Stracciatella IJskrullen met Aardbeien-Port Saus

Stracciatella IJskrullen met Aardbeien-Port Saus

Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ doos roomijs stracciatella
  • 250 g aardbeien
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 2 eetlepels rode port
  • Slagroom optioneel voor garnering

Instructies

  • Neem het roomijs uit de vriezer en laat het iets zachter worden.
  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Houd 4 aardbeien apart voor garnering.
  • Pureer de resterende aardbeien samen met de poedersuiker en rode port in de keukenmachine tot een gladde saus.
  • Schep de aardbeiensaus in mooie cirkels op twee borden.
  • Snijd de achtergehouden aardbeien in plakjes of partjes.
  • Gebruik een ijsbolletjeslepel om dikke krullen van het roomijs te vormen.
  • Verdeel de ijskrullen over de twee borden.
  • Garneer het ijs met de plakjes aardbei en eventueel een toefje slagroom.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Ruby Port of een late harvest Riesling past goed bij de fruitige en romige smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Vanilleroomijs met dadels

Vanilleroomijs met dadels

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Fruit, IJs
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 4 ijscoupes á ca. 2 1/2 dl,
  • ijsbolletjeslepel

Ingrediënten

  • 12 dadels
  • 50 gr amandelspijs pakje á 300 g, Baukje,
  • 1 zakje walnoten 45 g, Baukje,
  • 35 g ongezouten boter of margarine
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels whisky
  • ¾ pak vanille-Bourbonroomijs á 1 liter, AH,

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Dadels in lengte opensnijden en pitten verwijderen.
  • In elke dadel een theelepel amandelspijs scheppen en dadel iets dichtdrukken.
  • Walnoten grof hakken.

BEREIDEN:

  • In steelpan boter zachtjes laten smelten, niet bruin laten worden.
  • Honing en whisky toevoegen en al roerend zachtjes verwarmen tot honing is opgelost, niet laten koken.
  • Walnoten erdoor roeren.
  • Met natgemaakte ijsbolletjeslepel in elke coupe 2 bolletjes ijs scheppen.
  • Dadels ernaast leggen.
  • Walnoten-honingsaus over ijs scheppen.

Sinaasappel met bitterkoekjes

Sinaasappel met bitterkoekjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • vuurvaste schaal inhoud ca. 1 liter,
  • 4 coupes á inhoud ca. 2 dl,
  • ijsbolletjeslepel

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 5 sinaasappels
  • 50 g boter of margarine
  • 50 g poedersuiker
  • 12 bitterkoekjes
  • 2 eetlepels amandellikeur
  • 3 eetlepels sinaasappellikeur
  • ½ liter vanilleroomijs

Instructies

Voorbereiden:

  • Citroen en 1 sinaasappel uitpersen.
  • Rest van sinaasappels dik schillen tot op vruchtvlees.
  • Met scherp mesje boven kom partjes tussen vliesjes lossnijden, hierbij sap opvangen.
  • Opgevangen sap aan rest van sinaasappel-citroensap toevoegen.

Bereiden:

  • In koekenpan laag vuur boter smelten.
  • Poedersuiker erdoor roeren.
  • Blijven roeren tot suiker gesmolten is, niet bruin laten worden.
  • Sinaasappel-citroensap erdoor roeren.
  • Bitterkoekjes in saus leggen en ca. 2 minuten zachtjes verwarmen. Sinaasappelpartjes en amandellikeur toevoegen en ca. 2 minuten meewarmen. Sinaasappel-bitterkoekjesmengsel overdoen in schaal.
  • In ondiepe steelpan sinaasappellikeur in ca. 2 minuten zachtjes verwarmen.
  • In elke coupe met natgemaakte ijsbolletjeslepel 1 bolletje ijs scheppen.
  • Aan tafel likeur met lucifer aansteken en voorzichtig brandend over sinaasappel-bitterkoekjesmengsel schenken.
  • Laten uitbranden.
  • Mengsel naast bolletjes ijs scheppen.
  • Direct serveren.

Oliebollen ala Albert Heijn

Oliebollen ala Albert Heijn

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 24 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ijsbolletjeslepel
  • theedoek , zonder wasmiddelenluchtjes

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 2 goudreinetten in kleine stukjes
  • 150 g rozijnen
  • 500 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist 7 g
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 1 ei losgeklopt
  • 250 ml karnemelk
  • 250 ml magere yoghurt
  • frituurolie
  • poedersuiker

Instructies

Voorbereiden:

  • Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel.
  • Meng in een kom appel, rozijnen en geraspte sinaasappelschil met 1 el bloem.
  • Meng in een ruime kom de rest van de bloem, gist, suiker en zout door elkaar. Maak in het midden een kuiltje.
  • Voeg al kloppend met de handmixer, het ei, de melk en de yoghurt toe.
  • Blijf kloppen tot het beslag glad is.
  • Schep het appel-rozijnenmengsel luchtig erdoor.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats ca. 1½ uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.

Bereiden

  • Verhit in de frituurpan de olie tot 175°c
  • Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje.
  • Laat het bolletje in de hete olie glijden.
  • Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar.
  • Keer, indien nodig, de oliebollen halverwege de baktijd.
  • Bekleed een vergiet met een dubbele laag keukenpapier.
  • Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in het vergiet uitlekken.
  • Laat de frituurolie opnieuw op temperatuur komen en bak opnieuw 5 oliebollen.
  • Ga zo door tot het beslag op is.
  • Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.

Notities

Serveer ze warm of koud.
U kunt op deze oliebollen variëren door een deel van de vulling te vervangen door
kleingesneden bigarreaus (gekonfijte kers), gehakte noten of amandelen.

Geroosterde appel met koriandersorbet

Geroosterde appel met koriandersorbet

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 appels stevige bv Granny Smith
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • ½ eetlepel appelstroop
  • 3 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Appels wassen en 2 appels in vieren snijden, klokhuizen verwijderen en in stukjes snijden.
  • Stukjes in open diepvriesbak in diepvries in ca. 1 uur bijna laten bevriezen.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Van appel klokhuis eruit steken en in 8 dunne plakken snijden.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en plakken naast elkaar erop leggen.
  • Bakplaat ca. 10 cm onder grill schuiven en appel 2 à 3 minuten roosteren.
  • Plakken bestrijken met appelstroop en in nog 1 à 2 minuten bruin roosteren.
  • Uit grill direct bestuiven met poedersuiker.
  • In kommetje 2 eetlepels poedersuiker oplossen in 2 eetlepels water.
  • In keukenmachine stukjes appel met koriander en suikersiroop tot sorbet pureren. .
  • Plakken appel op vier borden leggen
  • Met ijsbolletjeslepel bolletjes koriandersorbet ernaast scheppen.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 0g | Vet: 0g

Coupe Espresso

Coupe Espresso

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 470kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • diepvriesbak inhoud ca. 1 liter
  • ijsbolletjeslepel
  • Au-bain-mariepan

Ingrediënten

  • dl espresso hete sterke
  • 150 g suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 6 eetlepels koffielikeur
  • 4 eierdooiers
  • 250 ml slagroom
  • 12 chocolade mokkaboontjes

Instructies

  • In (bain-marie)pan (of kom) ruim water aan de kook brengen.
  • In inzetpan 3/4 dl espressokoffie schenken en 75 g suiker toevoegen.
  • Suiker al roerend oplossen.
  • Citroensap, 3 eetlepels koffielikeur en dooiers erdoor roeren.
  • Inzetpan in pan met kokende water hangen en dooiermengsel met handmixer in ca. 3 à 5 minuten tot schuimige, gebonden saus kloppen.
  • Inzetpan (of kom)in bak met ijskoud water zetten en saus opnieuw kloppen tot saus afgekoeld en heel schuimig is.
  • In andere kom slagroom met 25 g suiker stijfkloppen.
  • Helft van slagroom door espressosaus spatelen.
  • Mengsel overdoen in diepvriesbak en in ca. 4 uur laten bevriezen.
  • Rest van slagroom tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • In steelpan rest van espresso met 3 eetlepels likeur en 50 g suiker ca. 5 minuten zachtjes laten inkoken tot siroop en af laten koelen.
  • Met ijsbolletjestang helft van espresso-ijs in vier hoge coupes scheppen.
  • Helft koffiesiroop erover schenken en 1 eetlepel slagroom erop scheppen.
  • Hierop rest van espresso-ijs scheppen, rest koffiesiroop erover schenken en rest slagroom erop scheppen.
  • Garneren met mokkaboontjes.

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 26g | Vet: 29g

Vanillemascarpone met passievrucht

Vanillemascarpone met passievrucht

Allerhande 2003
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ijsbolletjeslepel

Ingrediënten

  • ½ bak mascarpone a 250 g
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 passievruchten
  • 3 eetlepels vers sinaasappelsap
  • 1 eetlepel witte rum slijter
  • 1 bak passiefruitsorbetijs ½ liter

Instructies

  • Mascarpone losroeren met vanillesuiker.
  • Passievruchten halveren en vruchtvlees met theelepel eruit scheppen. Sinaasappelsap en rum door passiefruit roeren.
  • Met ijsbolletjesschep 4 bollen vormen van mascarpone en over vier borden verdelen.
  • Passievruchtensaus erover scheppen.
  • Bolletje sorbetijs naast mascarpone leggen.

Hammousse 3

Hammousse 3

AllerHande 13 2009
Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • 2 eetlepels suiker
  • 5 eetlepels wittewijnazijn
  • 100 g achterham
  • 1 bakje zuivelspread

Instructies

  • Schaaf met een kaasschaaf lange dunne repen van de komkommer.
  • Bestrooi de repen met 2 tl zout en laat in een zeef 30 min. uitlekken.
  • Los de suiker op laag vuur op in de azijn en laat afkoelen.
  • Spoel de komkommer af, knijp voorzichtig het overtollige vocht eruit en schep door de azijn.
  • Snijd de plakjes achterham in reepjes.
  • Houd enkele reepjes achter voor garnering.
  • Pureer de rest van de ham samen met de zuivelspread met de staafmixer of in de
  • keukenmachine en breng op smaak met peper.
  • Schep met een ijsbolletjestang of 2 natte lepels een bolletje hammousse in een glas en leg de komkommer erop.
  • Garneer met de rest van de ham.

Notities

Lekker met knapperig stokbrood.

Gebakken Appelpartjes met Vanilleroomijs en Wijnsiroop

Gebakken Appelpartjes met Vanilleroomijs en Wijnsiroop

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brunch, Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, IJs
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 stevige Elstar appels
  • 200 ml droge witte wijn
  • 3 eetlepels appel diksap
  • 4 speculaasjes
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 25 g roomboter
  • 0,5 liter vanilleroomijs

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels elk in 8 partjes.
  • Breng in een pan de wijn met het diksap aan de kook.
  • Voeg de appelpartjes toe en laat ze in ongeveer 8 minuten tegen de kook aan gaar worden.
  • Neem de appelpartjes met een schuimspaan uit de pan, laat ze even boven de pan uitlekken en leg ze op een bord.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Kook het appelkookvocht op hoog vuur in ongeveer 5 minuten in tot een stroperige saus en laat iets afkoelen.
  • Verkruimel de speculaasjes fijn.
  • Leg de appelpartjes in een cirkel op vier ovenvaste bordjes of schaaltjes.
  • Strooi de verkruimelde speculaasjes en de bruine suiker over de appelpartjes.
  • Verdeel de boter in kleine vlokjes over de appelpartjes.
  • Schuif de bordjes met twee tegelijk onder de hete grill en laat de suiker in ongeveer 2 minuten smelten.
  • Schep met een ijsbolletjeslepel een grote bol vanilleroomijs op de gegratineerde appelpartjes.
  • Schep de wijnsiroop over het gerecht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer dit dessert met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Eiswein.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g

Flensjes met tropische vruchtensaus

Flensjes met tropische vruchtensaus

Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd15 minuten
wachttijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Servings: 4 personen
Calories: 385kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g bloem
  • zout
  • 1 ei
  • 1 ½ dl melk
  • ca. 50 g boter of margarine
  • 1 ½ dl Dubbeldrank tropische cocktail
  • 2 eetlepel(s) vloeibare honing
  • 1 sinaasappel
  • 4 bolletjes yoghurtroomijs
  • met tropische vruchten Hertog,
  • ½ dl passievruchtlikeur slijter,

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Boven kom bloem met mespunt zout zeven.
  • In midden van bloem kuiltje maken.
  • Ei toevoegen.
  • Helft van melk erdoor roeren.
  • Al kloppend met garde rest van melk scheutje voor scheutje toevoegen.
  • Blijven kloppen tot glad beslag ontstaat.
  • In koelkast beslag afgedekt ca. 30 minuten laten rusten.
  • Intussen in steelpan 25 g boter met Dubbeldrank en honing al roerend laten smelten.
  • Geheel ca. 2 minuten zachtjes laten koken.
  • Sinaasappel onder koud stromend water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker (of scherp mesje) smalle reepjes schil van sinaasappel trekken.
  • Sinaasappelreepjes voorzichtig door saus roeren.
  • Saus laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Rest van sinaasappel dik schillen tot op vruchtvlees.
  • Met scherp mesje boven kom partjes tussen vliesjes lossnijden.
  • Sinaasappelpartjes tot gebruik afgedekt in koelkast -zeilen.
  • In koekenpan klein klontje boter verhitten. Met sauslepel 1/8 deel van beslag in koekenpan scheppen.
  • Beslag snel en heel dun over bodem laten uitvloeien door koekenpan te draaien.
  • Op hoog vuur bakken tot bovenkant droog is.
  • Met pannenkoekmes flensje keren en onderkant in nog ca. 1 minuut goudbruin bakken.
  • Flensje op bord laten glijden.
  • Op zelfde manier nog 7 flensjes bakken, telkens een klein klontje boter verhitten.
  • Flensjes laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.

BEREIDEN:

  • IJs ca. 10 minuten voor gebruik uit diepvries nemen en in koelkast zetten.
  • Likeur door saus roeren.
  • Helft van saus overdoen in koekenpan en in ca. 2 minuten opnieuw zachtjes verwarmen.
  • Flensjes in vieren vouwen, in saus in koekenpan leggen en in ca. 2 minuten warm laten worden, halverwege voorzichtig keren.
  • Intussen andere helft van saus in steelpan in ca. 2 minuten zachtjes verwarmen.
  • Flensjes over vier borden verdelen.
  • Saus uit steelpan ernaast scheppen.
  • Met natgemaakte ijsbolletjeslepel op elk bord 1 bolletje ijs naast flensjes scheppen.
  • Garneren met sinaasappelpartjes.
  • Direct serveren.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 7g | Vet: 17g