Amerikaanse notenrotskoekjes met chocolade

Amerikaanse notenrotskoekjes met chocolade

Deze smeuïge notenrotskoekjes met chocolade en marshmallows zijn onweerstaanbaar zoet en krokant – perfect voor bij de koffie of als traktatie.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 170kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram fijngehakte pecannoten
  • 150 gram pure chocoladedruppels
  • 150 gram verkruimelde digestives of volkorenbiscuits
  • 2 eetlepels zeer fijne kristalsuiker
  • 200 gram minimarshmallows
  • 75 gram boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Smelt de boter in een pan.
  • Roer de koekkruimels en suiker door de gesmolten boter.
  • Druk het mengsel uit over de bodem van een met aluminiumfolie beklede bakvorm van 20x20 cm.
  • Strooi de pecannoten over de koekbodem.
  • Bak de bodem 10 minuten in de oven.
  • Haal de vorm uit de oven, maar laat de oven aanstaan.
  • Verdeel de marshmallows en chocoladedruppels over de warme bodem.
  • Zet de vorm opnieuw 10 minuten in de oven tot de marshmallows zijn gesmolten.
  • Laat de koek volledig afkoelen in de vorm.
  • Snijd in blokjes en haal de koekjes uit de vorm.
  • Bewaar luchtdicht tot 4 dagen.

Notities

Serveertip:

Serveer met een kopje koffie of warme chocolademelk voor een extra verwenmoment.
Wijnadvies:
Combineer met een glas PX-sherry of dessertwijn zoals muscat voor een rijke afsluiter.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Kapucijners met Krokante Spekreepjes en Appelrelish

Kapucijners met Krokante Spekreepjes en Appelrelish

Een heerlijk bijgerecht met jonge kapucijners, krokante spekreepjes en een frisse appelrelish, perfect voor iedere gelegenheid.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 235kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik of pot jonge kapucijners
  • 2 el arachideolie
  • 2 uien gesnipperd
  • ½ tl chilipoeder of paprikapoeder
  • 150 g vegetarische spekreepjes AH
  • 50 g blanke rozijnen
  • 50 ml appelsap
  • 1 tl geraspte mierikswortel potje
  • 2 appels geschild, in miniblokjes
  • Zout en versgemalen peper

Instructies

  • Giet de kapucijners af, spoel er koud water over en laat ze uitlekken.
  • Meng de ingrediënten voor de appelrelish.
  • Verhit de olie en fruit hierin de ui met chilipoeder.
  • Rooster in een droge hete koekenpan de spekreepjes krokant.
  • Schep de kapucijners door de uien en voeg zout en peper toe.
  • Serveer het gerecht met de spekreepjes erop en de appelrelish erbij.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 12g

Pittige Italiaanse Spaghetti met Snijbiet

Pittige Italiaanse Spaghetti met Snijbiet

Een heerlijk pittig pastagerecht uit Italië met knoflook, chilivlokken en snijbiet, perfect voor wie houdt van smaakvolle eenvoud.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ tl gedroogde chilivlokken
  • 1 el olijfolie
  • 110 g snijbietblad of spinazie in fijne reepjes
  • 110 g spaghetti gekookt
  • 200 g cherry tomaten uit blik
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • verse bieslook gesneden (voor de presentatie)

Instructies

  • Verhit de olie in een pan op laag vuur.
  • Voeg de knoflook en chilivlokken toe en bak 3 minuten.
  • Voeg het snijbietblad toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg de cherry tomaten toe en laat 4-5 minuten koken tot ze openbarsten.
  • Meng de saus met de gekookte spaghetti.
  • Serveer in een kom en garneer met de verse bieslook.

Notities

Serveertip:

Serveer met een schijfje citroen of wat extra olijfolie voor een frisse toets.
Wijnadvies:

Combineer met een droge Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte rode zoals Chianti.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 0.9g | Sugar: 6g

Pittige chocolade-molesaus met noten

Pittige chocolade-molesaus met noten

Een rijke, pittige molesaus met donkere chocolade, pepers en noten – perfect geserveerd met Quorn of gevulde paprika.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blik tomaten
  • 1 snee witbrood zonder korst in stukjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalotje
  • ¼ reep pure chocolade min. 75% cacao
  • ¼ tl tijm
  • ½ tl oregano
  • 100 ml olie
  • 2 el pinda's
  • 2 el pompoenpitten
  • 2 el rozijnen
  • 3 kruidnagels
  • 4 gedroogde anchopepers
  • 6 tortillachips
  • 6 verse Spaanse pepers vervanging
  • 8 peperkorrels
  • 1 gedroogde pasillapeper
  • 1 laurierblad
  • 1,5 el sesamzaadjes
  • 1 gedroogde mulatopeper
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 stukje kaneel 2,5 cm

Instructies

  • Haal de zaadjes uit de pepers en hak ze in kleine stukjes.
  • Rooster de pepers in een koekenpan (let op: sterke dampen).
  • Giet kokend water over de pepers en laat ze een uur weken.
  • Pureer de geweekte pepers met een beetje weekvocht in een blender.
  • Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een pan.
  • Bak in dezelfde pan de pinda’s, pompoenpitten, ui, knoflook, tortillachips en het brood.
  • Meng dit met kruiden, specerijen, chocola en tomaten.
  • Maal het mengsel tot een gladde saus in de keukenmachine met de helft van de bouillon.
  • Verhit de saus in een kookpan.
  • Voeg beetje bij beetje de geweekte peperpuree toe tot de saus de gewenste scherpte heeft.
  • Laat de saus een uur zachtjes pruttelen en voeg eventueel extra bouillon toe.
  • Serveer de dikke saus met Quorn of gevulde paprika.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met rijst en een frisse salade van limoen en koriander.
Wijnadvies:

Combineer met een stevige, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Chileense Carmenère.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Kokosflensjes met kaneelvulling

Kokosflensjes met kaneelvulling

Deze glutenvrije kokosflensjes met een geurige kaneelvulling zijn een perfect Indiaas nagerecht: licht, kruidig en heerlijk zoet.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken, Zuivel
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei losgeroerd
  • 1 mespuntje zout
  • tl kaneel
  • 2 dl dunne kokosmelk
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 3-5 el ghee of geklaarde boter
  • 50 g gedroogde geraspte kokos
  • 75 g glutenvrije bloem of rijstmeel

Instructies

  • Maak van de bloem, kokosmelk, ei en zout een glad beslag.
  • Laat het beslag 15 minuten rusten en klop het daarna nogmaals op.
  • Verhit wat ghee in een koekenpan en bak 8 flinterdunne flensjes.
  • Meng in een kom de kokos, kaneel en suiker.
  • Voeg 3 eetlepels kokend water toe en roer goed door.
  • Voeg opnieuw 3 eetlepels kokend water toe en meng nogmaals.
  • Laat het mengsel 5 minuten rusten en roer daarna opnieuw door.
  • Bestrijk de warme flensjes met het kokosmengsel.
  • Rol de flensjes op en serveer op voorverwarmde bordjes.

Notities

Serveertip:

Garneer met wat extra geraspte kokos of een vleugje poedersuiker voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:

Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of Moscato.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Pittige Quornkerrie met Aziatische twist

Pittige Quornkerrie met Aziatische twist

Deze geurige en pittige quornkerrie met een verrassende Aziatische twist is een verrassend Aziatisch hoofdgerecht boordevol smaak, perfect voor een vegetarische avondmaaltijd. De combinatie van de milde Quorn met de warme kruiden zoals kardemom, kerrie en kaneel, samen met de frisse toets van citroensap en azijn, maakt dit gerecht tot een ware smaaksensatie. Serveer deze heerlijke kerrie met luchtige rijst en een zoetzure mangochutney voor een complete en bevredigende maaltijd. Garneer eventueel met verse koriander voor een extra fris accent.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ el witte wijnazijn
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 tl kardamompoeder
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 middelgrote uien fijngesneden
  • 200 g tomaten uit blik in stukken
  • 350 g Quorn
  • Peper
  • Scheutje citroensap
  • Zou

Instructies

  • Verhit de olie in een pan en bak de Quorn goudbruin.
  • Haal de Quorn uit de pan.
  • Bak ui en knoflook in dezelfde pan tot de ui zacht wordt.
  • Voeg kardamom, kerrie en kaneel toe en bak al roerende 2 tot 3 minuten.
  • Voeg de tomaten, citroensap en azijn toe.
  • Breng aan de kook en laat 2 minuten trekken.
  • Doe de Quorn er weer bij en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Serveer met rijst en chutney.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse koriander en serveer met mango chutney voor een frisse tegenhanger.
Wijnadvies:

Lekker met een koele Riesling of een fruitige rosé die het kruidige accent benadrukt.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 19g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Fusilli met romige amandel-tomatensaus

Fusilli met romige amandel-tomatensaus

Een smaakvolle vegetarische pastamaaltijd met een romige saus van tomaat en amandel, op smaak gebracht met paprika, sinaasappel en manchego.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Pasta, Zuivel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el fijngehakte verse peterselie
  • 1 el olijfolie
  • 1 el sinaasappelsap
  • 1 tl geraspte sinaasappelschil
  • 2 el geraspte manchego kaas of parmezaanse
  • 2 el gepelde grofgehakte amandelen
  • dl tomaatblokjes uit blik met vocht
  • 200 g witte fusilli
  • ½ rode paprika in kleine blokjes
  • ½ ui in dunne ringen
  • 1 knoflookteen in dunne plakjes
  • 2 l water
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng het water met een theelepel zout en 1 el olie aan de kook.
  • Verhit in een koekenpan 1 el olie en bak de plakjes knoflook tot ze geuren.
  • Schep de knoflook uit de pan op een bord.
  • Bak de grofgehakte amandelen lichtbruin in dezelfde olie.
  • Schep ook deze bij de knoflook.
  • Bak in de resterende olie de paprika en ui tot de ui glazig is.
  • Voeg de tomaatblokjes met vocht, sinaasappelsap en sinaasappelschil toe.
  • Laat de saus zachtjes inkoken.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Kook intussen de fusilli beetgaar in het kokende water.
  • Laat de pasta uitlekken in een vergiet.
  • Doe de pasta in een schaal en meng de saus erdoor.
  • Strooi knoflook, amandelen en peterselie over de pasta.
  • Serveer met geraspte manchego of parmezaanse kaas.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade met citroenvinaigrette.
Wijnadvies:

Heerlijk met een droge Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 16g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Knapperige risottokoeken met champignons

Knapperige risottokoeken met champignons

Deze krokante risottokoeken met champignons zijn heerlijk als bijgerecht of vegetarische snack en perfect om van tevoren te bereiden.
Voorbereidingstijd1 uur 20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Rijst, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram champignons dungesneden
  • 225 gram risottorijst
  • 8 dl groentebouillon
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • Olijfolie

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur laag en laat zacht koken met de deksel op de pan.
  • Verhit olijfolie in een braadpan.
  • Fruit de ui op middelhoog vuur in 3 minuten glazig.
  • Voeg de rijst toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
  • Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten mee.
  • Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en roer tot opgenomen.
  • Herhaal tot alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar en romig is (circa 20 minuten).
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen in een kom.
  • Zet de kom minstens 1 uur in de koelkast.
  • Vorm met vochtige handen ronde koeken van het mengsel.
  • Leg de koeken 15 minuten terug in de koelkast.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan.
  • Bak de koeken 3 tot 4 minuten per kant goudgeel en knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:

Serveer de risottokoeken met een frisse rucolasalade of een yoghurtdip met verse kruiden.
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Kruidige Tofu Shoarma uit de Pan

Kruidige Tofu Shoarma uit de Pan

Deze verrassend kruidige tofu shoarma is een heerlijk vegan alternatief voor de klassieke shoarma. Klaar in 25 minuten!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Vleesvervangers
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g champignons in plakjes
  • 2 el plantaardige olie
  • Halve rode paprika in stukjes
  • Ketjap
  • Peper
  • Shoarmakruiden
  • Snufje paprikapoeder
  • Snufje zout
  • Tofu 100 g
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • Verse bieslook of peterselie

Instructies

  • Snijd de tofu in blokjes en besprenkel met ketjap.
  • Bestrooi de tofu met shoarmakruiden en laat even intrekken.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui.
  • Voeg paprika en champignons toe en bak mee.
  • Breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout.
  • Voeg de tofu toe en laat alles enkele minuten smoren.
  • Garneer met verse bieslook of peterselie.
  • Serveer het mengsel in twee opengesneden shoarmabroodjes.

Notities

Serveertip:

Serveer met knoflooksaus op basis van plantaardige yoghurt en een frisse salade.
Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit kruidige gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 11g | Vet: 12g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Frisse witlofsalade met sinaasappel en taugé

Frisse witlofsalade met sinaasappel en taugé

Een verrassend lichte en snelle salade met een frisse citrus-twist. Perfect als lunch of voorgerecht en klaar in een handomdraai.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ el frambozenazijn
  • 2 el olijfolie
  • 3 struikjes witlof in dunne reepjes zonder harde uiteinden
  • 50 g taugé
  • Partjes van 1 sinaasappel uit de vliezen gesneden
  • Peper en zout
  • Rode ui 1 kleine, in halve ringen

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  • Voeg de rode ui, sinaasappelpartjes, witlof en taugé toe en roerbak 1 minuut op hoog vuur.
  • Voeg de frambozenazijn, peper en zout toe en meng goed.
  • Verdeel de salade over twee borden.
  • Serveer lauwwarm.

Notities

Serveertip:

Garneer met een paar blaadjes verse munt voor extra frisheid.
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g