Geurige Gevulde Koolrolletjes met Gehakt en Rijst

Geurige Gevulde Koolrolletjes met Gehakt en Rijst

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 spitskool
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngesnipperd
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 ei
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 300 g rijst

Instructies

  • Haal 12 bladeren van de kool en was ze.
  • Snijd de rest van de kool in snippers en was ze.
  • Breng een grote pan water aan de kook en leg er de koolbladeren een voor een 1 minuut in.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Voeg de koolsnippers, kerriepoeder en gemberpoeder toe en bak dit al omscheppend op hoog vuur 2 minuten mee.
  • Laat iets afkoelen.
  • Kneed het koolmengsel, het ei en een theelepel zout door het gehakt.
  • Vorm met vochtige handen 12 gehaktballen.
  • Vouw de koolbladeren om de gehaktballen en zet ze vast met cocktailprikkers.
  • Leg de koolrolletjes in een ingevette ovenschaal en laat ze 30-40 minuten garen in de oven.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de koolrolletjes direct met de gekookte rijst

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de kruidige smaken van de koolrolletjes en het gehakt. Als je liever witte wijn drinkt, probeer dan een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 34g | Vet: 29g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Gestoomde Zalm met Ui-Bieslookboter en Gemengde Groenten

Gestoomde Zalm met Ui-Bieslookboter en Gemengde Groenten

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 610kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g verse bieslook fijngesneden
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 125 g zachte roomboter
  • 4 stukken zalmfilet of zalmhaasjes ca. 500 g
  • 200 g peultjes
  • 200 g sugar snaps
  • 1 kleine broccoli 200 g, in roosjes

Instructies

  • Meng in een kom de fijngesneden bieslook en rode ui door de zachte roomboter.
  • Breng de kruidenboter op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi de zalmfilets met zout en peper en leg ze in een ingevette stoominzet of RVS vergiet.
  • Verdeel de peultjes, sugar snaps en broccoliroosjes rondom de zalm.
  • Hang de stoominzet of vergiet boven een laag kokend water in een pan (het water mag de zalm niet raken).
  • Leg het deksel erop en stoom de zalm en groenten in 6-7 minuten gaar.
  • Leg de gestoomde vis op de borden, schep de gestoomde groenten eromheen en verdeel de kruidenboter over de warme vis.
  • Serveer met bijgerechten zoals risotto.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay uit Californië past goed bij de romige smaak van de ui-bieslookboter en de zachte textuur van de gestoomde zalm.

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 40g | Vet: 45g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Gestoomde Zalm met Citroencouscous en Groenten

Gestoomde Zalm met Citroencouscous en Groenten

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Magnetron koken, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 553kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g kippenbouillon van tablet
  • 450 g Schotse zalmfilet
  • 300 g diepvriesdoperwten
  • 1 blikje maïskorrels 300 g, uitgelekt
  • 250 g couscous
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 mandarijn of clementine, geperst
  • 25 g verse bieslook fijngesneden

Instructies

  • Breng de kippenbouillon aan de kook.
  • Stoom intussen de zalmfilet in de magnetron gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bewaar het stoomvocht.
  • Schep de bevroren doperwten en de maïskorrels door de droge couscous.
  • Roer de olijfolie erdoor en schenk de hete bouillon erover.
  • Breng de couscous op smaak met peper en verwarm hem nog 3-4 minuten op vol vermogen in de magnetron.
  • Schep het mandarijnensap door de couscous en verdeel de couscous over vier borden.
  • Leg op elk bord een stuk gestoomde zalm.
  • Schenk desgewenst wat van het stoomvocht over de couscous.
  • Bestrooi elk gerecht met verse bieslook.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland past goed bij de citrusachtige smaak van de citroencouscous en de malse zalm.

Nutrition

Calories: 553kcal | koolhydraten: 61g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Gestoomde Herfstgroenten met Rosbief en Sinaasappel-Rode Wijnsaus

Gestoomde Herfstgroenten met Rosbief en Sinaasappel-Rode Wijnsaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 424kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 grote aardappels schoongeboend
  • 2 rode uien
  • 1 bos bospeen
  • 100 g bloemkoolroosjes
  • 150 g haricots verts
  • 1 theelepel olie
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 125 ml rode wijn of runderbouillon voor een alcoholvrije versie
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 150 g rosbief plakken vleeswaren

Instructies

  • Snijd de aardappels in de lengte in acht parten, pel de rode uien en snijd ze in zessen.
  • Schil de bospeentjes, laat er een stukje groen aan zitten.
  • Breng een grote pan water aan de kook.
  • Verdeel alle groenten (behalve de haricots verts) in de stoommand.
  • Plaats deze 15 minuten boven de pan, met de deksel erop.
  • Voeg na 10 minuten de haricots verts toe aan het stoommandje en stoom ze in 5 minuten gaar.
  • Verhit de olie in een pan en fruit het sjalotje.
  • Voeg de rode wijn (of runderbouillon) en het sinaasappelsap toe en laat de saus 5 minuten inkoken tot hij stroperig is.
  • Leg de gestoomde groenten en de rosbief op de borden.
  • Serveer de saus apart.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir uit de Bourgogne past goed bij de subtiele smaak van de gestoomde groenten en de malse rosbief. Als je liever geen rode wijn gebruikt, is een frisse rosé een goede keuze.

Nutrition

Calories: 424kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 21g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 20g

Gesmoorde Prei met Bosui

Gesmoorde Prei met Bosui

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • liter kippenbouillon van tablet
  • 9 dunne preien gelijkvormig
  • 100 g boter
  • 3 bosuitjes in ringetjes gesneden

Instructies

  • Breng de kippenbouillon aan de kook in een grote pan.
  • Snijd het groene gedeelte van de preien af.
  • Was de preien en snijd ze in stukken van 3 cm.
  • Voeg de preistukken toe aan de kokende bouillon en laat ze 20 minuten zachtjes koken.
  • Haal de prei uit de pan, laat deze uitlekken en afkoelen.
  • Zet de prei tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  • Smelt de boter in een ruime pan.
  • Voeg de afgekoelde prei toe en laat deze met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes smoren op laag vuur.
  • Voeg de laatste paar minuten de ringetjes bosui toe aan de prei en laat deze meefruiten.
  • Breng de gesmoorde prei op smaak met zout en peper.
  • Serveer de gesmoorde prei in een schaal.

Notities

Wijnadvies:

Deze gesmoorde prei met bosui kan goed worden geserveerd met een droge, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De levendige zuurgraad van de wijn vormt een mooie aanvulling op de zachte, milde smaak van de prei.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 5g | Sugar: 2.2g

Mediterrane Tomaten-Kikkererwtensoep met Gehaktballetjes

Mediterrane Tomaten-Kikkererwtensoep met Gehaktballetjes

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Soep
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 400 gram soepgroenten bijv. prei, wortel, selderij
  • 400 ml kikkererwten uit blik uitgelekt
  • 780 gram tomatenblokjes met basilicum en oregano
  • 2 runderbouillontabletten
  • 225 gram verse rundersoepballetjes
  • 3 bosuitjes in fijne ringetjes gesneden
  • 1 rode peper zaadjes verwijderd en fijngehakt

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote pan.
  • Bak de soepgroenten gedurende 1 minuut.
  • Laat de kikkererwten uitlekken.
  • Voeg de tomatenblokjes inclusief het vocht, de bouillontabletten, 500 ml water en de kikkererwten toe aan de soepgroenten en breng aan de kook.
  • Voeg de verse rundersoepballetjes toe en laat samen 10 minuten koken.
  • Maak ondertussen de bosui en rode peper schoon en snijd ze in fijne ringetjes.
  • Verdeel de soep over kommen en garneer met de gesneden bosui en rode peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze tomaten-kikkererwtensoep met gehaktballetjes vraagt om een lichte rode wijn met fruitige tonen om de tomaten en kruiden te complementeren, zoals een Italiaanse Chianti of een Spaanse Rioja Crianza.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Romige Sperziebonenstamppot met Gehaktsaus

Romige Sperziebonenstamppot met Gehaktsaus

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 610kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • koekenpan met anti-aanbaklaag
  • Serveerborden

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 100 g ontbijtspek fijngesneden
  • 1 rode paprika in reepjes gesneden
  • 300 g half-om-halfgehakt
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 850 ml Franse sperziebonen uit blik
  • 150 ml melk
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
  • Kook de aardappels in een grote pan in circa 20 minuten gaar.
  • Bak het ontbijtspek in een koekenpan met anti-aanbaklaag gedurende 2 minuten.
  • Voeg het gehakt en de paprika toe aan de koekenpan en bak gedurende 10 minuten.
  • Voeg de tomatenketchup toe aan het gehaktmengsel en verwarm dit nog 1 minuut mee.
  • Breng het gehaktmengsel indien nodig op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de sperziebonen in een pan.
  • Verwarm de melk.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn tot puree.
  • Roer de warme melk erdoor tot de puree smeuïg is.
  • Schep de sperziebonen door de puree en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel de stamppot over vier serveerborden.
  • Schep het gehakt-paprika mengsel over de stamppot.
  • Serveer de sperziebonen stamppot met gehaktsaus direct.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé past goed bij deze stevige stamppot met gehaktsaus. De wijn zal de hartige smaken van het gehakt en de romige aardappelpuree complementeren en zorgen voor een gebalanceerde maaltijd.

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Romige Farfalle met Doperwten en Grana Padano

Romige Farfalle met Doperwten en Grana Padano

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g farfalle strikjespasta
  • 200 g doperwten koelvers of diepvries
  • 100 g Grana Padano kaas
  • 250 ml slagroom
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Kook de farfalle beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg na 5 minuten koken de doperwten toe en kook ze samen met de farfalle gaar.
  • Schaaf de Grana Padano kaas met een fijne schaaf of rasp in flinters.
  • Giet de farfalle met doperwten af in een vergiet en vang wat van het kookvocht op.
  • Roer de slagroom door de farfalle en doperwten en warm het geheel nog even door.
  • Voeg eventueel een klein scheutje kookvocht toe als de pasta te droog wordt.
  • Schep de helft van de kaas door de pasta.
  • Verdeel de pasta over vier diepe borden, maal er royaal zwarte peper boven en strooi de rest van de kaas eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino vormt een mooie combinatie met de romige pasta en de zoute kaas.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 20g | Vet: 30g | Sugar: 2g

Romige Bonensoep met Pesto

Romige Bonensoep met Pesto

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zak Provençaalse roerbakmix
  • 1 liter tomaat-groentesap
  • 330 g witte bonen uit blik of pot
  • 400 g gegaarde kipstukjes
  • 4 eetlepels verse pesto
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de Provençaalse roerbakmix gedurende 3 minuten, terwijl je regelmatig omschept.
  • Voeg het tomaat-groentesap toe en breng het geheel aan de kook.
  • Roer de witte bonen en de gegaarde kipstukjes door de soep en laat het geheel nog 3 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng de soep op smaak met versgemalen peper.
  • Verdeel de soep over vier kommen.
  • Schep in elke kom een flinke lepel verse pesto.
  • Serveer de bonensoep warm, eventueel met een stukje knapperig brood.
  • Geniet ervan!

Notities

Wijnadvies:

Deze romige bonensoep met pesto gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een Merlot. De fruitige aroma's van de wijn vullen de smaken van de soep aan zonder deze te overheersen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 24g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Traditionele Gado-Gado met Tofu en Pindasaus

Traditionele Gado-Gado met Tofu en Pindasaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 375 g tofu naturel
  • 250 g sperziebonen panklaar gebroken
  • 200 g bloemkoolroosjes
  • 300 g gesneden wittekool
  • 125 g taugé
  • 5 el olie
  • 300 ml pindasaus controleer op suikers en allergenen
  • 75 g emping kroepoek bijvoorbeeld van Go-Tan
  • komkommer in plakken
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de eieren in een steelpan in 8 minuten hard.
  • Spoel ze af onder koud water en pel ze.
  • Snijd de tofu in blokjes en dep ze droog.
  • Breng in een grote pan water met wat zout aan de kook.
  • Kook de sperziebonen gedurende 6-8 minuten, de bloemkool gedurende 5 minuten, de wittekool gedurende 4 minuten en de taugé gedurende 1 minuut beetgaar.
  • Schep de groenten uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Verhit intussen de olie in een wok en bak de tofu in 2-3 porties lichtbruin.
  • Laat de gebakken tofu uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de pindasaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schik de groenten en tofu op een schaal.
  • Schenk de warme pindasaus erover.
  • Serveer de gado-gado met de hardgekookte eieren, emping kroepoek en plakjes komkommer.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht, maar een ijsthee of water met citroen zijn ook goede opties.

Notities / Tips:

Voor een veganistische versie laat je de eieren weg. Serveer met rijst voor een volledige maaltijd.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g