Appel-havermoutkoekjes
Heerlijke appel-havermoutkoekjes met een vleugje kaneel, perfect als tussendoortje of snack.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 48
Calories:
Author: Cor Klaar
Bakplaten
grote kom
handmixer
theelepel
- 1 ei
- ½ theelepel soda bicarbonaat baksoda
- ¾ theelepel kaneelpoeder
- 90 g grofgemalen volkorenmeel
- 110 g boter op kamertemperatuur
- 175 g honing
- 1 theelepel vanille-extract
- Havermout hoeveelheid ontbreekt
- Appel hoeveelheid ontbreekt
De oven voorverwarmen op 190°C (gasstand 5).
Bakplaten invetten of bedekken met bakpapier.
In een grote kom boter, honing, ei en vanille-extract tot een luchtige massa kloppen.
Volkorenmeel, soda bicarbonaat en kaneelpoeder toevoegen en goed mengen.
Havermout en appel toevoegen en door het beslag mengen.
Met een theelepel het beslag over de bakplaten verdelen, 1 theelepel per koekje.
8-10 minuten bakken in de voorverwarmde oven.
De koekjes 5 minuten op de bakplaat laten afkoelen.
Vervolgens volledig laten afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of een kopje thee voor een gezellige snack.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.
Receptenplein.nl
Home / grote kom
Tweekleurige salade met kool, aardappelen en appel
Een kleurrijke en smaakvolle salade met witte en rode kool, aardappelen en appel, geserveerd met twee soorten mayonaisedressing.
Bereidingstijd30 minuten min
marineren2 uur uur
Servings: 6
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
grote kom
mes
Rasp (optioneel)
- ½ witte kool
- ½ rode kool
- 400 g aardappelen
- 1-2 appels
- 8 eetlepels olie
- 4 eetlepels azijn
- 2 laurierbladeren
- 2 takjes peterselie
- 2 uienringen
- 1 bol mayonaise
- 2 snufjes mierikswortel
- 2 koffielepels tomatenconcentraat
- 2 citroenen sap
- Zout en peper
Was de witte en rode kool en snijd ze in fijne reepjes of rasp ze.
Meng de kool met de olie, azijn, laurierbladeren, peterselie en uienringen in een grote kom.
Laat minstens 2 uur marineren en roer af en toe door.
Kook de aardappelen met schil.
Pel ze en snijd ze in schijfjes.
Besprenkel de aardappelschijfjes met citroensap.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes.
Besprenkel ook deze met citroensap.
Bereid de mayonaise en verdeel deze in twee delen.
Meng het tomatenconcentraat door het ene deel en de mierikswortel door het andere deel.
Laat de gemarineerde kool uitlekken.
Meng de witte kool met de aardappelen en de mayonaise met mierikswortel.
Meng de rode kool met de appel en de mayonaise met tomatenconcentraat.
Schep de witte en rode koolmengsels afwisselend in een schaal voor een kleurrijk effect.
Serveertip:
Garneer de salade met extra peterselie voor een frisse uitstraling en serveer als bijgerecht bij een hoofdgerecht of barbecue.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze salade.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 3g | Vet: 22g | Zout: 0.9g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grote kom
Tutti Frutti met vers fruit en slagroom
Een kleurrijk en vitaminerijk dessert met vers fruit en slagroom, perfect als zoet nagerecht of als gezonde traktatie.
Bereidingstijd15 minuten min
koeltijd1 uur uur
Servings: 6 personen
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar
- 3 eetappels geschild
- 3 bananen geschild
- 3 dikke tomaten gepeld
- 6 aardbeien zonder steeltjes
- 12 partjes sinaasappel geschild
- 300 g suiker
- ½ liter slagroom vloeibaar
Schil de appelen, bananen en sinaasappels.
Verwijder de steeltjes van de aardbeien en pel de tomaten.
Snijd alle vruchten en tomaten in kleine stukjes en doe ze in een grote kom.
Voeg de slagroom en de suiker toe aan het fruitmengsel.
Pureer alles met een mixer of staafmixer tot een gladde, tamelijk vloeibare massa.
Plaats het mengsel 1 uur in de koelkast om goed koud te worden.
Schep de tutti frutti in bekertjes of kleine glazen en serveer direct.
Serveertip:
Garneer met een toef slagroom en een muntblaadje voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
Dit gerecht combineert goed met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / grote kom
Chili-Kaas Oliebollen: Pittige Hartige Snack
Deze hartige oliebollen met kaas en een vleugje chilipeper zorgen voor een pittige verrassing op de feesttafel!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 10 g gist
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 300 ml melk lauw
- 100 g geraspte pittige kaas
- 1 kleine chilipeper fijngehakt, zonder zaadjes
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
Voeg de geraspte kaas en fijngehakte chilipeper toe en meng goed door.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveertip:
Serveer met een pittige chilimayonaise of aioli voor extra smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn of een kruidige rode wijn.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote kom
Tropische Oliebollen met Kokos en Ananas
Tropische oliebollen met stukjes ananas en geraspte kokos brengen een exotische twist aan deze traditionele lekkernij!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 10 g gist gedroogd
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 300 ml kokosmelk lauw
- 100 g ananasstukjes klein gesneden
- 50 g geraspte kokos
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
- Poedersuiker
Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg het ei en de lauwe kokosmelk toe en mix tot een glad beslag.
Voeg de ananasstukjes en geraspte kokos toe en meng goed door.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer met een zoete kokossaus of mangocoulis voor extra tropische flair.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete witte wijn of een exotische cocktail.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / grote kom
Speculaas Oliebollen: Winterse Smaken in een Klassieke Snack
Deze speculaas oliebollen combineren de rijke smaak van speculaaskruiden met de klassieke oliebol. Perfect voor koude winterdagen!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 10 g gist gedroogd
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 300 ml melk lauw
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 100 g rozijnen
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
- Poedersuiker
Meng de bloem, gist, zout, suiker en speculaaskruiden in een grote kom.
Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
Voeg de rozijnen toe en meng goed door.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer warm met een schepje vanille-ijs of een beetje slagroom.
Wijnadvies:
Combineer met een glaasje kruidige glühwein.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / grote kom
Chocolade Oliebollen: Voor de Echte Zoetekauw
Heerlijke oliebollen met gesmolten chocolade van binnen en een knapperige korst. Een zoete verrassing!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 10 g gist
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 300 ml lauwe melk
- 100 g chocolade chunks puur of melk
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
- Poedersuiker
Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
Voeg de chocolade chunks toe en meng goed door.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer met warme chocoladesaus of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn of warme chocolademelk.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / grote kom
Hartige Oliebollen met Kaas en Spek
Deze hartige oliebollen met kaas en spek zijn een verrassende variatie op de zoete klassieker. Perfect voor bij de borrel!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 10 g gist
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 300 ml lauwe melk
- 100 g geraspte kaas
- 100 g uitgebakken spekjes
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
Voeg de geraspte kaas en uitgebakken spekjes toe en meng goed door.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveertip:
Serveer met een romige knoflooksaus of aioli voor extra smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een glas droge witte wijn of een lichte pilsener.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote kom
Glutenvrije Oliebollen: Smakelijk en Geschikt voor Iedereen
Heerlijke glutenvrije oliebollen die net zo luchtig en smakelijk zijn als de klassieke variant. Perfect voor iedereen aan tafel!
Bereidingstijd1 uur uur 27 minuten min
Servings: 20
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g glutenvrije bloem bijv. rijstmeel of een glutenvrije bakmix
- 10 g gist glutenvrij
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 300 ml lauwe melk lactosevrij indien gewenst
- 100 g rozijnen
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
- Poedersuiker voor serveren
Meng de glutenvrije bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
Voeg de rozijnen toe en meng goed door.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.
Serveertip:
Serveer warm met een klein bakje jam of chocoladefondue.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met een kop warme chocolademelk.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / grote kom
Vegan Oliebollen: Plantaardig en Heerlijk Luchtig
Deze vegan oliebollen zijn heerlijk luchtig en volledig plantaardig. Perfect voor een diervriendelijk Oud & Nieuw!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 10 g gist gedroogd
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 350 ml plantaardige melk lauw
- 100 g rozijnen
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
- Poedersuiker voor serveren
Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg de lauwe plantaardige melk toe en mix tot een glad beslag.
Roer de rozijnen door het beslag.
Dek de kom af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer warm met vegan slagroom voor extra feestelijkheid.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met warme glühwein.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grote kom