Asperges met ham uit de oven
Servings: 1 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 0.25 kilo witte asperges
- 0.5 sneetjesoud witbrood of paneermeel
- 25 gram achterham
- 0.75 eetlepel(s) peterselie
- 6.5 gram boter gesmolten ik gebruikte walnotenboter
- 1 eetlepelsCrème fraîche
Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden en draai de asperges tijdens het schillen steeds een slag.
Leg de asperges naast elkaar en snijd de harde onderkanten zo weg, dat alle asperges even lang zijn.
Kook de asperges 5 minuten in een pan met ruim kokend water en laat ze van het vuur af nog 8-10 minuten nagaren.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Maal de sneetjes brood in de keukenmachine tot fijne kruimels.
Hak de peterselie fijn.
Laat de boter smelten.
Doe de kruimels over in een kom en schep de ham, peterselie en wat zout en versgemalen zwarte peper erdoor.
Roer tot slot de gesmolten boter erdoor.
Hak de achterham heel fijn.
Laat de asperges in een vergiet goed uitlekken en leg ze naast elkaar met alle kopjes naar één kant in de schaal.
Strijk de crème fraîche erover uit en strooi het hammengsel erover.
Schuif de schaal in de oven en laat de asperges in 20-25 minuten goudbruin worden.
Lekker met gekookte krieltjes.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 32
Ansjovismousse met ei
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 g makreelfilet
- 16 Ansjovis filets in zout
- 50 g boter
- 1 eetlepel(s) crème fraîche
- 0,5 bos(jes) bieslook fijngeknipt
- zout
- versgemalen peper
- 50 g zwarte olijven
- 1 gekonfijte rode paprika
- 4 eieren
- 16 Ansjovis filets in kruidenolie
Pureer de makreelfilet met de zoute ansjovisfilets in de keukenmachine tot een gladde massa, voeg de boter, de crème fraîche en het bieslook toe en pureer de massa glad.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg een aantal vellen plasticfolie op elkaar op het werkvlak.
Schep de ansjovis-mousse op het midden en vorm hiervan met behulp van de folie een lange rol.
Laat hem minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
Snijd de olijven en de paprika in fijne brunoise.
Kook de eieren in 8 minuten hard.
Pel de eieren en snijd ze overlangs in vieren.
Snijd van de gekoelde mousse gelijkmatige plakjes, leg er steeds een kwart ei op, schik er kruiselings twee ansjovisfilets op en garneer met de olijven- en paprika brunoise.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 32
Frans Boerenbrood
Calories:
Author: Cor Kevenaar
keukenfolie
ronde schaal
theedoek
Poolish:
- 250 g volkoren speltmeel
- 250 g water lauw
- 1 g droge gist
Deeg:
- 500 g poolish voordeeg
- 250 gram volkoren speltmeel
- 80 gram lauw water
- 8 gram gist
- 6 gram zout
- 30 gram olijfolie
Poolish:
Weeg alle ingrediënten af en doe ze in een kom.
Meng daarna alle ingrediënten goed door.
Dek daarna de kom af met bijvoorbeeld wat keukenfolie en laat het ongeveer 24 uur ergens staan op kamertemperatuur.
Deeg:
Vul de kom met poolish (voordeeg) aan met alle overige ingrediënten.
Behalve het zout, als je met de hand kneedt.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Begin daarna met het kneden van het deeg.
Gebruik wat bloem of meel om het plakken te voorkomen.
Na 5 minuten mag het zout toegevoegd worden en kneed het daarna nog goed door, totdat je op punt bent beland dat de deeg lekker soepel aanvoelt (Met een keukenmachine is de deeg klaar, wanneer het niet meer aan de wanden plakt). Nu is de deeg klaar en mag je de deeg wegleggen in een kom.
Doe daar een beetje olijfolie in, zodat de deeg straks niet plakt aan de zijkanten.
Zet het deeg afgedekt met een theedoek weg voor 60-75 minuten.
Na de 1e rijs kan het deeg weer licht gekneed worden en maak daarna een mooie bol en snij deze met een mes willekeurig in tot ongeveer 1 cm.
Bestrooi de bol met wat bloem of meel.
Vet daarna een ronde schaal in met wat olijfolie en bestrooi ook deze met wat meel of bloem.
Leg daarna de zojuiste gemaakte bol in de schaal en dek deze af met een theedoek en laat dit wederom staan voor 60-75 minuten.
Ongeveer 10 minuten voor het einde de oven voorverwarmen op 200c graden.
Doe de schaal na de 2e rijs in de oven voor een minuut of 30.
Na 30 minuten draai je het brood om en laat je dit nogmaals 10 minuten in oven zitten.
Laat het daarna afkoelen op een rek voor ongeveer een kwartier.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 32
Drents roggebol
Servings: 1 bol
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram tarwebloem
- 200 gram roggebloem
- 300 gram melk lauwe
- 30 gram roomboter gesmolten
- 1 el suiker
- 7 gram gist
- 8 gram zout
Meng de bloem, de roggebloem en het zout in de mengkom van je keukenmachine.
Voeg de melk, de suiker, de gesmolten boter en de gist toe en kneed er een soepel deeg van.
Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt en licht plakkerig aanvoelt.
Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een vliesje ontstaan, zoals een kauwgombal.
Vet een kom in met olie en keer het deeg hierin om, zodat alle zijden met olie bedekt zijn.
Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek onder een vochtige theedoek of douchemuts.
Druk de lucht uit het deeg en maak er een mooie bol van.
Dit doe je door alle punten naar binnen te vouwen, zodat er een bolletje ontstaat.
Laat het deeg 20 minuten rusten onder een natte theedoek en bol het daarna nogmaals op.
Leg de bol op een bakplaat met bakpapier en dek deze af met een natte theedoek of douchemuts.
Laat het deeg weer een uur rijzen.
Snij het vervolgens voorzichtig in met een mesje.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar.
Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 32
Ambachtelijke Boerenpaté
Voorbereidingstijd25 minuten min
Wachten1 uur uur 30 minuten min
Servings: 10 personen
Calories: 275kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel boter
- 1 ui gesnipperd
- 250 g kippenlevertjes in stukken
- 125 ml crème fraîche
- 500 g varkenslappen in stukjes
- 250 g kalfslapjes in stukjes
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 eieren losgeklopt
- 2 eetlepels cognac
- 1 theelepel koekkruiden
- 50 g ham in reepjes
- 200 g ontbijtspek in plakjes
Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt de boter in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui zachtjes glazig gedurende 4 minuten.
Voeg de kippenlevertjes en crème fraîche toe en smoor het geheel zachtjes gaar gedurende ongeveer 8 minuten.
Pureer het varkens- en kalfsvlees in een keukenmachine tot een gladde massa.
Voeg de geperste knoflook, losgeklopte eieren, cognac, koekkruiden, 2 theelepels zout en peper naar smaak toe.
Meng alles tot een gladde massa.
Voeg de kippenlevertjes met room en de reepjes ham toe aan het mengsel en meng opnieuw tot alles goed gecombineerd is.
Bekleed een patévorm met plakjes ontbijtspek en schep het patémengsel erin.
Strijk de bovenkant glad en bedek met de overgebleven plakjes ontbijtspek.
Dek de vorm af met een deksel of aluminiumfolie.
Zet een braadslede op het rooster van de oven en plaats de patévorm erin.
Vul de braadslede met kokend water tot 2 cm onder de rand van de vorm.
Bak de paté in ongeveer 1 1/2 uur gaar.
Haal de vorm uit de braadslede en laat de paté afkoelen in de vorm op een rooster.
Bewaar de paté tot gebruik in de koelkast.
Snijd de paté in plakken en serveer met bosbessensaus en warme toast.
Zelfgemaakte paté is het lekkerst na een paar dagen rijpen. Laat de paté in de vorm afkoelen en bewaar hem in de koelkast.
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot, vormt een uitstekende aanvulling op deze ambachtelijke boerenpaté.
Calories: 275kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 21g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 32
Turkse Baklava
Turkse Baklava
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Wachten30 minuten min
Totale tijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 6 Stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 g blanke amandelen
- 150 g gepelde walnoten
- 175 g suiker
- 1 tl kaneel
- 125 g gesmolten roomboter
- 1 pak diepvries filodeeg 225 g, ontdooid
- ½ citroen
- ½ sinaasappel
- 1 eetlepel vloeibare honing
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Hak de amandelen en walnoten redelijk fijn.
Meng ze met 50 g suiker, kaneel en 1 el gesmolten boter.
Bestrijk een ovenschaal royaal met gesmolten boter.
Bestrijk de helft van de vellen filodeeg royaal met gesmolten boter en leg ze in de ovenschaal.
Verdeel de gehakte noten gelijkmatig over het deeg en druk ze goed aan.
Bestrijk de overige vellen filodeeg ook met boter en leg ze op de noten.
Besprenkel met een beetje water.
Snijd de bovenste laag deeg met een scherp mes in 16 ruitjes.
Bak de baklava in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Bestrijk de bovenkant tijdens het bakken twee keer met gesmolten boter.
Rasp de schil dun van de citroen en sinaasappel.
Pers de vruchten uit.
Breng in een pan 100 ml water, citrussap, geraspte schil, resterende suiker en honing aan de kook.
Laat de siroop 10 minuten zachtjes koken en laat vervolgens afkoelen.
Schenk de afgekoelde siroop direct over de baklava zodra deze uit de oven komt.
Laat de baklava nog een uur staan zodat de siroop goed kan intrekken.
Snijd de baklava op de snijlijnen in vierkantjes en serveer op borden.
Baklava smaakt heerlijk met Griekse yoghurt met honing of met yoghurtijs.
Als wijnadvies kun je een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti aanbieden om te combineren met de rijke en zoete smaken van de baklava.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 32
Romige Avocado Yoghurtdip
Wachten5 uur uur 45 minuten min
Servings: 25 Stuks
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rijpe avocado
- 200 g Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
- Zout en peper naar smaak
Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
Prak de avocado met een vork tot een gladde puree.
Voeg de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, citroensap en verse koriander toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
Breng de dip op smaak met zout en peper.
Dek de kom af met plasticfolie en laat de dip minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je hem serveert.
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij deze romige avocado yoghurtdip. De levendige smaken van de wijn zullen de romigheid van de dip mooi aanvullen
Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 32
Ananasjam met limoen en vanille
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2 potten
Calories: 1125kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 limoenen schoongeboend
- 500 g verse ananasstukjes
- 1 vanillestokje
- 500 g geleisuiker
Schil de limoenen zo dun mogelijk met een scherp mesje en snijd de schillen in dunne reepjes.
Pers de limoenen uit.
Pureer de ananas met het limoensap in de keukenmachine of met een staafmixer.
Snijd het vanillestokje in de lengte open.
Doe de ananaspuree, reepjes limoenschil, vanillestokje en geleisuiker in een ruime pan en meng alles door elkaar.
Breng het mengsel langzaam aan de kook en laat het 4 minuten flink borrelend doorkoken.
Schep eventueel schuim met een natte schuimspaan van de jam.
Leg met behulp van een tang een half vanillestokje in elke pot en schenk de jam in de jampotten.
Sluit de potten af, laat ze 15 minuten staan, zet ze vervolgens 5 minuten op de kop.
Keer de potten weer om en laat ze afkoelen.
Bewaar de jam op een donkere plek gedurende 6 weken om de smaken te laten intrekken.
Zelfgemaakte jam is lang houdbaar (ca. 6 maanden). Was de jampotten en deksels in de vaatwasser of spoel ze om met heet sodawater en spoel ze na met kokend water. Zet de potten tot gebruik omgekeerd op een theedoek te drogen.
Calories: 1125kcal | koolhydraten: 280g | Protein: 1g | Vet: 0g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 32
Amandelkoekjes
Bereidingstijd10 minuten min
wachten15 minuten min
Servings: 25 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 g blanke amandelen
- 175 g suiker
- 1 sinaasappel schoongeboend
- Mespunt kaneel
- 100 g poedersuiker
Verwarm de oven voor op 250 °C.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
Meet 50 ml sap af.
Maal in de keukenmachine de amandelen met suiker en geraspte sinaasappelschil zo fijn mogelijk.
Voeg het sap en de kaneel toe en meng alles tot een samenhangend deeg.
Vorm van het deeg kleine rolletjes ter grootte van een cocktailworstje en leg ze op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en schakel de oven direct terug naar 100 °C.
Bak de koekjes in ca.
15 minuten gaar.
Strooi het poedersuiker op een bord en wentel de nog warme koekjes door de suiker.
Laat ze afkoelen.
Geniet van deze heerlijke amandelkoekjes uit Marokko!
koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 5g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 32
Garnalenbeignets
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram rauwe reuzengarnalen gepeld
- 4 sjalotjes grof gehakt
- 1 stengel citroengras gekneusd en grof gehakt
- 2 tenen knoflook gepeld
- 1 eiwit
- 2 theelepel vissaus
- 1 kleine verse rode chilipeper, ontzaad en gehakt
- 1 theelepel vers citroensap
- 4 citrusbladen djeroek poeroet, in sliertjes, of 1 theelepel geraspte limoenschil
- 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
- 35 to t 40 sneetjes witbrood
- 2 eetlepels sesamzaad
- 7,5 dl plantaardige olie om te frituren
Draai de garnalen, sjalotjes, het citroengras, de knoflook, het eiwit, de vissaus, chilipeper en het citroensap in een keukenmachine tot een glad mengsel.
Doe het mengsel in een kom en schep er de sliertjes citrusblad en gehakte koriander door.
Steek met een stervormig of rond uitsteekvormpje van 7 cm doorsnee één vormpje uit elke snee brood.
Bewaar het resterende brood voor broodkruim.
Smeer 1 krappe eetlepel garnalenmengsel over elk broodvormpje.
Bestrooi met wat sesamzaad en druk dat lichtjes in het garnalenmengsel.
Verhit de olie in een grote wok.
Frituur de beignets in porties ca. 1 tot 2 minuten tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat op keukenpapier uitlekken.
Schik de beignets op een dienschaal of op individuele borden en serveer ze heet.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 32