Varkensrib met groene kool en boterjus

Varkensrib met groene kool en boterjus

Een eenvoudig maar smaakvol gerecht met sappige varkensribstukken en gekruide groene kool, afgewerkt met een boterige jus.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 varkensribstukken van de filet
  • 1 groene kool
  • 1 dl olie
  • 25 g boter
  • 1 glas water
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout en peper

Instructies

  • Verwijder de verwelkte bladeren van de groene kool en was de kool in azijnwater.
  • Blancheer de kool 10 minuten in kokend zoutwater.
  • Giet af en laat iets afkoelen.
  • Snijd de kool in vieren, verwijder de harde stengels en nerven, en snijd de rest in dunne repen.
  • Verwarm de helft van de olie in een grote pan en stoof de kool op laag vuur, regelmatig roerend.
  • Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de varkensribstukken op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze op laag vuur nog 5 minuten per zijde garen.
  • Haal de kool uit de pan en leg deze op een serveerschaal.
  • Leg de varkensribstukken erbovenop.
  • Giet het braadvet uit de koekenpan en blus de pan met een glas water.
  • Schraap de aanbaksels los met een houten spatel en neem de pan van het vuur.
  • Roer de boter door de jus tot deze is gesmolten en giet de jus over de varkensribstukken.
  • Serveer met gekookte aardappelen.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree voor een complete en smaakvolle maaltijd.
Wijnadvies:
Een pittige rode wijn zoals een Bourgogne past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 32g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Ierse Biefstuk met Champignons en Whiskysaus

Ierse Biefstuk met Champignons en Whiskysaus

Geniet van deze Ierse klassieker met sappige biefstukreepjes, gebakken champignons en een rijke whiskysaus. Perfect voor een smaakvol diner!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g biefstuk in reepjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 400 g champignons in dunne plakjes gesneden
  • 50 ml whisky
  • 100 ml slagroom
  • 1 el grove mosterd

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de biefstukreepjes kort aan tot ze mooi bruin zijn.
  • Haal ze uit de pan en zet ze apart.
  • Voeg de champignons toe aan dezelfde pan en bak ze tot ze goudbruin zijn.
  • Blus de champignons af met de whisky en laat het geheel even doorkoken zodat de alcohol verdampt.
  • Roer de slagroom en de grove mosterd door de saus en laat het geheel kort inkoken totdat de saus licht gebonden is.
  • Voeg de biefstukreepjes weer toe aan de pan en warm ze nog een halve minuut mee.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met romige aardappelpuree en gestoomde seizoensgroenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon, past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 38g | Vet: 34g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Paardenstoofvlees met Donker Bier en Laurier

Paardenstoofvlees met Donker Bier en Laurier

Een rijke, hartige stoofpot van paardenvlees, gestoofd in donker bier met ui en laurier – heerlijk mals en vol van smaak.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Paardenvlees, Stoofpot
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Snelkookpan (of stoofpan bij langzame bereiding)
  • scherp mes
  • houten spatel

Ingrediënten

  • 1 kg paardenstoofvlees
  • 1 grote ui
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 flesjes oud bruin bier of ander donker bier, zoals tripel
  • Peper
  • Zout
  • Maizena
  • Boter
  • Optioneel:
  • 4 gepelde tomaten

Instructies

  • Snijd het paardenstoofvlees in stukjes.
  • Snipper de ui fijn.
  • Verhit boter (eventueel met een scheutje olijfolie) in een snelkookpan of stoofpan.
  • Fruit de ui in de boter tot deze goudbruin is.
  • Voeg het gekruide paardenvlees (peper en zout) toe en bak tot al het vocht volledig verdampt is.
  • Dit is essentieel voor een rijke smaak.
  • Voeg donker bier toe totdat het vlees bijna onder staat en laat het vocht opnieuw volledig inkoken.
  • Herhaal dit proces nog een keer.
  • Voeg voor de derde keer bier toe totdat het vlees volledig onderstaat.
  • Voeg de laurierblaadjes toe en sluit de snelkookpan.
  • Laat het vlees 30-40 minuten koken (of 2 uur in een traditionele stoofpan op laag vuur).
  • Bind de saus met maizena tot de gewenste dikte.

Notities

Serveer met knapperige frieten en doperwtjes. Voeg voor extra smaak 4 gepelde tomaten toe tijdens het stoven.
Wijnadvies:
Combineer met een stevige rode wijn zoals een Malbec of een Syrah.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 48g | Vet: 28g | Zout: 1.6g | Sugar: 4g

Kippenlevertjes met Nectarine en Romige Kerrie

Kippenlevertjes met Nectarine en Romige Kerrie

Sappige kippenlevertjes gewokt met frisse nectarine, romige Boursin en een vleugje kerrie – een verrassend smaakvol gerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 2
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g kippenlevertjes
  • 2 nectarines niet te rijp
  • 1 doosje babychampignons
  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el Boursin Cuisine
  • Zout
  • Peper
  • Kerriepoeder naar smaak
  • Olijfolie
  • Water

Instructies

  • Knip de dubbele kippenlevertjes doormidden.
  • Was de nectarines, snijd ze in vieren, verwijder de pit en snijd de helften in partjes.
  • Schil de ui en snijd deze in lange repen.
  • Was de champignons en verwijder indien gewenst de steeltjes.
  • Maak de knoflook schoon en pers deze fijn.
  • Verhit de wok en voeg een scheutje olijfolie toe.
  • Bak de kippenlevertjes in de hete olie en breng op smaak met zout, peper en uitgeperste knoflook.
  • Voeg de gesneden ui toe en roerbak enkele minuten.
  • Voeg de champignons toe en bestrooi met kerriepoeder naar smaak.
  • Voeg de partjes nectarine toe en schep alles goed om.
  • Roer de Boursin Cuisine erdoor en voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik is.
  • Verwarm kort door en serveer direct.

Notities

Heerlijk met bruine rijst en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Combineer met een fruitige witte wijn zoals een Viognier of een Chenin Blanc.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 15g | Sugar: 8g

Baskische Schapenkaascrème met Paprikasaus

Baskische Schapenkaascrème met Paprikasaus

Een elegante Baskische schapenkaascrème met een romige paprikasaus.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dessertlepel pikante paprikapoeder
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 grote rode paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g Baskische schapenkaas Osseau-Iraty, geraspt
  • 100 g vloeibare room
  • 2 dl vloeibare room
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 plakken Bayonne ham
  • Peper uit de molen
  • Zout

Instructies

  • Verwarm 100 g vloeibare room in een pan en breng langzaam aan de kook.
  • Voeg een beetje zout en peper toe en roer goed.
  • Voeg de geraspte schapenkaas toe en laat langzaam smelten terwijl je blijft roeren.
  • Verdeel de kaascrème over vier cocktailglazen.
  • Laat de glazen afkoelen en zet ze daarna afgedekt met folie 1 uur in de koelkast.
  • Maak de rode paprika schoon en snijd in stukken.
  • Schil de ui en snijd fijn.
  • Maak het teentje knoflook schoon en pers uit.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zonder te laten kleuren.
  • Voeg een snufje zout toe en roer met een houten spatel.
  • Voeg de paprika, kippenbouillon en 2 dl vloeibare room toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat het mengsel afkoelen en pureer tot een gladde saus met een keukenmixer.
  • Breng de paprikasaus op smaak met zout en peper.
  • Dek de saus af met folie en zet deze 1 uur in de koelkast.
  • Snijd de Bayonne ham in dunne reepjes van ongeveer 3 cm lengte.
  • Verdeel de ham over de kaascrème in de glazen.
  • Giet de afgekoelde paprikasaus over de ham in de glazen.
  • Bestrooi met een beetje pikante paprikapoeder en voeg enkele druppels olijfolie toe.

Notities

Wijnadvies:
Muscadet past perfect bij dit gerecht dankzij zijn lichte, frisse karakter.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 28g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g

Fluweelzachte Chocoladesaus met Pure Hagelslag

Fluweelzachte Chocoladesaus met Pure Hagelslag

Een warme, fluweelzachte chocoladesaus op basis van pure hagelslag – perfect voor ijs, pannenkoeken of een klassieke dame blanche.
Bereidingstijd10 minuten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Klein steelpannetje met antiaanbaklaag
  • houten spatel

Ingrediënten

  • 150 g pure chocoladehagelslag
  • 10 cl water

Instructies

  • Giet het water in een klein steelpannetje met antiaanbaklaag.
  • Verwarm het water op matig vuur, maar breng het niet aan de kook.
  • Voeg de pure chocoladehagelslag toe aan het warme water.
  • Roer continu met een houten spatel tot de hagelslag volledig is gesmolten en je een gladde saus krijgt.
  • Pas indien nodig de dikte aan door extra water toe te voegen voor een dunnere saus, of meer hagelslag voor een dikkere saus.

Notities

  • Serveer warm over vanille-ijs voor een klassieke dame blanche.
  • Heerlijk over pannenkoeken, wafels of chocoladetaart.
  • Gebruik als dip voor vers fruit zoals aardbeien of banaan.
Wijnadvies:
Combineer met een dessertwijn zoals een Ruby Port of een rijke Banyuls.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Gegrilde Courgetteschijfjes met Brie

Gegrilde Courgetteschijfjes met Brie

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine courgette
  • 1 eetlepel gemengde kruidenpasta uit tube, koelvak
  • 1 eetlepel olie
  • 12 olijven met piment
  • 125 g brie

Instructies

  • Snijd de courgette schuin in 12 plakken van 1 cm dik.
  • Roer de kruidenpasta los met de olie in een kom en meng de courgetteplakken hierdoor.
  • Halveer de plakken brie (of snijd roombrie in 12 plakjes) en leg ze op een bord.
  • Snijd de olijven in 3 plakjes en zet ze in een kommetje naast de brie.
  • Leg de courgetteplakken op een hete grillpan.
  • Keer de plakken met een houten spatel wanneer de onderkant bruin begint te worden.
  • Bak nog even tot de andere zijde ook bruin is.
  • Leg de gebakken courgetteplakken in een pannetje en bestrooi ze met peper en zout.
  • Leg een plakje brie en 3 plakjes olijf erop.
  • Zet het pannetje onder het grillelement in de oven tot de brie gesmolten is en begint te kleuren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige brie en de gegrilde courgette.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Klassieke Bechamelsaus

Klassieke Bechamelsaus

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Saus
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 -
Calories: 215kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Sauspan of pan met dikke bodem,
  • houten spatel

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • Zout en versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Smelt de boter in een sauspan of pan met dikke bodem op laag vuur.
  • Voeg de bloem in één keer toe aan de gesmolten boter en meng met een houten spatel tot een gladde pasta (roux) ontstaat.
  • Bak de roux nog 2-3 minuten zachtjes terwijl je goed blijft roeren om te voorkomen dat de roux verkleurt.
  • Schenk al roerend een scheut melk in de pan.
  • Wanneer de melk door de roux is opgenomen, voeg je telkens weer een scheut melk toe totdat alle melk is toegevoegd en de saus kookt en licht gebonden is.
  • Zet de pan op het laagste pitje van het fornuis en laat de saus nog 5-10 minuten sudderen zodat de bloem kan garen.
  • Blijf af en toe goed doorroeren, ook langs de zijkant van de pan.
  • Breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper.

Notities

Bechamelsaus, ook wel witte saus genoemd, is een veelzijdige saus die perfect is voor bij vis, vlees, groenten of door lasagne. Voor een minder zware saus kun je de melk vervangen door bouillon, wat bekend staat als een veloutésaus. Je kunt de bechamelsaus gratineren door er 150 gram pittige geraspte kaas doorheen te roeren en deze over gekookte groenten te schenken. Gratineer vervolgens in de oven. Om meer smaak aan de bechamelsaus te geven, kun je de melk laten trekken met specerijen of kruiden voordat je deze gebruikt voor het maken van de saus.

Wijnadvies:

Deze klassieke bechamelsaus past goed bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 215kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.6g | Sugar: 5g

Ambachtelijke Gehaktballen in Tomatensaus

Ambachtelijke Gehaktballen in Tomatensaus

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ½ dl melk
  • 3 beschuiten
  • Snufje nootmuskaat
  • Snufje gemalen kruidnagel
  • Zout en peper naar smaak
  • 500 g half-om-half gehakt
  • 4 el boter
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 dl water

Instructies

  • Klop het ei los met ½ dl melk in een kom.
  • Verkruimel de beschuiten boven het ei-melkmengsel.
  • Voeg nootmuskaat, gemalen kruidnagel, zout en peper naar smaak toe.
  • Roer goed door.
  • Kneed het eimengsel door het gehakt en vorm er met natte handen 4 gelijke gehaktballen van.
  • Verhit de boter in een braadpan.
  • Zodra het schuim begint weg te trekken, leg je de gehaktballen in de pan en bak ze op hoog vuur rondom bruin.
  • Rol de ballen regelmatig rond met een houten spatel voor een gelijkmatige kleur.
  • Draai het vuur laag, leg de deksel op de pan en laat de gehaktballen ca.
  • 20 minuten zachtjes bakken.
  • Keer ze af en toe om.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm.
  • Roer de tomatenpuree door het bakvet in de pan en voeg 1 dl water toe.
  • Breng aan de kook en roer goed om alle aanbaksels los te maken.
  • Breng de jus op smaak met zout en peper.

Notities

Serveer de gehaktballen met de tomatensaus, gekookte aardappels en gesmoorde prei.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past goed bij de rijke smaken van deze ambachtelijke gehaktballen in tomatensaus.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 28g | Vet: 36g | Zout: 1.8g | Sugar: 1g

Kipfilet uit de wok met paprika

Kipfilet uit de wok met paprika

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Roerbakken / Wokken
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 2 tl. oosterse kruidenmengsel
  • 2 eetlepel(s) roerbakolie
  • 2 lenteuitjes in ringen
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 groene paprika in reepjes

Instructies

  • Snijd de kip met heet vleesmes op de goed te reinigen plank klein.
  • Meng de kip met het kruidenmengsel.
  • Verhit de olie in de wok.
  • Roerbak hierin de kip goudbruin.
  • Voeg de groente toe en laat het ca. 10 min. bakken.

Notities

Serveertip:

geef er rijst of pasta bij.