Traditionele Gado-Gado met Tofu en Pindasaus

Traditionele Gado-Gado met Tofu en Pindasaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 375 g tofu naturel
  • 250 g sperziebonen panklaar gebroken
  • 200 g bloemkoolroosjes
  • 300 g gesneden wittekool
  • 125 g taugé
  • 5 el olie
  • 300 ml pindasaus controleer op suikers en allergenen
  • 75 g emping kroepoek bijvoorbeeld van Go-Tan
  • komkommer in plakken
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de eieren in een steelpan in 8 minuten hard.
  • Spoel ze af onder koud water en pel ze.
  • Snijd de tofu in blokjes en dep ze droog.
  • Breng in een grote pan water met wat zout aan de kook.
  • Kook de sperziebonen gedurende 6-8 minuten, de bloemkool gedurende 5 minuten, de wittekool gedurende 4 minuten en de taugé gedurende 1 minuut beetgaar.
  • Schep de groenten uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Verhit intussen de olie in een wok en bak de tofu in 2-3 porties lichtbruin.
  • Laat de gebakken tofu uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de pindasaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schik de groenten en tofu op een schaal.
  • Schenk de warme pindasaus erover.
  • Serveer de gado-gado met de hardgekookte eieren, emping kroepoek en plakjes komkommer.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht, maar een ijsthee of water met citroen zijn ook goede opties.

Notities / Tips:

Voor een veganistische versie laat je de eieren weg. Serveer met rijst voor een volledige maaltijd.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Spaanse Zuurkool-Chorizostamppot

Spaanse Zuurkool-Chorizostamppot

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Spanje
Servings: personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg kruimige aardappelen
  • 500 g kruidenzuurkool
  • 100 ml melk
  • 25 g boter
  • 125 g chorizoworst
  • 50 g groene olijven zonder pit
  • 125 g zachte geitenkaas
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en spoel ze af onder koud water.
  • Kook de aardappelblokjes in een grote pan met ruim water en wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Kook de zuurkool apart volgens de instructies op de verpakking.
  • Laat de gekookte zuurkool goed uitlekken in een vergiet.
  • Verwarm in een steelpan de melk en boter op laag vuur tot de boter gesmolten is.
  • Stamp de gekookte aardappelen fijn met het melk-boter mengsel tot een smeuïge puree.
  • Snijd de chorizo in blokjes en hak de groene olijven grof.
  • Meng de uitgelekte zuurkool door de puree en verbrokkel de zachte geitenkaas eroverheen.
  • Voeg de blokjes chorizo en gehakte olijven toe aan de stamppot en meng alles goed door elkaar.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en eventueel nog wat zout, afhankelijk van de smaak van de chorizo en olijven.

Notities

Wijnadvies:

Een Spaanse rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij de smaken van chorizo en geitenkaas in dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 20g | Vet: 25g | Sugar: 3g

Kip Kerrie met Krieltjes en Groenten

Kip Kerrie met Krieltjes en Groenten

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 350 g bloemkool panklaar
  • 250 g sperziebonen panklaar
  • 700 g minikrieltjes voorgekookt
  • 2 eetlepels olie
  • 500 g kipfilet in blokjes
  • 1 pot Indiase roerbaksaus kerrie 520 g
  • 50 g rozijnen
  • 15 g verse koriander

Instructies

  • Snijd de bloemkoolroosjes kleiner indien nodig.
  • Kook de sperziebonen en bloemkoolroosjes met zout in ruim water in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Verwarm de krieltjes volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de kipblokjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin en gaar.
  • Voeg de kerriesaus, rozijnen en krieltjes toe aan de kip en schep alles goed door elkaar.
  • Laat de saus en ingrediënten ongeveer 5 minuten verwarmen.
  • Giet de groenten af en doe ze in een schaal.
  • Schep de kerriesaus met kip en krieltjes over de groenten.
  • Garneer met verse koriander.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Klassieke Spaghetti Carbonara

Klassieke Spaghetti Carbonara

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grote kom
  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • 3 eierdooiers
  • 125 ml slagroom
  • 100 g grofgeraspte kaas bijv. Parmezaanse kaas
  • Grofgemalen zwarte peper naar smaak
  • 8 plakjes bakbacon of ontbijtspek
  • 15 g verse peterselie fijngeknipt

Instructies

  • Kook de spaghetti in een grote pan met ruim water en zout in ongeveer 8 minuten beetgaar.
  • Meng in een grote kom de eierdooiers met de slagroom en de helft van de geraspte kaas.
  • Voeg ruim grofgemalen zwarte peper toe.
  • Bak de plakjes bacon in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Giet de pasta af en meng deze direct door het eimengsel in de kom, zodat de warmte van de pasta de saus maakt.
  • Voeg de fijngeknipte peterselie en de resterende kaas toe en meng goed.
  • Verdeel de pasta over vier warme borden en leg de knapperige bacon erop.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay past uitstekend bij de romige en hartige smaken van deze klassieke Spaghetti Carbonara.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 23g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Zomerse Aardappelsalade met Veldsla en Romatomaten

Zomerse Aardappelsalade met Veldsla en Romatomaten

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 410kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • kg kruimige aardappels geschild en in stukken
  • Zout
  • 250 g romaatjes kleine tomaatjes, gehalveerd
  • 1 bosje verse bieslook fijngeknipt
  • 150 g veldsla
  • 125 ml crème fraîche
  • Versgemalen peper
  • Snufje nootmuskaat
  • 35 g spekreepjes uitgebakken (optioneel, laat weg voor vegetarische versie)

Instructies

  • Kook de aardappels in een pan met ruim water en zout in 20-25 minuten gaar.
  • Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen.
  • Stamp de aardappels tot een stevige puree met de crème fraîche, versgemalen peper en nootmuskaat.
  • Voeg de veldsla, gehalveerde romaatjes, fijngeknipte bieslook en eventueel de uitgebakken spekreepjes toe aan de puree.
  • Meng alles goed door elkaar tot een smeuïge salade.
  • Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze zomerse aardappelsalade.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 10g | Vet: 13g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Voorjaarsasperges Gemarineerd in Riesling

Voorjaarsasperges Gemarineerd in Riesling

Licht, verfijnd en vol van smaak – deze gemarineerde asperges in Riesling zijn een elegante toevoeging aan elke voorjaarsmaaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd35 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings:
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kilo witte asperges
  • 2 ½ dl witte wijn Riesling of Pinot Blanc
  • ½ tuinkruidenbouillontablet
  • 2 eetlepels olie
  • 1 takje verse tijm of ¼ theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels verse bieslook fijngehakt
  • 1 ei

Instructies

  • Schil de asperges met een aspergeschiller van vlak onder de punt naar beneden.
  • Snijd de houtachtige uiteinden (ca.
  • 3 cm) af.
  • Breng in een pan ¼ liter water, witte wijn, bouillonblokje en olie aan de kook.
  • Voeg de asperges, tijm en de helft van de bieslook toe.
  • Kook de asperges in 10 minuten beetgaar.
  • Haal de pan van het vuur en laat de asperges afkoelen in het kookvocht.
  • Laat ze minimaal 1 uur marineren.
  • Kook het ei hard in een steelpan, laat het afkoelen en hak het fijn.
  • Breng de asperges opnieuw kort aan de kook.
  • Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uitlekken.
  • Leg de asperges op een platte schaal.
  • Garneer met het gehakte ei en de resterende bieslook.

Notities

Serveertip:
Serveer deze asperges met een romige aardappelpuree en een frisse groene salade voor een uitgebalanceerd gerecht.
Wijnadvies:
Een frisse Riesling of Pinot Blanc past perfect bij dit gerecht, omdat de wijn de subtiele smaak van de asperges aanvult.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Loempiavulling met Gehakt, Garnalen en Specerijen

Loempiavulling met Gehakt, Garnalen en Specerijen

Deze rijkgevulde loempiavulling zit boordevol smaak: een kruidige mix van gehakt, garnalen, groenten en oosterse specerijen. Perfect voor zelfgemaakte loempia’s!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: loempia's (afhankelijk van formaat)
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje bamboespruiten fijn gesneden
  • 500 g gemengd gehakt
  • Beetje hoisinsaus
  • Beetje sesamolie
  • Beetje visolie
  • Fijn gesneden omelet
  • Fijn gesneden wortel
  • Fijngesneden selderij
  • Fijngesneden spitskool of Chinese kool
  • Gember vers, naar smaak
  • Geweekte gedroogde garnalen
  • Gesneden bosuitjes
  • Knoflook vers, naar smaak
  • Ketoembar korianderpoeder, naar smaak
  • Laos galangawortel, naar smaak
  • Sambal naar smaak
  • Trassi gefermenteerde garnalenpasta
  • Uien fijn gesneden

Instructies

  • Wok eerst alle fijngesneden groenten tot ze bijna gaar zijn.
  • Doe ze vervolgens in een grote pan (zonder vuur).
  • Fruit in de wok de uien licht aan, voeg de knoflook toe en bak tot lichtbruin.
  • Voeg het licht gezouten gehakt toe en bak tot het rul en lichtbruin is.
  • Voeg de trassi, sambal, garnalen en gember toe en bak kort mee.
  • Doe dit mengsel bij de groenten in de grote pan en meng goed.
  • Voeg nu de ketoembar, laos, sesamolie, visolie en hoisinsaus toe en meng goed door.
  • Meng als laatste de fijn gesneden omelet en bosuitjes erdoor.

Notities

Serveertip:
Gebruik deze vulling in filodeeg of loempiavellen, frituur goudbruin en serveer met chilisaus of ketjap.
Wijnadvies:
Heerlijk met een frisse Riesling of droge rosé als tegenhanger van de kruidige smaken.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Biscuitrol met limoencrème en zomerfruit

Biscuitrol met limoencrème en zomerfruit

AllerHande jubileumnummer 2003
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 150 g kristalsuiker fijne pak à 750 g
  • 75 g bloem
  • 25 g maïzena
  • 1 limoen
  • 1 bakje mascarpone 250 g
  • 100 g zomerfruit diepvries (bak à 300 g), ontdooid
  • poedersuiker

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • In grote pan laag water aan de kook brengen.
  • Eieren boven hittebestendige kom breken.
  • Mespunt zout en 100 g suiker toevoegen.
  • Vuur laag draaien en kom in pan hangen (au bain marie).
  • Met mixer eimassa 10 minuten kloppen, tot dikke, luchtige massa ontstaat die als lint van gardes loopt.
  • Kom uit pan nemen.
  • Bloem en maïzena in gedeelten boven eimassa zeven en erdoor spatelen.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en bestuiven met bloem.
  • Biscuitbeslag op bakplaat scheppen en met spatel of pannenkoekmes uitstrijken tot rechthoek van ca. 35 x 30 cm en 1 cm dikte.
  • Deeg in 10 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Bakplaat uit oven nemen.
  • Bakpapier met deeg eraf tillen en op werkvlak leggen.
  • Deeg meteen oprollen.
  • Van halve limoen schil raspen en vrucht uitpersen.
  • Andere helft in dunne plakjes snijden.
  • Mascarpone, rest van suiker, limoensap en rasp in kom door elkaar roeren.
  • Afgekoelde biscuitdeeg voorzichtig uitrollen en bestrijken met limoencrème.
  • Fruit erover verdelen en deegplak opnieuw oprollen.
  • Taart op schaal leggen, garneren met plakjes limoen en royaal bestrooien met poedersuiker.

Romige Bloemkool-Aardappeltaart

Romige Bloemkool-Aardappeltaart

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappels
  • Zout
  • 1 kleine bloemkool ongeveer 600 g
  • 1 ui
  • 3 scharreleieren
  • 3 eetlepels melk
  • 1 eetlepel Zaanse mosterd
  • 100 g geraspte komijnekaas
  • Peper
  • 10 sprietjes bieslook
  • 2 eetlepels boter of margarine om in te vetten
  • 1 eetlepel bloem om te bestrooien

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in vieren en was ze.
  • Kook de aardappels in een grote pan met weinig water en zout gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Maak de bloemkool schoon, verdeel in roosjes en was deze.
  • Kook de bloemkoolroosjes in een pan met ruim water en zout gaar in ongeveer 15 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en fruit de ui goudbruin in ongeveer 5 minuten.
  • Vet de taartvorm in en bestrooi met bloem.
  • Giet de aardappels en bloemkool af en pureer ze met een pureestamper.
  • Meng de eieren, melk, mosterd, kaas en ui door de puree.
  • Breng op smaak met peper.
  • Doe het mengsel in de taartvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
  • Bak de bloemkool-aardappeltaart in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin.
  • Knip de bieslook fijn en strooi over de taart.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige bloemkool-aardappeltaart past goed bij een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De wijn helpt de romigheid van de taart te compenseren en zorgt voor een gebalanceerde smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Geroosterde Bloemkool met Romige Mosterdsaus

Geroosterde Bloemkool met Romige Mosterdsaus

Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 bloemkool ongeveer 700 gram
  • Zout
  • 1 zakje witte saus voor 0 25 liter (Knorr)
  • ¼ liter melk
  • ½ beker slagroom 125 ml
  • 1 ½ eetlepel Dijonmosterd
  • 5 takjes peterselie
  • 2 eetlepels kappertjes

Instructies

  • Maak de bloemkool schoon, snijd de stronk eraf (laat de bloemkool heel) en was deze.
  • Breng in een grote pan ongeveer 1/2 liter water aan de kook met wat zout.
  • Kook de bloemkool in ongeveer 15 minuten beetgaar in de kokende water.
  • Terwijl de bloemkool kookt, roer je in een steelpan het sauspoeder los met de melk.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Roer de slagroom en mosterd door de saus.
  • Knip de peterselie fijn.
  • Haal de bloemkool met een schuimspaan uit de pan en leg deze in een schaal met de bolle kant naar boven.
  • Verwarm de saus nog even door en schenk deze over de bloemkool.
  • Garneer met fijngeknipte peterselie en kappertjes.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De frisse tonen van de wijn complementeren de romige mosterdsaus en zorgen voor een gebalanceerde smaakervaring.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g