Indische Gehaktballen met Seroendeng en Pinda's
Deze Indische gehaktballen met een krokant laagje seroendeng en de zachte smaak van gehakte pinda's vormen een heerlijk gerecht met een authentiek Indonesisch tintje.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 ballen
Calories: 365kcal
Author: Cor Klaar
- 25 g boter
- 1 ei
- 1 sneetje witbrood zonder korst, in stukjes
- 2 theelepels sambal oelek
- 3 eetlepels ketjap manis
- 4 eetlepels seroendeng
- 50 g ongezouten pinda’s grof gehakt
- 500 g gehakt rundvlees of half-om-half
- 1 teen knoflook geperst
Besprenkel het brood in een diep bord met 2 eetlepels ketjap manis en laat intrekken.
Doe het gehakt in een kom en voeg het ei, het geweekte brood, sambal oelek, knoflook en gehakte pinda’s toe.
Kneed alles goed door elkaar tot een egaal mengsel.
Vorm met vochtige handen 4 gehaktballen en rol ze door de seroendeng op een diep bord.
Verhit de boter in een koekenpan op laag vuur en bak de gehaktballen gedurende 25 minuten, draai ze regelmatig.
Zet het vuur de laatste 3 minuten iets hoger om een knapperig korstje te krijgen.
Calories: 365kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 10
Kruidige Indiase Gehaktballen met Kerrie en Chili
Deze kruidige Indiase gehaktballen met kerrie en een vleugje chili zorgen voor een explosie van smaken. Een heerlijk gerecht dat perfect samengaat met rijst of naan.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g boter
- 100 ml melk
- 1 ei losgeklopt
- 1 klein chilipepertje fijngehakt (zonder zaadjes)
- 1 sneetje witbrood zonder korst
- 1 ui gesnipperd
- 1 eetlepel kerriepoeder
- Currypasta naar smaak
- Peper en zout naar smaak
- 500 g gehakt rundvlees of half-om-half
Week het sneetje witbrood 2 minuten in de melk en knijp het daarna uit.
Meng het uitgeknepen brood met het gehakt in een grote kom.
Voeg het losgeklopte ei, de gesnipperde ui, kerriepoeder, fijngehakte chilipeper, currypasta, peper en zout toe.
Kneed alles goed door elkaar.
Verdeel het gehaktmengsel in 4 porties en vorm met vochtige handen gehaktballen.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen gedurende 4 minuten rondom bruin.
Zet het vuur laag en laat de gehaktballen nog 20 minuten garen.
Draai ze regelmatig om.
Serveertip:
Serveer met basmatirijst, een frisse yoghurtsaus en naanbrood voor een compleet Indiase maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Shiraz of een Zinfandel sluit mooi aan bij de kruidige smaken van dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 26g | Zout: 0.75g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 10
Ierse Gehaktballetjes in Romige Runderjus
Geniet van deze Ierse gehaktballetjes in een romige runderjus. Een traditioneel gerecht met een volle smaak dat perfect past bij een licht bier of een zachte rode wijn.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Ierland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
grote kom
Grote pan met deksel
maatbeker
Voor de gehaktballen:
- 450 g gehakt
- 100 g gehakt
- 1 kopje fijne droge broodkruimels of paneermeel
- 1 kop melk
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel zout
- 1 ei
- 2 eetlepels fijngehakte ui
Voor de jus:
- 2 eetlepels boter of margarine
- 1 kop runderbouillon of een mix van blond en oud bruin bier
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels koud water
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen in een grote kom en kneed tot een gelijkmatig gehaktmengsel.
Vorm hiervan 8 grote of 40-50 kleine gehaktballetjes.
Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin.
Zet het vuur laag, sluit de pan en laat de gehaktballen sudderen: 15 minuten voor grote gehaktballen en 8 minuten voor kleine.
Haal de gehaktballen uit de pan en giet het overtollige vet af.
Voeg de runderbouillon of het biermengsel toe aan de pan en breng zachtjes aan de kook.
Meng de maïzena met koud water tot een papje en voeg dit toe aan de pan.
Roer door tot de jus dikker wordt.
Proef en voeg indien nodig extra zout en peper toe.
Serveer de gehaktballen met de jus eroverheen.
Serveertip:
Serveer met gestampte aardappelen of colcannon (Ierse aardappelpuree met kool) en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Deze Ierse gehaktballetjes passen goed bij een licht bier zoals een Ierse stout of een amber ale. Voor wijnliefhebbers is een lichte rode wijn zoals Pinot Noir een uitstekende keuze.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 26g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 10
Hongaarse Gehaktballen in Paprikasaus
Heerlijke Hongaarse gehaktballen in een rijke paprikasaus met groenten en kruiden. Een smaakvol gerecht dat perfect past bij een fruitige rode wijn!
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Hongarije Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 ballen
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
Voor de gehaktballen:
- 500 g gehakt
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel
- 1 ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1-2 theelepels mosterd
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de saus:
- 400 ml groentebouillon
- 100 ml slagroom
- 2 grote paprika's groen en rood, in reepjes
- 200 g champignons in plakjes
- 1 ui in halve ringen
- 2 eetlepels ajvar paprikapuree
- Aardappelzetmeel of maïzena om te binden
- Gehakte peterselie voor garnering
Meng het gehakt in een grote kom met ei, paneermeel, fijngesneden ui, geperste knoflook, paprikapoeder, gehakte peterselie, mosterd, zout en peper.
Vorm 4 gehaktballen en laat ze kort opstijven in de koelkast.
Verhit een beetje olijfolie en boter in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom goudbruin.
Haal ze uit de pan en zet opzij.
Snijd de overgebleven ui in halve ringen, de champignons in plakjes en de paprika’s in reepjes.
Bak de groenten kort aan in het achtergebleven vet in de pan en blus af met de groentebouillon.
Laat 5 minuten sudderen.
Voeg de slagroom en ajvar toe aan de saus.
Proef en breng op smaak met zout en peper.
Bind de saus indien nodig met aardappelzetmeel of maïzena.
Voeg de gehaktballen terug in de pan en laat ze goed doorwarmen in de paprikasaus.
Garneer met extra gehakte peterselie en serveer warm.
Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen, rijst of een stuk vers brood om de saus mee op te dippen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zweigelt uit Hongarije past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 29g | Zout: 1.1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 10
Hollandse Gehaktballen met Jus van Grootmoeder
Deze Hollandse gehaktballen volgens grootmoeders recept zijn een nostalgisch genot. Met een heerlijke zelfgemaakte jus perfect voor een traditioneel diner!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar
Voor de gehaktballen:
- 1 ei
- ½ dl melk
- 3 beschuiten glutenvrij indien nodig
- ½ nootmuskaat geraspt
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- 500 g gehakt rundvlees
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de jus:
- 4 eetlepels boter
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 dl water
Klop het ei los met de melk in een grote kom.
Verkruimel de beschuiten boven het eimengsel en voeg nootmuskaat, gemalen kruidnagel, zout en peper toe.
Meng goed.
Kneed het mengsel door het gehakt en vorm 4 gelijkmatige gehaktballen met natte handen.
Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur.
Leg de gehaktballen in de pan zodra het schuim van de boter verdwijnt.
Bak de gehaktballen rondom goudbruin door ze regelmatig rond te rollen met een houten spatel.
Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de gehaktballen 20 minuten zachtjes bakken.
Draai ze af en toe om.
Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm.
Roer de tomatenpuree door het achtergebleven bakvet in de pan en voeg het water toe.
Breng aan de kook en schraap de aanbaksels los.
Laat de jus even inkoken en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de gehaktballen met de warme jus.
Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, gekookte groenten en een frisse salade voor een compleet Hollands diner.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir is een uitstekende keuze bij dit gerecht.
Calories: 390kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 10
Griekse Keftedes (Gehaktballen)
Heerlijke Griekse keftedes: sappige gehaktballen met knoflook en peterselie. Snel en eenvoudig te maken voor een authentieke Griekse maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 15 g peterselie fijngehakt
- 1 ei losgeklopt
- 2 sneetjes witbrood glutenvrij indien nodig, verkruimeld
- 300 g gehakt
- 3 eetlepels olie
- Zout en peper naar smaak
Pel en snipper de knoflookteen.
Hak de peterselie fijn.
Klop het ei los in een grote kom.
Verwijder de korstjes van het witbrood en verkruimel het brood.
Meng het gehakt in een andere kom met het losgeklopte ei, de knoflook, het verkruimelde brood en de helft van de peterselie.
Breng op smaak met zout en peper.
Vorm 4 gehaktballen van het mengsel.
Verhit de olie in een braadpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom goudbruin.
Zet het vuur laag en laat de gehaktballen 10 minuten zachtjes garen.
Keer ze af en toe tot ze van binnen gaar zijn.
Serveertip:
Serveer de keftedes met tzatziki, een frisse Griekse salade en warm pitabrood.
Wijnadvies:
Combineer met een Griekse rode wijn zoals Xinomavro voor een authentieke smaakbeleving.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 19g | Vet: 22g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 10
Zwitserse Rösti (Aardappelkoekjes)
Deze Zwitserse rösti, heerlijke krokante aardappelkoekjes, zijn perfect als bijgerecht of snack. Snel, smaakvol en onweerstaanbaar!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Aardappelstamper of vork
grote kom
- 1 kg gekookte aardappels
- 30 g boter
- 1 ui gesnipperd
- Aromat naar smaak
- Peper en zout naar smaak
- Nootmuskaat versgeraspt, naar smaak
- 100 g geraspte belegen of oude kaas
- Verse peterselie fijngehakt
- 1 deciliter melk
- Paneermeel voor het omwikkelen van de koekjes
- Plantaardige olie voor het bakken
Maak de gekookte aardappels fijn met een aardappelstamper of een vork.
Smelt de boter in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui tot deze glazig is.
Meng in een grote kom de fijngemaakte aardappels met de gebakken ui, Aromat, peper, zout, nootmuskaat, geraspte kaas, peterselie en melk tot een samenhangend mengsel.
Vorm 12 platte koekjes van het aardappelmengsel en rol ze door het paneermeel.
Verhit plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de aardappelkoekjes aan beide kanten goudbruin en krokant, ongeveer 3-4 minuten per kant.
Laat de rösti eventueel even uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
Serveertip:
Serveer de rösti als bijgerecht bij vlees, vis of een salade, of als snack met een frisse yoghurtdip.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc sluit perfect aan bij de hartige smaken van deze aardappelkoekjes.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 10
Traditionele Deense Frikadeller
Heerlijke, sappige Deense frikadeller – traditionele gehaktballetjes met een rijke smaak, perfect bij aardappelen en een romige saus.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Denemarken Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 4 eetlepels bloem
- 4 eetlepels paneermeel
- 4 eetlepels geraspte ui
- 50 g boter of margarine
- 60 ml melk
- 60 ml spa rood
- 225 g kalfsgehakt
- 225 g rundergehakt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Meng het runder- en kalfsgehakt in een grote kom.
Roer de melk, geraspte ui en het ei door het gehaktmengsel.
Kneed het paneermeel erdoor en bestrooi met bloem.
Voeg de spa rood toe en breng op smaak met zout en peper.
Meng alles goed door elkaar.
Laat het gehaktmengsel 15-30 minuten in de koelkast rusten om het beter te kunnen vormen.
Verhit de boter of margarine in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Neem met een grote lepel ongeveer 2,5 eetlepels gehaktmengsel per frikadelle en vorm het tot licht afgeplatte, ovale gehaktballen.
Leg de frikadeller in de hete pan en bak ze ongeveer 15 minuten per kant, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Serveertip:
Serveer de frikadeller met gekookte aardappelen, bruine jus en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past perfect bij deze klassieke frikadeller.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 10
Authentieke Turkse Cevapcici
Smaakvolle Turkse cevapcici – sappige gehaktworstjes met knoflook en kruiden, perfect van de grill of barbecue.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eieren
- 2 witte boterhammen zonder korst
- 5 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui fijn gesnipperd
- 500 g gehakt
- Melk om brood te weken
- Olijfolie
- Zout naar smaak
Doe het gehakt in een grote kom.
Hak de knoflook fijn en voeg deze samen met de fijngesnipperde ui toe aan het gehakt.
Week de korstloze boterhammen in een beetje melk in een apart schaaltje.
Knijp het geweekte brood uit en voeg het samen met de eieren toe aan het gehakt.
Voeg zout naar smaak toe en kneed alles goed door elkaar tot een samenhangend mengsel.
Neem telkens een handje gehakt en vorm er een worstje van, ongeveer zo lang als een half knakworstje maar twee keer zo dik.
Bestrijk de worstjes lichtjes met olijfolie.
Verhit een grillpan met een beetje olijfolie op middelhoog vuur.
Grill de cevapcici ongeveer 10 minuten per kant, tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Serveertip:
Serveer de cevapcici met een frisse salade, tzatziki en vers platbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Merlot, past goed bij de rijke smaken van de cevapcici.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 1g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 10
Canadese Gehaktballen met Romige Pindasaus
Smaakvolle Canadese gehaktballen in een romige pindasaus – heerlijk met rijst, groenten of een frisse salade.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Voor de saus:
- 9 eetlepels mayonaise
- 9 eetlepels ongeklopte slagroom
- 3 eetlepels pindakaas
- 3 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels poestasaus
- 2-3 teentjes knoflook fijngehakt
Meng het gehakt met peper en zout in een grote kom.
Vorm kleine gehaktballetjes van het mengsel.
Bak de gehaktballetjes in een pan op middelhoog vuur tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat de gehaktballetjes vervolgens afkoelen.
Voor de saus:
Meng mayonaise, slagroom, pindakaas, ketjap manis, poestasaus en fijngehakte knoflook met een mixer tot een glad mengsel.
Doe de afgekoelde gehaktballetjes in de saus en meng ze goed zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.
Serveertip:
Serveer met gekookte rijst, gestoomde groenten of een frisse salade voor een gebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Pinot Noir, past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 28g | Vet: 42g | Zout: 1200g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 10