Drie Koningentaart

Drie Koningentaart

Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 pakjes bladerdeeg van 32 cm doorsnede
  • 150 gram echte boter
  • 150 gram poedersuiker
  • 150 gram amandelpoeder
  • 100 gram ei
  • 40 gram bloem
  • snuf zout
  • 75 gram banketbakkersroom
  • 1 amandel of koffieboon
  • 1 extra ei om te doreren en te plakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven en onderwarmte.
  • Meng de boter, poedersuiker, amandelpoeder, bloem, eieren en het zout in de keukenmachine. Laat deze goed draaien tot je een smeuïg geheel hebt.
  • Voeg hier 75 gr banketbakkersroom aan toe en meng kort door.
  • Zet dit even aan de kant.
  • Vet je bakvorm in met boter.
  • Neem een vel bladerdeeg en leg dit in de vorm.
  • Zorg dat je bladerdeeg overal mooi verdeeld is en druk de randen aan.
  • Laat het overtollige bladerdeeg nog even hangen.
  • Verdeel het amandelbeslag in de vorm.
  • Leg ergens in de vulling (langs de rand) de amandel of koffieboon.
  • Neem nu het extra ei en splits dit.
  • De eidooier klop je los met een klein scheutje melk.
  • Het eiwit klop je ook even los.
  • Neem een kwast en het eiwit en smeer hiermee de binnenkant van de randen in.
  • Leg het 2de vel bladerdeeg erop.
  • Rol met een deegrol de randen mooi af.
  • Duw nu met je duimen de randen iets aan en naar onder.
  • Neem het los geklopte eigeel en doreer hiermee de taart.
  • Bak de taart af in 30 minuten tot hij mooi goudbruin is.
  • Haal de taart na het bakken meteen uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.
  • Strooi eventueel voor het serveren nog wat poedersuiker langs de randen van de taart.

Wortelsalade van Onbekende Auteur

Wortelsalade van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Salade
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 grote wortelen geschild
  • 1 ajuin gesnipperd
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • ½ eetlepel(s) azijn
  • 1 eetlepel(s) bieslook fijngesneden

Instructies

  • Maal de wortelen en de ajuin fijn in de keukenmachine.
  • Roer er de olijfolie en de azijn onderdoor.
  • Werk af met de bieslook.

Notities

Lekker bij de BBQ.

Eitjes met Zalm

Eitjes met Zalm

Recept categorieën: Ei, Koude Hapjes, Tapas, Vis, Zalm
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 eieren hardgekookt
  • 2 eetlepel(s) mayonaise
  • 2 schijfjes gerookte zalm
  • 1 theelepel limoensap
  • 1 eetlepel(s) verse dille fijngehakt
  • cayennepeper
  • 1 kleine ui

Instructies

  • Pel en halveer de eitjes en wip er de eierdooier uit.
  • Prak de eierdooier fijn met een vork en meng er de mayonaise, het limoensap, de dille en wat cayennepeper onder.
  • Maal de zalm met de uien fijn in de keukenmachine en voeg toe.
  • Zet het geheel goed door elkaar en vul er de lege eiwithelften mee.
  • Werk af met een plukje verse dille.

Rode wijnfondue met rundvlees en mangosausjes

Rode wijnfondue met rundvlees en mangosausjes

Recept categorieën: Fondue, Rundvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram biefstuk
  • 1 kleine mango
  • 1 bosuitje
  • 2 el rozijnen
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • zout
  • peper
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl tijm
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 2 dl rode wijn

Instructies

  • Laat het vlees in de diepvries in 1 uur half bevriezen.
  • Schil de mango, snijd het vruchtvlees van de pit en pureer het in een keukenmachine.
  • Snijd het bosuitje in ringetjes.
  • Roer de uiringetjes, de rozijnen, het gemberpoeder en het chilipoeder door de helft van de mangopuree.
  • Roer de mosterd, de mayonaise en de tijm door de rest van de mangopuree.
  • Snijd het halfbevroren vlees in flinterdunne plakjes en leg deze op 2 bordjes.
  • Breng in een fonduepan de fond en de wijn aan de kook en laat deze 5 minuten zachtjes inkoken.
  • Zet de kokende bouillon op tafel op een spiritusbrander.
  • Zet ook de mangosausjes en de bordjes met vlees op tafel.
  • Steek een plakje vlees aan een fonduevork en laat dit in de bouillon net gaar worden.

Notities

Lekker met stokbrood en een groene salade.

Salsa van Frans Huits

Salsa van Frans Huits

Hete dipsaus
Recept categorieën: Saus
Servings: 4 dl
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 tomaten grote ontvelde
  • 1 klein blikje gepelde tomaten met sap à 200 gr
  • 1 kleine ui fijngesnipperde
  • 2 stengels bleekselderij in blokjes
  • ¼ groene paprika in blokjes
  • 5 fijngesneden groene hete chilipepers
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 eetlepel(s) rode wijnazijn
  • ¼ tl mosterdpoeder
  • ½ tl korianderpoeder ketoembar
  • zout
  • peper

Instructies

  • Pureer alle ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een grof mengsel.
  • Dek dit mengsel af en laat het 2 uur in de koelkast koelen om de smaken te laten intrekken.
  • Dien de salsa op bij tortillachips, als dip met rauwe groenten, of als bijgerecht bij een Mexicaanse maaltijd.
  • Maak ook eens een verse salsa
  • van 3 gehakte ontvelde tomaten, een gesnipperd groen pepertje (zonder zaad), een geraspt sjalotje, 1 el korianderblad, het sap van ½ limoen en flink wat zout.

Verfrissende Sinaasappelsorbet met Chocoladesticks

Verfrissende Sinaasappelsorbet met Chocoladesticks

Bereidingstijd6 uur
Servings: 6
Calories: 195kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 handsinaasappels
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 doosje gepasteuriseerd vloeibaar eiwit 6 cups
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 6 eetlepels sinaasappellikeur
  • 12 chocoladesticks

Instructies

  • Snijd het kapje van de sinaasappels en schep het vruchtvlees eruit met behulp van een lepel.
  • Bewaar de uitgeholde sinaasappels in de vriezer.
  • Pers het sap uit het vruchtvlees van de sinaasappels.
  • Je hebt ongeveer 750 ml sap nodig.
  • Breng de witte basterdsuiker met 250 ml sinaasappelsap aan de kook tot de suiker volledig is opgelost.
  • Roer vervolgens het citroensap erdoor.
  • Voeg het versgeperste sinaasappelsap toe aan het suikermengsel en giet het geheel in een ondiepe diepvriesbak.
  • Zet de bak onafgedekt in de vriezer en laat het mengsel licht bevriezen gedurende ongeveer 2 uur.
  • Klop ondertussen het eiwit stijf in een vetvrije kom met de vanillesuiker.
  • Haal het sinaasappelmengsel uit de vriezer en roer het met een vork los.
  • Spatel vervolgens voorzichtig het stijfgeklopte eiwit door het sinaasappelmengsel.
  • Zet het mengsel terug in de vriezer en laat het gedurende ongeveer 3 uur volledig bevriezen.
  • Neem het bevroren mengsel uit de vriezer en doe het in een keukenmachine.
  • Maal het mengsel in maximaal 1 minuut fijn.
  • Verdeel het gemalen mengsel over de uitgeholde sinaasappels, besprenkel het met sinaasappellikeur en zet het eventueel opnieuw in de vriezer om goed koud te worden.
  • Steek voor het serveren chocoladesticks in de sorbet.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende sinaasappelsorbet met chocoladesticks gaat goed samen met een lichtzoete, mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete fruitige smaken van de wijn vullen de frisheid van de sorbet aan voor een heerlijke combinatie.

Nutrition

Calories: 195kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 4g | Vet: 3g | Zout: 0.1g | Sugar: 29g

Kersentaart

Kersentaart

Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram ontpitte kersen
  • 3 ¾ dl melk
  • 4 eieren
  • 75 gram bloem
  • 60 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel kirsch
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Beboter een ondiepe ovenschaal van 1 1/2 liter inhoud.
  • Dep de kersen met keukenpapier droog en schik ze op de bodem van de beboterde schaal of vorm.
  • Draai de melk, de eieren, de bloem, de kristalsuiker, het vanillemerg en de kirsch in een keukenmachine tot een glad beslag.
  • Let op dat er geen klontjes komen; doe het, als dit wel gebeurt, even door een zeef.
  • Giet het beslag over de kersen en bak de taart in het midden van de oven in 45-60 minuten goudbruin (of tot de bovenkant goudbruin is en een erin gestoken houten prikkertje er droog uit komt).
  • Bestrooi met poedersuiker en dien warm op.

Rucola-pesto

Rucola-pesto

Toen vriendin Nynke bij ons op bezoek was in Italië proefde ze mijn pesto die volgens het klassieke recept gemaakt was. “Lekker” zie ze “maar mijn variant is nog veel lekkerder……!”.
Ik daagde haar uit om ons te laten proeven van haar Rucola-Pesto. Nynke vervangt de basilicumblaadjes en pijnboompitten door rucola en pisachenoten. De citroensap zorgt voor een frisse smaak en voorkomt eventuele verkleuring.
De foto’s getuigen van het resultaat en wij smulden van haar pesto op tomaat en mozzarella. Natuurlijk geen Hollandse kastomaten, maar eerlijke en zongerijpte Italiaanse tomaten, vol van smaak!
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • zak verse rucola-sla 50-75 gram
  • 2 tenen knoflook
  • 30 gram gepelde pistachenootjes
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • ongeveer 20 tot 15 gram Parmezaanse kaas of Grana Padano
  • olijfolie 3 a 4 eetlepels extra vergine
  • peper en zout

Instructies

  • Rasp de kaas en snij de knoflooktenen in kleinere stukjes.
  • Pureer met een keukenmachine of staafmixer de rucola, pistachenootjes en knoflook.
  • Voeg de olie, citroensap, en kaas toe.
  • Breng het geheel op smaak met peper en zout en roer het nog even flink door.
  • Als de pesto te dik is, voeg nog wat extra olijfolie toe tot de pesto de gewenste dikte heeft.
  • Uiteraard kun je de hoeveelheden naar eigen inzicht aanpassen.
  • De één houdt van veel kaas de ander van minder notensmaak.

Notities

Deze pesto is heerlijk op tomaten met mozzarella maar ook als traditionele pesto over de pasta of op een broodje.

Mousse di sgombro & Bietola Rossa

Mousse di sgombro & Bietola Rossa

Mousse van Makreel & Rode Bieten
Een kleurrijk gerecht: carpaccio van rode biet met een mousse van makreel en rode biet.
Zo mooi dat het Italiaanse woord ‘sgombro’ voor makreel zo dicht blijft bij de officiële Latijnse benaming Scomber Scombrus. Ik ga ‘m een koosnaampje geven: ScomScom. Jammer dat deze vis jarenlang zo ondergewaardeerd werd in de Nederlandse keuken. Makreel is ook nog eens een schoolvoorbeeld van goede vis, omdat ie boordevol zit met goede vetten. Het wordt tijd om er iets leuks mee te doen. De combinatie van rode bieten met haring is overbekend, daarom een variant met makreel.
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 gekookte rode bieten
  • 150 gram makreelfilet blik/pot of verse gestoomde makreel
  • 200 gram roomkaas b.v. Philadelphia of Mon Chou
  • sap van een halve citroen
  • 1 teentje knoflook geperst
  • peper & zout
  • Worcester sauce
  • Tabasco

Instructies

  • Houd van de rode biet en de makreel kleine stukjes achter voor de decoratie.
  • Snij de grootste biet in grove stukken en doe deze in een keukenmachine, voeg de makreel, knoflook, citroensap en de roomkaas toe.
  • Meng alles tot een smeuïg geheel.
  • Doe er een flinke scheut Worcester Sauce in en twee druppels tabasco en maak op smaak met peper en zout.
  • Wil je de mousse nog iets romiger maken, voeg dan een eetlepel mayonaise of ongezoete dikke yoghurt toe.
  • Laat de mouse in ieder geval een uurtje in de koelkast rusten om op te stijven en de smaken in te laten trekken.
  • Maak een carpaccio van de rode bieten door er met een scherp mes flinterdunne plakken van te snijden (wij hebben het geluk dat we de beschikking hebben over een vleeswarenmachine….).
  • Decoreer de bietencarpaccio op de borden en verdeel de mousse.
  • Maak af met kleine stukjes rode biet, makreel en peterselie of bieslook.
  • Serveer met geroosterd brood, stokbrood en verse citroen.

Notities

Mousse van Makreel & Rode Bieten
Uiteraard kun je deze mousse ook zonder bietencarpaccio serveren in een cocktailglas of gewoon lekker op een toastje of stuk stokbrood smeren.

Torta di mandorle

Torta di mandorle

Amandeltaart
Het advies is om elke dag wat ongezouten noten te eten nemen we graag ter harte, zeker wanneer deze gezonde noten verwerkt zijn in een Amandeltaart.
Amandelen zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. De Gezondheidsraad adviseert om elke dag ongezouten noten te eten, omdat noten je cholesterol verlagen en dat helpt weer om je bloedvaten gezond te houden. Naast het feit dat amandelen voor 90% bestaan uit onverzadigde vetten, vormen ze een goede bron van vitaminen, mineralen en eiwitten. Nou, dan wordt eens tijd om iets lekkers te maken met amandelen: Torta di mandorle, Amandeltaart.
Taart of Cake
Veel zoetigheden die in Italië ‘torta’ genoemd worden, zouden in het Nederlands cake genoemd worden. Dus hou ik het voor dit recept op een amandelcake.
Recept categorieën: Cake, Taart
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram amandelen
  • 200 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 200 gram margarine of boter
  • 3 middelgrote eieren
  • 50 ml Amaretto di Saronno of amandelsiroop
  • 1 citroen geraspt
  • 10 gram gist/bakpoeder *1)
  • 1 snufje zout
  • poedersuiker

Instructies

  • Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
  • Verwarm de oven voor op 100 graden.
  • Vet een spring/bakvorm van 20-24 centimeter in met boter (eventueel bestrooid met paneermeel) of gebruik een siliconen bakvorm.
  • Maal (in een keukenmachine of met een stafmixer) de amandelen.
  • Niet te fijn, zodat je nog kleine stukjes amandel blijf zien.
  • Houd twee eetlepels apart.
  • Splits de eieren.
  • Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa.
  • Klop het eiwit met een snufje zout zo stijf dat je de schaal op z’n kop kunt houden en het eiwit er niet uitloopt.
  • Voeg bij het eigeelmengsel de boter in kleine klontjes toe, goed mixen en vervolgens de citroenrasp en de gemalen amandelen toevoegen.
  • Voeg daarna de bloem, het bakpoeder en de likeur toe.
  • Spatel voorzichtig de stijfgeslagen eiwit door het mengsel en doe het beslag in de bakvorm.
  • Bestrooi met de achtergehouden gemalen amandelen.
  • Bak de amandeltaart in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten (om te rijzen), verhoog dan de temperatuur tot 180 graden (160/70 heteluchtoven) en bak de cake in 20 minuten gaar
  • Controleer eventueel met een satéprikker of de cake gaar is. 
  • Wanneer aan de satéprikker beslag blijft plakken is ie nog niet gaar. 
  • Zodra de satéprikker er wel droog uit komt is de cake gaar.
  • Laat de cake afkoelen, haal uit de bakvorm en bestrooi eventueel met poedersuiker.