Couscous met lamsvlees, pruimen en amandelen
Deze Marokkaanse couscous met lamsvlees, pruimen en amandelen combineert hartige en zoete smaken voor een authentieke en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 785kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg lamsvlees in stukken
- 1 kg couscous
- 300 g gedroogde pruimen ontpit
- 150 g boter of margarine
- 100 g blanke amandelen ontvliesd
- 2 uien fijngesneden
- 8 draadjes saffraan
- ½ tl koenjit
- ½ tl Ras el Hanout
- 1 kaneelstokje
- 2 el rozijnen
- 1 el honing
- Zout en peper naar smaak
Giet ruim warm water over de pruimen en laat ze 3 uur weken.
Laat uitlekken.
Breng in een pan 1,5 liter water aan de kook en smelt hierin 40 g boter.
Voeg het lamsvlees, 1 fijngesneden ui, amandelen, saffraan, koenjit, zout, peper en Ras el Hanout toe.
Laat het mengsel onafgedekt ongeveer 2 uur zachtjes koken tot het vocht grotendeels is verdampt.
Verwarm in een andere pan 35 g boter en bak hierin de tweede ui 5-10 minuten zachtjes.
Voeg de geweekte pruimen en rozijnen toe en verwarm 3 minuten mee.
Roer de honing en kaneel erdoor en verwarm nog 2 minuten.
Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking met een snufje zout en kaneel.
Meng voor het serveren de couscous met de resterende 75 g boter.
Schep de couscous op een schaal en verdeel het vlees- en pruimenmengsel erover.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade en een munt-infusie voor een authentieke Marokkaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Syrah of een Marokkaanse rosé past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 785kcal | koolhydraten: 98g | Protein: 42g | Vet: 27g | Zout: 1.5g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 11
Kruidige Couscous met Stoofvlees
Deze kruidige couscous met mals stoofvlees, kikkererwten en paprika is een smaakvol en verwarmend gerecht met een Marokkaanse twist.
Bereidingstijd2 uur uur 45 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g couscous
- 400 g kikkererwten blik, uitgelekt
- 400 g tomaten blik
- 600 g magere runderlappen
- 50 g boter
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 2 uien fijngesneden
- 1 kaneelstokje
- 1 paprika in repen
- 1 el koriander fijngehakt
- 1 tl cardamom
- ½ tablet runderbouillon
- Zout en peper naar smaak
Verhit 30 g boter in een hapjespan en bak de ui en knoflook ongeveer 3 minuten.
Voeg het rundvlees toe en bak het in 5 minuten rondom bruin.
Voeg de tomaten, het bouillontablet, kaneelstokje, cardamom en 1 dl water toe.
Laat het vlees op laag vuur ongeveer 2 uur stoven.
Doe de couscous in een kom met 1 liter water en laat 5 minuten weken.
Giet de geweekte couscous in het bovenste deel van de stoompan.
Snijd de paprika in repen en giet de kikkererwten af.
Voeg de paprika en kikkererwten toe aan het stoofvlees en schep goed om.
Hang de couscous boven de pan met het vlees en stoom deze in ongeveer 20 minuten gaar.
Schep de couscous met een vork los en meng 20 g boter en de koriander erdoor.
Breng de couscous op smaak met zout en schep op een schaal.
Breng het vlees op smaak met zout en peper en schep over de couscous.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade en een lepeltje Griekse yoghurt voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Grenache of een Syrah past goed bij dit stoofgerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 11
Champignons alla Bolognese met Spaghetti
Een heerlijke vegetarische variant op de klassieke bolognese, met champignons, tomaten en spaghetti. Snel te maken en vol van smaak.
Bereidingstijd20 minuten min
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Hapjespan
Pan voor de pasta
mes
- 450 g champignons
- 1 el olijfolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 el tomatenpuree
- 400 g tomaten fijngehakt uit blik
- 3 el fijngehakte verse oregano
- 450 g spaghetti
- Peper versgemalen
- Zout
- Parmezaan
Snijd de steeltjes van de champignons en de hoedjes in vieren.
Breng in een grote pan water aan de kook en kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing.
Verhit de olijfolie in een grote hapjespan en fruit de ui en knoflook hierin 2-3 minuten.
Voeg de champignons toe en roerbak ze 3-4 minuten op hoog vuur.
Roer de tomatenpuree, de fijngehakte tomaten en 1 eetlepel oregano erdoor.
Zet het vuur laag en laat de saus ongeveer 5 minuten pruttelen.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Laat de pasta uitlekken, schep deze in een schaal en voeg de saus toe.
Meng goed.
Serveer met Parmezaanse kaas en de rest van de fijngehakte oregano.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een glas droge witte wijn.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse rosé past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 11
Vegetarische chili sin carne met bonen en paprika
Deze snelle en smaakvolle chili sin carne zit boordevol bonen, paprika en tomaten. Een heerlijke vegetarische twist op de klassieke chili, perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Mexico Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 paprika in blokjes (2 cm)
- 1 blik kidneybonen 360 gram, afgespoeld en uitgelekt
- 1 pot bruine bonen 360 gram, afgespoeld en uitgelekt
- 2 tomaten 400 gram, in blokjes
- 1 zakje chili maaltijdmix 64 gram
- 125 milliliter crème fraîche
- 150 gram belegen kaas geraspt
Snijd de paprika in blokjes van 2 cm.
Spoel de kidneybonen en bruine bonen af in een zeef en laat uitlekken.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de paprika 2 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de tomatenblokjes en de chilimix toe en laat 8 minuten zachtjes koken.
Voeg de bonen de laatste 3 minuten toe en verwarm goed door.
Verdeel de chili over 4 borden.
Serveer met een lepel crème fraîche en bestrooi met geraspte kaas.
Serveertip:
Serveer de chili sin carne met tortillachips of rijst voor een extra vullende maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een licht gekoelde Beaujolais past goed bij deze kruidige chili sin carne.
Calories: 460kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 11
Romige Kipfilet in Mediterrane Tomatensaus
Deze sappige kipfilet wordt gestoofd in een romige tomatensaus met Mediterrane kruiden en chilipoeder. Heerlijk met pasta en een frisse salade!
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 4 kipfilets
- 3 tomaten ontveld en in blokjes
- 1 kuipje Boursin Cuisine Tomaat & Mediterrane Kruiden
- 2 theelepels chilipoeder
- 3 eetlepels vloeibare bakboter
- 1 dl kippenbouillon
- Peper en zout naar smaak
Ontvel de tomaten door ze kort in kokend water te dompelen, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Wrijf de kipfilets in met zout, peper en chilipoeder.
Verhit de bakboter in een hapjespan en bak de kipfilets in 5 minuten aan beide kanten goudbruin.
Voeg de tomatenblokjes toe en bak ze kort mee.
Schenk de kippenbouillon in de pan en roer de Boursin Cuisine erdoor.
Laat de kipfilets afgedekt 8-10 minuten zachtjes sudderen tot ze gaar zijn.
Serveertip:
Serveer met tagliatelle en een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte Pinot Grigio of een kruidige Chianti past goed bij de romige tomatensaus en de kruidige kip.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 45g | Vet: 25g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 11
Gezonde Linzencurry met Groenten
Een smaakvolle linzencurry boordevol groenten, perfect voor een gezonde maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Hapjespan
Kleine koekenpan
- 1 aubergine in blokjes
- 1 courgette in blokjes
- 1 eetlepel garam masala
- 2 eetlepels geraspte kokos
- 2 eetlepels koriander
- 3 eetlepels rijstolie
- 300 g basmatirijst
- 300 - 400 g linzen uit pot of blik
- 400 g tomaat in blokjes
- 200 ml kokosmelk
- 1 grote ui in dunne partjes
Verwarm 2 eetlepels olie in een hapjespan en fruit de ui glazig.
Voeg de courgette en aubergine toe en bak al omscheppend 1-2 minuten.
Voeg de tomaten toe en bak nog 1-2 minuten.
Roer vervolgens de kokosmelk en groentebouillon erdoor.
Breng het gerecht al roerend aan de kook en laat de curry 15 minuten zachtjes sudderen.
Kook intussen de basmatirijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat de linzen uitlekken.
Verwarm 1 eetlepel olie in een kleine koekenpan en roer de garam masala met de geraspte kokos erdoor.
Bak zachtjes 1-2 minuten.
Schep dit mengsel samen met de linzen door de curry en verwarm nog even door.
Serveer de basmatirijst in wijde kommen en schep de curry erop.
Strooi de koriander erover.
Serveertip:
Serveer met extra koriander en een partje limoen voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Merlot, past goed bij deze smaakvolle curry.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 11