Groentekoekjes met Selderij, Pastinaak en Wortel

Groentekoekjes met Selderij, Pastinaak en Wortel

Deze heerlijke groentekoekjes zijn een smakelijk bijgerecht of hartig hapje, perfect voor elk moment van de dag. Eenvoudig te maken met wortel, pastinaak en selderij.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 el olijfolie
  • 400 g selderij en/of pastinaak en/of wortel schoongemaakt en fijn geraspt
  • 4 el kwark of yoghurt
  • 5 el boekweitmeel of tarwemeel
  • 1 tl korianderzaad gemalen
  • 2 tl citroensap
  • Peper en zout

Instructies

  • Meng de olie, kwark of yoghurt en eieren in een kom.
  • Voeg peper, zout en de gemalen korianderzaad toe en meng goed door.
  • Besprenkel de geraspte groente met citroensap.
  • Meng de groente met het meel en de overige ingrediënten.
  • Kneed van dit mengsel 10 tot 14 koeken.
  • Verhit een koekenpan met wat boter of olie op laag vuur.
  • Bak de koeken aan beide kanten langzaam bruin.

Notities

Serveertip:
Serveer de groentekoekjes met een frisse salade of een dip naar keuze, zoals een yoghurt-knoflooksaus.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij deze groentekoekjes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g

Paksoi met Karwij en Boter

Paksoi met Karwij en Boter

Deze Oostenrijkse Weense paksoi met karwijzaad en boter is een verrassend bijgerecht voor elke maaltijd. Snel klaar, vol van smaak en heerlijk bij vleesgerechten.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gr. boter
  • 1 gesnipperde ui
  • dl. water
  • 3 eetl. azijn
  • 4 eetl. suiker
  • 1 kg paksoi
  • 1 theel. karwijzaad
  • Zout
  • Eventueel maizena

Instructies

  • Laat de suiker caramelliseren (licht bruin branden) in een pan met dikke bodem.
  • Voeg de boter, ui, in stukjes gesneden paksoi, zout, karwijzaad en water toe.
  • Kook het geheel even door.
  • Voeg azijn toe en laat nog heel even koken.
  • Bind het teveel aan vocht met wat aangemaakte maizena

Notities

Serveertip:
Serveer deze Weense paksoi als bijgerecht bij gebraden vlees of vis. Het maakt een geweldig complement voor een rijke maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, past goed bij dit gerecht.
 

Franse boekweitpannenkoeken met ham en ei

Franse boekweitpannenkoeken met ham en ei

Een klassieke Franse galette van glutenvrij boekweitmeel, gevuld met ham, gesmolten Emmentaler en een perfect gegaard spiegelei in het midden.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 g Emmentaler
  • 100 g ham
  • 250 g boekweitmeel glutenvrij
  • 500 ml water
  • 1 snufje zout

Instructies

  • Doe het boekweitmeel in een kom en meng met het zout.
  • Voeg langzaam het water toe terwijl je blijft kloppen tot een glad beslag.
  • Laat het beslag 10 minuten rusten.
  • Verwarm een beetje olie in een koekenpan en giet een dunne laag beslag erin.
  • Bak de galette aan één kant tot de onderkant lichtbruin is.
  • Keer de galette om en beleg met een plak ham en geraspte Emmentaler.
  • Bak een spiegelei apart in een andere pan.
  • Leg het spiegelei in het midden van de galette.
  • Vouw de randen van de galette naar binnen zodat een vierkant ontstaat met het eigeel zichtbaar in het midden.
  • Laat nog even in de pan tot de kaas gesmolten is.
  • Herhaal dit voor de overige galettes.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een glas cider voor een echte Franse ervaring.
Wijnadvies:
Heerlijk met een droge appelcider of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 0.5g

Pastinaakbeignets met Koriander

Pastinaakbeignets met Koriander

Heerlijke, krokante pastinaakbeignets met koriander voor een smaakvolle toevoeging aan je maaltijd. Serveer met appelchutney voor de perfecte smaakbalans.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 1 dl kookvocht
  • 1 ei
  • ½ tl korianderzaad of 1/2 tl korianderpoeder
  • 300 g pastinaak
  • 1 tl zout
  • Olie om in te bakken
  • Een beetje bloem voor het paneren

Instructies

  • Schil de pastinaak met een dunschiller.
  • Snijd de pastinaak in plakken van ½ à 1 cm dik.
  • Kook de pastinaak in ongeveer 10 minuten beetgaar en laat uitlekken en afkoelen.
  • Kluts het ei en meng het met het kookvocht en het zout.
  • Vijzel de korianderzaadjes (of gebruik korianderpoeder) en roer deze samen met de bloem door het eimengsel.
  • Laat het beslag minimaal een half uur rusten.
  • Voeg eventueel nog wat kookvocht toe als het beslag te dik is.
  • Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Haal de pastinaakplakken eerst door de bloem en daarna door het beslag.
  • Bak de beignets in de hete olie aan beide zijden lichtbruin in enkele minuten.
  • Serveer de beignets met appelchutney.

Notities

Serveertip:
Serveer de pastinaakbeignets met een frisse appelchutney of een andere saus naar keuze voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de milde zoetheid van de pastinaak en de kruidigheid van de koriander.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.6g | Sugar: 5g

Pastinaakpannenkoeken

Pastinaakpannenkoeken

Geniet van deze heerlijke pastinaakpannenkoeken, perfect als bijgerecht of als gezonde snack. De combinatie van pastinaak en pannenkoekenbeslag is een verrassende smaakmaker!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Pannenkoeken, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bord
  • Lepel
  • messen
  • Ovenschaal (optioneel)
  • Pannetje

Ingrediënten

  • Pastinaak 250 g
  • Pannenkoekenbeslag 1 portie

Instructies

  • Snijd een schoongemaakte pastinaak in stukken.
  • Kook de pastinaak in een weinig water in 10 minuten gaar.
  • Pureer de gekookte pastinaak of gebruik een vork om deze fijn te prakken.
  • Maak een lekker pannenkoekenbeslag naar wens.
  • Voeg de pastinaakpuree toe aan het pannenkoekenbeslag.
  • Klop het beslag goed door.
  • Bak de pannenkoeken in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de pastinaakpannenkoeken met een frisse salade of een beetje appelcompote voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de milde smaak van de pastinaak.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Kapucijners met frisse appelrelish

Kapucijners met frisse appelrelish

Een smaakvol gerecht met kapucijners en een frisse appelrelish. De combinatie van kruidige ui, knapperige spekreepjes en zoetzure appel maakt dit bijgerecht een heerlijke aanvulling op elke maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 240kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 appels geschild en in miniblokjes
  • 2 el arachideolie
  • 50 g blanke rozijnen
  • 50 ml appelsap
  • 150 g vegetarische spekreepjes
  • 1 blik of pot jonge kapucijners
  • 1 tl geraspte mierikswortel potje
  • ½ tl chilipoeder of paprikapoeder
  • 2 uien gesnipperd
  • Zout en versgemalen peper

Instructies

  • Giet de kapucijners af, spoel ze met koud water en laat uitlekken.
  • Meng de appelblokjes, appelsap, rozijnen en mierikswortel tot een relish.
  • Verhit de olie in een pan en fruit de ui met chilipoeder.
  • Rooster de spekreepjes krokant in een droge hete koekenpan.
  • Schep de kapucijners door de uien en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met de spekreepjes erop en de appelrelish erbij.

Notities

Serveertip:
Lekker met knapperig volkorenbrood of geroosterde aardappeltjes.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past hier goed bij.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 9g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g

Bonte Peulvruchtensalade

Bonte Peulvruchtensalade

Een frisse en kleurrijke salade met bonen, paprika en kerstomaten, op smaak gebracht met een kruidige dressing. Perfect als lichte lunch of bijgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 1 gele paprika in miniblokjes
  • 1 bakje cherrytomaten gehalveerd
  • 1 pot witte bonen ca. 350 g, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 el gehakte peterselie
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 el olijfolie

Voor de dressing:

  • 4 el olijfolie
  • 1 el kappertjes
  • 1 el wijnazijn of citroensap
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotjes.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing en voeg de gebakken sjalotjes met bakvet toe.
  • Doe de witte bonen, cherrytomaten, paprika en peterselie in een kom en meng goed.
  • Spatel de dressing door de salade.
  • Serveer direct of laat de smaken even intrekken.

Notities

Serveertip:
Lekker met grof bruinbrood of stokbrood met tapenade.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Pastinaakrondjes met Sperziebonen

Pastinaakrondjes met Sperziebonen

Een smaakvol bijgerecht met pastinaak en sperziebonen, perfect als aanvulling op diverse hoofdgerechten.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 150kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 85 g sperziebonen geblancheerd
  • ½ pastinaak geschild en in dikke plakken gesneden
  • ½ pastinaak geschild en fijn geraspt
  • Ongezouten boter
  • Olie

Instructies

  • Kook de sperziebonen tot ze beetgaar zijn.
  • Leg de pastinaakrondjes in een pan en voeg water toe tot ze voor ¾ onder staan.
  • Voeg een klont boter toe en kook de pastinaak 15 tot 20 minuten.
  • Verhit olie in een pan en frituur de geraspte pastinaak 1 à 2 minuten.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Halveer de sperziebonen in de lengte.
  • Serveer de bonen op een bord, leg daarop de pastinaakrondjes en garneer met de gefrituurde pastinaak.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse yoghurtdressing of een scheutje citroensap.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 4g

Revueltos met Rettichsalade

Revueltos met Rettichsalade

Een heerlijk Spaans roerei met snijbiet, gecombineerd met een frisse rettichsalade. Dit gerecht is eenvoudig te bereiden en perfect als lunch of voorgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Lunch, Voorgerechten, Zuidvruchten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • , sap 2 baby rettich,
  • geschild 2 el olijfolie
  • 3-4 el extra virgin olijfolie
  • 4 sneden geroosterd bruin brood zonder korst
  • 4 teentjes knoflook
  • fijngesneden 6 eieren
  • 250 g Indiaas mosterdblad
  • 500 g warmoes snijbiet
  • Kleine handvol platte peterselie
  • Een paar radijsjes
  • 1 paar baby raapjes geschild
  • Olijfolie voor de pan
  • Zout en versgemalen peper

Instructies

  • Breng een pan met gezouten water aan de kook.
  • Snijd het blad van de snijbiet los van de stelen.
  • Snijd de stelen in stukken van 1 cm.
  • Blancheer de bladeren 2 minuten en koel af in ijswater.
  • Kook de stelen beetgaar in hetzelfde water en koel ze af in ijswater.
  • Verwarm olie in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de knoflook goudkleurig.
  • Voeg de snijbietstelen toe, breng op smaak met zout en peper en roerbak 5 minuten.
  • Snijd de bladeren grof en voeg ze toe aan de pan.
  • Bak nog 2 minuten op laag vuur.
  • Klop de eieren los en voeg ze toe aan de snijbiet.
  • Roer constant tot het ei voldoende is gestold.
  • Snijd de rettich, radijsjes en raapjes met een mandoline.
  • Doe de groenten 10 minuten in ijswater en laat goed uitlekken.
  • Meng de groenten met de mosterdbladeren in een kom.
  • Maak een dressing van citroensap, zout en extra virgin olijfolie en meng met de salade.
  • Wrijf het geroosterde brood in met een doorgesneden knoflookteen.
  • Serveer de toast met het roerei en de salade ernaast.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse witte wijn en extra olijfolie om naar smaak toe te voegen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Verdejo of Albariño past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 14g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Pittige Italiaanse Spaghetti

Pittige Italiaanse Spaghetti

Een heerlijk pittige Italiaanse spaghetti met knoflook, chili en verse bieslook. Simpel, snel en boordevol smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 350kcal
Author: Nog Zonder foto

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • ½ tl gedroogde chilivlokken
  • 110 g snijbietblad of spinazie in fijne reepjes
  • 200 g cherry tomaten uit blik
  • 110 g spaghetti gekookt volgens de instructies
  • Verse bieslook gesneden

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan op laag vuur.
  • Voeg de knoflook en chilivlokken toe en bak 3 minuten.
  • Voeg het snijbietblad toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg de cherry tomaten toe en kook 4-5 minuten tot ze openbarsten.
  • Meng de saus met de gekookte spaghetti.
  • Serveer in een kom en garneer met verse bieslook.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Combineer met een glas Italiaanse Chianti of een frisse witte wijn.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 6g