Colcannon – Ierse Stamppot met Savooiekool en Spekrolletjes

Colcannon – Ierse Stamppot met Savooiekool en Spekrolletjes

Geniet van de traditionele Ierse colcannon: een heerlijke stamppot van aardappelen en savooiekool, geserveerd met krokante spekrolletjes. Dit eenpansgerecht is perfect voor een winterse avond of als smaakvolle aanvulling op je St. Patrick’s Day-feest.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram savooiekool in dunne reepjes gesneden
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 2 eetlepels reuzel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • liter vleesbouillon
  • 2 dl room
  • 50 gram boter
  • 200 gram rookspek zonder zwoerd in plakken
  • 30 gram bieslook fijngehakt

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
  • Maak intussen de savooiekool schoon en snijd deze in dunne reepjes.
  • Verhit de reuzel in een ruime pan en fruit de koolreepjes en uienringen ca.
  • 2 minuten op laag vuur.
  • Kruid met zout en peper.
  • Druk de gekookte aardappelen door een pureeknijper en voeg ze bij de groenten in de pan.
  • Voeg de room en boter toe aan het kool-aardappelmengsel en meng goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Rol de plakken spek op en zet ze vast met een cocktailprikker.
  • Bak de spekrolletjes krokant in een pan met anti-aanbaklaag op matig vuur.
  • Was en snijd de bieslook fijn.
  • Schep de colcannon in een schaal, strooi de bieslook erover en leg de krokante spekrolletjes erbovenop.

Notities

Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Merlot past perfect bij de rijke smaken van de colcannon en het spek.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Romige Bloemkoolvelouté Dubarry

Romige Bloemkoolvelouté Dubarry

Een klassieke Franse bloemkoolvelouté met een fluweelzachte textuur, verrijkt met room en eidooier voor een luxe en smaakvolle soep.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool in roosjes
  • 1 liter runderbouillon
  • 40 g bloem
  • 40 g boter
  • 2 eieren alleen de dooiers
  • Room naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de bloemkoolroosjes en de stronken in een beetje runderbouillon gedurende 15 minuten tot ze zacht zijn.
  • Passeer de gekookte bloemkool door een zeef of pureer tot een gladde massa.
  • Maak een blanke roux door de boter te smelten in een steelpan en de bloem toe te voegen.
  • Roer goed door en laat kort garen.
  • Voeg geleidelijk de runderbouillon toe aan de roux, terwijl je blijft roeren, om een gebonden soep te maken.
  • Laat de soep 20 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Klop de eierdooiers los met een scheutje room.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de liaison (het eidooier-roommengsel) toe, terwijl je blijft roeren om schiften te voorkomen.
  • Schenk de soep in borden en garneer met een paar bloemkoolroosjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een beetje versgehakte peterselie voor extra smaak en presentatie.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze romige bloemkoolvelouté.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g

Romige Komkommervelouté Doria

Romige Komkommervelouté Doria

Een verfijnde Franse velouté met een zachte komkommersmaak, verrijkt met room en rijst voor een romige en delicate textuur.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 1 liter runderbouillon
  • 50 g rijst
  • 1 dl slagroom
  • 1 komkommer
  • 2 eieren alleen de dooiers
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan en voeg de bloem toe om een witte roux te maken.
  • Voeg geleidelijk de runderbouillon toe en roer goed om een gladde soepbasis te creëren.
  • Snijd 6 cm van de komkommer af en bewaar deze voor de garnering.
  • Schil de rest van de komkommer, verwijder de pitjes en snijd in blokjes.
  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Stoof de komkommerblokjes in wat boter tot ze zacht zijn en voeg ze toe aan de soep.
  • Laat de soep zachtjes koken en pureer vervolgens door een zeef of met een staafmixer voor een gladde textuur.
  • Snijd de achtergehouden komkommer in mooie stukjes en stoof ze kort in wat boter.
  • Maak een liaison door de eierdooiers te mengen met de slagroom.
  • Haal de soep van het vuur en roer de liaison er voorzichtig door.
  • Serveer de soep in borden en garneer met de gestoofde komkommerstukjes en een lepeltje rijst.

Notities

Serveertip:
Lekker met een sneetje geroosterd stokbrood of een frisse muntgarnering.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze romige komkommervelouté.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Dieppoise Visvelouté

Dieppoise Visvelouté

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 30 g afsnijdsels van champignons
  • dl kookvocht van mosselen
  • 2 eieren
  • 1 dl slagroom
  • 12 mosselen
  • 8 dl visvelouté visbouillon
  • 1 prei
  • Boter
  • 50 g garnalen
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Maak de prei schoon en snijd het wit in stukjes.
  • Smoor de prei in wat boter in een grote kookpan.
  • Voeg de champignons toe aan de prei en laat ze samen kort zachtjes koken in de visvelouté.
  • Passeer de soep door een zeef om een gladde textuur te krijgen.
  • Voeg het kookvocht van de mosselen toe aan de soep.
  • Maak een liaison door de eierdooiers te mengen met de slagroom in een steelpan.
  • Voeg de liaison, van het vuur af, toe aan de visvelouté en roer goed door.
  • Als garnering nemen we een lepeltje garnalen en 3 ontbaarde mosselen.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze Dieppoise visvelouté. De volle smaak van de wijn zal mooi samengaan met de rijke smaak van de soep.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 16g | Vet: 13g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Amandelroomvelouté Dame Blanche

Amandelroomvelouté Dame Blanche

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 g kippenbouillon
  • 50 g bloem
  • 1 dl slagroom
  • Kip voor garnering
  • 50 g boter
  • 1 dl melk
  • 80 g amandelen
  • 2 eieren

Instructies

  • Maak van de boter en bloem een witte roux in een grote kookpan.
  • Voeg de kippenbouillon toe en roer goed om een gladde soep te maken.
  • Laat dit 20 minuten zachtjes koken.
  • Maak amandelmelk door de amandelen fijn te stampen met de melk in een blender of keukenmachine.
  • Voeg de amandelmelk toe aan de soep en breng het geheel aan de kook.
  • Snijd wat kippenvlees in blokjes voor de garnering.
  • Schenk, van het vuur af, de liaison van eierdooiers en slagroom bij de soep en roer goed door.
  • Serveer de soep met de garnering van kippenvlees.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese past goed bij deze amandelroomvelouté Dame Blanche. De fruitige tonen van de wijn zullen de romige soep mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Fluweelzachte Duivenvelouté met Anijs

Fluweelzachte Duivenvelouté met Anijs

Een rijke en verfijnde duivenvelouté met een romige liaison en een subtiele hint van anijs, perfect als luxueus voorgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Soep, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 duiven
  • liter gevogeltevelouté gevogeltebouillon
  • 2 eierdooiers
  • 1 dl slagroom
  • 4 korrels anijs
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Laat de duiven in boter opstijven zonder dat ze kleur krijgen in een grote kookpan.
  • Voeg de duiven toe aan de gevogeltevelouté en laat ze gaar koken.
  • Haal het vlees van de botten en bewaar 3 borstfilets voor de garnering.
  • Maal de rest van het vlees met de velouté fijn in een blender of keukenmachine.
  • Voeg dit vleesmengsel toe aan de soep en passeer deze door een zeef voor een gladde textuur.
  • Snijd de borstfilets in kleine reepjes.
  • Maak een liaison door de eierdooiers te mengen met de slagroom in een steelpan.
  • Voeg deze liaison, van het vuur af, toe aan de soep en roer goed door.
  • Garneer de soep met de reepjes duivenvlees.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een scheutje truffelolie voor extra diepgang.
Wijnadvies:
Een droge, lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze duivenvelouté. De fruitige en lichte tonen van de wijn vullen de delicate smaak van de soep mooi aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Fluweelzachte Tomatenvelouté met Romige Liaison

Fluweelzachte Tomatenvelouté met Romige Liaison

Een verfijnde, romige tomatenvelouté met een fluweelzachte textuur en een delicate balans tussen frisse tomaten en een rijke liaison van room en eierdooiers.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Smelt de boter in een grote kookpan en voeg de bloem toe om een witte roux te maken.
  • Voeg geleidelijk de runderbouillon toe en blijf roeren tot een gladde soep ontstaat.
  • Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de tomaten en een eetlepel tomatenpuree toe en laat de soep nog 20 minuten sudderen.
  • Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra tomatenpuree.
  • Zeef de soep voor een fluweelzachte textuur.
  • Klop in een steelpan de eierdooiers los met de room om een liaison te maken.
  • Voeg de liaison, van het vuur af, toe aan de soep en roer goed door.
  • Serveer de soep in voorverwarmde borden.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse basilicum en een paar druppels olijfolie voor extra smaak en aroma.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een droge, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze tomatenvelouté. De frisse tonen van de wijn complementeren de romige textuur en de zoete tomatensmaak.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 7g

Romige Champignonvelouté met Citroen en Room

Romige Champignonvelouté met Citroen en Room

Deze romige champignonvelouté is een luxe crèmesoep, perfect als voorgerecht voor een verfijnde maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Suikervrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g champignons
  • Room naar smaak
  • ¼ citroen
  • 40 g bloem
  • ¼ wortel
  • Foelie naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 liter runderbouillon
  • 40 g boter
  • ½ ui
  • 2 eieren

Instructies

  • Fruit de gesnipperde ui, wortel, foelie en een snufje peper in een grote kookpan met boter.
  • Voeg de bloem toe zodra de ui begint te kleuren om een roux te maken.
  • Giet langzaam de runderbouillon erbij en roer goed om een gladde soep te maken.
  • Laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes.
  • Besprenkel ze met citroensap.
  • Pocheer de champignons enkele minuten in water en voeg het champignonvocht toe aan de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Passeer de soep door een neteldoekse lap of fijne zeef voor een zijdezachte textuur.
  • Voeg de gepocheerde champignons toe aan de soep.
  • Klop de eierdooiers los met wat room in een steelpan om de liaison te maken.
  • Voeg de liaison, van het vuur af, toe aan de soep en roer goed door.
  • Serveer direct en geniet van deze luxe soep.

Notities

Een droge, lichte witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij deze romige champignonvelouté.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Asperge-Champignonsoep met Ham

Romige Asperge-Champignonsoep met Ham

Een fluweelzachte asperge-champignonsoep met een romige textuur en hartige blokjes ham. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 dl slagroom
  • 40 g bloem
  • 40 g boter
  • 50 g asperges in stukjes
  • 50 g gekookte ham in blokjes
  • 250 g champignons in plakjes
  • Peper naar smaak
  • Peterselie fijngehakt (voor garnering)
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak een witte roux door de boter te smelten en de bloem toe te voegen in een grote kookpan.
  • Voeg de runderbouillon en de in stukjes gesneden asperges toe.
  • Laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de champignons en de blokjes ham toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat nog enkele minuten sudderen.
  • Klop de slagroom los met de eierdooier in een kommetje.
  • Voeg dit mengsel geleidelijk toe aan de soep, terwijl je goed roert met een garde.
  • Serveer de soep met fijngehakte peterselie als garnering.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of croutons voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze soep. De lichte zuurgraad complementeert de romige structuur en de zachte smaken van asperges en champignons.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g