Zomerse Pasta Insalata met Artisjokharten en Prosciutto

Zomerse Pasta Insalata met Artisjokharten en Prosciutto

Een heerlijke zomerse pasta insalata met artisjokharten, prosciutto en rucola, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Salade
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gr rigatoni
  • 1 blik artisjokharten in 4 stukken gesneden
  • 8 plakjes prosciutto crudo in dunne reepjes gesneden
  • 75 gr gedroogde tomaten in olijfolie in stukjes gesneden
  • ¼ kopje verse basilicum in reepjes gesneden
  • 45 gr zwarte olijven in plakjes gesneden
  • 70 gr rucola
  • 40 gr pijnboompitten geroosterd
  • 80 ml goede olijfolie
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 1 el balsamicoazijn
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de rigatoni al dente volgens de instructies op de verpakking.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Zet ze opzij om af te koelen.
  • Meng in een grote kom de olijfolie, geperste knoflook en balsamicoazijn om een dressing te maken.
  • Giet de gekookte pasta af en voeg deze direct toe aan de kom met de dressing.
  • Roer goed door en laat de pasta iets afkoelen.
  • Voeg de artisjokharten, prosciutto, gedroogde tomaten, basilicum, zwarte olijven en rucola toe aan de pasta.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Strooi de geroosterde pijnboompitten erover en breng de salade op smaak met zout en peper naar wens.
  • Serveer direct of bewaar in de koelkast voor een koude pastasalade.

Notities

Combineer met een frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte rosé voor een perfecte zomerse maaltijd.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 14g | Vet: 26g | Zout: 1.7g | Sugar: 4g

Sajoer lodeh

Sajoer lodeh

Geniet van deze smaakvolle Indonesische Sajoer Lodeh met groenten, gekookt in een kruidige bouillon en geserveerd met sappige varkenshaas en basmati rijst.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g haricots verts in stukjes gesneden
  • ½ winterpeen in blokjes gesneden
  • 2 uien in stukken gesneden
  • 200 g taugé
  • ½ spitskool in stukken gesneden
  • 1 rode paprika in stukjes gesneden
  • Enkele bloemkoolroosjes
  • 100 g witte champignons in schijfjes gesneden
  • 1 blikje bamboescheuten
  • Boemboe sajoer boontjes naar smaak
  • 2 blokken santen kokoscrème
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl trassi
  • 1 tl laos
  • 1 tl ketoembar korianderpoeder
  • 3 blokjes groentebouillon
  • 1 serehstengel citroengras
  • ¾ L water
  • Optioneel:
  • 300 g varkenshaas in plakjes gesneden en kort gebakken
  • Basmati rijst voor 4 personen, gekookt volgens de instructies op de verpakking

Instructies

  • Snijd alle groenten volgens de beschrijving en zet ze apart.
  • Breng ¾ liter water aan de kook in een grote kookpan en voeg de groentebouillonblokjes, kurkuma, trassi, laos, ketoembar en de serehstengel toe.
  • Roer goed door.
  • Voeg de haricots verts, winterpeen, uien, spitskool, rode paprika, bloemkoolroosjes en champignons toe aan de bouillon en laat het geheel zachtjes sudderen tot de groenten bijna gaar zijn.
  • Voeg de taugé en bamboescheuten toe en laat nog enkele minuten meekoken.
  • Roer op het laatste moment de boemboe sajoer boontjes en de santen door de groentenschotel.
  • Laat dit nog 5 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Roer af en toe door.

Notities

Serveer de sajoer lodeh warm, samen met basmati rijst en de eventueel gebakken varkenshaas voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Riesling of een koele Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Ovenschotel Macaroni met Bloemkool en Kaassaus

Ovenschotel Macaroni met Bloemkool en Kaassaus

Een heerlijke ovenschotel van macaroni, bloemkool en Beyond Meat gehakt, overgoten met romige kaassaus en afgewerkt met een knapperig korstje.
Bereidingstijd52 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes gesneden en kort voorgekookt
  • 350 g macaroni gekookt
  • 300 g Beyond Meat gehakt gekruid en rul gebakken
  • ui fijn gesneden en meegebakken met het gehakt
  • 250 g geraspte kaas
  • 1 pakje room
  • Flinke scheut melk
  • Peper zout en Italiaanse kruiden (voor het kruiden van het gehakt)

Instructies

Kaassaus:

  • Verwarm de room, melk en geraspte kaas in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Roer tot de kaas volledig is gesmolten en de saus glad is.

Ovenschotel:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Meng in een grote ovenschaal de gekookte macaroni, voorgekookte bloemkoolroosjes en het rul gebakken gehakt met de uien.
  • Giet de kaassaus gelijkmatig over het macaroni-mengsel en roer alles goed door elkaar.
  • Bak de ovenschotel 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zet vervolgens de ovenstand op grill en gril de schotel nog 7 minuten om een mooi goudbruin korstje te krijgen.
  • Serveer de ovenschotel warm en geniet van dit heerlijke comfort food!

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Spaghetti met Asperges en Garnalen in Kaassaus

Spaghetti met Asperges en Garnalen in Kaassaus

Een smaakvolle combinatie van spaghetti met asperges en knoflookgarnalen, overgoten met een romige kaassaus. Perfect voor een heerlijk diner!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 g spaghetti
  • 1 kg groene en witte asperges geschild en gekookt
  • 450 g diepvriesgarnalen met knoflook en kruiden
  • Verse pasta kaassaus naar keuze

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af en houd warm.
  • Schil en kook de groene en witte asperges tot ze gaar zijn, maar nog een beetje bite hebben.
  • Houd ze warm.
  • Verhit een koekenpan en bak de garnalen met knoflook en kruiden tot ze gaar en licht gekleurd zijn.
  • Verwarm de kaassaus in een pan tot deze goed heet en romig is.
  • Leg de gekookte spaghetti op een grote schaal, verdeel de asperges erover en leg de gebakken garnalen bovenop.
  • Giet als laatste de warme kaassaus over het geheel en serveer direct.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij de smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Witte Bonensoep met Spinazie en Prei

Witte Bonensoep met Spinazie en Prei

Een hartverwarmende witte bonensoep met spinazie, prei en tomaten. Snel, voedzaam en perfect voor een doordeweeks diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik witte bonen in tomatensaus
  • 100 g babyspinazie
  • 1 grote prei in ringen gesneden
  • 4 tomaten in stukjes gesneden
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 L water
  • 1 klein blikje tomatenpuree

Instructies

  • Breng 1 liter water aan de kook in een grote kookpan en voeg de groentebouillonblokjes toe.
  • Roer tot ze volledig zijn opgelost.
  • Voeg de gesneden prei en tomaten toe aan de bouillon en breng het geheel aan de kook.
  • Laat het 10 minuten zachtjes koken tot de groenten beginnen te garen.
  • Voeg de babyspinazie, witte bonen in tomatensaus en tomatenpuree toe aan de pan.
  • Roer goed door en laat het geheel nog eens 10 minuten zachtjes garen, tot de spinazie geslonken is en de soep goed verwarmd is.
  • Serveer de soep warm met geroosterd brood aan de zijkant.

Notities

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 4g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Romige Spaghetti met Valess en Geroosterde Pijnboompitten

Romige Spaghetti met Valess en Geroosterde Pijnboompitten

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vleesvervangers
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Grote kookpan
  • Twee koekenpannen
  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 300 g spaghetti
  • 2 bakjes cherrytomaten
  • 4 teentjes knoflook
  • gr verse basilicum
  • 32½ gr pijnboompitten
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 schaaltjes Valess mediterraan à 2 filets

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Was de cherrytomaten en halveer ze.
  • Pel en snipper de teentjes knoflook.
  • Snijd de basilicumblaadjes in reepjes.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een andere koekenpan en bak de Valess filets in 4 minuten gaar en goudbruin.
  • Verhit de resterende olie in de overgebleven koekenpan op laag vuur en fruit de knoflook gedurende 1 minuut.
  • Voeg de cherrytomaten toe en bak ze 2 minuten mee.
  • Meng in een grote schaal de tomaten, knoflookolie en spaghetti.
  • Bestrooi de spaghetti met basilicum en geroosterde pijnboompitten.
  • Serveer de spaghetti met de gebakken Valess filets.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De wijn zal de romige textuur van de Valess aanvullen en de smaak van de cherrytomaten versterken, waardoor elke hap een plezierige ervaring wordt.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Volkoren Spaghetti met Courgette-Muntsaus en Kip

Volkoren Spaghetti met Courgette-Muntsaus en Kip

Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 485kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g volkoren spaghetti biologisch
  • 600 g courgettes
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 g verse munt
  • 350 g kipfilet
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Kook de volkoren spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
  • Maak de courgettes schoon en snijd ze in stukjes.
  • Pel en snipper de uien en knoflook.
  • Hak de verse munt fijn.
  • Snijd de kipfilets in reepjes en meng ze met de ketjap manis, de helft van de knoflook en de helft van de gemalen komijn.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de kipreepjes gedurende 10 minuten.
  • Verhit in een diepe pan 1 eetlepel olie en bak de courgette samen met de ui gedurende 3 minuten, onder voortdurend roeren.
  • Voeg de resterende knoflook en komijn toe aan de pan en bak nog 1 minuut.
  • Voeg de helft van dit mengsel toe aan de koekenpan bij de kip en bak nog even mee.
  • Voeg 3 dl water toe aan de diepe pan met de rest van de courgette en laat 5 minuten koken.
  • Pureer de courgettesaus met een staafmixer.
  • Roer de gebakken kip en verse munt door de courgettesaus.
  • Serveer de volkoren spaghetti op de borden en schep het courgette-kipmengsel eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo vormt een goede match met dit gerecht. De frisse tonen van de wijn zullen de kruidigheid van de courgette-muntsaus en de sappigheid van de kip aanvullen, waardoor elke hap nog lekkerder wordt.

Nutrition

Calories: 485kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 32g | Vet: 17g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Romige Spaghetti met Courgette en Hamsaus

Romige Spaghetti met Courgette en Hamsaus

Snel te maken
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 570kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti all'uovo
  • 2 courgettes
  • 300 g schouderham in dunne reepjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 pot pastasaus met basilicum 425 g

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
  • Was de courgettes en schaaf ze met een kaasschaaf in de lengte in dunne plakjes.
  • Kook de courgetteplakjes in kokend water gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan, pers de knoflook erboven uit en fruit deze gedurende 1 minuut.
  • Voeg de pastasaus en de reepjes ham toe aan de pan en verwarm het geheel.
  • Roer de resterende eetlepel olijfolie door de gekookte spaghetti.
  • Schep de gekookte courgette door de spaghetti en verdeel het mengsel over vier serveerborden.
  • Schep de warme hamsaus in het midden van elke portie spaghetti.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese of een fruitige rosé past goed bij deze romige spaghetti met courgette en hamsaus. De wijn zal de smaken van de tomatensaus en de ham versterken zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 26g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g

Verfrissende Citroen Bouillon met Gevulde Pasta

Verfrissende Citroen Bouillon met Gevulde Pasta

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Grote kookpan
  • scherp mes

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon van tablet, of plantaardige bouillon voor vegan
  • ½ theelepel gedroogde salie
  • 3 eetlepels citroensap
  • 250 g verse gevulde pasta met rauwe ham bijv. perline
  • 25 g verse spinazie

Instructies

  • Breng de kippenbouillon met de gedroogde salie en het citroensap aan de kook in een grote kookpan.
  • Voeg de gevulde pasta toe en laat deze 2-3 minuten meekoken, of volgens de instructies op de verpakking, tot de pasta gaar is.
  • Terwijl de pasta kookt, rol en snijd de spinazieblaadjes fijn tot ragfijne reepjes.
  • Verdeel de spinaziereepjes over 4 borden.
  • Schep de citroen bouillon met de gevulde pasta over de spinazie in de borden.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Voor een volwassen twist, voeg een scheutje droge witte wijn toe aan de bouillon. Een droge Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, vormt een perfecte aanvulling op de citroentonen en de smaken van de bouillon.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 100g | Vet: 6g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Sannie’s Thaise Currysoep

Sannie’s Thaise Currysoep

naar een recept van Sandra Kemna
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Soep
Land van herkomst: Thailand
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram kipgehakt
  • 1 bamipakket 450 gram, de rode peper klein gesneden
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 bosje lente-uitjes in ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook geplet en klein gehakt
  • 1 extra rode peper buiten die al in het bamipakket zit, klein gesneden
  • 300 gram sugarsnaps diepvries of vers
  • 1 stengel citroengras gekneusd
  • Klein handje gedroogde limoenblaadjes
  • 4 mienestjes
  • 1 blikje kokosmelk 400 ml
  • 1 limoen rasp van de schil en het sap (goed wassen)
  • 70 gram Thaise gele curry
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 2 kippenbouillonblokjes verkruimeld
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 liter kokend water

Instructies

  • Voorbereiding:
  • Snijd de rode pepers klein (1 uit het bamipakket en 1 extra), verwijder de zaadlijsten.
  • Meng het kipgehakt met 1 rode peper, de limoenrasp, wat peper en zout en draai er kleine soepballetjes van.
  • Fruit de kruiden:
  • Verhit de zonnebloemolie in een grote kookpan.
  • Fruit de rode ui, knoflook en Thaise gele curry kort in de olie.
  • Voeg groenten toe:
  • Voeg het bamipakket toe en roerbak een paar minuten.
  • Bereid de soepbasis:
  • Voeg 1 liter kokend water, kokosmelk, citroengras, gedroogde limoenblaadjes en verkruimelde bouillonblokjes toe en breng aan de kook.
  • Kook de soep:
  • Voeg de soepballetjes, mienestjes, Thaise vissaus en gembersiroop toe.
  • Laat de soep 10 minuten op laag vuur staan.
  • Haal het citroengras eruit en voeg de sugarsnaps toe.
  • Laat deze de laatste 4 minuten meekoken.
  • Afwerking:
  • Draai het vuur uit, voeg het limoensap toe en roer door de soep.
  • Schep de soep met wat mie in een soepkom en maak af met lente-uiringen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, aromatische witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc past goed bij deze Thaise currysoep.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g