Krokante Babi Pangang met Pittige Saus
Geniet van deze heerlijke krokante Babi Pangang met een pittige saus. Het malse buikspek wordt perfect knapperig in de airfryer, en de zelfgemaakte saus voegt een rijke, pittige smaak toe die het gerecht naar een hoger niveau tilt. Perfect voor een feestelijke maaltijd met familie en vrienden!
(inclusief marineren en drogen)3 uur uur 20 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
keukenpapier
kookpan
Rek
Wok of pannetje
Voor de Babi Pangang:
- Buikspek groot stuk
- Knoflookpoeder
- Peper
- Uienpoeder
- Vijfkruidenpoeder
- Zout
Voor de Babi Pangang Saus:
- 1 el arachideolie
- 1 el ketjap manis
- 1 el rijstwijn of droge sherry
- 1 tl djahé gemberpoeder
- 1 tl sambal oelek
- 2 dl kippenbouillon
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 4 el tomatenpuree
- 1 ui fijngehakt
Voor de Babi Pangang:
Spoel het buikspek af en kook het 10 minuten in bouillon.
Dep het buikspek droog met keukenpapier en laat het vervolgens 2 uur afgedekt uitlekken en drogen op een rekje.
Wrijf het buikspek in met uienpoeder, vijfkruidenpoeder, knoflookpoeder, zout en peper.
Laat het spek enkele uren afgedekt in de koelkast marineren.
Als het spek een zwoerd heeft, kerf en prik dit in.
Haal het spek een half uur voor het bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Verwarm de airfryer voor op 160 graden.
Plaats het spek in de airfryer en bak het gedurende 50-60 minuten.
Strijk het spek af met een mengsel van honing en ketjap manis en bak het nog enkele minuten verder, totdat het spek knapperig is naar wens.
Voor de Babi Pangang Saus:
Verhit de arachideolie in een wok of pannetje.
Fruit de fijngehakte ui en knoflook ongeveer 2 minuten.
Voeg de kippenbouillon, djahé, sambal oelek, tomatenpuree, rijstwijn of droge sherry, en bruine basterdsuiker toe.
Blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.
Laat de saus op laag vuur nog ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen.
Roer de ketjap manis door de saus en voeg eventueel 1 à 2 eetlepels kokend water toe om de saus iets te verdunnen.
Combineer met een droge Riesling of een lichte Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 32g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 4
Ananas-Mozzarella-Uien Donuts met Ontbijtspek
Deze hartige ananas-mozzarella-uien donuts met ontbijtspek zijn een ware traktatie. De combinatie van zoete ananas, romige mozzarella, en knapperig spek zorgt voor een explosie van smaken. Perfect voor een barbecue of als verrassend bijgerecht. Dit gerecht is eenvoudig te maken in de airfryer en zal zeker indruk maken op je gasten!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
mes
blikopener
keukenpapier
- 16-24 sneetjes spek
- 1 blikje ananasringen 8 ringen
- Gesneden mozzarella kaas
- 2-3 grote zoete gele uien gesneden in ringen van ⅓ inch
- Rubpoeder BBQ-poeder voor marinade
Schil en snijd de uien in ringen van ongeveer 7 mm dik.
Open het blikje ananasringen en laat deze goed uitlekken.
Snijd de mozzarella in repen en plaats deze in de uienringen.
Leg de met mozzarella gevulde uienringen op de ananasringen.
Omwikkel elke uienring met 2-3 plakjes spek, zodat de ananas en mozzarella volledig bedekt zijn.
Bestrooi de spek-ingepakte ringen met rubpoeder naar smaak.
Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.
Plaats de donuts in de airfryer en bak ze 7 minuten tot het spek knapperig en goudbruin is.
Serveer direct en geniet van deze unieke combinatie van smaken.
Combineer met een frisse Riesling of een lichte rosé.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 4
Gebakken Forelfilet met Citroen & Peterselie
inclusief 30 minuten marineren45 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 3 eetlepels gehakte bladpeterselie
- Sap van 2 citroenen
- 2 teentjes knoflook gehakt
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- 800 g forelfilet met vel
- 2 eetlepels bloem glutenvrij indien nodig
- 2 eetlepels plantaardige olie plus extra voor het invetten
- Partjes citroen voor het serveren
Meng in een kom de helft van de peterselie met het citroensap, de gehakte knoflook, zout en peper.
Leg de forelfilets erin en marineer ongeveer 30 minuten.
Bestuif elke filet met bloem.
Bekleed het mandje van de airfryer met een licht ingevet vel bakpapier en leg de filets erin.
Schenk de helft van de olie in de airfryer en stel deze in op 200 °C en de timer op 5 minuten.
Keer de filets na 5 minuten om, schenk de overgebleven olie erover en stel de timer in op nog 4 minuten.
Garneer de gebakken vis met de overgebleven gehakte peterselie en serveer met de partjes citroen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij de delicate smaak van de forel en de frisse citroen.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 40g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 4
Kip met Parmezaanse Kaas
Geniet van deze eenvoudige maar smaakvolle kipgerecht, perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
scherp mes
Keukenkwast
keukenpapier
- 500 g kipfilet in duimdikke repen
- 5 eetlepels panko Japans broodkruim
- 2 theelepels fijngehakte knoflook
- 4 eetlepels geraspte ui
- 5 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- Bakspray van olijfolie
- Partjes citroen voor het serveren
Klop de eieren in een kom met een scheutje water los.
Dep de repen kip zorgvuldig droog met keukenpapier en leg ze in het eimengsel.
Laat 10 minuten staan.
Meng in een aparte kom de panko met de knoflook, geraspte ui, Parmezaanse kaas en een beetje zout en peper.
Laat de repen kip stuk voor stuk uitlekken en wentel ze zorgvuldig door het pankomengsel.
Leg de gepaneerde repen kip in het mandje van de airfryer en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken - doe dit zo nodig in porties, afhankelijk van het formaat van de airfryer.
Bespuit licht met de bakspray zodat ze mooi bruin kunnen bakken.
Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 12 minuten.
Keer de kip na 6 minuten om en bespuit opnieuw met bakspray.
Bak nog 6 minuten of tot de kip volledig gaar, goudbruin en knapperig is.
Serveer met partjes citroen.
Wijnadvies:
Een frisse en lichte Pinot Grigio past goed bij de umamirijke smaak van de Parmezaanse kaas en de citroen in dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 4
Pittige Kip in Chinese Stijl
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
grote kom
Kleine mengkom
keukenpapier
scherp mes
Koekenpan of wok
Keukenkwast
- 1 groot ei losgeklopt
- 500 g kippendijenfilets zonder vel in stukken
- 120 g maizena
- ¼ theelepel zeezout
- ¼ theelepel gemalen witte peper
- 7 eetlepels kippenbouillon
- 2 eetlepels lichte sojasaus of tamari voor glutenvrij
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels rijstazijn
- 1½ eetlepel plantaardige olie
- 3-4 rode chilipepers zaadlijsten verwijderd en gehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel fijngehakte verse gemberwortel
- 2 lente-uien fijngehakt
- 1 theelepel geroosterde sesamolie
- ½ theelepel geroosterd sesamzaad
- Rijst voor het serveren
Doe het losgeklopte ei in een grote kom.
Dep de stukken kip grondig droog met keukenpapier en leg ze in het ei zodat ze onderstaan.
Meng in een aparte kom driekwart van de maizena met het zout en de peper.
Schud overtollig ei van de stukken kip en wentel ze door het maizenamengsel zodat alle stukken rondom goed worden bedekt.
Plaats de kip in het mandje van de airfryer.
Zorg voor ruimte tussen de stukken zodat ze knapperig en gelijkmatig gaar kunnen worden; doe dit zo nodig in porties.
Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 12 minuten.
Schud het mandje halverwege de baktijd om de stukken kip om te keren.
De gebakken kip moet droog en knapperig zijn; bak zo nodig nog 1-2 minuten langer.
Klop in een andere kom de overgebleven maizena, de bouillon, sojasaus, ketchup, suiker en rijstazijn door elkaar en zet apart.
Verhit de olie en chilipeper in een grote koekenpan of wok op matig vuur.
Voeg, als de inhoud van de pan zachtjes sist, de knoflook en gember toe en bak voorzichtig tot de geur vrijkomt, niet langer dan 1 minuut.
Klop het maizenamengsel nogmaals en schenk het al roerend in de pan; zet het vuur hoger, tot matig-hoog.
Voeg zo nodig wat extra water toe als de saus te dik wordt.
Breng de saus aan de kook tot hij flink borrelt, voeg dan de kip toe en roer tot de saus aan de kip hecht en dik is; dit duurt ongeveer 2 minuten.
Haal van het vuur en roer de gehakte lente-ui en sesamolie erdoor.
Verdeel de kip over een schaal, bestrooi hem met het sesamzaad en serveer met rijst.
Wijnadvies:
Een droge Riesling past goed bij de pittige en aromatische smaken van deze pittige kip in Chinese stijl.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 4
Caribisch Kruidige Kippendij uit de Airfryer
inclusief rusttijd1 uur uur
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg kippendijfilets zonder vel
- Zeezout en grof gemalen zwarte peper
- 1 el gemalen korianderzaad
- 1 el kaneel
- 1 el cayennepeper
- 1½ tl gemberpoeder
- 1½ tl gemalen nootmuskaat
- 3 el kokosolie gesmolten
- Rijst erwten en chilisaus, voor het serveren
Verwarm de conventionele oven voor op 150 °C.
Dep de kippendijfilets grondig droog met keukenpapier.
Leg ze op een grote bakplaat bekleed met extra keukenpapier om resterend vocht op te vangen.
Bestrooi beide kanten van de kip met zeezout en zwarte peper en laat 30 minuten rusten.
Meng in een kleine kom het gemalen korianderzaad, kaneel, cayennepeper, gemberpoeder en gemalen nootmuskaat.
Wrijf elk stuk kip in met dit specerijenmengsel en bestrijk beide kanten met gesmolten kokosolie.
Leg ongeveer 4 stukken kip in het mandje van de airfryer; ze mogen elkaar niet overlappen maar wel net raken.
Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 10 minuten.
Leg de gare kip vervolgens in een ovenschaal en dek goed af met aluminiumfolie.
Houd warm in de voorverwarmde oven terwijl je de rest van de kip in de airfryer bakt.
Serveer de kippendijen gloeiend heet met rijst, erwten en chilisaus.
Wijnadvies:
Deze kruidige Caribische kippendij past uitstekend bij een fruitige, verfrissende witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 4
Kruidige Citroen Kip uit de Airfryer
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 hele kip van 1 5 kg
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 citroen
- 4 tl gedroogde gemengde kruiden
- Olijfolie bakspray
Verwarm de airfryer voor op 180 °C gedurende 10 minuten.
Dep de kip zorgvuldig droog met keukenpapier.
Bestrooi zowel de binnen- als buitenkant met zout en peper en stop de hele citroen in de holte van de kip.
Wrijf de kip vervolgens rondom in met de gedroogde gemengde kruiden.
Plaats de kip met de borstzijde naar beneden in het mandje van de airfryer.
Als de kip niet goed past, breek dan indien nodig de ruggengraat zodat deze in de airfryer past.
Stel de timer in op 30 minuten.
Bespuit de kip in de airfryer gelijkmatig met de olijfolie bakspray.
Na 30 minuten, draai de kip om en bak nog eens 15-30 minuten aan de andere kant, afhankelijk van de grootte van de kip.
De kip is gaar wanneer een vleesthermometer in het dikste deel van de dij een temperatuur van 75 °C aangeeft en er helder vocht uit het vlees loopt.
Laat de kip 10 minuten rusten alvorens te serveren.
Wijnadvies:
Deze kruidige kip gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 42g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 4
Airfryer Kip Kiev met Geroosterde Zoete Aardappelblokjes
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 2
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kipfilets ca. 200 g elk
- 3 el boter
- 2 tl fijngehakte knoflook
- 2 el gehakte bladpeterselie
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 ei losgeklopt
- 4 el fijn paneermeel gebruik glutenvrij paneermeel indien nodig
- Geroosterde zoeteaardappelblokjes
Botermengsel:
Meng in een kom de boter met de knoflook, peterselie, zeezout en versgemalen zwarte peper.
Verdeel het botermengsel in twee porties en vul de kipfilets ermee.
Als je tijd hebt, kun je het botermengsel in folie wikkelen en invriezen voor je de kipfilets ermee vult.
Airfryer:
Bekleed het mandje van de airfryer met aluminiumfolie of bakpapier en leg de kipfilets erin zonder dat ze elkaar raken.
Stel de airfryer in op 180°C en de timer op 25 minuten.
Bak de kip tot hij van binnen gaar is en van buiten goudbruin en knapperig.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen complementeren de rijke smaak van de boter en knoflook in de kip Kiev.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 40g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 4
Malse Ribeye Steak met Kruidenboter
inclusief marineren en rusttijd2 uur uur 15 minuten min
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 2 ribeye steaks van ongeveer 3 5 cm dik
- 4 tl gemengde gedroogde kruiden
- ¼ tl mild chilipoeder
- 4 el olijfolie
- 2 el sojasaus
- Kruidenboter zelfgemaakt of kant-en-klaar
- Friet zelfgemaakt of kant-en-klaar, voor het serveren
Doe de ribeye steaks in een grote hersluitbare plastic zak samen met de gedroogde kruiden, chilipoeder, olijfolie en sojasaus.
Sluit de zak goed af en marineer de steaks minimaal 2 uur in de koelkast.
Verwijder de steaks uit de zak en dep ze droog met keukenpapier om overtollige marinade te verwijderen.
Vul de bodem van de airfryer met een eetlepel water om rookvorming tijdens het bakproces te voorkomen.
Plaats de steaks in het mandje van de airfryer.
Stel de airfryer in op 200°C en de timer op 7 minuten voor een medium-rare steak (verhoog de baktijd tot 16 minuten voor medium, keer de steaks na 8 minuten om).
Haal de steaks uit de airfryer en laat ze ongeveer 6 minuten rusten voordat je ze serveert.
Schep een royale hoeveelheid kruidenboter over elke steak en serveer met friet.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec past uitstekend bij deze sappige ribeye steak.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 40g | Vet: 32g | Zout: 1g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 4
Krokante Kipnuggets
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
2 kommen
Kleine kom
keukenpapier
- 2 eieren losgeklopt
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- 5 el fijn paneermeel
- 2 el plantaardige olie
- 4 kipfilets elk in 4-6 stukken gesneden
Doe het losgeklopte ei in een kleine kom en kruid het met zout en peper.
Meng in een aparte kom het paneermeel en de olie tot een los, kruimelig mengsel - het moet vrij droog blijven.
Dep de stukken kip zorgvuldig droog met keukenpapier.
Dompel elk stuk onder in het ei en laat ze 10 minuten staan.
Laat ze vervolgens uitlekken en wentel ze door het paneermeelmengsel, zodat elk stuk kip rondom goed bedekt is.
Leg de gepaneerde kipstukken in het mandje van de airfryer.
Zorg ervoor dat de stukken kip elkaar niet raken, zodat ze aan alle kanten knapperig kunnen worden.
Doe dit indien nodig in porties.
Stel de airfryer in op 180 °C en de timer op 12 minuten.
De kip is klaar als het midden niet langer roze is en een in het midden ingestoken thermometer een temperatuur van ten minste 75 °C aangeeft.
Serveer de krokante kipnuggets warm of koud met een heerlijke dipsaus naar keuze.
Serveertip:
Serveer deze krokante kipnuggets met een smakelijke dipsaus zoals honing-mosterd, barbecuesaus of zoete chilisaus. Ze zijn perfect als hapje op feestjes of als voorgerecht voor een maaltijd.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 13g | Zout: 1g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 4