Kabeljauw uit de oven

Kabeljauw uit de oven

Recept categorieën: Ovenschotel, Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 Queens kabeljauwfilets ontdooid
  • 2 eetlepel(s) lekkere pesto (zoals deze zelfgemaakte)
  • 1 courgette
  • 1 citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Dep de vis droog met keukenpapier.
  • Bestrijk iedere filet aan één kant met een halve eetlepel pesto.
  • Let er even op dat je niet de vieze lepel weer in je potje of bakje pesto stopt,
  • want er kan wat rauwe vis in terechtkomen en dan bederft je pesto snel.
  • Snijd met een kaasschaaf lange dunne plakken van de courgette.
  • Wikkel 2 plakken courgette voorzichtig om 1 kabeljauwfilet, zonder dat de plakken courgette breken.
  • Zorg dat de uiteinden van de courgette onder de vis eindigen.
  • Is de plak te lang, snijd het overtollige stuk courgette er dan af.
  • Leg de ingepakte filets op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de vis in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar.
  • De oventijd is een beetje afhankelijk van de dikte van de vis.
  • Snijd ondertussen de citroen in partjes.
  • Leg deze halverwege de baktijd bij de vis op de bakplaat.
  • Serveer de vis direct uit de oven met de partjes citroen erbij.
  • Het is erg lekker om ze uit te knijpen over de vis, maar wel als ze iets afgekoeld zijn zodat je niet je vingers verbrandt.

Aardappelroosjes met rozemarijn

Aardappelroosjes met rozemarijn

(kan ook met courgette)
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 middelgrote aardappels
  • 30 gram boter gesmolten + om in te vetten
  • Snuf zeezout
  • Snuf zwarte peper
  • Snuf gedroogde rozemarijn

Instructies

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Vet de muffinvorm in met boter.
  • Was de aardappels maar laat de schil er om.
  • Snijd de aardappels in hele dunne plakjes met een mandoline.
  • Doe de aardappelplakjes in een kom en voeg de boter toe en schep om zodat alle aardappeltjes goed bedekt zijn.
  • Neem een stuk of 12 tot 15 aardappelschijfjes en leg deze over de helft op elkaar in een lange rij.
  • Bestrooi met een beetje peper, zout en rozemarijn.
  • Begin aan de zijde van het onderste plakje aardappel en rol voorzichtig op.
  • Houd alles goed bij elkaar met je vingers.
  • Doe de aardappelroosjes in de muffinvormpjes.
  • Bak ze ongeveer 35 minuten in de oven.
  • Laat ze een paar minuten afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt.

Komkommerrolletjes met garnalen

Komkommerrolletjes met garnalen

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 bakje roomkaas naturel a 185 gr
  • 100 gram garnalen
  • verse koriander
  • 1 rode paprika in dunne reepjes
  • 1 eetlepel honing
  • 1 limoen
  • peper en zout

Instructies

  • Snijd de komkommer over de lengte in dunne plakken met kaasschaaf of mandoline.
  • Dep de komkommer droog met een keukenpapiertje.
  • Besmeer een zijde met wat roomkaas en bestrooi met peper en zout.
  • Leg een paar reepjes paprika, een garnaal aan een zijde en een paar blaadjes koriander.
  • Rol de komkommer strak op.
  • Rasp de limoen en pers uit.
  • Schep de honing door de limoenrasp en sap.
  • Zet de komkommer rolletjes met de garnaal naar boven op een bordje.
  • Druppel er wat van het limoen honing mengsel over.
  • Steek de rolletjes eventueel vast een prikker.

Zalmrolletjes met komkommer

Zalmrolletjes met komkommer

Recept categorieën: Amuse, Vis, Zalm
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram kruidenroomkaas
  • 100 gram gerookte zalm sandwichplakken
  • 30 gram pijnboompitten geroosterd
  • 1 komkommer
  • Snufje zwarte peper
  • Eventueel
  • 1 eetl olijfolie of water

Instructies

  • Doe de pijnboompitten in een plastic zakje en sla er een paar keer op met bijvoorbeeld een deegroller zodat ze grof gekruimeld zijn.
  • Roer de stukjes pijnboompit door de roomkaas.
  • Als de roomkaas hier erg dik en niet meer goed smeerbaar van word, kun je een eetlepel water of olijfolie toevoegen.
  • Snijd de komkommer door de lengte doormidden.
  • Schaaf er met de kaasschaaf lange dunne plakken van af.
  • Snijd de plakken zalm in de lengte doormidden.
  • Als je geen sandwichplakken zalm gebruikt snijd je de zalm even breed als de komkommer slierten.
  • Bestrooi de zalm met een snufje peper.
  • Leg een stuk komkommer er op en snijd op de juiste maat.
  • Besmeer met het roomkaas mengsel.
  • Rol de zalm met komkommer voorzichtig op.
  • Je kunt ze direct serveren maar ook afgedekt in de koelkast bewaren.

Notities

In plaats van kruiden roomkaas kun je ook naturel roomkaas gebruike

Quiche met Wortel, Lente-ui en Spiegelei

Quiche met Wortel, Lente-ui en Spiegelei

Deze kleurrijke quiche met dunne plakjes wortel, lente-ui en een perfect gebakken spiegelei is een ware blikvanger op tafel. De romige vulling en de knapperige korst maken het een heerlijk en voedzaam gerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Brunch, Ei, Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Quichedeeg 300 g
  • 4 grote wortels geborsteld en met de kaasschaaf in dunne plakjes gesneden
  • 2 lente-uien in ringetjes gesneden
  • 4 eieren
  • 200 g slagroom
  • 1 eetlepel olie om te bakken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 mespunt geraspte nootmuskaat
  • Boter voor het invetten van de quichevorm
  • 1 bosje bieslook fijngehakt

Instructies

  • Haal het quichedeeg 15 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Meng in een kom de eieren met de slagroom en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Vet de quichevorm in.
  • Rol het deeg af, bestuif het met een beetje bloem, draai het deeg om en verwijder het bakpapier.
  • Steek met een kleine ronde steker cirkels uit de rand van het deeg.
  • Leg het overige deeg in de vorm en versterk de rand met de uitgestoken deegcirkels.
  • Verdeel de wortelplakjes en lente-ui over de deegbodem.
  • Giet het eimengsel erover en leg de deegcirkels langs de rand van de quiche.
  • Bak de quiche onderin de oven op 200°C gedurende ongeveer 45 minuten tot deze goudbruin en gaar is.
  • Verhit ondertussen de olie in een pan en bak een spiegelei.
  • Leg het spiegelei in het midden van de quiche na het bakken.
  • Bestrooi de quiche met fijngehakte bieslook voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 28g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Geroosterde Bieten- en Geitenkaas Plaattaart

Geroosterde Bieten- en Geitenkaas Plaattaart

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 125 g crème fraîche
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 200 g rode bieten gekookt en in plakjes gesneden
  • 100 g geitenkaas verkruimeld
  • 1 rode ui in halve ringen
  • 2 takjes verse tijm grof gehakt
  • 6 walnoten gebroken in stukjes
  • 40 g rucola
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Vouw de randen van het deeg ca.
  • 1 cm naar binnen om een opstaande rand te vormen.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Meng de crème fraîche met de helft van de gehakte tijm, zout, peper en citroenrasp in een kom.
  • Bestrijk dit mengsel over de bodem van het bladerdeeg.
  • Verdeel de rode ui en vervolgens de plakjes rode biet over de taartbodem.
  • Strooi de verkruimelde geitenkaas en de walnootstukjes er gelijkmatig overheen.
  • Breng op smaak met extra peper, zout en verse tijm.
  • Bak de plaattaart in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
  • Verdeel vlak voor het serveren de rucola over de plaattaart en besprenkel eventueel met een beetje walnotenolie.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van de geroosterde bieten en geitenkaas.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 12g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g