Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensfricandeau met een korst van tomatentapenade

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 125 g pistachenoten
  • 6 sneetjes oud witbrood
  • 200 gr zongedroogde tomatentapenade
  • 2 grote stukken varkensfricandeau a 500 g
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dl vleesfond
  • 1 dl witte wijn
  • 50 g boter koude
  • peper

Instructies

  • Nootjes pellen.
  • Korst van brood snijden.
  • Brood en nootjes fijn malen.
  • Tapenade erdoor mengen.
  • Varkensfricandeau droogdeppen met keukenpapier.
  • Vlees inwrijven met zout en peper.
  • Vlees aan bovenzijde in lengte twee keer diep insnijden.
  • Inkepingen vullen met tapenademengsel, rest bewaren voor later.
  • Vlees in plasticfolie wikkelen, tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Fricandeau ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Vlees bestrijken met olie, op bovenzijde dikke laag tapenademengsel smeren.
  • Vlees in braadslede leggen en in midden van koude oven schuiven.
  • Oven inschakelen op 175 °C.
  • Vlees in ca. 45 minuten gaar braden.
  • Vlees uit oven nemen en losjes in aluminiumfolie verpakt nog ca. 5 minuten laten rusten. Braadslede op laag vuur zetten.
  • Fond en wijn bij bakvet schenken en aanbaksels losroeren.
  • Jus ca. 2 minuten laten inkoken.
  • Boter in klontjes snijden en met garde door jus kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Fricandeau op buffet voorzichtig in 8 plakken snijden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vegetarische wontons

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pak filobladerdeeg diepvries
  • 100 g winterwortel
  • 1 rode peper
  • 15 g koriander verse
  • 3 bosuitjes
  • 200 g tofu roerbak pittig gekruid
  • 5 dl arachideolie
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Filodeeg volgens gebruiksaanwijzing laten ontdooien en afdekken met vochtige theedoek.
  • Wortel schillen en grof raspen.
  • Peper schoonmaken en fijnhakken.
  • Koriander fijnhakken.
  • Bosuitjes schoonmaken en in zeer dunne reepjes van 3 cm snijden.
  • Blokjes tofu grof hakken.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten en rode peper, bosui, wortel en tofu ca. 3 minuten roerbakken. Koriander erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Laten afkoelen.
  • Filodeeg met vochtige theedoek afdekken.
  • Elke plak filodeeg een voor een in 3 lange stroken snijden en stroken met water bestrijken.
  • Op elke strook onderaan 1 eetlepel tofuvulling scheppen.
  • Punt van deeg schuin erover vouwen, zodat driehoekje ontstaat.
  • Driehoekje zigzag naar boven opvouwen, zodat het rondom omhuld wordt door filodeeg.
  • Op zelfde manier andere wontons maken.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier.
  • In wok rest van olie verhitten tot er lichte damp afkomt.
  • Wontons met ca. 6-7 tegelijk in ca. 4 minuten goudbruin bakken.
  • Met schuimspaan in vergiet scheppen en laten uitlekken.

Notities

Op schaal leggen en serveren met chilisaus of sesamdip.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti limone

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 4 braadworst ca. 500 g
  • 250 g champignons
  • 15 gr peterselie verse
  • 12,5 gr bieslook verse
  • 500 g spaghetti
  • zout
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • peper
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • Citroen onder stromend water schoonboenen.
  • Met dunschiller brede repen van citroenschil halen.
  • Citroenschil en worst in pan doen, 5 dl water erbij schenken en aan de kook brengen.
  • Op matig vuur worst in ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Worst uit pan nemen en laten afkoelen.
  • Kookvocht bewaren.
  • Champignons met keukenpapier schoonvegen en in vieren snijden.
  • Citroen uitpersen.
  • Worsten in lengte halveren en in plakken snijden.
  • Peterselieblad grof hakken.
  • Bieslook in stukjes van ca. 1 cm knippen.
  • Spaghetti in ca. 8 minuten beetgaar koken in ruim water met zout.
  • Daarna afgieten.
  • In koekenpan boter smelten, bloem in één keer toevoegen en ca. 2 minuten al roerend
  • meebakken.
  • Kookvocht en citroensap in pan schenken.
  • Roeren tot gladde, dunne saus ontstaat.
  • Vuur laag draaien, champignons door saus roeren en in ca. 5 minuten gaar laten worden. Worstplakjes en slagroom door saus roeren en even meewarmen.
  • Saus op smaak brengen met weinig zout en peper.
  • Spaghetti over de borden verdelen.
  • Saus op pasta scheppen, royaal bestrooien met verse kruiden.
  • Serveren met tomatensalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sliptong met jus van witlof, ham en kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 el parmezaan
  • ½ el bloem
  • 4 sliptongen
  • zout
  • versgemalen peper
  • dl olijfolie Italiaanse / extra vierge
  • 3 struikjes witlof
  • 25 g ham
  • 25 g jongbelegen kaas
  • ½ visbouillontablet
  • nootmuskaat
  • 1 takje basilicum
  • 6 sprietjes bieslook
  • 2 el crème fraîche
  • 25 g spinazie panklare
  • 20 g roomboter

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier enparmezaanse kaas erop strooien.
  • Bloem erboven zeven. In midden van oven kaaskletskoppen in ca. 4-5 min. goudbruin bakken. Laten afkoelen.
  • Oven laten afkoelen tot 125 °C of gasovenstand 2.
  • Sliptongen één voor één plat op plank leggen en vis aan twee kanten tot op middengraat
  • van graatjes lossnijden (fileren).
  • Tongen keren en ook aan andere kant vis van graatjes snijden.
  • Tongen verticaal vasthouden, vis valt nu van graatjes (blijft aan middengraat vastzitten).
  • Kleine graatjes aan beide kanten weg knippen.
  • Vissen weer plat neer leggen en bestrooien met zout en peper.
  • In lage ovenschaal helft van olijfolie schenken.
  • Tongen er naast elkaar in leggen.
  • Rest van olie erover schenken, tongen moeten ongeveer half onder olijfolie liggen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Witlof schoonmaken, kern verwijderen.
  • 2 struikjes in stukjes snijden.
  • Ham en kaas in stukjes snijden.
  • In pan 2 dl water met bouillontablet verwarmen en bouillontablet al roerend oplossen.
  • Witlof, ham, kaas en snufje nootmuskaat toevoegen.
  • Bouillon afgedekt ca. 25 min. zachtjes laten trekken.
  • Intussen schaal met tongen in oven schuiven en tong in ca. 25 min. net aan gaar laten worden, halverwege tongen keren.
  • Witlofbouillon boven andere pan zeven en vocht tot helft laten inkoken.
  • Vier diepe borden voorverwarmen.
  • Basilicum en bieslook heel fijn hakken.
  • In kommetje kruiden en crème fraîche door elkaar roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Steeltjes van spinazieblaadjes breken en blaadjes door crème fraîchemengsel halen.
  • Laatste struikje witlof in reepjes snijden en reepjes door crème fraîchemengsel scheppen.
  • Boter in klontjes snijden en aan witlofjus toevoegen.
  • Met staafmixer tot een lichtgebonden jus mixen.
  • Jus in borden scheppen.
  • Tongen uit olie nemen en licht droogdeppen, tongen in jus leggen.
  • Witlofreepjes en spinazieblaadjes erop leggen.
  • Kaaskletskoppen in stukken breken en op tong leggen.

Notities

Warm eventueel op het laatst nog even 100 g Hollandse garnalen mee in de jus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Slaloempia's met garnaal gehaktvulling

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vis, Vlees
Porties: 20 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 200 g half-om-halfgehakt
  • 50 g mihoen
  • 1 rode peper
  • 2 bosuitjes
  • 4 gr zakje koriander verse
  • 125 g roze garnalen
  • zout
  • peper
  • 2 kroppen sla
  • 1 dl red chilisaus flesje

Instructies

  • In koekenpan met antiaanbaklaag gehakt al omscheppend rul bakken.
  • Gehakt met schuimspaan op bord scheppen en laten afkoelen.
  • Intussen in pan 4 dl water aan de kook brengen.
  • Van vuur af mihoen toevoegen en 4 minuten laten wellen.
  • In zeef laten uitlekken.
  • Rode peper schoonmaken en in dunne ringen snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en fijnsnipperen.
  • Koriander in reepjes snijden.
  • In kom gehakt, garnalen, mihoen, rode peper, bosui en koriander door elkaar scheppen en op smaak brengen met zout en peper.
  • Sla wassen, 20 mooie grote slabladeren van kroppen nemen en met scherp mes witte harde nerf uit slabladeren verwijderen.
  • Bladeren 1 seconde even in kokend water onderdompelen, direct daarna in koud water dompelen en bladeren droogdeppen met keukenpapier.
  • Op midden van elk slablad 1 eetlepel garnaalvulling scheppen, zijkanten van slablad om vulling vouwen en slablad oprollen tot loempia.
  • Vaststeken met cocktailprikkers.
  • Slaloempia's op schaal leggen en serveren met chilisaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Scampi met houmous en lauwwarme sesamvinaigrette

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 rode pepers
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 blik kikkererwten 400 g
  • 2 el Thaise Vissaus
  • 1 dl milde olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 2 el sesamolie
  • 4 el geroosterde sesamzaadjes
  • 1 tl maizena
  • 1 dl teriyaki marinade flesje
  • 2 el balsamicoazijn
  • 500 g reuzescampi diepvries
  • 2 el arachideolie
  • 2 el oestersaus
  • 4 blaadjes ijsbergsla mooie blaadjes van een krop

Instructies

  • 1 peper halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.
  • Andere peper tussen handen rollen, in stukken snijden en zaadjes eruit schudden.
  • Knoflook pellen en snipperen.
  • Kikkererwten afgieten en met vissaus, peperreepjes en helft van knoflook in mengkom doen.
  • Kikkererwten grof pureren.
  • Terwijl machine langzaam draait in dun straaltje zoveel olie toevoegen tot gladde, smeuïge massa ontstaat.
  • Houmous tot gebruik afgedekt op kamertemperatuur bewaren.
  • Scampi aan rugzijde insnijden, darmkanaal verwijderen.
  • Sjalot pellen en fijn snipperen.
  • In pan sesamolie zachtjes verwarmen.
  • Sesamzaadjes toevoegen en ca. 1 minuut meewarmen tot geur goed los komt.
  • Maizena oplossen in teriyakimarinade.
  • Marinade, azijn en sjalotje toevoegen en dressing op laag vuur iets laten binden.
  • Geheel laten afkoelen.
  • Scampi volgens gebruiksaanwijzing onder stromend water ontdooien.
  • Scampi voorzichtig pellen, staartje laten zitten.
  • Scampi droogdeppen met keukenpapier.
  • Wok verhitten tot gloeiend heet, arachideolie over panbodem laten uitvloeien.
  • Scampi op hoog vuur ca. 1 minuut bakken. Omschudden, rest van knoflook toevoegen en opnieuw ca. 1 minuut bakken.
  • Oestersaus en stukjes peper erdoor scheppen, nog 1-2 minuten bakken tot scampi gaar zijn. Intussen sesamvinaigrette en houmous zachtjes verhitten, tot lauwwarm.
  • Houmous op warme borden scheppen.
  • Blad ijsbergsla erop leggen.
  • Garnalen en stukjes peper met schuimspaan uit wok scheppen en over borden verdelen. Sesamvinaigrette erover schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roodbaars met gegrilde salsa

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Porties: 4 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rode paprika's
  • 1 rode ui
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 romatomaten
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 4 roodbaarsfilets a ca. 125 g
  • 1 theelepel sambal brandal
  • zout

Instructies

  • Grill voorverwarmen.
  • Paprika's wassen, schoonmaken en in kleine blokjes snijden.
  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • Paprika en ui op bakplaat uitspreiden en besprenkelen met 2 eetlepels olijfolie.
  • Onder grill paprika en ui in ca. 10 minuten gaar roosteren, af en toe omscheppen.
  • Intussen tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Koriander fijnhakken.
  • Roodbaarsfilets droogdeppen met keukenpapier en op bakplaat leggen.
  • Rest van olie erover sprenkelen.
  • Roodbaars ca. 10 cm onder hete grill schuiven en in ca. 4 minuten gaar en lichtbruin grillen.
  • In kom gegrilde groenten, tomatenblokjes, koriander en sambal door elkaar scheppen en op smaak brengen met zout.
  • Roodbaars op vier borden leggen en salsa erover en ernaast scheppen.

Notities

Serveren met couscous.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hazenrugfilet met gebakken appel

AllerHande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 225 g hazenrugfilet
  • 2 uien
  • 1 grote appel Goudreinette,
  • 25 g boter of margarine,
  • 6 plakjes ontbijtspek ca. 30 g,

Instructies

  • Hazenrugfilet in plakken van 3 cm snijden en droogdeppen met keukenpapier.
  • Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Appel schillen, met appelboor klokhuis verwijderen en in ringen van ca. 1/2 cm dik snijden.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Hazenrugfiletplakjes in ca. 2 à 3 minuten lichtbruin bakken, halverwege keren.
  • Warm houden in aluminiumfolie.
  • In braadvet spek in ca. 3 minuten knapperig bakken.
  • Uiringen toevoegen en ca. 4 minuten meebakken tot ze licht beginnen te kleuren.
  • Appelplakjes toevoegen en ca. 2 minuten meebakken.
  • Hazenrugfiletplakjes bestrooien met zout en peper.
  • Plakjes appel en ui over twee borden verdelen.
  • Hazenrugfiletplakjes erop leggen.
  • Garneren met spekplakjes.
  • Serveren met aardappelpuree en rode kool.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groente toffees

AllerHande 1996
Recept categorieën: Borrelhapjes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 vellen fillobladerdeeg pak á 250g, diepvries, Easy Bakery,
  • 1 worteltje
  • 1 stukje prei van ca. 5 cm
  • 1 eetlepel olie
  • 50 g taugé schaaltje á 250 g,
  • 1 ½ eetlepel sambalsaus hot Conimex,
  • 1 eetlepel gezouten pinda's
  • 1 eiwit

Instructies

Voorbereiden:

  • Fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.
  • Worteltje schoonmaken, wassen en in dunne plakjes snijden.
  • Prei schoonmaken, wassen en in lengte halveren.
  • Helften in dunne plakjes snijden.
  • In pan olie verhitten.
  • Wortel en prei al omscheppend ca. 3 minuten bakken.
  • Taugé toevoegen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Sambalsaus en pinda's erdoor roeren.
  • Groentemengsel laten afkoelen.
  • Plakjes fillodeeg op aanrecht uitspreiden en in breedte halveren.
  • Eiwit loskloppen. Elk plakje met eiwit bestrijken.
  • Aan één korte kant van elk deegplakje 1 eetlepel groentemengsel scheppen.
  • Deeg over vulling heen oprollen.
  • Zijkanten van rolletjes dichtdrukken, zodat 'toffees' ontstaan.
  • Toffees tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:

  • In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier.
  • 4 Toffees in frituurmandje leggen en in ca. 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Op dezelfde manier rest van toffees frituren.
  • Toffees op schaal leggen.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Garnalendriehoekjes

AllerHande 1996
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vis
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 100 g Noorse garnalen
  • 4 vellen fillobladerdeeg
  • 50 g panklare witte kool
  • ½ eetlepel olie
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • mespunt gemalen koriander
  • zout
  • peper
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 eiwit

Instructies

Voorbereiden:

  • Garnalen in ca. 2 1/2 uur laten ontdooien.
  • Fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.)
  • Garnalen droogdeppen met keukenpapier en fijnsnijden.
  • Kool heel fijn snijden.
  • In pan olie verhitten en garnalen ca. 1 minuut al omscheppend bakken.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Kool toevoegen en ca. 2 minuten meebakken.
  • Op smaak brengen met gemberpoeder, koriander, zout en peper.
  • Maïzena erdoor roeren.
  • Garnalenmengsel laten afkoelen.
  • Plakjes fillodeeg op aanrecht uitspreiden en in breedte halveren.
  • Eiwit loskloppen.
  • Elk plakje met eiwit bestrijken.
  • Aan één korte kant van elk deegplakje 1 eetlepel garnalenmengsel scheppen.
  • Deeg tot driehoekjes vouwen.
  • Driehoekjes tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:

  • In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier. 4
  • Driehoekjes in frituurmandje leggen en in ca. 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Op zelfde manier rest van driehoekjes frituren.
  • Driehoekjes op schaal leggen.
  • Direct serveren.