Authentieke Toscaanse Bonensoep

Authentieke Toscaanse Bonensoep

Een rijke Toscaanse bonensoep, boordevol smaak en perfect voor elke gelegenheid. Makkelijk te maken en zeer voedzaam.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Dieët: Lactosevrij
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen
Servings: 6 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook heel fijn gesneden
  • 3 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
  • 4 à 5 eetlepels olijfolie
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 125 gr gedroogde conchigliette
  • 300 gr borlottibonen uit blik uitgelekt
  • 300 gr cannellinibonen uit blik uitgelekt en afgespoeld
  • 600 ml kippen- of groentebouillon
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Pureer de helft van de cannellinibonen en de helft van de borlottibonen samen met de helft van de bouillon in een keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Giet het bonenmengsel in een grote pan met dikke bodem en voeg de resterende bonen en bouillon toe.
  • Roer goed door.
  • Breng de soep aan de kook en voeg de conchigliette toe.
  • Laat de soep opnieuw koken, verlaag daarna het vuur en laat het 15 minuten zachtjes koken tot de pasta net gaar is.
  • Verhit ondertussen 3 eetlepels olijfolie in een kleine koekenpan.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze 2 à 3 minuten tot de knoflook goudbruin is.
  • Voeg de gebakken knoflook samen met de peterselie toe aan de soep.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de soep in voorverwarmde soepkommen en besprenkel eventueel met de resterende olijfolie.

Notities

Serveer deze soep met een Chianti Classico of een Pinot Grigio voor een authentieke Toscaanse ervaring.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Mexicaanse Gevulde Paprika’s met Romige Walnotensaus

Mexicaanse Gevulde Paprika's met Romige Walnotensaus

Een heerlijk en kleurrijk gerecht geïnspireerd door de Mexicaanse keuken, met een vullende gehaktmix en een rijke walnotensaus. Perfect voor zowel vleesliefhebbers als vegetariërs.
Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Noten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gr walnoten
  • 100 gr feta
  • 100 ml gecondenseerde melk
  • 250 gr gehakt of vegetarisch gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tomaat in blokjes gesneden
  • 1 appel of perzik in kleine stukjes gesneden
  • 1 bakbanaan of onrijpe banaan in kleine stukjes gesneden
  • 2 el rozijnen
  • 45 gr amandelen fijngehakt
  • 4 zoete puntpaprika's gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
  • 1 granaatappel of bakje granaatappelpitjes
  • 100 ml water
  • Zout naar smaak
  • Basmati rijst hoeveelheid naar wens

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Gebruik een keukenmachine om de walnoten, feta en gecondenseerde melk te pureren tot een dikke, romige saus.
  • Zet apart.
  • Verhit een koekenpan en rul het gehakt of vegetarisch gehakt.
  • Voeg vervolgens de gesnipperde ui, tomaat, appel (of perzik), bakbanaan, rozijnen en gehakte amandelen toe.
  • Bak het geheel 3 minuten zachtjes door.
  • Voeg 100 ml water en wat zout toe aan het gehaktmengsel.
  • Laat het mengsel nog even doorpruttelen totdat alles goed gemengd is.
  • Halveer de zoete puntpaprika's en vul ze met het gehaktmengsel.
  • Plaats de gevulde paprika's op een bakplaat en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Kook ondertussen de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Serveer de gevulde paprika's op borden met de basmatirijst.
  • Giet de walnotensaus over de paprika's en garneer met granaatappelpitjes.

Notities

Dit gerecht combineert goed met een fruitige witte wijn zoals een Viognier of een lichte rosé.
 

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Zelfgemaakte Groentespread met Olijven en Paprika

Zelfgemaakte Groentespread met Olijven en Paprika

Probeer deze smaakvolle, zelfgemaakte groentespread met olijven en paprika voor een gezond en hartig broodbeleg!
Bereidingstijd20 minuten
Servings: 8 (afhankelijk van gebruik)
Calories: 20kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 2 grote vleestomaten
  • 3 el zwarte olijven schijfjes
  • 1 zoete puntpaprika

Instructies

  • Doe de zwarte olijven, knoflook, zoete puntpaprika, verse gember en vleestomaten in de keukenmachine.
  • Pureer het geheel tot een gladde massa.
  • Plaats een zeef boven een schaal en giet het mengsel erin.
  • Laat het mengsel minimaal 15 minuten uitlekken en druk het daarna goed aan om overtollig vocht te verwijderen.
  • Doe de uitgelekte spread in een schone jampot en bewaar in de koelkast.

Notities

Geen wijnadvies, deze spread past goed bij water of lichte, niet-alcoholische dranken.

Nutrition

Calories: 20kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 1g | Vet: 1g | Zout: 0.2g | Sugar: 2g

Visballetjes met Dille Yoghurtdip

Visballetjes met Dille Yoghurtdip

Recept categorieën: Vis, Warme hapjes
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g witte visfilet bijv. koolvis, kabeljauw of zeewolf
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olie
  • 5 eetlepels mayonaise
  • 5 eetlepels milde yoghurt
  • 3 teentjes knoflook uitgeperst
  • 1 zakje verse dille 15 g, fijngehakt
  • 1 pot augurkenplakjes uitgelekt

Instructies

  • In een keukenmachine de visfilet samen met sjalotten en bloem pureren.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Draai van het vismengsel ongeveer 32 balletjes (zo groot als een walnoot).
  • Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag de olie en bak de visballetjes in 5 minuten rondom bruin en gaar.
  • Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier afkoelen.
  • Eventueel tot gebruik in de koelkast bewaren.
  • In een kom roer je mayonaise, yoghurt, knoflook en dille door elkaar.
  • Breng de dip op smaak met zout en peper.
  • Rijg gegolfde plakjes augurk aan satéprikkers en prik onderaan elk visballetje.
  • Leg de spiesjes op een schaal.

Notities

Serveer de visballetjes koel of op kamertemperatuur, met de dipsaus.

Pornstar Martini Dessert

Pornstar Martini Dessert

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Tiramisu

  • 250 g mascarpone
  • 250 g slagroom opgeklopte
  • 60 g suiker
  • 2 eieren

Meringue

  • 150 g suiker
  • 100 g poedersuiker
  • 1 mespuntje zout
  • 3 eiwitten

Passievrucht coulis

  • 65 g passievrucht
  • 18 g suiker

Overige ingrediënten

  • 85 g roomboter cake
  • 130 g passievrucht ijs

Instructies

Allereerst gaan we aan de slag met de Meringue.

  • Doe hiervoor de eiwitten in een super schone kom.
  • Zorg dat er absoluut geen eigeel bij zit.
  • Klop de eiwitten met een mixer op, samen met het zout, tot deze bijna stijf is.
  • Meng met de mixer op halve kracht vervolgens, heel geleidelijk, de suiker door het eiwitmengsel heen.
  • Zodra de suikerkristallen zijn opgelost zet je de mixer uit.
  • Spatel nu voorzichtig de poedersuiker erdoor.
  • Doe het schuim in een spuitzak met een spuitmondje naar wens, en maak creatieve vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de meringueschuimpjes in de oven op 100 ºC ongeveer 2 uur.
  • Een zeer lage temperatuur en een langere baktijd zorgt voor prachtig krokant en wit schuim.

We gaan de tiramisu klaarmaken!

  • Klopt de eieren met de suiker tot een gladde luchtige massa.
  • Sla vervolgens de mascarpone luchtig met bijvoorbeeld een keukenmachine.
  • Sla de mascarpone massa onder het ei mengsel door, en voeg hier de opgeklopte slagroom aan toen.
  • Let op! zet de massa hierna meteen koud in de koelkast zodat deze mooi kan opstijven.
  • Snijd de passievruchten open en haal het vruchtvlees uit de vrucht.
  • Doe het vruchtvlees en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook zodat deze een beetje indikt.
  • Haal het pannetje van het vuur en laat deze goed koud worden.
  • Wanneer de passievrucht coulis goed koud is en de tiramisu voldoende opgestijfd is kun je de coulis door de tiramisu heen spatelen
  • Snijd de cake in mooie vierkanten blokjes en verdeel deze over de bakjes.
  • Doe hier bovenop de passievrucht tiramisu.
  • Leg in ieder bakje een bolletje passievrucht ijs op de tiramisu en maak het af met de meringue.

Verfrissende Sla-Komkommersoep

Verfrissende Sla-Komkommersoep

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 145kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kropsla
  • ½ komkommer in kleine blokjes
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 tablet groentebouillon
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Was de sla grondig en droog de bladeren.
  • Snijd de bladeren vervolgens in reepjes.
  • Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur.
  • Fruit de fijngesnipperde ui in de olie tot het goudbruin is.
  • Voeg de gesneden sla en de helft van de komkommerblokjes toe aan de pan.
  • Bak ze al omscheppend mee gedurende 2 minuten.
  • Voeg de crème fraîche toe aan de groenten en verkruimel het groentebouillontablet erboven.
  • Schenk er 1 liter water bij.
  • Breng de soep aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep 7-8 minuten trekken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde consistentie.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier kommen of diepe borden en strooi de resterende komkommerblokjes erover.

Notities

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Grüner Veltliner past goed bij deze verfrissende sla-komkommersoep. De frisse tonen van de wijn zullen de lichtheid van de soep complementeren.

Nutrition

Calories: 145kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 3g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Romige Rucolapesto

Romige Rucolapesto

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 219kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 75 g rucola
  • 15 g verse basilicum
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 2 eetlepels geraspte pittige kaas bijv. grana padano of pecorino
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • ½ eetlepel citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin in ongeveer 1 minuut.
  • Laat ze afkoelen op een schotel.
  • Scheur de rucola en basilicum in stukken boven de mengkom van de keukenmachine.
  • Pers het teentje knoflook erboven uit.
  • Laat de keukenmachine kort op een langzame snelheid draaien (pulserend) totdat de massa grof gehakt is.
  • Voeg de geroosterde pijnboompitten, kaas en olijfolie toe en maal het geheel nog kort totdat het een smeuïge massa is.
  • Schep de rucolapesto in een kom en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Laat de smaken minstens 15 minuten, bij voorkeur langer, intrekken.

Notities

  • Bewaar de rucolapesto afgedekt in de koelkast (niet langer dan 3 dagen), maar laat het voor gebruik op kamertemperatuur komen.
  • Je kunt de pesto ook invriezen (niet langer dan 1 maand bewaren).
  • Voeg de pesto pas op het laatste moment toe aan warme gerechten.

Wijnadvies:

Deze Romige Rucolapesto past goed bij een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals een Chianti.

Nutrition

Calories: 219kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 2g | Vet: 23g | Zout: 0.3g | Sugar: 0.2g

Pruimentaart met Pistachenoten en Vanillekwark

Pruimentaart met Pistachenoten en Vanillekwark

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
rusttijd voor het deeg30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g bloem + 2 eetlepels extra
  • 50 g poedersuiker
  • 100 g koude boter in kleine blokjes
  • 2 eieren
  • 750 g pruimen
  • 50 g gepelde pistachenoten grof gehakt
  • 2 eetlepels suiker
  • 250 g vanillekwark

Instructies

  • Zeef de bloem en poedersuiker boven een kom.
  • Voeg een theelepel zout, de boter en 1 ei toe.
  • Meng alles snel door elkaar en kneed het met koele handen tot een soepel deeg.
  • Je kunt het deeg ook in de keukenmachine mengen.
  • Voeg eventueel 1-2 eetlepels koud water toe.
  • Vorm het deeg tot een bal en laat deze een halfuur afgedekt in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten.
  • Meng de gehakte pistachenoten in een kommetje met de suiker.
  • Meng het laatste ei door de vanillekwark.
  • Roer ten slotte 2 eetlepels bloem door het kwarkmengsel.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap, 4 cm groter dan de vorm.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg en druk het deeg aan de rand goed aan.
  • Snijd het overtollige deeg langs de bovenrand weg.
  • Verdeel het kwarkmengsel over de bodem en leg hierin de pruimen met de snijkanten naar boven.
  • Strooi de pistachenootjes erover.
  • Schuif de taart een richel onder het midden in de oven en bak de taart in 40-45 minuten goudbruin en gaa

Notities

Serveer deze pruimentaart met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Muscat.

Pompoenpilav met Gehaktballetjes

Pompoenpilav met Gehaktballetjes

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 390kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g pompoen
  • 1 envelopje saffraan
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
  • 1 stuk kaneel
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 300 g basmatirijst
  • 750 ml groentebouillon van tablet
  • 500 g rundergehakt
  • 15 g verse koriander grofgesneden
  • 2 theelepels gemalen komijn djinten

Instructies

  • Snijd de pompoen in parten, verwijder de schil en zaden, en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Week de saffraan in 1 eetlepel water.
  • Verhit in een ruime pan 1 eetlepel olijfolie en fruit hierin de ui en de helft van de knoflook gedurende 1 minuut.
  • Voeg de pompoen, chilipeper, kaneel en rozijnen toe en bak alles afgedekt zachtjes gedurende 10 minuten.
  • Roer de rijst erdoor.
  • Voeg de groentebouillon en saffraan toe, breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten sudderen, tot de rijst en pompoen gaar zijn.
  • Laat de pilav snel afkoelen en bewaar in de koelkast.
  • Maal in een keukenmachine het gehakt met de helft van de verse koriander, gemalen komijn, de rest van de knoflook, zout en peper fijn.
  • Vorm van het gehaktmengsel worstjes van ongeveer 5 cm lang (köfte) en bewaar deze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de pilav zachtjes.
  • Verhit de resterende olijfolie in een pan en bak hierin de gehaktworstjes in 8-10 minuten rondom bruin.
  • Bestrooi de pilav met de rest van de koriander.

Notities

Wijnadvies:

Een medium-bodied rode wijn zoals een Turkse Kalecik Karası zou goed passen bij dit gerecht. De fruitige tonen en milde tannines van de wijn zullen de smaken van de pompoenpilav en de gekruide köfte mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 73g | Protein: 9g | Vet: 7g | Zout: 0.9g | Sugar: 7g

Geurig Plat Brood met Rozemarijn, Olijven en Ui

Geurig Plat Brood met Rozemarijn, Olijven en Ui

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Rijstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 390kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel verse rozemarijn fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui in partjes
  • 10 zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
  • 1 theelepel grof zeezout

Instructies

  • Meng in een keukenmachine met een sikkelmes de bloem, gist en suiker enkele seconden.
  • Voeg terwijl de machine draait geleidelijk 300 ml lauw water toe via de vulschacht.
  • Voeg de fijngehakte rozemarijn en een snufje zout toe en laat de machine draaien tot het deeg samenhangend is.
  • Neem het deeg uit de keukenmachine en kneed met de hand totdat het deeg soepel is en niet plakkerig.
  • Vet een kom in met olie, leg het deeg in de kom en dek af met plasticfolie.
  • Laat het deeg 45 minuten rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  • Kneed het deeg met de hand even stevig door.
  • Vorm op een ingevet bakblik een ovaal brood van 1-2 cm hoog.
  • Druk de ui en olijven in het deeg.
  • Bestrijk de bovenkant van het brood met olijfolie en strooi er grof zeezout overheen.
  • Laat het brood onder plasticfolie nog 30 minuten narijzen terwijl de oven voorverwarmt op 250°C.
  • Bak het brood in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.

Notities

Wijnadvies:

Dit aromatische brood met hartige en kruidige smaken past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé. De lichte body van de wijn en de fruitige tonen vullen de rozemarijn en de hartige olijven aan, terwijl de zachte zuurgraad een verfrissend contrast biedt.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 77g | Protein: 11g | Vet: 4g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g