Verfrissende Waldorfsalade met Kip en Walnoten

Verfrissende Waldorfsalade met Kip en Walnoten

Een klassieker met een twist! Deze Waldorfsalade combineert sappige kip, knapperige appels en walnoten.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip, Lunch, Noten, Salade
Land van herkomst: America
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 appels met schil in blokjes
  • 250 gram gekookte of gerookte kip fijn gesneden
  • Citroensap naar smaak
  • 1 knolselderij geraspt
  • Mayonaise naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Rozijnen geweekt naar smaak
  • Sjalot fijn gesneden
  • Zout naar smaak
  • Walnoten naar smaak fijn gemaakt
  • ½ bosje peterselie fijn gesneden

Instructies

  • Doe de gesneden kip, geraspte knolselderij, appelblokjes, sjalot, walnoten, en rozijnen in een grote kom.
  • Voeg citroensap, mayonaise, zout en peper toe naar smaak.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar met een grote lepel.
  • Garneer de salade met hele walnoten, peterselie en extra rozijnen voor een mooie presentatie.

Notities

Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 0.8g | Sugar: 9g

Kip Fatal Salade met Exotisch Fruit en Limoen

Kip Fatal Salade met Exotisch Fruit en Limoen

Een kleurrijke en smaakvolle salade met kip, fruit en een vleugje limoen. Perfect voor een lichte maaltijd of bijgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip, Lunch, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram kipfilet gekookt en in blokjes gesneden
  • 2 gekookte aardappelen in blokjes gesneden
  • 2 gekookte eieren in blokjes gesneden (plus enkele schijfjes voor garnering)
  • 100 gram kastanjechampignons gekookt en in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel rauwe sjalot fijn gesneden
  • 1 zure appel in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels zure room
  • Paar stukjes perzik in blokjes gesneden
  • Paar schijfjes perzik voor garnering
  • Stukjes ananas hoeveelheid naar smaak
  • Worcestersaus naar smaak
  • Peterselie fijn gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Rasp van 1 limoen

Instructies

  • Doe de blokjes kipfilet, aardappelen, eieren, champignons, sjalot, zure appel, perzikstukjes, ananas, mayonaise, zure room, limoenrasp, zout, en peper in een grote kom.
  • Voeg een scheutje Worcestersaus toe en meng alles goed door elkaar.
  • Proef de salade en voeg indien nodig extra mayonaise, zout of peper toe naar smaak.
  • Schep de salade in een mooie serveerschaal.
  • Garneer de salade met schijfjes gekookt ei, perzikschijfjes en wat extra peterselie.

Notities

Serveer met een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chenin Blanc, die goed past bij de fruitige en romige smaken van de salade.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Heerlijke Spinazietaart met Gehakt en Bladerdeeg

Heerlijke Spinazietaart met Gehakt en Bladerdeeg

Geniet van deze verrukkelijke spinazietaart met gehakt, perfect voor een gezellige lunch of een snel diner.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalot klein gesneden
  • 1 teen knoflook geperst
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • 4 eieren
  • 5 bladen bladerdeeg ontdooid
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 gr geraspte kaas
  • 250 gr gehakt
  • 450 gr diepvries spinazie ontdooid en goed uitgelekt
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (onderwarmte).
  • Rul het gehakt in een koekenpan samen met de gesneden sjalot, knoflook, tomaat en Provençaalse kruiden.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zorg ervoor dat de spinazie goed is uitgelekt en meng deze in een grote kom met de gebakken gehaktmix, eieren, crème fraîche en geraspte kaas.
  • Bekleed een bakvorm met de ontdooide bladerdeegbladen, houd een paar bladen achter om de taart af te dekken.
  • Giet het spinaziemengsel in de bakvorm en maak een rasterpatroon bovenop met de overgebleven bladerdeegreepjes.
  • Zet de taart 10 minuten in de oven op onderwarmte.
  • Schakel daarna de oven over naar boven- en onderwarmte en bak de taart nog 30 minuten af, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Notities

Combineer deze hartige taart met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 28g | Vet: 31g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Libanese Gehaktballetjes met Citroen en Tomaat

Libanese Gehaktballetjes met Citroen en Tomaat

Ontdek de rijke smaken van Libanese gehaktballetjes, perfect gecombineerd met citroen en tomaten, voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Libanon
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen geraspte schil
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 flinke snuf chilipoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tl kaneel
  • 2 citroenen in halve plakken gesneden
  • 4 el arachideolie
  • 50 gram pijnboompitten
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 ui fijngesneden
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng in een grote kom het rundergehakt, tomatenpuree, pijnboompitten, zout, zwarte peper, kaneel, knoflook, paprikapoeder, en chilipoeder.
  • Kneed alles goed door elkaar tot een gelijkmatig mengsel.
  • Vorm met vochtige handen kleine gehaktballetjes van het mengsel en zet deze in de koelkast om even stevig te worden.
  • Verhit de arachideolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de uien tot ze beginnen te kleuren.
  • Haal de uien uit de pan en zet opzij.
  • Bak nu de gehaktballetjes in dezelfde pan tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn.
  • Voeg de gefruite ui, geraspte citroenschil, en tomatenblokjes toe aan de gehaktballetjes in de pan.
  • Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes stoven, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Serveer de gehaktballetjes met de halve plakken citroen, en garneer eventueel met extra pijnboompitten.

Notities

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een kruidige rode wijn zoals een Grenache.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 300g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Vega gevulde paprika

Vega gevulde paprika

Deze vega gevulde paprika's met courgette en vega gehakt zijn een heerlijk en gezond hoofdgerecht, perfect voor een voedzame maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Oventijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 puntpaprika’s gehalveerd en zaadjes verwijderd
  • 300 g vega gehakt
  • ½ courgette in kleine blokjes gesneden
  • 1 ui zeer fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 eieren
  • Plakjes oude kaas
  • Handvol rozijnen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • ½ zakje taco kruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was de paprika’s, halveer ze en verwijder de zaadjes.
  • Meng in een grote kom het vega gehakt, courgetteblokjes, ui, knoflook, eieren, rozijnen, zout, peper en taco kruiden goed door elkaar.
  • Leg de gehalveerde paprika's op een bakplaat en vul ze met het vega mengsel.
  • Bedek de gevulde paprika’s met plakjes oude kaas.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de paprika’s gedurende 20 minuten tot de kaas goudbruin is.
  • Kook ondertussen 65 g rijst per persoon en bereid eventueel een frisse meloensalade als bijgerecht.
  • Serveer de gevulde paprika's warm, samen met de rijst en salade.

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een koele rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 17g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Half-Vega Gehaktballen met Kurkuma en Chilivlokken

Half-Vega Gehaktballen met Kurkuma en Chilivlokken

Deze half-vega gehaktballen combineren de smaak van rundergehakt met de voordelen van vega gehakt. Perfect voor een voedzame maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Fusion
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g rundergehakt
  • 250 g vega gehakt
  • 1 ei
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl chilivlokken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • Paneermeel om het gehaktmengsel stevig te maken
  • Boter om in te bakken
  • 1 tomaat in blokjes gesneden

Instructies

  • Doe het rundergehakt, vega gehakt, ei, kurkuma, chilivlokken, peper, zout en Provençaalse kruiden in een grote kom.
  • Meng alles goed door elkaar, eventueel met je handen, totdat het mengsel stevig aanvoelt.
  • Voeg paneermeel toe als het mengsel te los is.
  • Vorm 4 gehaktballen van het mengsel.
  • Verhit een flinke klont boter in een koekenpan en braad de gehaktballen rondom bruin en gaar.
  • Voeg de blokjes tomaat toe aan de pan om de jus te verrijken en laat even mee sudderen.
  • Serveer de gehaktballen warm, eventueel met aardappelen en groenten naar keuze.

Notities

Een robuuste rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Shiraz past goed bij deze gehaktballen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Rundvleessalade

Rundvleessalade

Deze klassieke rundvleessalade met cornedbeef, aardappelen en knapperige groenten is een heerlijk en veelzijdig gerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Hoofdgerechten, Rundvlees, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen in blokjes gesneden en gekookt, maar met bite
  • 4 augurken in stukjes gesneden
  • 2 el zilveruitjes gehalveerd
  • 1 potje doperwten 300 g, uitgelekt
  • ½ el geraspte gember
  • ½ bosje radijs in plakjes gesneden
  • 300 g cornedbeef losgemaakt
  • 1 geraspte winterpeen
  • Mayonaise naar smaak 2 el achterhouden voor het afstrijken van de salade
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 el fijngehakte peterselie 1 el achterhouden voor garnering
  • 4 eieren hardgekookt en in de lengte gehalveerd
  • Optioneel:
  • Paprikapoeder voor garnering

Instructies

  • Kook de aardappelen in licht gezouten water tot ze gaar maar nog stevig zijn.
  • Giet af en laat afkoelen.
  • Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Zet apart voor de garnering.
  • Pak een grote kom en doe de gekookte aardappelblokjes, augurken, zilveruitjes, doperwten, geraspte gember, radijsjes, cornedbeef en geraspte winterpeen erin.
  • Voeg mayonaise naar smaak toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Hussel alles goed door elkaar en geef de salade een mooie vorm in de kom.
  • Strijk de bovenkant van de salade glad met de achtergehouden mayonaise.
  • Garneer de salade met de fijngehakte peterselie en de gehalveerde eieren.
  • Strooi eventueel wat paprikapoeder over de salade voor extra kleur en smaak.
  • Serveer de rundvleessalade koud en geniet!

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé past goed bij deze rundvleessalade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Minibroodjes met Romig Roerei en Bieslook

Minibroodjes met Romig Roerei en Bieslook

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 2 minibroodjes pp
Calories: 370kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 25 g boter
  • 12½ g bieslook fijngesneden
  • 8 luxe minibroodjes

Instructies

  • Klop de eieren met de slagroom los in een grote kom met een garde.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe aan het eimengsel.
  • Verwarm een koekenpan en laat de boter in de pan smelten.
  • Schenk het eimengsel in één keer in de pan zodra de boter begint te kleuren.
  • Blijf constant roeren met een spatel terwijl je het ei op middelhoog vuur verwarmt.
  • Zodra het ei half gestold is, zet je het vuur onder de pan uit.
  • Blijf roeren en voeg 2 eetlepels fijngesneden bieslook toe aan het roerei.
  • Laat het roerei nog 5 minuten rusten.
  • Beleg de minibroodjes met het romige roerei en strooi er nog 2 eetlepels fijngesneden bieslook over.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse mimosa (een mix van sinaasappelsap en mousserende wijn) past goed bij dit lichte en smaakvolle ontbijtgerecht. Als je geen alcohol wilt, kun je de mousserende wijn vervangen door bruisend mineraalwater.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Gorgonzola-Walnoot Salade met Peer

Gorgonzola-Walnoot Salade met Peer

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Noten, Salade
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 670kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • ½ ciabatta con noci afbakbrood 250 g
  • 3 eetlepels walnoten
  • 2 eetlepels witte-wijnazijn
  • 4 eetlepels walnotenolie
  • 100 g veldslamelange
  • 2 rijpe handperen in schijfjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij in dunne boogjes gesneden
  • 100 g gorgonzola in blokjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de ciabatta volgens de gebruiksaanwijzing af in de oven.
  • Rooster de walnoten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Klop de witte-wijnazijn met de walnotenolie, zout en peper tot een dressing.
  • Meng in een grote kom de veldslamelange, peer, bleekselderij, gorgonzola, geroosterde walnoten en de dressing voorzichtig door elkaar.
  • Serveer de salade met de afgebakken ciabatta.

Notities

Serveertip:

Garneer de salade eventueel met extra walnoten en een scheutje honing voor een zoete twist.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay past goed bij deze Gorgonzola-Walnoot Salade met Peer. De fruitige tonen van de wijn harmoniëren met de zoete peer en de pittige gorgonzola, terwijl de nootachtige smaak van de walnoten wordt versterkt.

Nutrition

Calories: 670kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 16g | Vet: 48g | Zout: 1.2g | Sugar: 22g

Romige Chocolademousse met Gemarineerde Kersen

Romige Chocolademousse met Gemarineerde Kersen

Bereidingstijd20 minuten
opstijven1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Kleine pan met dikke bodem
  • grote kom
  • handmixer of garde
  • vier coupes

Ingrediënten

  • 200 g bittere chocolade 70% cacao, in stukjes
  • 150 ml melk
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 250 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 1 pot kersen op siroop 720 ml
  • Gemalen piment
  • 4 eetlepels sinaasappellikeur

Instructies

  • Verwarm in een kleine pan met dikke bodem de chocolade samen met de melk en geraspte sinaasappelschil zachtjes, roerend, tot de chocolade gesmolten is.
  • Doe de chocoladesaus over in een grote kom en laat het afkoelen tot het dik vloeibaar is.
  • Klop in een andere kom de slagroom stijf met de suiker.
  • Spatel de stijfgeklopte slagroom in 2-3 porties voorzichtig door de afgekoelde chocoladesaus, zodat je een luchtige mousse krijgt.
  • Verdeel de chocolademousse over vier coupes en strijk de bovenkant glad.
  • Laat de chocolademousse minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Meng in een kom de kersen met een mespunt gemalen piment en de sinaasappellikeur en laat het 1 uur marineren.
  • Verdeel de gemarineerde kersen met likeur over de chocolademousse voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete rode wijn zoals een Ruby Port of een Banyuls past goed bij de rijke chocoladesmaak en de zoete kersen. De fruitige en volle tonen van deze wijnen vormen een mooie aanvulling op het dessert.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 30g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g