Briochetaart
Recept categorieën: Taart
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
- 600 gram bloem
- 210 ml lauwe melk
- 30 gram Gist
- 40 gram suiker
- 1 eidooier
- 100 gram boter
- 10 gram zout
Banketbakkersroom voor 600 gr pudding:
- 500 ml melk
- 1 eidooier
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder custard
- 200 geweekte rozijnen of chocolade stukjes
- 1 eidooier om de taart te doreren
Voor de afwerking van de taart:
- Abrikozengelei
- Scheutje water
- Voor het glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 20 ml kokend water
Doe alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat de machine een aantal minuten kneden.
Voeg nu het zout toe en laat de machine nog een 20 minuten verder kneden.
Verdeel het deeg nu in 2 porties voor de grote taart of 4 porties voor de kleine taartjes.
Bol het deeg op en verpak in plastic folie. Laat het deeg een kwartiertje rusten.
Maak de banketbakkersroom:
Breng het grootste gedeelte van de melk met de suiker aan de kook.
De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
Wanneer de melk kookt schenk je er een beetje van bij de koude melk.
Goed roeren en alles terug in de pan schenken en aan de kook brengen.
Doe de pudding in een schaal en bedek met plastic folie.
Er mag geen vel op komen. Je kunt de pudding gewoon warm op de taart leggen aangezien deze mee gebakken wordt in de oven.
Neem nu 1 deegbol en rol deze uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
Leg de lap in de vorm, druk de zijkanten aan en snijd de randen bij met de deegrol.
Bestrijk de bodem met een laagje pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes overheen.
Neem nu de andere bol en rol deze uit tot een rechthoekige lap van 25 x 35 cm.
Bestrijk de lap met pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes over.
Rol nu de lap op.
Begin met de langste kant.
Als je de lap hebt opgerold snijd je er stukken van een 2 cm vanaf.
Rangschik de koffiekoeken in de bakvorm tot de vorm mooi gevuld is.
Bestrijk de koeken met een beetje eigeel en laat nog een half uurtje rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200° C en bak de taart af in ca 20 à 25 minuten.
Ontvorm de taart en breng 2 flinke eetlepels abrikozengelei met een beetje water aan de kook.
Neem een kwast en bestrijk de randen van de taart hiermee en de kleine brioches.
Breng de 20 ml water aan de kook en giet dit dan op de poedersuiker, roer goed door en leg met een koffielepeltje op elke brioche een beetje glazuur.
Laat de taart nu verder afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 30
Blauwe Bessen Kruimelvlaai
Recept categorieën: Taart
Servings: 5
Calories:
Author: Cor Klaar
Benodigheden voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 4 gram droge gist
- 30 gram suiker
- 2 gram zout
- 40 gram echte boter
- 2 Kleine eieren
- 50 gram melk eventueel extra melk indien het deeg te droog is
- Vlaaivorm met losse bodem Ik heb deze keer een vorm van 19 cm doorsnede gebruikt .
Vulling:
- 250 gram blauwe bessen
- 1 el mayzena
- 1 el poedersuiker
- Scheutje water
Kruimels:
- 250 gram bloem
- 130 gram suiker
- 130 gram echte boter
Meng alle ingrediënten behalve het zout met elkaar.
Laat de machine een 5 tal minuten kneden en voeg dan pas het zout toe.
Laat de machine nog een 10 tal minuten kneden en laat dan het deeg ca 45 minuten rijzen.
Rol daarna het deeg uit tot een ronde lap die ruim over de vorm past.
Druk de zijkanten voorzichtig aan en rol dan over de vorm om het overtollige deeg af te snijden.
Prik in de bodem met een vork gaatjes.
Doe de bessen in een steelpan en breng aan de kook.
Meng een scheut water met de mayzena en poedersuiker en schenk dit bij de bessen zodat het geheel een beetje dikker word.
Schenk de bessen in de vlaaivorm en leg nu de kruimels erop.
Afbakken in een voorverwarmde oven op 180° ongeveer 25 minuten.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 30
Bagels van Jolanda's Bakhuisje
Calories:
Author: Cor Klaar
- 320 gram bloem
- 20 gram verse gist of 10 gr droge gist
- 175 gram water op kamertemperatuur
- 5 gram suiker
- 5 gram zout
- 40 gram vetstof boter, olie, smout
- water om te koken
- 5 g bicarbonaat
- zaadjes facultatief
Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine of een kom.
Begin met kneden.
Wanneer er zich een mooi bol heeft gevormd mag je het zout toevoegen.
Kneed het deeg nog een 10 minuutjes door.
Wrijf een kom in met een beetje olie en leg daar het deeg in.
Laat het deeg 40 minuten rijzen onder een handdoek.
Wrijf je aanrecht of een bakblik met wat olie in.
Na het rijzen duw je de lucht uit het deeg en maak je 6 gelijke bolletjes deeg.
Prik met de achterkant van een houten lepel een gaatje in het deeg.
Steek daar nu je vinger in en draai het deeg rond op je vinger.
Je zult zien dat het gat groter wordt.
Leg de gevormde bagel op het aanrecht of het bakblik en laat ze onder een handdoek nogmaals 15 minuutjes rusten. Ondertussen breng je het water aan de kook met 5 gr natrium bicarbonaat en je verwarmt je oven voor op 200 °C.
Neem een bagel en doop deze in het kokende water.
Duw de bagel zachtjes met een lepel 8 tot 10 seconden onder water.
Haal de bagel uit het water en leg ze op een rooster zodat ze kunnen uitlekken.
Wanneer de bagels uitgelekt zijn leg je ze op een bakblik bekleed met bakpapier en bak je de bagels in ca 15 tot 20 minuutjes goudgeel en gaar.
Leg ze op een rooster om af te koelen.
Een bagel eet je zoals een boterham met hartig of zoet beleg.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 30
Romige Avocadocrème met Friszoete Tomaatjes
Deze frisse avocadocrème, gecombineerd met flinterdunne tomaatreepjes en verse kruiden, is een perfecte vitaminenboost en heerlijk als voorgerecht of dip!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rijpe avocado
- Sap van 1 limoen
- 2 eetlepels verse basilicum fijngehakt
- 2 eetlepels bieslook fijngeknipt
- 2 kleine trostomaten
- Zout en peper naar smaak
Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd ze in flinterdunne reepjes.
Laat de tomaatreepjes uitlekken op keukenpapier.
Meng de tomaatreepjes met 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel bieslook, zout en peper naar smaak.
Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een keukenmachine.
Pureer de avocado met 2 eetlepels limoensap tot een gladde crème.
Spatel de basilicum en 1 eetlepel bieslook door de avocadocrème.
Breng op smaak met zout en peper.
Doe het avocadomengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond.
Spuit de avocadocrème in kleine glaasjes of op een bord en garneer met de gemarineerde tomaatjes.
Serveertip:
Serveer de avocadocrème in kleine glaasjes en garneer met extra basilicumblaadjes en een paar druppels olijfolie voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Verdejo past uitstekend bij de romige textuur van de avocado en het frisse karakter van de limoen.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 30
Romige mangotoetjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 140 ml slagroom
- 425 gram mangoschijfjes uit blik uitgelekt
- 200 gram Griekse yoghurt
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 rijpe mango
Klop de room totdat er zachte pieken ontstaan.
Pureer de mango schijfes in de keukenmachine of druk ze door een zeef.
Meng de puree goed door de yoghurt en roer er daarna voorzichtig de room en het vanille-extract door.
Snijd de bolle zijkanten van de mango dicht bij de pit af.
Maak aan een van de zijkanten met een scherp mes kruiselings inkepingen in het vruchtvlees.
Duw het vel naar boven zodat het vruchtvlees aan de oppervlakte ligt en snijd de blokjes eraf.
Schil de andere zijde en maak dunnen plakjes van het vruchtvlees.
Roer de mangoblokjes door het mengsel en verdeel dit over de schaaltjes.
Zet deze 2 uur afgedekt in de koelkast en garneer ze voor het opdienen met de mangoschijfjes.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 30
Raw snackreep
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram walnoten
- 8 vijgen
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gemalen lijnzaad
- 50 gram hemp-seeds
- 350 gram dadels
- 100 gram cacao-nibs
- 50 gram kokosrasp
- 100 gram zonnebloempitten
- 100 gram chia zaden
- 75 gram witte moerbeien
- 3 eetlepels appelstroop
- 2 theelepel lucumapoeder
- 3 lepels gesmolten kokosolie
Gooi ¾ van de droge ingrediënten in je keukenmachine.
Voeg daaraan de dadels, vijgen, rozijnen en de appelstroop toe en blend alles tot het aan elkaar plakt.
Voeg kokosolie en dadels toe als het te droog is.
Vervolgens voeg je de rest van de ingrediënten toe en kneed je alles goed door elkaar.
Spreid het mengsel in gelijke dikte uit op een schaal.
Maak er een vierkante vorm van.
Bestrooi het eventueel met kokosrasp en zet de schaal minimaal een uur in de koelkast.
Snijd het daarna in kleine repen.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 30
Kip Chili
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 gram kipfilet
- 1 theelepel chilipoeder
- 3 eetlepel(s) tomatenpuree
- 100 gram buine bonen
- 2 paprika's
- peper en zout
- 9 snoeptomaatjes
Doe de kipfilet, chilipoeder en tomatenpuree in de keukenmachine (of hakmolentje staafmixer) en maak het fijn.
Bak dit mengsel met een klein beetje olie aan, als het lijkt aan te gaan bakken gewoon al een beetje water toevoegen.
Voeg de afgespoelde bruine bonen en de kleingesneden paprika erbij en bak deze even mee.
Voeg water toe totdat er een sausje ontstaat die de door jou gewenste dikte heeft.
Snij vlak voordat alles gaar is de snoeptomaatjes in vieren en laat deze heel ff meebakken.
Zonodig serveren met rijst, aardappelen of brood
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 30
Balletje gehakt, net iets anders
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 blik tomatensaus 400 gr of passata.
- 2 flinke lepels vers broodkruim of paneermeel
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels peterselie gehakte platte
- 1 eetlepel(s) basilicum gehakte
- 1 eetlepel(s) tijm of gedroogde Italiaanse kruiden gebruiken als je het niet vers hebt!
- 3 eetlepels Parmezaanse kaas geraspte
- 1 pond rundergehakt
- 2 eieren
- snufje zout
- eetlepel(s) olijfolie extra virgine
- zwarte peper
Mocht je verse kruiden gebruiken en broodkruim; maal dit dan even fijn in de keukenmachine.
Zo niet, meng dan het gehakt met de kruiden, knoflook, paneermeel en eieren en kneed het tot een stevige massa.
Vorm daarvan dan kleine even grote balletjes van.
Verhit de olie in een wok of iets diepere koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
Schenk de tomatensaus/passata erbij en breng het geheel zachtjes aan de kook.
Deksel op de pan, vuur laag, en ongeveer 30 min. lekker laten pruttelen.
Voeg evt. nog wat verse blaadjes basilicum toe.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 30
Sticky dadel quinoabars met kokos
Servings: 8 repen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 20 zachte dadels ontpit
- 5 eetlepel(s) vloeibare kokosolie
- 75 gram quinoavlokken boekweitvlokken of havermoutvlokken
- 25 gram gepofte quinoa als je dit niet in huis hebt, kun je 100 gram quinoavlokken nemen in plaats van 75 gram
- 50 gram geraspte kokos of kokosschaafsel
- 50 gram rozijnen of gedroogde bessen zoals gojibessen, cranberries of moerbeien
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram sesamzaad
- versgemalen Himalaya zout of zee zout
- 3 eetlepel(s) water
Doe de dadels samen met de kokosolie in een foodprocessor of keukenmachine en laat draaien tot je dadelpuree hebt.
Heb je geen keukenmachine?
Dan kun je het ook met een vork prakken, maar dit is wel wat meer werk.
Voeg de quinoavlokken, rozijnen, de kokosrasp, zonnebloempitten en het sesamzaad, het water en versgemalen zout toe.
Laat weer draaien tot alles goed aan elkaar plakt.
Voeg eventueel nog wat extra water toe als het niet plakkerig genoeg wordt.
Doe nu de gepofte quinoa erbij en pulseer nog een paar keer.
Bekleed een brownieblik of andere bakvorm met bakpapier.
Schep het mengsel erin en verdeel gelijkmatig met een spatel over de vorm.
Zet een half uur in de koelkast en laat hard worden.
Til de reep met bakpapier en al uit de vorm.
Snijd in stukken. Bewaar de quinoarepen in een afgesloten trommel (dit kan ik de koelkast, maar hoeft niet persé, buiten de koelkast worden ze iets zachter).
Eet de quinoarepen als tussendoortje, voor het sporten als je energie nodig hebt of ‘s ochtends met wat amandelmelk en vers fruit als ontbijt.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 30
Mozerellamousse
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 bol mozzarella
- beker slagroom 250 ml
- peper & zout
- 1 doosje Tomberries kleinst tomaatjes
- flink wat Basilicumblaadjes
- 1 doosje Krustader van Ikea
Begin met het maken van de mozzarellamousse.
Snijd de twee mozzarellabolletjes in stukken en doe ze in de keukenmachine,
doe er ongeveer 200 ml slagroom bij.
Laat de keukenmachine draaien tot je een mooie mousse hebt.
Als ie nog te dik is, kun je er eventueel nog wat slagroom bij doen.
Breng de mousse flink op smaak met peper en zout. Als je een spuitzak met spuitmondje hebt,
stop dan – indien nodig – eerst het spuitmondje in de zak en vul de zak vervolgens met de mousse.
Leg er een knoop in of sluit de zak goed af en leg in de koelkast tot gebruik.
Vul vervolgens de pasteibakjes met een flinke dot van het mozzarellamengsel.
Maak het geheel af met twee of drie kleine pomberries en een blaadje basilicum.
Draai er met de pepermolen nog wat verse peper overheen en je hapjes zijn klaar!
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 30