Gegrilde andijvie met gesmolten gorgonzola

Gegrilde andijvie met gesmolten gorgonzola

Een verrassend bijgerecht van gegrilde andijvie met romige, gesmolten gorgonzola. Simpel, snel en vol smaak. Perfect naast vlees of als vegetarisch hoogtepunt.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 305kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 –3 kleine andijviestronkjes ca. 200 g
  • 100 g gorgonzola
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Andijvie wassen en laten uitlekken.
  • Stronkjes in twee gelijke delen scheuren.
  • Klein stukje van de onderkant van de stronk snijden, bladeren aan de stronk laten.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • In een grote koekenpan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Twee halve stronken andijvie ca.
  • 1 minuut bakken.
  • Stronken keren en nog 2 minuten bakken tot de bladeren bijna gaar zijn.
  • De stronken met de snijkant naar boven naast elkaar in een ovenschaal leggen.
  • Op dezelfde wijze de overige stronken andijvie bakken en in de ovenschaal leggen.
  • Gorgonzola erboven verkruimelen.
  • De schaal ca.
  • 3 minuten onder de hete grill zetten tot de kaas is gesmolten.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje knapperig stokbrood of als groente bij een Italiaans diner.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Italiaanse witte wijn.

Nutrition

Calories: 305kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 11g | Vet: 29g

Zomerse fruit-crème brûlée met yoghurt

Zomerse fruit-crème brûlée met yoghurt

Een frisse twist op de klassieke crème brûlée: romige yoghurt en crème fraîche gecombineerd met nectarines en bosbessen, afgetopt met een knapperig suikerlaagje.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Zuidvruchten, Zuivel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

  • grill
  • Lepel
  • mes
  • Ovenbestendige soufflévormpjes

Ingrediënten

  • 1 klein blikje bosbessen 200 g
  • 1 theelepel allesbinder
  • 1 eetlepel roomboter om in te vetten
  • 2 bakjes Griekse yoghurt koude, à 150 g
  • 2 eetlepels crème fraîche koud
  • 2 nectarines
  • 8 eetlepels basterdsuiker geel of lichtbruin

Instructies

  • Laat de bosbessen uitlekken in een zeef.
  • Was de nectarines, halveer ze en verwijder de pit.
  • Snijd de nectarines in plakjes en halveer de plakjes.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Vet de soufflévormpjes in met roomboter.
  • Roer de allesbinder en crème fraîche goed door elkaar.
  • Meng de yoghurt erdoor.
  • Verdeel de bosbessen en nectarines over de vormpjes.
  • Schep het yoghurtmengsel over het fruit.
  • Bestrooi het geheel gelijkmatig met basterdsuiker.
  • Schuif de vormpjes zo dicht mogelijk onder de hete grill.
  • Laat de suiker in circa 3 minuten karamelliseren.
  • Serveer de crème brûlée direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met een takje munt voor een extra frisse uitstraling.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d’Asti past perfect bij dit nagerecht.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 6g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g

Romige mosterdsoep met krokante kaastoast

Romige mosterdsoep met krokante kaastoast

Een fluweelzachte mosterdsoep met beetgare prei, afgetopt met frisse tuinkers en geserveerd met knapperige kaastoastjes uit de oven. Comfortfood in een kom.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 530kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ½ bakje tuinkers
  • 1 pak romige mosterdsoep à 400 ml
  • 100 g verse roomkaas met kruiden
  • 2 dunne preien
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 mini-ciabatta's
  • 4 eetlepels geraspte lichtbelegen kaas Goudse

Instructies

  • Verwarm de grill op de hoogste stand.
  • Breng in een ketel 1 liter water aan de kook.
  • Maak de prei schoon en snijd het witte en lichtgroene deel in dunne ringen.
  • Doe de prei in een zeef en giet er kokend water over.
  • Halveer de ciabatta’s en besmeer ze dik met de roomkaas.
  • Verdeel de zonnebloempitten en geraspte kaas over de ciabatta’s.
  • Bak de ciabatta’s in de oven in circa 8 minuten goudbruin.
  • Verwarm de mosterdsoep volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Voeg de prei toe en laat de soep circa 5 minuten zachtjes garen.
  • Knip de tuinkers boven de soep.
  • Serveer de soep samen met de kaastoast.

Notities

Serveertip:
 
Serveer de soep in voorverwarmde diepe kommen en leg de kaastoast schuin erop voor een luxe presentatie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay combineert mooi met de romige soep en het zoute van de kaas.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 19g | Vet: 30g | Zout: 3.5g | Sugar: 6g

Gegrilde lams- en courgettekebabs met aardappelsalade

Gegrilde lams- en courgettekebabs met aardappelsalade

Heerlijk gegrilde lams- en courgettekebabs geserveerd met een frisse aardappelsalade en limoengarnituur. Perfect voor een zomerse maaltijd of barbecue.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kip, Noten, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels van gelijke grootte
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • ca. 500 g lamsfilet
  • 1 rode paprika
  • 1 sjalotje
  • 2 kleine courgettes à 300 g
  • 1 limoen
  • ½ theelepel gemalen koriander ketoembar
  • 8 sprietjes knoflookbieslook
  • 3 eetlepels maïskiemolie
  • peper
  • zout

Instructies

  • Aardappels goed schoonboenen en in weinig water in ca.
  • 20 minuten gaar koken.
  • Intussen satéprikkers in ruim koud water leggen.
  • Aardappels afgieten, pellen en laten afkoelen.
  • Sjalotje pellen en zeer fijn snipperen.
  • Aardappels in plakjes snijden.
  • Aardappelplakjes mengen met maïskiemolie, sjalot, zout, peper en kappertjes.
  • Lamsfilet in blokjes snijden.
  • Courgettes wassen en in plakken van ca.
  • 1 cm snijden.
  • Paprika wassen, schoonmaken en in 16 stukken snijden.
  • Vlees bestrooien met zout, peper en koriander.
  • Op satéprikkers om en om plakken courgette, blokjes lamsvlees en stukjes paprika prikken.
  • Limoen schoonboenen en in lengte in 8 partjes snijden.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Stokjes bestrijken met olie en ca.
  • 10 cm onder hete grill ca.
  • 10 minuten roosteren, regelmatig keren.
  • Aardappelsalade over vier borden verdelen.
  • Kebabs ernaast leggen.
  • Garneren met partjes limoen en knoflookbieslook.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse yoghurt- of knoflooksaus en een extra partje limoen voor extra smaak.
Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Shiraz of Merlot past uitstekend bij het lamsvlees.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Italiaanse bol met pesto-vlees en mozzarella

Italiaanse bol met pesto-vlees en mozzarella

Een knapperige Italiaanse bol, rijkelijk belegd met pesto-casselerrib, gesmolten mozzarella en gegrilde paprika, geserveerd met frisse rucolasalade.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Zuivel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bolletje mozzarella
  • 1 Italiaanse bol
  • 1 kleine rode paprika
  • 1 zakje rocket slamelange 75 g
  • 2 eetlepels kruidenboter
  • 2 eetlepels mosterd-honingdressing
  • 50 g casselerrib in pesto

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Snijd de Italiaanse bol open en besmeer de helften royaal met kruidenboter.
  • Was en maak de paprika schoon, snijd deze in repen.
  • Snijd de mozzarella in plakjes.
  • Verdeel de paprikarepen over de broodhelften en leg er de plakjes mozzarella op.
  • Plaats de broodhelften ongeveer 10 cm onder de hete grill en laat de kaas in circa 5 minuten smelten.
  • Meng de mosterd-honingdressing door de slamelange.
  • Beleg het brood met de casselerrib en klap het dicht.
  • Serveer de salade apart erbij.

Notities

Serveertip:
Voeg wat extra verse basilicumblaadjes toe voor meer Italiaanse flair.
Wijnadvies:
Past goed bij een lichte rode wijn zoals een Chianti of een frisse witte Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 30g | Vet: 29g | Zout: 2.6g | Sugar: 6g

Romige Witlofhapjes met Honing en Pijnboompitten

Romige Witlofhapjes met Honing en Pijnboompitten

Een snel en slank voorgerecht van witlofblaadjes gevuld met zachte geitenkaas, getoast onder de grill met een zoete toets van honing en een knapperige topping van pijnboompitten.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Noten, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

  • Fijnzeef
  • Fijne vork
  • grill
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 140 g verse geitenkaas
  • 20 mooie blaadjes witlof ca. 3 struikjes
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 1,5 eetlepel olie
  • 2 takjes tijm
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Bakplaat invetten met olie.
  • Witlofblaadjes wassen en goed droogdeppen met keukenpapier.
  • Geitenkaas losroeren met een vork.
  • Tijmblaadjes van de takjes halen en samen met versgemalen peper door de kaas mengen.
  • Met het kaasmengsel de witlofblaadjes vullen.
  • Gevulde witlofblaadjes op de ingevette bakplaat leggen.
  • Honing over de gevulde witlof druppelen.
  • Pijnboompitten erover strooien.
  • Witlof ongeveer 5 cm onder de hete grill plaatsen en in circa 2 minuten licht goudbruin laten kleuren.

Notities

Serveertip:

Serveer direct onder de grill zodat de witlof krokant blijft en de kaas warm en smeuïg is. Lekker met een frisse salade erbij.
Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.6g | Sugar: 6g

Saté van eend met zoete portsiroop

Saté van eend met zoete portsiroop

Malse stukjes eend aan het spit, afgewisseld met spek en geserveerd met frisse witlof en een rijke zoete portsiroop. Een culinair hoogstandje voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 385kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl gevogeltefond pot à 380 ml
  • 1 dl Ruby port
  • 1 sjalotje
  • 1 struikje witlof
  • ½ theelepel poedersuiker
  • 1 tamme eendenborst met vel
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 3 plakjes ontbijtspek
  • ¾ eetlepel boter of margarine
  • Peper
  • Satéprikkers
  • Zout

Instructies

  • Satéprikkers in koud water leggen.
  • Sjalotje pellen en fijnsnipperen.
  • In pan 1/2 eetlepel boter verhitten en sjalotje ca.
  • 1/2 minuut fruiten.
  • Fond toevoegen en 3 minuten op hoog vuur inkoken.
  • Saus zeven.
  • Port en gembersiroop erdoor roeren en op hoog vuur ca.
  • 5 minuten inkoken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vel van eendenborst verwijderen en eendenborst in 18 blokjes snijden.
  • 6 blokjes eend met ontbijtspek omwikkelen.
  • Aan satéprikker afwisselend blokje eend, blokje eend met spek en blokje eend rijgen.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Witlof wassen en in de lengte in dunne repen snijden.
  • Saté ca.
  • 10 cm onder de grill schuiven en in 7 à 8 minuten rosé grillen.
  • Siroop aan de kook brengen en vuur uitzetten.
  • In wok of koekenpan rest van de boter verwarmen.
  • Witlof ca.
  • 1 minuut roerbakken.
  • Bestrooien met poedersuiker en over twee borden verdelen.
  • Saté op witlof leggen en siroop druppelsgewijs op saté en bord scheppen.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers knapperig stokbrood om de heerlijke portsiroop mee op te dippen.
Wijnadvies:
Combineer met een licht gekoelde Pinot Noir of een fruitige Merlot.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 26g | Vet: 21g | Zout: 1.8g | Sugar: 9g

Langzaam gerookte spareribs van de grill

Langzaam gerookte spareribs van de grill

Deze sappige spareribs worden eerst gerookt voor een diepe rooksmaak en daarna afgegrild met een laagje barbecuesaus voor een heerlijk plakkerige finish.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl barbecuesaus uit een flesje
  • 1 kg spare ribs
  • 4 el olijfolie
  • Knoflook teentje(s, naar smaak)
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Leg de spare ribs op het rooster van het rookoventje.
  • Vermeng de olijfolie met zout, peper en uitgeknepen knoflook.
  • Bestrijk de spare ribs rondom met dit oliemengsel.
  • Rook de spare ribs gedurende 45 minuten (afhankelijk van het type rookoven).
  • Haal de spareribs uit de rookoven en bestrijk ze met barbecuesaus.
  • Leg de spareribs onder een voorverwarmde grill.
  • Grill ze 15 minuten en keer ze regelmatig.
  • Bestrijk de spareribs tijdens het grillen af en toe opnieuw met barbecuesaus.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperige maïskolven of aardappelsalade en extra barbecuesaus.
Wijnadvies:

Combineer met een stevige rode wijn zoals Zinfandel of een kruidige Shiraz.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 45g | Vet: 45g | Zout: 2.2g | Sugar: 5g

Indonesisch Lamsvlees met Groenten en Rijst

Indonesisch Lamsvlees met Groenten en Rijst

Geniet van het pittige en aromatische Indonesische lamsvlees met een mix van paprika, kruiden en geurige rijst. Perfect voor een bijzondere maaltijd!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 200 g rijst
  • 250 g erwtjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 600 g mager lamsvlees
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 groene paprika's
  • Komijn
  • Koriander
  • Mosterdzaad
  • Olie
  • Peper
  • Foelie
  • Saffraan
  • Zout

Instructies

  • Leg twee uur voor het begin de paprika's onder de grill tot het vel zwart wordt.
  • Spoel de paprika's koud af en verwijder het vel.
  • Verwijder de pitjes uit de paprika's.
  • Hak de rode paprika fijn en snijd de groene paprika in reepjes.
  • Schil de knoflook.
  • Doe de rode paprikapulp, foelie, komijn, saffraan, koriander en mosterdzaad in een vijzel.
  • Voeg van elke specerij een halve theelepel toe.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Stamp de specerijen tot een pasta.
  • Voeg langzaam de wijnazijn en 1 eetlepel olie toe.
  • Snijd het lamsvlees in kleine blokjes en meng het in een kom met de pasta.
  • Laat het vlees 2 uur marineren op een warme plaats.
  • Snijd de ui in fijne rondjes.
  • Laat het vlees uitlekken.
  • Verhit wat olie in een pan en bak het vlees bruin.
  • Doe de deksel op de pan en laat het vlees 90 minuten zachtjes koken.
  • Voeg, indien nodig, twee eetlepels water toe tijdens het koken.
  • Kook de rijst.
  • Bak de groene paprikareepjes in wat olie.
  • Kook de erwtjes.
  • Voeg de marinade toe 5 minuten voor het einde van de kooktijd.
  • Warm het geheel nog even door en voeg de erwtjes en paprika toe.
  • Serveer het gerecht heet met de rijst.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en eventueel wat sambal voor extra pit.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 35g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Biefstuk met Rode Wijn Geitenkaassaus en Roerbakspinazie

Biefstuk met Rode Wijn Geitenkaassaus en Roerbakspinazie

Geniet van een malse biefstuk met een rijke rode wijn geitenkaassaus en frisse roerbakspinazie voor een verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de saus:

  • 2 dl rode wijn
  • Kippenbouillonblokjes voor 3 dl
  • 2 eetlepels kruidenroomkaas
  • 4 plakjes verse geitenkaas
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat de boter heet worden en bak de biefstukken in circa 4 minuten aan beide zijden bruin.
  • Bestrooi de biefstukken met zout en peper en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Doe de rode wijn en de bouillon in een sauspan en laat het tot de helft reduceren.
  • Roer de kruidenroomkaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg voor het serveren een plakje geitenkaas op de biefstukjes en plaats dit tezamen even onder de grill.
  • Roerbak de spinazie met knoflook en uitjes.
  • Leg de biefstukjes op een bord en serveer de saus eromheen.

Notities

Serveertip:
Serveer de biefstuk met aardappelpuree of een frisse salade voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Deze biefstuk past goed bij een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, die de rijke smaken van de saus aanvult.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g