade.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Leg de drumsticks inclusief marinade in een ovenschaal en plaats de schaal net onder de grill.
  • Gril de drumsticks in ongeveer 15 minuten goudbruin en knapperig.
  • Keer ze halverwege en schenk zo nodig de overtollige marinade af.
  • Serveer de kip warm of koud met stokbrood, kruidenboter en dipsausjes naar wens.

Notities

Wijnadvies:

De zoete en hartige smaken van de kip passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. Serveer de wijn licht gekoeld voor een verfrissend contrast.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.8mg | Sugar: 20g

Gegratineerd Aardappel-Paddenstoelentorentje met Geitenkaas

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Europa, Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 200 g paddenstoelenmelange
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 appel
  • 520 g gekookte rode kool met appel
  • 500 g verse aardappelpuree met kastanje en appel
  • 4 el roomboter
  • 300 g verse geitenkaas met honing

Instructies

  • Verwarm de rode kool in een pan volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron.
  • Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Was de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Snijd de appel vervolgens in 8 plakken.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een braadpan.
  • Bak de ui en knoflook gedurende 1 minuut.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze gedurende 6 minuten.
  • Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak de plakken appel gedurende 2 minuten.
  • Leg een plakje appel op een bord, schep er wat aardappelpuree op, leg er nog een plakje appel op, nog een schep puree en dek af met een plak geitenkaas.
  • Plaats het bord met het torentje gedurende 2 minuten onder de hete grill.
  • Breng de paddenstoelenmelange op smaak met zout en peper en serveer deze naast het torentje.

Notities

Wijnadvies:

Deze smaakvolle en romige aardappel-paddenstoelentorentjes passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 19g | Vet: 25g | Sugar: 15g

Geroosterde Perziken met Noten en Tijm

Bereidingstijd24 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 200kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Lage ovenschaal (20 x 25 cm)
  • grill

Ingrediënten

  • 6 rijpe perziken
  • 25 g walnoten
  • 37 g hazelnoten
  • ½ eetlepel verse tijmblaadjes
  • ½ citroen geraspt en geperst
  • 2 eetlepels walnotenolie
  • Grofgemalen zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Halveer de perziken, verwijder de pitten en snijd elke perzik in 8 partjes.
  • Hak de walnoten en hazelnoten grof.
  • Meng in een lage ovenschaal de perziken met de gehakte noten, tijmblaadjes en citroenrasp.
  • Besprenkel het mengsel met het citroensap en de walnotenolie.
  • Maal er royaal zwarte peper over.
  • Schuif de schaal ongeveer 15 cm onder de grill en rooster de perziken in 10-15 minuten lichtbruin en gaar.
  • Schep af en toe om.

Notities

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete, fruitige tonen van deze wijn passen perfect bij de geroosterde perziken en noten, en de lichte bruisendheid zorgt voor een verfrissende tegenhanger van de rijke smaken.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.1mg | Sugar: 15g

Mexicaanse Tostada met Geroosterde Minigroenten en Mini Biefstukjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Wraps
Land van herkomst: Mexico
Feestdagen etc: Picknick
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gr Asperge-broccoli
  • 2 pakjes Cherry trostomaten
  • 300 gr Mini biefstukjes
  • 150 gr Mini prei
  • 125 gr Minimaiskolfjes
  • 1 eetlepel Mexicaanse kruiden
  • 6 eetlepels Olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • 4 stuks Wraptortilla's

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Halveer de mini preitjes in de lengte.
  • Knip de trosjes tomaten in het midden door.
  • Leg de mini prei, tomaten, mini mais en asperge-broccoli naast elkaar in het bakblik.
  • Meng in een kommetje de olijfolie en Mexicaanse kruiden en schenk driekwart van het mengsel over de groenten.
  • Schuif het bakblik ca. 15 cm onder de hete grill en rooster de groenten in ca. 7 minuten gaar.
  • Schep ze af en toe voorzichtig om.
  • Verwarm de grillpan tot gloeiend heet.
  • Bestrijk de tortilla's en biefstukjes met de rest van het olijfolie-mengsel.
  • Rooster de tortilla's een voor een knapperig bruin in de grillpan en leg ze op vier borden.
  • Rooster vervolgens de biefstukjes in ca. 2 minuten mooi bruin.
  • Leg de geroosterde minigroenten en biefstukjes op de tortilla's.
  • Druppel de olie uit het bakblik eroverheen.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 1.2mg | Sugar: 5g

Honingtoast

AllerHande 1996
Recept categorieën: Nagerecht - Dessert
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill
  • Grillplaat

Ingrediënten

  • 4 sneetjes wit casinobrood
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 150 g bresse bleu

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand. Korstjes van brood snijden.
  • Sneetjes op grillplaat ca. 5 cm onder grill in ca. 2 minuten goudbruin laten kleuren, halverwege keren.
  • Sneetjes bestrijken met honing en nog ca. 1 minuut onder grill verwarmen.
  • Bresse bleu in plakjes snijden en over vier bordjes verdelen.
  • Honingtoastjes diagonaal halveren en naast kaas leggen.