Erwtensoep van Allerhande

Erwtensoep van Allerhande

Aller Hande 1996
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten

  • 1 zakje erwtensoep voor 1 liter, California,
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 1 zakje panklare groentefantasie 400 g, AH,
  • 1 blik doperwten netto ca. 800 g, AH,
  • 2 dikke plakken achterham á 100 g,
  • zout
  • peper
  • 3 takjes selderij zakje á 50 g,

Instructies

  • Erwtensoep overdoen in (soep)pan, al roerend 1 liter koud water toevoegen en aan de kook brengen, af en toe doorroeren.
  • Intussen uien pellen, halveren en in halve ringen snijden.
  • Paprika wassen, schoonmaken en in stukjes snijden.
  • Ui, paprika en groentefantasie aan soep toevoegen.
  • Soep afgedekt ca. 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen 4 eetlepels doperwten aan soep toevoegen en rest van doperwten met vocht in keukenmachine of met staafmixer pureren of boven kom door zeef wrijven.
  • Ham in blokjes snijden.
  • Erwtenpuree en hamblokjes door soep roeren en ca. 2 minuten meewarmen.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep in vier soepkommen scheppen.
  • Selderij erboven fijnknippen.

Notities

Serveren met roggebrood met katenspek

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 22g | Vet: 6g

Mexicaanse Avocado Dip met Groentesticks

Mexicaanse Avocado Dip met Groentesticks

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4 personen
Calories: 235kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer
  • Plat serveerschaal
  • Kommetjes voor groentesticks

Ingrediënten

  • 1 winterpeen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 grote rijpe avocado ongeveer 700 g
  • 1 citroen
  • 1 groene appel Granny Smith
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 theelepels tacokruiden
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Voorbereiden:
  • Maak de wortel schoon, was hem en snijd hem in reepjes van ongeveer 1 cm breed.
  • Was en maak de bleekselderij schoon, snijd de stengels in de lengte doormidden en vervolgens in stukjes van ongeveer 4 cm.
  • Maak de paprika's schoon, was ze en snijd ze in reepjes.
  • Leg de groenten apart in kommetjes en zet ze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Halveer de avocado en verwijder de pit.
  • Schep het vruchtvlees uit de schil en doe het in een kom.
  • Pers de citroen uit.
  • Was de appel, halveer hem, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine stukjes.
  • Doe de avocado, citroensap, appel, crème fraîche, tacokruiden, zout en peper in een keukenmachine of gebruik een staafmixer om alles grof te pureren.
  • Zet de avocadosaus afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Bereiden:
  • Roer de saus nogmaals door en doe hem over in een kom.
  • Plaats de kom in het midden van een platte serveerschaal en leg de groentesticks eromheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse en romige avocado dip past goed bij een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo uit Spanje.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 7g

Artisjok basilicummousse met parmaham

Artisjok basilicummousse met parmaham

AllerHande februari 2003
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer
  • mes

Ingrediënten

  • ½ potje gemarineerde artisjokharten ongeveer 140 g
  • ½ zakje verse basilicum ongeveer 7 g
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 plakje Parmaham

Instructies

  • Doe de gemarineerde artisjokharten samen met 8 blaadjes basilicum in een keukenmachine of gebruik een staafmixer om ze te pureren tot een gladde mousse.
  • Voeg indien nodig extra olie uit het potje toe om de mousse smeuïger te maken.
  • Breng de mousse op smaak met zout en peper.
  • Snijd 4 dunne repen van de Parmaham.
  • Leg de hamreepjes in de breedte over lepels.
  • Schep mooie bergjes artisjokmousse op de ham.
  • Vouw de repen ham over de mousse dicht.
  • Garneer met kleine blaadjes basilicum.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht is heerlijk in combinatie met een glas champagne.

Verfrissende Tomaten-Avocadosoep

Verfrissende Tomaten-Avocadosoep

Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 6 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten

  • 500 g rijpe roma tomaten in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • ½ zakje verse basilicum 15 g, in reepjes
  • 1 rode peper zonder zaadjes, fijngesneden
  • 750 ml tomatensap
  • Sap van 1 limoen
  • 1 avocado

Instructies

  • Pureer de tomatenblokjes met olijfolie, bosuitjes, basilicum en rode peper in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Voeg terwijl de machine draait het tomatensap toe.
  • Breng de soep op smaak met limoensap, zout en peper.
  • Zorg dat de soep lekker pittig is.
  • Laat de soep afgedekt in de koelkast ijskoud worden.
  • Je kunt het eventueel 15 minuten voor het serveren in de vriezer plaatsen.
  • Halveer de avocado, verwijder de pit en schil, en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Besprenkel de avocado direct met limoensap om verkleuring te voorkomen.
  • Verdeel de gekoelde soep over zes glaasjes.
  • Garneer met de blokjes avocado en serveer met een lepeltje.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende tomaten-avocadosoep past goed bij een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De frisse smaken van de wijn vullen de verse smaken van de soep mooi aan, terwijl de lichte zuurgraad zorgt voor een verkwikkende combinatie.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.7g | Sugar: 9g

Gegrilde Kip met Romige Waterkerssaus

Gegrilde Kip met Romige Waterkerssaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer
  • slakom

Ingrediënten

  • 3 zakken waterkers à 75 g
  • 1 citroen
  • 125 ml zure room op kamertemperatuur
  • 5 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel scherpe mosterd
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 4 kipfilets
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel vierseizoenenpeperkorrels
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder de harde steeltjes uit de waterkers.
  • Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.
  • Pureer in een keukenmachine of met een staafmixer een derde van de waterkers met de zure room tot een saus.
  • Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Klop in een slakom een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, ½ eetlepel citroenrasp, mosterd, de helft van de knoflook en zout en peper.
  • Meng in een schaal de marinade van 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel citroensap en de rest van de knoflook en rasp.
  • Snijd de kipfilets horizontaal door, bestrooi met zout en peper en wentel ze door de marinade.
  • Laat de smaken 10 minuten intrekken.
  • Verhit een grillpan.
  • Rooster de kip in ca.
  • 5 minuten bruin en gaar.
  • Schil de avocado, snijd in plakjes en besprenkel met 1-2 eetlepels citroensap.
  • Plet de peperkorrels.
  • Meng in de slakom de dressing met de overgebleven waterkers, avocado en geplette peperkorrels.
  • Verdeel de salade over vier borden en leg de kip ernaast.
  • Schep de romige waterkerssaus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde kip met romige waterkerssaus vraagt om een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. De citrustonen en frisheid van de wijn vullen de smaken van de citroen en waterkers aan, terwijl de romigheid goed samengaat met de zachte textuur van de saus.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Geroosterde Groentelasagne met Romige Paprikasaus

Geroosterde Groentelasagne met Romige Paprikasaus

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 680kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g aardappels Pommes Primeur
  • 700 g uien
  • 3 rode paprika's
  • theelepel zout
  • theelepel Italiaanse keukenkruiden
  • 250 ml olijfolie
  • 30 ml witte-wijnazijn
  • 12 lasagnevellen pak van 250g
  • 2 kroppen sla
  • 100 g verse groene pesto

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (of gasovenstand 4).
  • Boen de aardappels goed schoon onder koud water en snijd ze in stukken.
  • Pel en snijd de uien in stukken.
  • Was, maak schoon en snijd de rode paprika's in repen.
  • Leg de aardappels en ui in een braadslede.
  • Bestrooi met zout en Italiaanse kruiden en besprenkel met 100 ml olijfolie.
  • Rooster de aardappels en ui in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten, waarbij je ze af en toe omschept.
  • Verhit ondertussen 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de paprika's zachtjes gedurende ongeveer 25 minuten, regelmatig omscheppen.
  • Laat de paprika's afkoelen en pureer ze vervolgens samen met de witte-wijnazijn in een keukenmachine of met een staafmixer tot een saus.
  • Voeg beetje bij beetje 100 ml olie toe tot een mooie saus ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de lasagnevellen in ruim kokend water met 2 eetlepels olie gedurende ongeveer 7 minuten, of tot ze beetgaar zijn.
  • Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Verhit de resterende olie in een wok en voeg de gesneden sla in delen toe.
  • Laat de sla al omscheppend slinken en voeg vervolgens de pesto toe.
  • Meng goed.
  • Leg op elk van de vier borden een lasagnevel.
  • Schep hierop achtereenvolgens 1/3 deel van de paprikasaus, 1/3 deel van de sla en 1/3 deel van het aardappel-uienmengsel.
  • Herhaal deze laagjes tot alle ingrediënten zijn gebruikt.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze geroosterde groentelasagne. De fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de romige paprikasaus en de aardappels.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 10g | Vet: 42g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Abrikozen-Gemberspread Cake met Aardbeien

Abrikozen-Gemberspread Cake met Aardbeien

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten

  • 4 aardbeien
  • 1 bolletje gember
  • ½ zakje gewelde abrikozen à 200 g
  • 1 eetlepel honing
  • 125 ml crème fraîche
  • 4 plakjes roombotercake

Instructies

  • Was de aardbeien en halveer ze.
  • Snipper het bolletje gember.
  • Pureer de gewelde abrikozen samen met de honing in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde spread.
  • Klop de crème fraîche half op.
  • Roer voorzichtig de abrikozenpuree en gesnipperde gember door de half opgeklopte crème fraîche.
  • Verdeel de abrikozen-gemberspread over de plakjes roombotercake.
  • Garneer de cake met de gehalveerde aardbeien.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti vormt een heerlijke aanvulling op dit dessert. De fruitige en bloemige tonen van de wijn passen goed bij de zoete abrikozenspread en de frisheid van de aardbeien.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Schnitzel met Romige Pikante Paprikasaus

Schnitzel met Romige Pikante Paprikasaus

Malse varkensschnitzels geserveerd in een rijke en romige saus met verse paprika, oregano en een vleugje pit. Heerlijk met pasta en snijbonen.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 60 gram boter
  • 1 beker crème fraîche 125 ml
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 8 gram verse oregano
  • 2 grote rode paprika's
  • 2 theelepels pikante paprikapoeder
  • 4 ongepaneerde varkensschnitzels
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Maak de paprika's schoon, was ze en snijd ze in stukken.
  • Knip de verse oregano fijn in een kopje.
  • Pureer de stukken paprika en de fijngesneden oregano met 3 eetlepels water in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde puree.
  • Halveer de varkensschnitzels en bestrooi ze met zout en 1 theelepel pikante paprikapoeder.
  • Verhit 1/3 van de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de helft van de schnitzels in ongeveer 4 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege de baktijd.
  • Leg de gebakken schnitzels op een bord en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Bak de rest van de schnitzels op dezelfde manier in de overgebleven 1/3 van de boter.
  • Leg ook deze onder de aluminiumfolie.
  • Verhit de rest van de boter in het bakvet dat in de pan is achtergebleven.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak al omscheppend ongeveer 2 minuten, tot de ui zacht is.
  • Pel de knoflook en pers hem boven de uien uit.
  • Voeg de overige 1 theelepel pikante paprikapoeder toe en bak al omscheppend nog ongeveer 30 seconden, tot de geur vrijkomt.
  • Voeg de paprikapuree en de kruidenbouillonpoeder toe en breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Laat de saus onafgedekt ongeveer 2 minuten zachtjes sudderen.
  • Voeg de crème fraîche toe en verwarm al roerend nog ongeveer 2 minuten, tot een gladde en romige saus ontstaat.
  • Breng de saus op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Leg de gebakken schnitzels terug in de romige paprikasaus en verwarm ze nog ongeveer 1 minuut mee.
  • Serveer de schnitzels met de romige paprikasaus, pasta en snijbonen.

Notities

Serveertip:
Serveer met verse pasta en beetgaar gekookte snijbonen. Garneer eventueel met verse oregano.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Portugese Vinho Tinto of een Italiaanse Barbera.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Zomerse Varkenshaas met Perzik en Chili

Zomerse Varkenshaas met Perzik en Chili

Malse varkenshaasmedaillons in een pittige en fruitige saus van verse perziken, tomaat en rode peper. Een verrassende smaakcombinatie!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram boter
  • 1 theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel djinten
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 teentje knoflook
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 rijpe perziken
  • 1 kleine rode Spaanse peper
  • 1 sjalotje
  • 1 tomaat
  • 2 varkenshaasjes á 250 gr
  • verse bieslook
  • zout
  • peper

Instructies

  • Breng in een pan ruim water aan de kook.
  • Schil 3 perziken, verwijder de pitten en snijd ze in stukjes.
  • Kruis de tomaat in, dompel hem enkele seconden in kokend water, spoel af onder koud water en ontvel.
  • Snijd de tomaat in vieren en verwijder de zaadlijsten.
  • Maak het pepertje schoon, was het, verwijder de pitjes en snijd het in dunne reepjes.
  • Pel en snipper het sjalotje.
  • Verhit de olie in een braadpan en fruit het sjalotje ca 1 minuut zachtjes.
  • Pel de knoflook en pers hem erboven uit.
  • Voeg de chilipoeder, koriander, kaneelpoeder en djinten toe en bak al omscheppend ca 1 minuut mee.
  • Roer de perzikstukjes, tomaat, de helft van de peperreepjes, bouillonpoeder en 1½ dl water erdoor.
  • Breng aan de kook en laat afgedekt ca 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Pureer met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde saus.
  • Verwarm 4 borden voor.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakken van ca 3 cm dik.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de plakken varkenshaas in ca 4 minuten bruin en gaar; 1 halverwege keren.
  • Leg ze op een warm bord, bestrooi met zout en peper en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Roer de perziksaus door het bakvet en laat ca 2 minuten zachtjes sudderen.
  • Snijd de vierde perzik in 12 partjes en knip de bieslook in stukjes van ca 1 cm.
  • Schenk de saus op de borden en leg de plakken varkenshaas er stergewijs midden op.
  • Leg de perzikpartjes in de saus en strooi er de bieslook en de rest van de peperreepjes 2 over.
  • Serveer met rijst en een salade.

Notities

Glutenvrij (mits geserveerd met glutenvrije bijgerechten)
Lactosevrij (mits boter vervangen wordt door plantaardige olie)
Serveertip:
Garneer met een takje verse koriander voor een extra frisse toets.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Viognier of een licht gekoelde rosé past goed bij de zoetpittige smaken.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 25g

Bosvruchten Kwark Smoothi

Bosvruchten Kwark Smoothi

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Smoothies
Land van herkomst: Europa
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik bosvruchtencocktail 400 g
  • 1 bak magere fruitkwark bosvruchten 500 g
  • 2 bollen slagroomijs

Instructies

  • Laat de bosvruchtencocktail uitlekken in een zeef.
  • Doe de uitgelekte bosvruchten, magere fruitkwark en slagroomijs in een keukenmachine of gebruik een staafmixer om alles te pureren tot een glad mengsel.
  • Schenk de shake in de glazen.
  • Serveer de bosvruchten kwarksmoothie direct.
  • Geniet van deze verfrissende en romige bosvruchten kwarksmoothie!

Notities

Garneer de smoothie eventueel met een paar verse bosvruchten voor een extra smaakvolle touch.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 8g | Vet: 11g | Sugar: 31g