Zonnige Rijstschotel met Bonen, Ham en Ananas

Zonnige Rijstschotel met Bonen, Ham en Ananas

Een kleurrijke en smaakvolle rijstschotel met Surinaamse rijst, kidneybonen, ham en ananas, op smaak gebracht met kokosmelk en oregano.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote paprika in blokjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 rode peper
  • 150 gram ham in dunne reepjes
  • 2 theelepels oregano
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 3 eetlepels olie
  • 300 gram Surinaamse rijst
  • 4 schijven ananas uit blik, in kleine stukjes
  • 400 gram kidneybonen uit blik
  • 400 gram kokosmelk
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd in reepjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan, fruit ui, paprika en peper 3-4 minuten.
  • Pers de knoflook erbij, voeg oregano en rijst toe, voeg zout toe.
  • Schenk kokosmelk en 200 ml water erbij, kook 10 minuten.
  • Spoel de kidneybonen af en laat uitlekken.
  • Meng bonen, ham en ananas door de rijst.
  • Kook nog 5 minuten tot de rijst gaar is.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Niet iedereen houdt van pikante maaltijden. Door de zaadjes te verwijderen en de peperreepjes tegelijk met de ui te fruiten, verliest het pepertje al heel wat van zijn scherpte en geeft het toch een kruidige, licht prikkelende smaak af. Helemaal weglaten is ook mogelijk natuurlijk. Maak het gerecht dan op smaak met (cayenne)peper.
Serveertip:
  • Serveer met extra ananasstukjes en koriander.
Variaties:
  • Vervang ham door gerookte kip of chorizo.
  • Voeg maïs of andere groenten toe.
Wijnadvies:
Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Tropische Rijstschotel: Ajam Paniki met Mango en Sajoer Boontjes

Tropische Rijstschotel: Ajam Paniki met Mango en Sajoer Boontjes

Een exotische rijstschotel met malse kip in een zoetzure Ajam Paniki saus, frisse mango en knapperige sajoer boontjes.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Azië, Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Kook de rijst volgens de verpakking, spoel koud en laat uitlekken.
  • Snijd de sperziebonen en kip in blokjes.
  • Verhit 2 el olie in een hapjespan en roerbak de boontjes 2 minuten.
  • Voeg boemboe Sajoer Boontjes en 200 ml water toe, laat 10 minuten garen.
  • Schil de mango en snijd in blokjes.
  • Verhit 1 el olie in een wok en roerbak de kip 5 minuten.
  • Voeg boemboe Ajam Paniki en 200 ml water toe, laat 5 minuten koken.
  • Voeg de mango toe en warm 1 minuut mee.
  • Schep de rijst, sajoer boontjes en ajam paniki met mango op borden.

Notities

Serveertip:
  • Maak het gerecht extra lekker met Conimex Kroepoek Naturel en Conimex Sambal Badjak.
Variaties:
  • Gebruik sugar snaps of snijbonen in plaats van sperziebonen.
Wijnadvies:
  • Een fruitige witte wijn, zoals Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 6030g | Protein: 10g | Vet: 2g | Zout: 15g

Knapperige Gebakken Aardappelen met Spek en Ui

Knapperige Gebakken Aardappelen met Spek en Ui

Deze knapperige gebakken aardappelen met spek, ui en cajunkruiden zijn het perfecte bijgerecht voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • mes
  • houten spatel
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 400 gram aardappelen
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1 ui
  • 2 eetlepels bieslook
  • 1 eetlepel cajunkruiden
  • 1 deciliter olijfolie

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Bak de spekreepjes tot ze knapperig zijn.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak tot deze goudbruin is.
  • Haal de spekjes en ui uit de pan en houd ze warm in een oven op 100 °C.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke blokjes.
  • Spoel de aardappelblokjes af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Voeg de resterende olijfolie toe aan de pan en verhit goed.
  • Bestrooi de aardappelen met de cajunkruiden en bak ze 12 minuten op middelhoog vuur, regelmatig roerend.
  • Zet het vuur hoger en bak de aardappelen tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Voeg de spekjes en ui toe en meng alles goed.
  • Bestrooi met fijngehakte bieslook en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse salade of als bijgerecht bij een gegrild stuk vlees of vis.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 14g | Vet: 32g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Kruidige Kerrie-Ananasschotel met Valessblokjes

Kruidige Kerrie-Ananasschotel met Valessblokjes

Deze heerlijke kerrieschotel combineert de romige smaak van kokosroom met de friszoete ananas en kruidige Valessblokjes. Een perfect vegetarisch gerecht met een Aziatische twist!
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • kookpan

Ingrediënten

  • 1 verse ananas in blokjes
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 schaaltjes Valess roerbakblokjes mild gekruid à 225 g
  • 400 g rijst
  • 500 g prei in ringetjes
  • 250 ml kookroom light of Alpro soja cuisine
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Maak een marinade van kerriepoeder, peper, zout en zonnebloemolie.
  • Meng de Valessblokjes met de marinade en laat 15 minuten afgedekt op kamertemperatuur staan.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel en snipper de ui en snijd de prei in ringetjes.
  • Schil de ananas en snijd deze in blokjes.
  • Verhit een hapjespan en bak de Valessblokjes goudbruin, zonder extra olie toe te voegen.
  • Haal ze uit de pan.
  • Fruit in dezelfde pan de ui en voeg de prei toe.
  • Bak dit 5-8 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de room en extra kerriekruiden toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de ananas en de Valessblokjes erbij en verwarm het geheel goed door.
  • Serveer met de rijst en een frisse salade.

Notities

Serveertip:
Serveer deze kerrieschotel met een frisse komkommersalade en geroosterde cashewnoten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een droge Riesling of een lichtzoete Gewürztraminer past perfect bij de kruidige en zoete smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 12g

Couscoussalade met Geitenkaas en Ratatouillegroenten

Couscoussalade met Geitenkaas en Ratatouillegroenten

Een frisse en voedzame couscoussalade met geitenkaas, ratatouillegroenten en een lichte kruidenmix. Perfect voor lunch of als bijgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
intrekken2 uur
Recept categorieën: Kaas, Lunch, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • Lepel

Ingrediënten

  • 100 g couscous
  • 3 el olijfolie
  • 1 rode ui in ringen
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1,5 tl paprikapoeder
  • 1,5 el citroensap
  • Peper en zout naar smaak
  • 100 g geitenkaas
  • 1,5 el peterselie of koriander
  • 300 g ratatouillegroenten courgette, paprika, aubergine, tomaat

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op het pak.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui zachtjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de ratatouillegroenten, komijn en paprikapoeder toe en stoof de groenten in ongeveer 8 minuten gaar.
  • Meng de couscous erdoor en breng de salade op smaak met citroensap, peper en zout.
  • Laat de salade bij voorkeur 1 à 2 uur intrekken zodat de smaken goed mengen.
  • Schep vlak voor het serveren de geitenkaas erdoor en strooi de peterselie of koriander erover

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje vers brood of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge rosé past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 7g

Couscous met lamsvlees, pruimen en amandelen

Couscous met lamsvlees, pruimen en amandelen

Deze Marokkaanse couscous met lamsvlees, pruimen en amandelen combineert hartige en zoete smaken voor een authentieke en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rijst, Stoofpot
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 785kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg lamsvlees in stukken
  • 1 kg couscous
  • 300 g gedroogde pruimen ontpit
  • 150 g boter of margarine
  • 100 g blanke amandelen ontvliesd
  • 2 uien fijngesneden
  • 8 draadjes saffraan
  • ½ tl koenjit
  • ½ tl Ras el Hanout
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el rozijnen
  • 1 el honing
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Giet ruim warm water over de pruimen en laat ze 3 uur weken.
  • Laat uitlekken.
  • Breng in een pan 1,5 liter water aan de kook en smelt hierin 40 g boter.
  • Voeg het lamsvlees, 1 fijngesneden ui, amandelen, saffraan, koenjit, zout, peper en Ras el Hanout toe.
  • Laat het mengsel onafgedekt ongeveer 2 uur zachtjes koken tot het vocht grotendeels is verdampt.
  • Verwarm in een andere pan 35 g boter en bak hierin de tweede ui 5-10 minuten zachtjes.
  • Voeg de geweekte pruimen en rozijnen toe en verwarm 3 minuten mee.
  • Roer de honing en kaneel erdoor en verwarm nog 2 minuten.
  • Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking met een snufje zout en kaneel.
  • Meng voor het serveren de couscous met de resterende 75 g boter.
  • Schep de couscous op een schaal en verdeel het vlees- en pruimenmengsel erover.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade en een munt-infusie voor een authentieke Marokkaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Syrah of een Marokkaanse rosé past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 785kcal | koolhydraten: 98g | Protein: 42g | Vet: 27g | Zout: 1.5g | Sugar: 22g

Kruidige Couscous met Stoofvlees

Kruidige Couscous met Stoofvlees

Deze kruidige couscous met mals stoofvlees, kikkererwten en paprika is een smaakvol en verwarmend gerecht met een Marokkaanse twist.
Bereidingstijd2 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g couscous
  • 400 g kikkererwten blik, uitgelekt
  • 400 g tomaten blik
  • 600 g magere runderlappen
  • 50 g boter
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 2 uien fijngesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 1 paprika in repen
  • 1 el koriander fijngehakt
  • 1 tl cardamom
  • ½ tablet runderbouillon
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit 30 g boter in een hapjespan en bak de ui en knoflook ongeveer 3 minuten.
  • Voeg het rundvlees toe en bak het in 5 minuten rondom bruin.
  • Voeg de tomaten, het bouillontablet, kaneelstokje, cardamom en 1 dl water toe.
  • Laat het vlees op laag vuur ongeveer 2 uur stoven.
  • Doe de couscous in een kom met 1 liter water en laat 5 minuten weken.
  • Giet de geweekte couscous in het bovenste deel van de stoompan.
  • Snijd de paprika in repen en giet de kikkererwten af.
  • Voeg de paprika en kikkererwten toe aan het stoofvlees en schep goed om.
  • Hang de couscous boven de pan met het vlees en stoom deze in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Schep de couscous met een vork los en meng 20 g boter en de koriander erdoor.
  • Breng de couscous op smaak met zout en schep op een schaal.
  • Breng het vlees op smaak met zout en peper en schep over de couscous.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade en een lepeltje Griekse yoghurt voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Grenache of een Syrah past goed bij dit stoofgerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g

Champignons alla Bolognese met Spaghetti

Champignons alla Bolognese met Spaghetti

Een heerlijke vegetarische variant op de klassieke bolognese, met champignons, tomaten en spaghetti. Snel te maken en vol van smaak.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 g champignons
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 g tomaten fijngehakt uit blik
  • 3 el fijngehakte verse oregano
  • 450 g spaghetti
  • Peper versgemalen
  • Zout
  • Parmezaan

Instructies

  • Snijd de steeltjes van de champignons en de hoedjes in vieren.
  • Breng in een grote pan water aan de kook en kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit de olijfolie in een grote hapjespan en fruit de ui en knoflook hierin 2-3 minuten.
  • Voeg de champignons toe en roerbak ze 3-4 minuten op hoog vuur.
  • Roer de tomatenpuree, de fijngehakte tomaten en 1 eetlepel oregano erdoor.
  • Zet het vuur laag en laat de saus ongeveer 5 minuten pruttelen.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Laat de pasta uitlekken, schep deze in een schaal en voeg de saus toe.
  • Meng goed.
  • Serveer met Parmezaanse kaas en de rest van de fijngehakte oregano.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een glas droge witte wijn.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Vegetarische chili sin carne met bonen en paprika

Vegetarische chili sin carne met bonen en paprika

Deze snelle en smaakvolle chili sin carne zit boordevol bonen, paprika en tomaten. Een heerlijke vegetarische twist op de klassieke chili, perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 paprika in blokjes (2 cm)
  • 1 blik kidneybonen 360 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 pot bruine bonen 360 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 tomaten 400 gram, in blokjes
  • 1 zakje chili maaltijdmix 64 gram
  • 125 milliliter crème fraîche
  • 150 gram belegen kaas geraspt

Instructies

  • Snijd de paprika in blokjes van 2 cm.
  • Spoel de kidneybonen en bruine bonen af in een zeef en laat uitlekken.
  • Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de paprika 2 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de tomatenblokjes en de chilimix toe en laat 8 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de bonen de laatste 3 minuten toe en verwarm goed door.
  • Verdeel de chili over 4 borden.
  • Serveer met een lepel crème fraîche en bestrooi met geraspte kaas.

Notities

Serveertip:
Serveer de chili sin carne met tortillachips of rijst voor een extra vullende maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een licht gekoelde Beaujolais past goed bij deze kruidige chili sin carne.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Romige Kipfilet in Mediterrane Tomatensaus

Romige Kipfilet in Mediterrane Tomatensaus

Deze sappige kipfilet wordt gestoofd in een romige tomatensaus met Mediterrane kruiden en chilipoeder. Heerlijk met pasta en een frisse salade!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 3 tomaten ontveld en in blokjes
  • 1 kuipje Boursin Cuisine Tomaat & Mediterrane Kruiden
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 3 eetlepels vloeibare bakboter
  • 1 dl kippenbouillon
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Ontvel de tomaten door ze kort in kokend water te dompelen, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Wrijf de kipfilets in met zout, peper en chilipoeder.
  • Verhit de bakboter in een hapjespan en bak de kipfilets in 5 minuten aan beide kanten goudbruin.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en bak ze kort mee.
  • Schenk de kippenbouillon in de pan en roer de Boursin Cuisine erdoor.
  • Laat de kipfilets afgedekt 8-10 minuten zachtjes sudderen tot ze gaar zijn.

Notities

Serveertip:

Serveer met tagliatelle en een frisse groene salade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een lichte Pinot Grigio of een kruidige Chianti past goed bij de romige tomatensaus en de kruidige kip.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 45g | Vet: 25g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g