Roerei met grote garnalen

Roerei met grote garnalen

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • ½ zak tijgergarnalen rauw en gepeld (zak 500 g, diepvries), ontdooid
  • 4 el zonnebloemolie
  • 125 g sugar snaps schoongemaakt
  • 125 g tauge
  • 6 eieren
  • ½ el sesamolie flesje 250 ml
  • 3 bosuitjes zakje 3 stuks, in kleine stukjes

Instructies

  • Dep de garnalen droog met keukenpapier.
  • Verhit in een wok de helft van de olie.
  • Roerbak de sugar snaps 4-5 min. op hoog vuur.
  • Bak de taugé ca. 2 min. mee.
  • Schep de sugar snaps en de tauge op een bord.
  • Roerbak de garnalen in de wok totdat ze roze worden.
  • Schep ze in een vergiet en laat ze uitlekken.
  • Schenk de olie in een hittebestendige kom (de olie wordt niet meer gebruikt).
  • Veeg de wok met keukenpapier schoon.
  • Klop in een kom de eieren met sesamolie los, voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Verhit in de wok de rest van de olie.
  • Schenk het eimengsel erin en schep de bosui erdoorheen.
  • Laat de eieren op matig vuur al roerend net stollen.
  • Schep de garnalen, sugar snaps en taugé erdoor en verwarm het roerei nog heel even.
  • Serveer direct.

Notities

Lekker met witte rijst en zoete chilisaus.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 24g | Vet: 16g

Pekingeend

Pekingeend

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
wachten30 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Eend, Gevogelte
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 4 eetlepels sojasaus licht
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 600 g eendenborstfilet
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 eetlepels olie
  • 1 prei in dunne reepjes van 4 cm lang
  • 1 komkommer in reepjes van 4 cm lang
  • hoisinsaus

Instructies

Voorbereiden

  • Bloem in kom doen.
  • Al roerend 125 ml heet water in dun straaltje door bloem mengen en tot glad en soepel deeg kneden.
  • Als deeg erg plakkerig is nog extra bloem toevoegen.
  • Deeg afgedekt 30 minuten laten rusten.
  • In kom sojasaus, citroensap, honing en sherry tot marinade roeren.
  • Eendenborstfilets met velkant naar boven erin leggen en 30 minuten laten marineren.

Bereiden

  • Oven voorverwarmen op 175 C.
  • Deeg tot lange rol van ca. 40 cm rollen en in 16 gelijke stukken snijden.
  • Stukken deeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot ronde lapjes van ca. 6 cm doorsnee.
  • Bovenkanten bestrijken met sesamolie.
  • Telkens 2 deegrondjes met oliezijde op elkaar leggen, zodat er 8 dubbele deegrondjes zijn.
  • In koekenpan olie verhitten.
  • endenborstfilets uit marinade nemen en droogdeppen met keukenpapier.
  • Op velkant ca. 2 minuten bakken, keren en nog ca. 1 minuut bakken.
  • Eendenborstfilets met velkant naar boven in ovenschaal leggen.
  • Marinade erover schenken en bestrooien met peper.
  • In oven filets in nog 12-15 minuten vanbinnen rosé laten worden.
  • Intussen dubbele pannenkoekjes samen uitrollen tot dunne cirkel van ca. 15 cm doorsnee.
  • Een of twee ruime koekenpannen droog verhitten en in elke pan een dubbele pannenkoek 1-2 minuten per kant bakken tot deeg droog is en lichtbruine vlekken heeft.
  • Pannenkoeken van elkaar trekken als ze nog warm zijn.
  • Op bord onder aluminiumfolie warm houden.
  • Preireepjes in kom leggen.
  • Kokend water erop schenken en 1 minuut laten staan.
  • Prei afgieten.
  • Eendenborstfilets in repen snijden, vel eraf snijden.
  • Overdoen in schaal en serveren met pannenkoekjes, prei, komkommer en hoisinsaus.

Notities

Eetwijze:

Pannenkoekje op bord leggen en wat hoisinsaus erover verdelen. Reepjes eend, prei en komkommer erop leggen, pannenkoek oprollen en uit de hand eten.

Gefrituurde wontons

Gefrituurde wontons

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 25 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories: 40kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • theedoek,schone zonder wasmiddelenluchtjes

Ingrediënten

  • 300 g half-om-halfgehakt
  • 1 bosuitje in ringetjes
  • 50 g shii-takes fijngehakt
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 cm verse gemberwortel geraspt
  • ½ eetlepel droge sherry
  • eetlepel sojasaus licht
  • ½ eetlepel sesamolie
  • 5 vellen filodeeg diepvries, ontdooid
  • 1 eetlepel azijn
  • frituurolie

Instructies

  • Voorbereiden
  • In kom gehakt, bosui, shii-takes, knoflook, gember, sherry,½ eetlepel sojasaus, sesamolie en zout en peper naar smaak mengen.
  • Filodeegvellen openvouwen en als stapel in 9 vierkanten snijden.
  • Op elk vierkantje 1 volle theelepel gehaktmengsel scheppen, randjes van vierkantjes met water bestrijken en vierkantjes diagonaal geplooid dichtvouwen.
  • Op een met bloem bestoven schaal leggen en afdekken met schone theedoek.
  • In schaaltje rest van sojasaus met azijn door elkaar roeren.

Bereiden

  • Frituurolie verhitten tot 190 C.
  • Bloem van wontons vegen.
  • In frituurolie wontons met 5 tegelijk in 1-2 minuten mooi bruin frituren.
  • In vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken.
  • Sojadipsausje erbij serveren.

Nutrition

Calories: 40kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 2g | Vet: 3g

Hazenpeper

Hazenpeper

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Wild
Servings: 4 personen
Calories: 435kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1200 g hazenachterbouten
  • zout
  • versgemalen peper
  • 60 g boter of margarine
  • 75 g magere spekreepjes
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 ½ dl trappistenbier Westmalle dubbel
  • 2 eetlepels jenever slijter
  • 1 pot gevogeltefond 380 ml
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel suiker
  • 10 sjalotjes

Instructies

  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • Hazenbouten afspoelen met koud water en droogdeppen met keukenpapier.
  • Bouten bestrooien met zout en peper.
  • In grote braadpan 40 g boter verhitten en bouten in porties in ca. 10 minuten rondom bruinbakken.
  • Bouten uit pan nemen.
  • Spekreepjes en ui ca. 3 minuten zachtjes bakken in achtergebleven bakvet.
  • Bloem erdoor roeren en kort meebakken.
  • Bier, jenever en fond erbij schenken en mengsel al roerend aan de kook brengen.
  • Knoflook erboven uitpersen.
  • Hazenbouten, tijm, laurier, helft van suiker en peper toevoegen.
  • Hazenbouten afgedekt in ca. 2 uur gaar stoven.
  • Af en toe keren. Intussen sjalotjes pellen en halveren.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Sjalotjes met wat zout en rest van suiker in ca. 10 minuten zachtjes lichtbruin bakken.
  • Sjalotjes door hazenpeper roeren en ca. 5 minuten meestoven.
  • Tijm en laurier verwijderen.
  • Hazenpeper op smaak brengen met zout en pepe

Notities

Lekker met gekookte aardappels, aardappelpuree, gestoofde witlof, spruitjes of knolselderijpuree.

Nutrition

Calories: 435kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 44g | Vet: 23g

Gestoofd konijn met stroop

Gestoofd konijn met stroop

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten1 uur 15 minuten
Totale tijd1 uur 35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees, Wild
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories: 590kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 4 konijnenbouten
  • 300 g sjalotjes
  • 40 g boter of margarine
  • 3 theelepels gedroogde tijm
  • zout
  • versgemalen peper
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 3 dl rode wijn
  • 1 pot wildfond 380 ml
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 3 eetlepels peren-appelstroop
  • 2 eetlepels bloem

Instructies

  • Konijn onder koud stromend water schoonspoelen en met keukenpapier droogdeppen.
  • Sjalotjes pellen. In pan boter verhitten, konijn met tijm bestrooien en rondom bruin bakken.
  • Konijn uit pan scheppen, met zout en peper bestrooien.
  • Sjalot en spek aan achtergebleven bakvet toevoegen en rondom bruin bakken.
  • Wijn en wildfond erbij schenken en aan de kook brengen.
  • Konijn toevoegen en in ca. 1 ¼ uur gaar stoven.
  • Konijn uit pan nemen.

Bereiden van de stroop

  • Kaneel en stroop door saus roeren.
  • Bloem aanlengen met 3 eetlepels water en toevoegen.
  • Al roerend laten binden tot lichtgebonden saus ontstaat.
  • Konijn terugleggen in pan en meewarmen.

Notities

Lekker met aardappelpuree en gesmoorde bleekselderij.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 45g | Vet: 37g

Gepofte aardappels met kwark

Gepofte aardappels met kwark

Totale tijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels kruimige a ca. 200 g
  • 4 takjes peterselie
  • 4 takjes selderij
  • 10 sprietjes bieslook
  • 4 plakjes Ardenner ham
  • 250 g halfvolle kwark
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Aardappels schoonboenen en droogdeppen met keukenpapier.
  • Met vork schil op enkele plaatsen inprikken.
  • Aardappels in midden van oven op rooster in ca. 1 uur gaar poffen. Intussen kruiden in kopje fijnknippen.
  • Ham in reepjes snijden.
  • Ham en kruiden door kwark roeren, op smaak brengen met zout en peper.
  • Gare aardappels aan bovenzijde inkruisen en iets open duwen.
  • Kwarkmengsel erin scheppen.

Notities

Lekker bij bijvoorbeeld gebakken vis.

Magnetrontip:

De aardappels kunnen ook in de schil in de magnetron gegaard worden. Leg hiervoor de schone en ingeprikte aardappels op een magnetronbestendig plat bord in de magnetron en gaar ze in ca. 12 minuten op 800 Watt, halverwege keren. Buiten de magnetron ca. 10 minuten laten nagaren.

Surimikoekjes met sperziebonen

Surimikoekjes met sperziebonen

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • garde of mixer
  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • keukenpapier
  • vier borden

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels olie
  • 150 g snijbonen gesneden
  • 150 g maïskorrels blik, uitgelekt
  • 250 g surimisticks vis, in stukjes
  • 1 theelepel worcestershiresauce
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 500 g sperziebonen panklare
  • 100 ml kippenbouillon van tablet
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Bloem boven ruime kom zeven.
  • Melk en eieren mengen.
  • Kuiltje in beslag maken,melkmengsel erin gieten en met garde of mixer tot glad beslag roeren.
  • Snijbonen, maïs en surimi door beslag scheppen en pittig op smaak brengen met
  • worcestershiresaus, zout en peper.
  • In grote koekenpan met antiaanbaklaag 1-2 eetlepels olie verhitten.
  • Per keer van beslag 4 koekjes op hoog vuur bakken met doorsnede van ca. 10 cm.
  • Koekjes op keukenpapier laten uitlekken en warm houden.
  • Rest van surimikoekjes op zelfde wijze bakken (hoeveelheid is voldoende voor ca.12 stuks).
  • Intussen in wok ui in rest van olie goudbruin fruiten.
  • Sperziebonen toevoegen en 3 minuten roerbakken.
  • Bouillon erbij schenken en geheel aan de kook brengen.
  • Sperziebonen afgedekt nog 5 minuten zachtjes laten koken, op allerlaatst citroensap erdoor roeren.
  • Surimikoekjes over vier borden verdelen en sperziebonen ernaast leggen.

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze

:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 400 gram rundergehakt kalfs- of lamsgehakt
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 1 dessertlepel gedroogde uitjes
  • 1 dessertlepel paprikapoeder
  • 1 dessertlepel komijnpoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de béchamelsaus:

  • 30 gram roomboter
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 20 cl koude melk
  • Zout en peper naar smaak
  • Een vleugje nootmuskaat
  • 2 eetlepels geraspte kaas

Instructies

Voorbereiding:

  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
  • Maak de bladeren los van de groene kool, was ze grondig en blancheer ze gedurende drie minuten in het kokende water (houd het water aan de kook).
  • Laat de groene bladeren goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.

Vulling voor de rolletjes:

  • Meng het gehakt met paneermeel, fijngehakte platte peterselie, gedroogde uitjes, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout en peper in een kom.
  • Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het op als een sigaar.
  • Braad de rolletjes om en om aan in een koekenpan met een beetje boter.

Béchamelsaus:

  • Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
  • Voeg beetje bij beetje 20 cl koude melk toe, gebruik bij voorkeur een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg een beetje zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe.
  • Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met de helft van de béchamelsaus.
  • Leg de gevulde groenekoolrolletjes erbovenop.
  • Meng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daarmee de koolrolletjes.

Bakken in de oven:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 minuten.

Notities

Serveer de gevulde groene koolrolletjes op Marokkaanse wijze met een frisse salade of couscous.

Gebakken Sardines met Spinazievulling

Gebakken Sardines met Spinazievulling

Geniet van een heerlijke Marokkaanse lekkernij met deze krokant gebakken dubbele sardines, gevuld met een smaakvolle mix van gekruide spinazie en kruiden.
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Lepel
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 kilo sardines schoongemaakt
  • 5 eetlepels gehakte spinazie
  • 3 eetlepels verse koriander gehakt en gemengd met platte peterselie
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • ½ koffielepel zwarte peper
  • Zout naar smaak
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • Bloem
  • Zonnebloemolie om te bakken

Instructies

  • Verwijder de koppen en ingewanden van de sardines en was ze grondig.
  • Maak de charmoulavulling: Meng de gehakte verse koriander/platte peterselie met de specerijen, olijfolie, citroensap, fijngehakte knoflooktenen en gehakte spinazie.
  • Leg een opengeklapte sardine met de rugzijde naar beneden en schep er een lepel charmoulavulling op.
  • Plaats daarbovenop een andere opengeklapte sardine met de rugzijde naar boven en druk lichtjes aan, zodat er een gevuld "pakketje" ontstaat.
  • Haal de gevulde sardines aan beide zijden door de bloem.
  • Bak de sardines goudbruin en krokant in hete zonnebloemolie.
  • Laat de gebakken sardines goed uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveer de gebakken sardines met Marokkaans brood en diverse salades voor een complete maaltijd. Geniet van de mediterrane smaken en de knapperigheid van dit gerecht!
 
 
 
 

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 15g

Ketjaprijst uit de wok met gebakken tofu

Ketjaprijst uit de wok met gebakken tofu

Snel te maken
Land van herkomst: Oosters
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller hande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g snelkookrijst
  • 1 blok tofu naturel
  • 5 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 centimeter gemberwortel verse
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 6 eetlepel ketjap manis
  • 1 zak roerbakmix 400 g
  • 50 g gebakken uitjes

Instructies

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Tofu in plakken van 1 cm dik snijden en droogdeppen met keukenpapier.
  • Gemberwortel schillen en fijn raspen.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag 2 eetlepels olie verhitten.
  • Tofu aan elke kant ca. 3 minuten bakken.
  • Sambal en 4 eetlepels ketjap aan tofu toevoegen en op laag vuur laten staan.
  • In wok rest van olie verwarmen en roerbakmix en gember ca. 5 minuten roerbakken.
  • Gekookte rijst en rest van ketjap toevoegen en door en door warm laten worden.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Ketjaprijst over vier borden verdelen.
  • Plakken tofu erop leggen en bestrooien met gebakken uitjes.

Notities

Lekker met atjar.