Olijven tapas
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 zoute haring
- 100 gram groene olijven
- 100 gram zwarte olijven
- 1 bos peterselie
- 1 doosje tuinkers
- 1½ theelepel mosterd
- 1 eetlepel olijfolie
- 8 sneden wit stokbrood
- ½ citroen
Verwijder eventuele graten uit de haring.
Ontpit de olijven.
Was de peterselie, slinger hem droog en houd 1 takje apart voor de garnering.
Knip de tuinkers van de bodem en spoel hem af.
Pureer de haring, olijven, peterselie en tuinkers grof in een foodprocessor en roer de mosterd en de olie erdoor.
Verdeel de puree over de sneden brood.
Schil de citroen zo dik dat ook het witte vlies wordt meegeschild.
Snijd de citroen in schijfjes en snijd deze in vieren.
Garneer de broodjes met een stukje citroen en een toefje peterselie.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 23
Asperges in verse zalm
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 12 dunne aspergepunten ±a 7 cm lang
- kippenbouillon
- 12 zeer dunne reepjes zalm verse 125 gr zonder graten, in 4 rechthoeken van 2 1/2 cm lang
Voor de Hollandaisesaus:
- 3 eidooiers
- ¼ theelepel zout
- 1 snufje cayennepeper
- 8 eetlepel(s) ongezouten boter gesmolten
Leg de asperges in een kleine pan, doe er een mengsel van kippenbouillon en
water bij tot ze net onder staan en kook ze in ± 5 minuten gaar.
Laat ze uitlekken.
Leg de asperges twee aan twee bij elkaar en wikkel een reepje zalm dicht om het einde van ieder paar asperges (dus 2 reepjes zalm om 2 asperges).
Leg ze in een beboterde schaal.
Doe voor de saus de eidooiers, het citroensap en zout en cayennepeper in een keukenmachine en voeg, terwijl de machine draait, in een dunne straal de boter toe.
Schep de saus over de asperges en laat ze onder de hete grill in ± 1 minuut goudbruin worden.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 23
Pikante Gehaktballetjes in tomatensaus
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 2 cm gemberwortel fijngehakte
- 350 gram rundergehakt mager
- 1 eetlepel mangochutney
- ½ theelepel djinten
- ½ theelepel ketoembar
- 2 eetlepels korianderblad gehakt
- 1 losgeklopt ei
- 1 eetlepel kippenbouillon
- 2 theelepel tomatenpuree
- 1 theelepel suiker
- 1 blik tomaten 225 gram
- 1 ui in vieren gedeeld
- zout
- peper
Hak ui, knoflook en gemberwortel fijn in een elektrische keukenmachine.
Voeg gehakt, chutney, djinten, ketoembar en helft van korianderblad toe.
Schenk het losgeklopte ei erbij en laat de machine nog even draaien.
Vorm van dit mengsel 16 kleine balletjes.
Leg de balletjes naast elkaar in een ondiepe schaal en zet deze 56 min. in de magnetron op vol vermogen tot de balletjes gaar zijn.
Verschuif ze tijdens de bereiding een maal.
Laat ze afgedekt nagaren. de schaal 5 min. op vol vermogen inde magnetron.
Roer regelmatig om.
Voeg de resterende koriander toe en zet de schaal opnieuw 23 min. op vol vermogen in de magnetron tot de saus de juiste dikte heeft.
Verwarm de balletjes nog 12 min. op vol vermogen in de magnetron.
Dien ze op in de saus en garneer eventueel met een takje koriander.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 23
Besengek
gekruiden geroosterd varkensvlees in saus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram varkenslappen
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 1 rode lombok
- 4 kemirienoten
- ½ blokjes trassi van 1 cm
- ¼ schijf Javaanse suiker
- 2 eetlepel(s) olie
- 3 theelepel ketoembar
- 3 theelepel djinten
- 1 stukje gemberwortel van 1 cm
- 2 eetlepel(s) asem
- 1 stukje sereh van 2 cm
- 2 blaadjes salam
- 3 plakjes laoswortel
- 2 dl santen
- zout
Lombok halveren en zaadjes verwijderen.
Dan in de keukenmachine de ui, knoflook, lombok, kemirie, trassi en Javaanse suiker fijnmalen.
Dit mengsel voor 5 min. in hete olie zachtjes fruiten.
Varkenslappen halveren.
Dan aan het kruidenmengsel de varkenslappen, ketoembar, djinten, gemberwortel, asem, sereh, salam, laos en santen toevoegen.
Vlees in 30 min. gaar stoven.
Op smaak brengen met zout.
Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in de koelkast bewaren.
Grill voorverwarmen op de hoogste stand.
Rooster invetten en vlees uit de saus nemen.
Vlees op het rooster vlak onder de grill in 10 min. goudbruin laten kleuren.
De lekbak onder het rooster niet vergeten.
Halverwege het vlees keren.
Intussen de saus opwarmen, sereh, salam, gember en laos uit de saus verwijderen.
Vlees op een schaal leggen en overgieten met de saus.
Lekker met witte rijst en atjar tjampoer.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 23
Rempah 1
gefrituurde gekruiden gehakt
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 gram kokos geraspte
- 400 gram rundergehakt
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 3 kemirienoten
- 1 plakje laoswortel
- ½ blokjes trassi van 1 cm
- 1 eetlepel(s) ketoembarkorrels
- 1 mespunt djinten
- 2 eieren
- 1 eetlepel(s) suiker
- 1 theelepel zout
- frituurolie of vet
De kokos in een kom doen, 1 dl kokend water erover schenken en 5 min. laten weken.
In een keukenmachine de ui, knoflook, laos, kemirie en trassi fijnmalen.
De ketoembar korrels in een droge koekenpan 2 min. roosteren en fijnmalen.
Bij de kokos het gehakt, uimengsel, ketoembar, djinten, eieren, suiker en zout toevoegen en goed door elkaar mengen.
Hiervan 8 balletjes draaien en van de rest driehoekjes vormen.
Tot het gebruik afgedekt in de koelkast bewaren.
Vergiet bekleden met keukenpapier.
Vet of olie verhitten tot 175°c.
Balletjes en driehoekjes met 6 tegelijk in 5 min. goudbruin bakken.
Met een schuimspaan inde vergiet scheppen en uit laten lekken.
Op een rechaud warm houden.
Balletjes eventueel rond de rijst rangschikken.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 23
Scampi's Vindaloo
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 eetlepel knoflook in reepjes
- 1 eetlepel verse rode chilipeper in reepjes
- 2 theelepel komijnzaad gemalen
- 1 theelepel mosterdzaadjes
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel kurkuma gemalen
- 0,6 dl witte wijnazijn
- 0,6 dl olie
- 1 grote ui gemalen
- 1 kg scampi's gepelde
- 1½ dl water
- 1 theelepel zout
Maal de knoflook, chili, komijn, mosterd, peperkorrels, kurkuma met 2 eetlepels azijn fijn in een keukenmachine.
Verhit de olie en bak de gemalen ui lichtbruin.
Voeg het kruidenmengsel toe en roerbak tot het mengsel roodachtig wordt.
Voeg de scampi's toe en roerbak 10 minuten.
Voeg de rest van de azijn, het water en het zout toe en laat nog 5 minuten sudderen.
Er zal weinig saus zijn.
Dien de scampi's warm op.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 23
Sannie's Varkenshaas saté met Surinaamse pindasaus
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 800 gram varkenshaas in blokjes gesneden, niet te klein
Voor de marinade
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 3 eetlepel(s) ketjap medja
- 1 eetlepel(s) 5 spice kruiden
- 1,5 eetlepel(s) sesamolie
- 1 eetlepel(s) sambal oelek
- 1 eetlepel(s) gembersiroop
- 1 eetlepel(s) Greensweet syrup of honing
Voor de pindasaus
- de overgebleven marinade
- 1 eetlepel(s) ketjap asin zoute ketjap
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 eetlepel(s) Greensweet stevia Brown of bruine basterdsuiker
- 1 rode ui klein gesnipperd
- 4 eetlepel(s) Surinaamse pindakaas
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine of met de staafmixer tot een papje en meng met de blokjes varkenshaas.
Laat minimaal 3 uur intrekken maar het liefst een hele nacht.
Rijg de varkenshaasblokjes op de saté-stokjes (als je de saté op de barbecue gaat maken, zet dan de houten stokjes een dag in een glas water).
Pindasaus bereiden
Doe de marinade en de rode ui in een pannetje en roer dit 5 minuten op hoog vuur.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer tot de pindakaas goed zacht is geworden en er een lekkere saus is ontstaan.
De saté
Bak de saté in een grillpan zonder verdere toevoeging van olie of boter om en om een paar minuten.
Het moet niet te ver door garen, dit moet een beetje op gevoel en ligt aan de dikte van je blokjes.
Ik heb ze ongeveer 4 minuutjes per kant op middelmatig vuur gedaan.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 23
Murgh mussalum
Pikante kip uit de oven
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 eetlepel komijnzaad
- 2 laurierblaadjes
- 1½ kg braadkuiken
- 1 dl Bulgaarse yoghurt
- 1 middelgrote ui grof gehakte
- 3 teentjes knoflook grof gehakte
- 3 verse groene chilipepers ontpit en grof gehakt
Braadmix:
- 100 gram ghee
- 1 grote ui gesnipperde
- 2 teentjes knoflook
- 7 cm gemberwortel verse geschild en in schijfjes
- 5 cm pijpkaneel
- 10 kruidnagels
- 10 kardemompeulen
- 2 theelepels versgemalen zwarte peper
- 2 theelepels zout
- 1½ dl kippenbouillon
- 2 theelepels garam masala
Garnering:
- verse korianderblaadjes
- partjes citroen
Spreid het koriander- en komijnzaad en de laurier op een bakplaat uit.
Rooster ze 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C tot de laurier krokant is.
Ontvel intussen de kip en spoel goed af.
Dep de kip droog en kerf met een scherp mes diepe inkepingen in de poten en borst.
Maal de geroosterde specerijen in een vijzel en voeg toe aan de yoghurtmix.
Wrijf er de hele kip mee in en laat die dan 24uur marineren op een koele plaats; bedruip af en toe met de marinade.
Voor de braadmix:
Smelt de ghee in een vuurvaste casserole met goed sluitend deksel.
Fruit de ui, knoflook en gember op een laag vuur in 4-5 minuten zacht.
Stamp de kaneel, kruidnagels, kardemom en peper in een vijzel fijn en voeg toe aan de pan.
Bestrooi met zout, voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook.
Roer de garam masala erdoor en doe nu de kip met marinade erbij.
Dek goed af, draaihet vuur hoger en kook 2 minuten, al stevig schuddend met de pan.
Zet de casserole in een op 190 °C voorverwarmde oven en stoof 1 uur.
Neem de pan uit de oven en draai deze op 230 °C.
Breng de kip van de pan over in een braadslee.
Bedruip met de saus uit de pan en braad nog 30 minuten in de oven tot de buitenkant krokant is en er bij inprikken in het dikste vlees helder vocht uitloopt.
Laat de saus in de pan iets afkoelen, giet in een blender, draai glad en maak weer warm.
Serveer de kip warm, gegarneerd met toefjes koriander en parten citroen.
Geef er de saus apart bij.
Dit is een van de lekkerste pikante kipgerechten. Zoals bij vrijwel allerecepten met kip uit India, wordt de kip niet geplukt maar gestroopt. WantIndiase poeliers vonden plukken altijd veel te bewerkelijk; vel met veren ineen keer afstropen was immers veel handiger. Een kip stropen is geen grotekunst, maar laat het bij twijfel liever aan de poelier over.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 23
Gosht dopiaza
Lamsvlees met uien 'speciaal' / Het Hindoe woord voor ui is piez en dat voor twee is do, zodat Goshtdopiaza dus 'vlees met dubbel uien' betekent. Uien vormen een wezenlijkonderdeel van vrijwel elke Indiase curry en worden terecht ook als groente opzich beschouwd.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 750 gram lamsschouder zonder bot
- 5 grote uien gepelde
- 100 gram ghee
- 6 teentjes knoflook gesnipperd
- 7 cm gemberwortel verse geschild en in schijfjes
- 1 eetlepel chilipoeder
- 2 theelepels koriander gemalen
- 2 theelepels komijn gemalen
- 2 theelepels versgemalen zwarte peper
- 1½ theelepel kurkuma
- 2 theelepels zout
- 3½ dl yoghurt
- 3 dl runderbouillon
- 6 verse groene chilipepers ontpit en in ringetjes
- 1 eetlepel fenegriekzaad
- 2 eetlepels munt vers gehakt
Snijd het vlees in blokjes van 4 cm; verwijder vetrandjes en zenen.
Pureer 1 ui tot pasta in een blender of keukenmachine.
Doe de pasta in een kom met het vlees en meng goed.
Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem, voeg de blokjes vlees toe en schroei ze aan alle kanten dicht.
Snipper intussen de andere uien fijn.
Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan in een kom en zet het apart.
Voeg de uien, knoflook en gember aan de pan toe en fruit ze op een laag vuur in 4-5 minuten zacht.
Meng intussen de gemalen specerijen met zout en yoghurt.
Voeg dit mengsel al roerende aan de pan toe, draai het vuur lager en voeg ook het vlees weer toe.
Voeg de bouillon toe, roer goed en breng aan de kook.
Temper het vuur en laat afgedekt 40 minuten zacht stoven.
Voeg de chilipepers, fenegriek en munt toe en stoof nog 5-10 minuten tot het vlees gaar is.
Serveer het gerecht warm.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 23
Husseini Kebab
Gemarineerde lamsspiesjes
Servings: 4 -6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg lamsschouder
- 3 eetlepel(s) citroensap
- 2 theelepel zout
- 1½ theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 middelgrote ui gepelde
- 2 teentjes knoflook gepeld
- 7 cm gemberwortel verse geschild
- 1½ theelepel chilipoeder
- 2½ dl yoghurt
- 2 theelepel korianderzaad
- 2 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel anijszaad
Been het vlees uit en snijd het teveel aan vet weg.
Snijd het in blokjes van 3 cm, leg ze in een kom, bedruppel met citroensap en bestrooi met zout en peper.
Wrijf het vlees goed in met dit alles en zet het weg.
Hak in een blender of keukenmachine de ui, knoflook en gember met chilipoeder fijn.
Voeg de yoghurt toe en zeef de sappen van het vlees erbij.
Meng alles goed en schenk uit over het vlees.
Laat het vlees afgedekt minstens 24 uur marineren op een koele plek; keer de blokjes af en toe zodat ze gelijkmatig marineren.
Spreid intussen het koriander-, komijn- en anijszaad uit op een bakplaat en rooster 10-15 minuten in de oven op 200 °C.
Neem ze uit de oven, laat afkoelen en vermaal tot poeder in een vijzel.
Steek de blokjes vlees aan ingevette spiesjes en bestrooi met de gemalen specerijen.
Leg de spiesjes op het voorverwarmde rooster van de barbecue en rooster ze zachtjes boven houtskool gaar; draai geregeld, zodat het vlees gelijkmatig bruint.
Of rooster ze onder een matig hete grill.
Dien op.
De bepalende ingrediënten zijn hier de aromatische specerijen:
geroosterde koriander, komijn en anijs.
Been het vlees het liefst zelf uit, daar de meeste slagers te veel vet laten zitten.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 23