Appel-havermoutkoekjes

Appel-havermoutkoekjes

Heerlijke appel-havermoutkoekjes met een vleugje kaneel, perfect als tussendoortje of snack.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Koek, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 48
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakplaten
  • grote kom
  • handmixer
  • theelepel

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ½ theelepel soda bicarbonaat baksoda
  • ¾ theelepel kaneelpoeder
  • 90 g grofgemalen volkorenmeel
  • 110 g boter op kamertemperatuur
  • 175 g honing
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Havermout hoeveelheid ontbreekt
  • Appel hoeveelheid ontbreekt

Instructies

  • De oven voorverwarmen op 190°C (gasstand 5).
  • Bakplaten invetten of bedekken met bakpapier.
  • In een grote kom boter, honing, ei en vanille-extract tot een luchtige massa kloppen.
  • Volkorenmeel, soda bicarbonaat en kaneelpoeder toevoegen en goed mengen.
  • Havermout en appel toevoegen en door het beslag mengen.
  • Met een theelepel het beslag over de bakplaten verdelen, 1 theelepel per koekje.
  • 8-10 minuten bakken in de voorverwarmde oven.
  • De koekjes 5 minuten op de bakplaat laten afkoelen.
  • Vervolgens volledig laten afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of een kopje thee voor een gezellige snack.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.

Tweekleurige salade met kool, aardappelen en appel

Tweekleurige salade met kool, aardappelen en appel

Een kleurrijke en smaakvolle salade met witte en rode kool, aardappelen en appel, geserveerd met twee soorten mayonaisedressing.
Bereidingstijd30 minuten
marineren2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ witte kool
  • ½ rode kool
  • 400 g aardappelen
  • 1-2 appels
  • 8 eetlepels olie
  • 4 eetlepels azijn
  • 2 laurierbladeren
  • 2 takjes peterselie
  • 2 uienringen
  • 1 bol mayonaise
  • 2 snufjes mierikswortel
  • 2 koffielepels tomatenconcentraat
  • 2 citroenen sap
  • Zout en peper

Instructies

  • Was de witte en rode kool en snijd ze in fijne reepjes of rasp ze.
  • Meng de kool met de olie, azijn, laurierbladeren, peterselie en uienringen in een grote kom.
  • Laat minstens 2 uur marineren en roer af en toe door.
  • Kook de aardappelen met schil.
  • Pel ze en snijd ze in schijfjes.
  • Besprenkel de aardappelschijfjes met citroensap.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Besprenkel ook deze met citroensap.
  • Bereid de mayonaise en verdeel deze in twee delen.
  • Meng het tomatenconcentraat door het ene deel en de mierikswortel door het andere deel.
  • Laat de gemarineerde kool uitlekken.
  • Meng de witte kool met de aardappelen en de mayonaise met mierikswortel.
  • Meng de rode kool met de appel en de mayonaise met tomatenconcentraat.
  • Schep de witte en rode koolmengsels afwisselend in een schaal voor een kleurrijk effect.

Notities

Serveertip:
Garneer de salade met extra peterselie voor een frisse uitstraling en serveer als bijgerecht bij een hoofdgerecht of barbecue.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 3g | Vet: 22g | Zout: 0.9g | Sugar: 5g

Tutti Frutti met vers fruit en slagroom

Tutti Frutti met vers fruit en slagroom

Een kleurrijk en vitaminerijk dessert met vers fruit en slagroom, perfect als zoet nagerecht of als gezonde traktatie.
Bereidingstijd15 minuten
koeltijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 personen
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • mes
  • Mixer of staafmixer
  • Bekertjes of kleine glazen

Ingrediënten

  • 3 eetappels geschild
  • 3 bananen geschild
  • 3 dikke tomaten gepeld
  • 6 aardbeien zonder steeltjes
  • 12 partjes sinaasappel geschild
  • 300 g suiker
  • ½ liter slagroom vloeibaar

Instructies

  • Schil de appelen, bananen en sinaasappels.
  • Verwijder de steeltjes van de aardbeien en pel de tomaten.
  • Snijd alle vruchten en tomaten in kleine stukjes en doe ze in een grote kom.
  • Voeg de slagroom en de suiker toe aan het fruitmengsel.
  • Pureer alles met een mixer of staafmixer tot een gladde, tamelijk vloeibare massa.
  • Plaats het mengsel 1 uur in de koelkast om goed koud te worden.
  • Schep de tutti frutti in bekertjes of kleine glazen en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met een toef slagroom en een muntblaadje voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
Dit gerecht combineert goed met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 38g

Chili-Kaas Oliebollen: Pittige Hartige Snack

Chili-Kaas Oliebollen: Pittige Hartige Snack

Deze hartige oliebollen met kaas en een vleugje chilipeper zorgen voor een pittige verrassing op de feesttafel!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Hartige taart, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml melk lauw
  • 100 g geraspte pittige kaas
  • 1 kleine chilipeper fijngehakt, zonder zaadjes
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de geraspte kaas en fijngehakte chilipeper toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer met een pittige chilimayonaise of aioli voor extra smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn of een kruidige rode wijn.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Tropische Oliebollen met Kokos en Ananas

Tropische Oliebollen met Kokos en Ananas

Tropische oliebollen met stukjes ananas en geraspte kokos brengen een exotische twist aan deze traditionele lekkernij!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak
Land van herkomst: Caribean
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml kokosmelk lauw
  • 100 g ananasstukjes klein gesneden
  • 50 g geraspte kokos
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe kokosmelk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de ananasstukjes en geraspte kokos toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer met een zoete kokossaus of mangocoulis voor extra tropische flair.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete witte wijn of een exotische cocktail.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g

Speculaas Oliebollen: Winterse Smaken in een Klassieke Snack

Speculaas Oliebollen: Winterse Smaken in een Klassieke Snack

Deze speculaas oliebollen combineren de rijke smaak van speculaaskruiden met de klassieke oliebol. Perfect voor koude winterdagen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Sinterklaas
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml melk lauw
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 100 g rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout, suiker en speculaaskruiden in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de rozijnen toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een schepje vanille-ijs of een beetje slagroom.
Wijnadvies:
Combineer met een glaasje kruidige glühwein.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 8g

Chocolade Oliebollen: Voor de Echte Zoetekauw

Chocolade Oliebollen: Voor de Echte Zoetekauw

Heerlijke oliebollen met gesmolten chocolade van binnen en een knapperige korst. Een zoete verrassing!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml lauwe melk
  • 100 g chocolade chunks puur of melk
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de chocolade chunks toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer met warme chocoladesaus of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn of warme chocolademelk.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g

Hartige Oliebollen met Kaas en Spek

Hartige Oliebollen met Kaas en Spek

Deze hartige oliebollen met kaas en spek zijn een verrassende variatie op de zoete klassieker. Perfect voor bij de borrel!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Kaas, Snack, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml lauwe melk
  • 100 g geraspte kaas
  • 100 g uitgebakken spekjes
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de geraspte kaas en uitgebakken spekjes toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:

Serveer met een romige knoflooksaus of aioli voor extra smaak.

Wijnadvies:

Combineer met een glas droge witte wijn of een lichte pilsener.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Glutenvrije Oliebollen: Smakelijk en Geschikt voor Iedereen

Glutenvrije Oliebollen: Smakelijk en Geschikt voor Iedereen

Heerlijke glutenvrije oliebollen die net zo luchtig en smakelijk zijn als de klassieke variant. Perfect voor iedereen aan tafel!
Bereidingstijd1 uur 27 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g glutenvrije bloem bijv. rijstmeel of een glutenvrije bakmix
  • 10 g gist glutenvrij
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml lauwe melk lactosevrij indien gewenst
  • 100 g rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de glutenvrije bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de rozijnen toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een klein bakje jam of chocoladefondue.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met een kop warme chocolademelk.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g

Vegan Oliebollen: Plantaardig en Heerlijk Luchtig

Vegan Oliebollen: Plantaardig en Heerlijk Luchtig

Deze vegan oliebollen zijn heerlijk luchtig en volledig plantaardig. Perfect voor een diervriendelijk Oud & Nieuw!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 350 ml plantaardige melk lauw
  • 100 g rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg de lauwe plantaardige melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Roer de rozijnen door het beslag.
  • Dek de kom af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met vegan slagroom voor extra feestelijkheid.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met warme glühwein.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g