Recept afdrukken
No ratings yet

Avocadosalade met gepocheerd ei

Recept categorieën: Ei, Salade
Porties: 4
calorieën: 353kcal

Ingrediënten

  • 1 citroen schoongeboend
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • ½ bakje bladpeterselie
  • 1 tl agavesiroop of honing
  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 1 zak jonge bladsla met bloemen 75 g, PLUS FeestMoment
  • 1 komkommer
  • 2 el azijn
  • 4 eieren
  • 1 tl chilipeper vlokken optioneel

Instructies

  • Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
  • Meng het rasp en 1 el sap met de olijfolie.
  • Hak de peterselie fijn en voeg de helft toe aan de dressing.
  • Breng op smaak met peper, extra citroensap, agavesiroop en een beetje zout.
  • Halveer de avocado’s en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
  • Snijd het vruchtvlees in reepjes en bestrijk licht met citroensap.
  • Verdeel de sla over de borden.
  • Schaaf lange linten van de komkommer en verdeel ze met de avocado en de dressing over de sla.
  • Breng een laag van ca. 5 cm water in een hapjespan tot tegen de kook aan.
  • Voeg de azijn toe.
  • Breek een ei in een kopje en maak met een lepel een draaikolk in het water.
  • Laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden.
  • Kook ca. 3 min. of tot het eiwit gestold is en de dooier zacht.
  • Neem met een schuimspaan uit het water en laat kort uitlekken op keukenpapier.
  • Pocheer zo nog 3 eieren.
  • Leg op elk bord een ei en bestrooi evt. met zout en chiliflakes.

Nutrition

Calories: 353kcal

Recept afdrukken
No ratings yet

Breakfast burrito

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Ontbijt
Feestdagen etc: Pasen
Porties: 4
calorieën: 570kcal

Ingrediënten

  • 250 g snoepgoed
  • tomatenmix
  • 1 pot witte bonen in tomatensaus 370 g
  • 8 plakjes ontbijtspek 125 g, PLUS Puur van Smaak
  • 6 eieren
  • 1 tl Mexicaanse taco- en burritokruiden Euroma
  • ½ bakje verse koriander
  • 4 volkoren tortillawraps
  • 100 g ijsbergslamelange

Instructies

  • Halveer de tomaten.
  • Verwarm de witte bonen in een steelpan in ca. 3 min.
  • Verhit de koekenpan en bak het ontbijtspek in ca. 8 min. krokant.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Roer de eieren los en roerbak op middelhoog vuur in het achtergebleven spekvet met de tacokruiden tot ze gestold zijn.
  • Hak de koriander grof.
  • Verwarm de tortillawraps volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Bestrooi ze royaal met ijsbergsla en tomaat.
  • Verdeel de bonen, ei en koriander erover.
  • Rol voorzichtig op en zet vast met een cocktailprikker of wikkel er bakpapier omheen met keukentouw.

Notities

Vegatip
Laat het spek achterwege en roer 4 el geraspte cheddar of oude kaas door het roerei.
Liever vegan?
Vervang de eieren door 400 g in olijfolie gebakken verkruimelde gerookte tofu (Vivera).

Nutrition

Calories: 570kcal

Recept afdrukken
No ratings yet

Brik met gamba tonijnvulling

Allerhande 2003
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak filobladerdeeg diepvries
  • 1 grote aardappel
  • 200 g gamba's
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 g peterselie verse ()
  • 2 eetlepels kappertjes
  • ½ theelepel koenjit gemalen kurkuma
  • 1 blikje tonijn op olijfolie 185 g
  • zout peper
  • harissa zie notitie; of 1 fijngesneden rode peper
  • 6 dl arachideolie
  • 1 eiwit
  • 4 kleine eieren
  • 1 citroen

Instructies

  • Plakjes filodeeg in verpakking ca. 2 uur bij kamertemperatuur laten ontdooien.
  • Aardappel ongeschild in bodempje water in ca. 20 minuten gaar koken en laten afkoelen. Aardappel pellen en in fijne stukjes snijden.
  • Gamba's pellen en in stukjes snijden.
  • Ui en knoflook pellen en fijn snipperen.
  • Blad van peterselie fijn knippen.
  • Kappertjes fijn hakken.
  • In pan 1 dl olie verhitten, hierin ui en knoflook fruiten.
  • Gamba, aardappel, peterselie en kappertjes en kurkuma toevoegen en geheel nog ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Pan van vuur nemen. Tonijn afgieten en door gambamengsel scheppen.
  • Vulling op smaak brengen met zout, peper en harissa.
  • Deeg uitvouwen.
  • Met scherp mes 4 cm van lange kant van filodeeg snijden, zodat vierkante vellen van ca. 23 x 23 cm ontstaan.
  • 1 filovel met eiwit bestrijken en op tweede vel leggen.
  • Randen met eiwit bestrijken.
  • Kwart van vulling in hoek scheppen.
  • Met vingers halve maan van vulling vormen, met bolle kant aan hoekzijde.
  • Telkens 1 eitje breken in holte van maanvorm, of ei splitsen en dooier op filodeeg leggen. Filodeeg diagonaal over vulling vouwen en dichtdrukken.
  • Afdekken met vochtige theedoek (om uitdroging te voorkomen).
  • Zo nog 3 driehoeken (= brik) maken.
  • In diepe koekenpan of braadpan flinke laag olie verhitten.
  • Briks een voor een behoedzaam in hete olie laten glijden en aan beide zijden goudbruin bakken, voorzichtig omkeren.
  • Brik op keukenpapier laten uitlekken en warmhouden.
  • Intussen 'sokkeltjes' van citoenen snijden:onderkant eraf snijden en in de lengte diepe inkepingen maken.
  • Op vier borden citroen zetten en warme brik in inkeping plaatsen.
  • Aan tafel brik naar wens met citroensap besprenkelen.

Notities

Harissa (pikante Tunesische sambal):
Pureer voor een dipsaus of smaakmaker 6 rode pepers (zonder zaadjes) met 1 uitgeperst teentje knoflook, 1 gesnipperd sjalotje en 2 theelepels karwijzaad.
Roer er 1 theelepel zout, 1 eetlepel gehakte peterselie en 2-3 eetlepels olijfolie door, zodat het een smeuïge pasta wordt.
Doe de harissa in een schaaltje en sprenkel er nog wat olijfolie over.
Afgedekt blijft harissa enkele dagen goed in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete en hartige oliebolletjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

zoete vulling:

  • ½ citroen
  • 75 g dadels
  • 75 g gedroogde vijgen
  • 75 g pistachenoten
  • 1 pak mix voor oliebollen 500 g
  • 1 tl koenjit of kurkuma
  • 4 el poedersuiker
  • 1 el koekkruiden

hartige vulling:

  • 60 g zwarte olijven zonder pit
  • 8 gedroogde tomaatjes potje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje gebakken spekjes 30 g
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 dl droge witte wijn
  • 100 g Parmezaan geraspte zakje
  • olie om te frituren

Instructies

Voorbereiden zoete bolletjes:

  • Citroen schoonboenen, schil raspen.
  • Dadels ontpitten.
  • Dadels en vijgen klein snijden.
  • Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken.
  • In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met
  • deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.

Voorbereiden hartige bolletjes:

  • Olijven en gedroogde tomaten klein snijden.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
  • In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C.
  • Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken.
  • Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen.
  • Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen.
  • Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.

Notities

Vervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten.
Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witloftaartjes met stilton

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries pak a 10 plakjes
  • 6 struikjes witlof
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 takjes tijm
  • 200 g stilton
  • 100 g gepelde walnoten
  • 125 gr mascarpone
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Bladerdeeg op aanrecht in ca. 10 minuten laten ontdooien.
  • Struikjes witlof schoonmaken en in lengte halveren.
  • In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Witlof op snijkant in pan leggen en op hoog vuur in ca. 3 minuten bakken.
  • Eventueel scheutje water aan bakvet toevoegen als het te hard gaat.
  • Witlof voorzichtig keren en nog ca. 3 minuten bakken tot witlof bruin en beetgaar is.
  • Op keukenpapier scheppen en laten afkoelen.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen.
  • Stilton verkruimelen.
  • Walnoten grof hakken.
  • In kom mascarpone losroeren met custardpoeder en helft van tijm, stilton en walnoten erdoor roeren.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en plakjes bladerdeeg erop leggen.
  • Bladerdeeg tot op 1 cm van randen bestrijken met mascarponemengsel.
  • Op elk plakje bladerdeeg naast elkaar 3 halve struikjes witlof leggen, met snijkant naar boven. Rest van stilton, walnoten en tijm erover strooien en olie erover sprenkelen.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In midden van oven witloftaartjes in ca. 25-30 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Witloftaartjes op borden leggen.

Notities

Serveren met gebakken peertjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensfricandeau met een korst van tomatentapenade

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 125 g pistachenoten
  • 6 sneetjes oud witbrood
  • 200 gr zongedroogde tomatentapenade
  • 2 grote stukken varkensfricandeau a 500 g
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dl vleesfond
  • 1 dl witte wijn
  • 50 g boter koude
  • peper

Instructies

  • Nootjes pellen.
  • Korst van brood snijden.
  • Brood en nootjes fijn malen.
  • Tapenade erdoor mengen.
  • Varkensfricandeau droogdeppen met keukenpapier.
  • Vlees inwrijven met zout en peper.
  • Vlees aan bovenzijde in lengte twee keer diep insnijden.
  • Inkepingen vullen met tapenademengsel, rest bewaren voor later.
  • Vlees in plasticfolie wikkelen, tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Fricandeau ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Vlees bestrijken met olie, op bovenzijde dikke laag tapenademengsel smeren.
  • Vlees in braadslede leggen en in midden van koude oven schuiven.
  • Oven inschakelen op 175 °C.
  • Vlees in ca. 45 minuten gaar braden.
  • Vlees uit oven nemen en losjes in aluminiumfolie verpakt nog ca. 5 minuten laten rusten. Braadslede op laag vuur zetten.
  • Fond en wijn bij bakvet schenken en aanbaksels losroeren.
  • Jus ca. 2 minuten laten inkoken.
  • Boter in klontjes snijden en met garde door jus kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Fricandeau op buffet voorzichtig in 8 plakken snijden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vegetarische wontons

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pak filobladerdeeg diepvries
  • 100 g winterwortel
  • 1 rode peper
  • 15 g koriander verse
  • 3 bosuitjes
  • 200 g tofu roerbak pittig gekruid
  • 5 dl arachideolie
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Filodeeg volgens gebruiksaanwijzing laten ontdooien en afdekken met vochtige theedoek.
  • Wortel schillen en grof raspen.
  • Peper schoonmaken en fijnhakken.
  • Koriander fijnhakken.
  • Bosuitjes schoonmaken en in zeer dunne reepjes van 3 cm snijden.
  • Blokjes tofu grof hakken.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten en rode peper, bosui, wortel en tofu ca. 3 minuten roerbakken. Koriander erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Laten afkoelen.
  • Filodeeg met vochtige theedoek afdekken.
  • Elke plak filodeeg een voor een in 3 lange stroken snijden en stroken met water bestrijken.
  • Op elke strook onderaan 1 eetlepel tofuvulling scheppen.
  • Punt van deeg schuin erover vouwen, zodat driehoekje ontstaat.
  • Driehoekje zigzag naar boven opvouwen, zodat het rondom omhuld wordt door filodeeg.
  • Op zelfde manier andere wontons maken.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier.
  • In wok rest van olie verhitten tot er lichte damp afkomt.
  • Wontons met ca. 6-7 tegelijk in ca. 4 minuten goudbruin bakken.
  • Met schuimspaan in vergiet scheppen en laten uitlekken.

Notities

Op schaal leggen en serveren met chilisaus of sesamdip.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti limone

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 4 braadworst ca. 500 g
  • 250 g champignons
  • 15 gr peterselie verse
  • 12,5 gr bieslook verse
  • 500 g spaghetti
  • zout
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • peper
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • Citroen onder stromend water schoonboenen.
  • Met dunschiller brede repen van citroenschil halen.
  • Citroenschil en worst in pan doen, 5 dl water erbij schenken en aan de kook brengen.
  • Op matig vuur worst in ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Worst uit pan nemen en laten afkoelen.
  • Kookvocht bewaren.
  • Champignons met keukenpapier schoonvegen en in vieren snijden.
  • Citroen uitpersen.
  • Worsten in lengte halveren en in plakken snijden.
  • Peterselieblad grof hakken.
  • Bieslook in stukjes van ca. 1 cm knippen.
  • Spaghetti in ca. 8 minuten beetgaar koken in ruim water met zout.
  • Daarna afgieten.
  • In koekenpan boter smelten, bloem in één keer toevoegen en ca. 2 minuten al roerend
  • meebakken.
  • Kookvocht en citroensap in pan schenken.
  • Roeren tot gladde, dunne saus ontstaat.
  • Vuur laag draaien, champignons door saus roeren en in ca. 5 minuten gaar laten worden. Worstplakjes en slagroom door saus roeren en even meewarmen.
  • Saus op smaak brengen met weinig zout en peper.
  • Spaghetti over de borden verdelen.
  • Saus op pasta scheppen, royaal bestrooien met verse kruiden.
  • Serveren met tomatensalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sliptong met jus van witlof, ham en kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 el parmezaan
  • ½ el bloem
  • 4 sliptongen
  • zout
  • versgemalen peper
  • dl olijfolie Italiaanse / extra vierge
  • 3 struikjes witlof
  • 25 g ham
  • 25 g jongbelegen kaas
  • ½ visbouillontablet
  • nootmuskaat
  • 1 takje basilicum
  • 6 sprietjes bieslook
  • 2 el crème fraîche
  • 25 g spinazie panklare
  • 20 g roomboter

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier enparmezaanse kaas erop strooien.
  • Bloem erboven zeven. In midden van oven kaaskletskoppen in ca. 4-5 min. goudbruin bakken. Laten afkoelen.
  • Oven laten afkoelen tot 125 °C of gasovenstand 2.
  • Sliptongen één voor één plat op plank leggen en vis aan twee kanten tot op middengraat
  • van graatjes lossnijden (fileren).
  • Tongen keren en ook aan andere kant vis van graatjes snijden.
  • Tongen verticaal vasthouden, vis valt nu van graatjes (blijft aan middengraat vastzitten).
  • Kleine graatjes aan beide kanten weg knippen.
  • Vissen weer plat neer leggen en bestrooien met zout en peper.
  • In lage ovenschaal helft van olijfolie schenken.
  • Tongen er naast elkaar in leggen.
  • Rest van olie erover schenken, tongen moeten ongeveer half onder olijfolie liggen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Witlof schoonmaken, kern verwijderen.
  • 2 struikjes in stukjes snijden.
  • Ham en kaas in stukjes snijden.
  • In pan 2 dl water met bouillontablet verwarmen en bouillontablet al roerend oplossen.
  • Witlof, ham, kaas en snufje nootmuskaat toevoegen.
  • Bouillon afgedekt ca. 25 min. zachtjes laten trekken.
  • Intussen schaal met tongen in oven schuiven en tong in ca. 25 min. net aan gaar laten worden, halverwege tongen keren.
  • Witlofbouillon boven andere pan zeven en vocht tot helft laten inkoken.
  • Vier diepe borden voorverwarmen.
  • Basilicum en bieslook heel fijn hakken.
  • In kommetje kruiden en crème fraîche door elkaar roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Steeltjes van spinazieblaadjes breken en blaadjes door crème fraîchemengsel halen.
  • Laatste struikje witlof in reepjes snijden en reepjes door crème fraîchemengsel scheppen.
  • Boter in klontjes snijden en aan witlofjus toevoegen.
  • Met staafmixer tot een lichtgebonden jus mixen.
  • Jus in borden scheppen.
  • Tongen uit olie nemen en licht droogdeppen, tongen in jus leggen.
  • Witlofreepjes en spinazieblaadjes erop leggen.
  • Kaaskletskoppen in stukken breken en op tong leggen.

Notities

Warm eventueel op het laatst nog even 100 g Hollandse garnalen mee in de jus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Slaloempia's met garnaal gehaktvulling

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vis, Vlees
Porties: 20 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 200 g half-om-halfgehakt
  • 50 g mihoen
  • 1 rode peper
  • 2 bosuitjes
  • 4 gr zakje koriander verse
  • 125 g roze garnalen
  • zout
  • peper
  • 2 kroppen sla
  • 1 dl red chilisaus flesje

Instructies

  • In koekenpan met antiaanbaklaag gehakt al omscheppend rul bakken.
  • Gehakt met schuimspaan op bord scheppen en laten afkoelen.
  • Intussen in pan 4 dl water aan de kook brengen.
  • Van vuur af mihoen toevoegen en 4 minuten laten wellen.
  • In zeef laten uitlekken.
  • Rode peper schoonmaken en in dunne ringen snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en fijnsnipperen.
  • Koriander in reepjes snijden.
  • In kom gehakt, garnalen, mihoen, rode peper, bosui en koriander door elkaar scheppen en op smaak brengen met zout en peper.
  • Sla wassen, 20 mooie grote slabladeren van kroppen nemen en met scherp mes witte harde nerf uit slabladeren verwijderen.
  • Bladeren 1 seconde even in kokend water onderdompelen, direct daarna in koud water dompelen en bladeren droogdeppen met keukenpapier.
  • Op midden van elk slablad 1 eetlepel garnaalvulling scheppen, zijkanten van slablad om vulling vouwen en slablad oprollen tot loempia.
  • Vaststeken met cocktailprikkers.
  • Slaloempia's op schaal leggen en serveren met chilisaus.