Medina Gehaktbrood met Kruidige Vulling

Medina Gehaktbrood met Kruidige Vulling

Dit bijzondere gehaktbrood, geïnspireerd door de geuren en kleuren van de Marokkaanse Medina, brengt een culinair avontuur op tafel. De kruidige vulling met verrassende toevoegingen maakt dit gerecht echt uniek.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 ui gehakt
  • ½ bosje platte peterselie fijngehakt
  • 5 eieren
  • 1 flinke teen knoflook geperst
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • 1 koffielepel ras el hanout
  • 1 koffielepel kurkuma
  • ½ koffielepel gemberpoeder
  • 3 mespuntjes komijnpoeder
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Kook 3 eieren hard in 10 minuten en laat ze schrikken.
  • Houd apart.
  • In een keukenmachine, combineer het gehakt, gehakte ui, geperste knoflook, fijngehakte platte peterselie, korianderpoeder, ras el hanout, kurkuma, gemberpoeder, komijnpoeder, en zout en peper naar smaak.
  • Breek 1 ei boven het gehaktmengsel en laat de keukenmachine 2 keer kort draaien om alle ingrediënten goed te vermengen.
  • Vet een bakplaat goed in en vorm een langwerpig gehaktbrood.
  • Maak een groef bovenin het gehaktbrood en leg de hardgekookte eieren hierin.
  • Sluit het gehaktbrood boven de eieren zodat ze volledig bedekt zijn.
  • Strijk alles mooi glad, eventueel met een beetje water.
  • Maak enkele inkepingen met een mes in de bovenkant van het gehaktbrood.
  • Bestrijk het gehaktbrood met het losgeklopte overgebleven ei en zet het in de oven.
  • Bak het gehaktbrood in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.

Notities

Serveer het Medina gehaktbrood met tomatensalade en/of gebakken aardappelen voor een complete en smaakvolle maaltijd. Geniet van deze Marokkaanse culinaire ervaring!

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 28g

Geroosterde Aubergine Dip

Geroosterde Aubergine Dip

Natuurlijk is dit geen echte kaviaar, maar wel een heerlijk vegetarisch voorgerecht gemaakt van smeuïge aubergines. Een verrassende dip die perfect samengaat met vers brood!
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 Stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 4 teentjes knoflook fijngeperst
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • ½ bosje verse koriander fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Prik gaatjes rondom in de aubergines en rooster ze 20-30 minuten op een bakplaat tot het vel begint te rimpelen.
  • Draai ze tijdens het roosteren af en toe om.
  • Snijd de aubergines in de lengte open en schep het zachte vruchtvlees eruit met een lepel.
  • Doe het vruchtvlees in een keukenmachine en voeg alle overige ingrediënten, behalve de olijfolie, toe.
  • Mix alles tot een dikke massa en voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toe totdat je een romige consistentie hebt.
  • Breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.
  • Versier eventueel met ontpitte zwarte olijven en een blaadje koriander.

Notities

Serveer de "kaviaar" met wat Marokkaans of Turks brood.

Lamsshoarma met paprikasaus

Lamsshoarma met paprikasaus

Snel te maken
Recept categorieën: Brunch, Lamsvlees, Lunch, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 geroosterde paprika's uit pot
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel tijm gedroogde
  • 100 ml vleesbouillon van tablet
  • 1 rode ui in partjes
  • 200 g lamsshoarma
  • 2 shoarmabroodjes in vieren
  • olijfolie

Instructies

  • In keukenmachine of met staafmixer paprika's met knoflook en tijm pureren.
  • Bouillon erdoor mengen.
  • Saus op smaak brengen met zout en peper en overdoen in kannetje.
  • In kom uipartjes mengen met vleesreepjes.
  • In gourmetpannetje scheutje olijfolie verhitten.
  • Kwart van shoarmavlees in 3-5 minuten gaarbakken.
  • Intussen 2 shoarmabroodpuntjes onder gourmetgrill roosteren.
  • Beetje paprikasaus over vlees schenken en even meewarmen.
  • Brood opensnijden en vleesmengsel erin scheppen.

Koude tomatensoep met kip

Koude tomatensoep met kip

Snel te maken
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Soep, Voorgerechten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 sneetjes oud witbrood
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ komkommer
  • 1 pak gezeefde tomaten 500 ml
  • 1 deciliter olijfolie
  • zout
  • peper
  • 150 g gerookte kipfilet

Instructies

  • Korstjes van brood snijden.
  • Brood weken in 1 dl water.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • Komkommer wassen en in blokjes snijden.
  • In blender of keukenmachine brood, ui, knoflook en komkommer pureren.
  • Gezeefde tomaten en olie toevoegen en nogmaals goed pureren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Tot gebruik in koelkast zetten.
  • Kipfilet in reepjes snijden.
  • Soep serveren met reepjes kip.

Notities

Lekker met stokbrood.

Kersensmoothie

Kersensmoothie

Snel te maken
Recept categorieën: Dranken, Fruit, Koude Dranken, Smoothies
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pot kersen zonder pit op siroop 350 g
  • 3 dl volle yoghurt
  • 1 dl slagroom
  • 250 g ijsblokjes
  • 2 eetlepel(s) suiker

Instructies

  • Kersen laten uitlekken en siroop opvangen.
  • Kersen pureren met staafmixer of keukenmachine.
  • Yoghurt en room toevoegen en nog ca. 5 seconden mengen.
  • IJsblokjes in schone theedoek leggen en met deegroller (of ander zwaar voorwerp) versplinteren.
  • IJssplinters met suiker en 1 dl siroop bij kersenmengsel voegen en even goed doorroeren.
  • Smoothie serveren in hoge glazen met een rietje.

Pindasalsa

Pindasalsa

Snel te maken.
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Oosters
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 theelepel bloem
  • ½ potje pindakaas naturel
  • 1 eetlepel(s) ketjap manis

Instructies

  • Pel de ui, leg 'm op z'n kant en snij hem in kleine stukjes.
  • Je kunt de ui ook klein maken in een keukenmachine of kant-en-klaar gesnipperde uitjes kopen.
  • Doe de olie in een steelpan.
  • Bak de uitjes op halfhoog vuur in de olie in ongeveer 4 minuten zacht en goudgeel.
  • Doe de bloem erbij en roer nog even door.
  • Roer dan de pindakaas er goed door.
  • Doe de ketjap erbij en 150 ml (een kopje) water.
  • Zet het vuur laag en blijf roeren tot je een gladde, vrij dikke saus hebt.

Notities

Patat erbij en klaar!

Oma’s appeltaart 2

Oma's appeltaart 2

AllerHande jubileumnummer 2003
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 175 g ijskoude boter in blokjes
  • 1 ei losgeklopt
  • 4 Braeburn appels
  • 3 Granny Smith appels
  • 3 eetlepel(s) griesmeel pak à 500 g
  • 1 theelepel koek en speculaaskruiden
  • 100 g rozijnen
  • 2 sneetjes witbrood

Instructies

  • In keukenmachine bloem, 150 g basterdsuiker, boter, helft van ei en mespunt zout snel mengen tot samenhangend deeg (of bloem met suiker mengen, met twee messen boter erdoor snijden en geheel daarna met koele hand tot deegbal kneden).
  • Deegbal verpakken in plasticfolie en minstens 30 minuten in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Appels schillen en klokhuis verwijderen.
  • Appels in dunne schijfjes snijden en mengen met 2 eetlepels griesmeel, koekkruiden, rozijnen en rest van suiker.
  • Op met bloem bestoven werkvlak ⅔ van deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 26 cm doorsnede.
  • Ingevette springvorm hiermee bekleden.
  • Brood ontkorsten, in kleine blokjes snijden en met rest van griesmeel over bodem verdelen.
  • Appelmengsel in taartvorm scheppen.
  • Rest van deeg uitrollen, in repen snijden en in vlechtvorm op appelvulling leggen.
  • Deeg met rest van ei bestrijken.
  • Taart in midden van oven in ca. 1 uur en 15 minuten goudbruin bakken.

Notities

Lekker met bol vanilleijs.

Avocado banaanmilkshake

Avocado banaanmilkshake

AllerHande mei 2004 / snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 2 kleine bananen
  • 1 avocado goed rijp
  • 2 bol vanilleroomijs bak à 1 l, Biologisch
  • 600 ml melk pak à 1 l, Biologisch
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel

Instructies

  • Citroenen halveren en uitpersen.
  • Bananen pellen en in stukken snijden.
  • Avocado schillen, halveren en pit verwijderen.
  • Avocado in stukken snijden.
  • Banaan en avocado met citroensap in blender of keukenmachine of in hoge kom met staafmixer tot gladde massa pureren.
  • Bollen ijs, melk, vanillesuiker en kaneel aan puree toevoegen.
  • Geheel tot schuimige massa draaien.
  • Milkshake over vier hoge glazen verdelen en rietjes erin steken.

Notities

Een handig trucje: gebruik bevroren bananen. Pel de bananen, snijd ze in stukken en leg die
op een plastic bord of dienblad enkele uren in de diepvries. Verpak de bevroren
banaanstukken in een diepvriesdoos om later in milkshakes te gebruiken. Ze blijven zo enkele
weken goed. Ontdooien is niet nodig, de shakes worden zo extra koud.

Hammousse 3

Hammousse 3

AllerHande 13 2009
Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • 2 eetlepels suiker
  • 5 eetlepels wittewijnazijn
  • 100 g achterham
  • 1 bakje zuivelspread

Instructies

  • Schaaf met een kaasschaaf lange dunne repen van de komkommer.
  • Bestrooi de repen met 2 tl zout en laat in een zeef 30 min. uitlekken.
  • Los de suiker op laag vuur op in de azijn en laat afkoelen.
  • Spoel de komkommer af, knijp voorzichtig het overtollige vocht eruit en schep door de azijn.
  • Snijd de plakjes achterham in reepjes.
  • Houd enkele reepjes achter voor garnering.
  • Pureer de rest van de ham samen met de zuivelspread met de staafmixer of in de
  • keukenmachine en breng op smaak met peper.
  • Schep met een ijsbolletjestang of 2 natte lepels een bolletje hammousse in een glas en leg de komkommer erop.
  • Garneer met de rest van de ham.

Notities

Lekker met knapperig stokbrood.

Pesto ricottataart

Pesto ricottataart

Totale tijd5 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 14 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g zonnebloempitten
  • 75 g melbatoast
  • 50 g boter of margarine
  • 2 eetlepel(s) milde olijfolie
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • ½ theelepel zout
  • 2 eieren
  • 1 bak groene pesto 100 g
  • 14 blaadjes basilicum
  • 350 gr ricotta

Instructies

Voorbereiden

  • In droge koekenpan zonnebloempitten goudbruin roosteren.
  • In keukenmachine zonnebloempitten en melbatoast fijnmalen.
  • Boter smelten en op 1 eetlepel na door toastkruim mengen.
  • Taartvorm invetten met rest van boter.
  • Toastkruim gelijkmatig over bodem van vorm verdelen en goed aandrukken.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Met mixer ricotta, olie, bloem en zout kloppen.
  • Eieren één voor één toevoegen en erdoor mengen.
  • Ricottamengsel op taartbodem scheppen en gladstrijken.
  • Ricottataart in midden van oven in ca. 40 minuten licht goudbruin en gaar bakken.
  • Taart ca. 30 minuten in geopende oven laten afkoelen.
  • Op taartrooster verder laten afkoelen.

Bereiden

  • Riccottataart rondom garnaren met basilicumblaadjes en bestrijken met pesto.
  • Pesto-ricottataart in 14 puntjes snijden.