Pittige Surinaamse Kip met Tomatenjus

Pittige Surinaamse Kip met Tomatenjus

Een heerlijk Surinaams-Chinees kipgerecht met tomatenjus, roergebakken met geurige kruiden en een pittige touch van Madam Jeanette.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Roerbakken / Wokken, Vis
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 365kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ½ kopje water
  • 1/2-1 Madam Jeanette peper
  • 2 takken selderij
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram kipfilet
  • 4 eetlepels Faja Lobi Snesie Foroe roerbakmix
  • 6 eetlepels olie
  • zout

Instructies

  • Verhit de olie in een wok.
  • Voeg de kip toe en bak tot het vlees lichtbruin en gaar is.
  • Voeg de roerbakmix, tomatenpuree, selderij, knoflook en peper toe.
  • Roerbak dit geheel 5 minuten.
  • Voeg het water toe en schep goed om.
  • Laat het geheel enkele minuten sudderen met de deksel op de pan tot de jus is ingedikt.
  • Breng op smaak met zout.

Notities

Serveertip:

Serveer met zuurgoed, gebakken banaan, Kotomisi rijst, Nasi Goreng of Moksie Alesie. Groentevariaties zoals kouseband of groene spitskool passen er uitstekend bij.
Wijnadvies:

Combineer met een gekoelde, lichtzoete Riesling of een droge rosé voor balans bij de pittige smaken.

Nutrition

Calories: 365kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 26g | Vet: 26g | Zout: 1.1g | Sugar: 1g

Pittige Gamba Spaghetti uit Suriname

Pittige Gamba Spaghetti uit Suriname

Een smaakvolle Surinaamse spaghetti met sappige gamba's in een kruidige rode saus, geserveerd met groenten en verse selderij.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 590kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • ½ ui
  • 1 potje 360ml Faja Lobi Chicken Paramaribo (roerbaksaus)
  • 150 gram doperwten
  • 2 rode uien
  • 2 takjes selderij
  • 250 gram cherry tomaten
  • 300 gram gamba's
  • 500 gram spaghetti
  • olie
  • witte peper

Instructies

  • Verhit 5 eetlepels olie in een pan en bak hierin de gamba’s enkele minuten.
  • Voeg de Chicken Paramaribo roerbaksaus, doperwten, gehalveerde tomaten en in ringen gesneden rode uien toe.
  • Laat de saus 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en fruit daarin de halve ui.
  • Voeg de gekookte spaghetti en een mespuntje witte peper toe.
  • Bak de spaghetti 5 minuten op laag vuur onder voortdurend omscheppen.

Notities

Serveertip:

Schep de spaghetti op een bord, lepel de saus met gamba’s erover en garneer met fijngehakte selderij. Serveer met Exotimex Rédie Bere Kroepoek als bijgerecht.
Wijnadvies:
Lekker met een frisse Sauvignon Blanc of droge rosé.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 27g | Vet: 22g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Pittige nasi goreng met garnalen en roerei

Pittige nasi goreng met garnalen en roerei

Deze Surinaamse nasi goreng met garnalen, ei en pittige peper is een smaakvolle wokschotel die perfect samengaat met satésaus en frisse groenten.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 565kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 fijngesneden stengel selderij
  • 1 gesneden stengel prei
  • 1 Madam Jeanette peper
  • 2 mespuntjes trassie
  • 200 gram middelgrote garnalen
  • 3 eieren
  • 3 kopjes gekookte Kotomisi rijst
  • 50 gram doperwten
  • Faja Lobi Kouseband-Mix roerbakmix
  • Faja Lobi Nasi Goreng roerbakmix
  • Faja Lobi Pinda-Satèsaus
  • olie
  • zout

Instructies

  • Verhit 3 eetlepels olie en roerbak de eieren enkele minuten, schep ze dan uit de pan.
  • Verhit 9 eetlepels olie in een wok en bak de garnalen enkele minuten tot ze gaar zijn.
  • Voeg de Nasi Goreng roerbakmix, trassie, selderij, prei, doperwten en Madam Jeanette toe.
  • Roerbak dit geheel 3 minuten.
  • Voeg de gekookte rijst toe en bak het geheel al omscheppend 5 minuten op.
  • Voeg in de laatste minuut de roereieren toe en meng goed.
  • Breng op smaak met zout indien nodig.

Notities

Serveertip:

Serveren met Ei – Sliertjes, gebakken banaan, kouseband, tomaat en komkommer.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 565kcal | koolhydraten: 54g | Protein: 27g | Vet: 27g | Zout: 2.4g | Sugar: 3g

Javaanse kipstoof met paprika en courgette

Javaanse kipstoof met paprika en courgette

Deze Javaanse kipstoof is een smaakvolle Surinaamse klassieker met malse kipfilet, paprika en courgette in een kruidige roerbaksaus.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 385kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 1 kopje water
  • 1 kleine courgette
  • 1 kleine ui
  • 1 laurierblad
  • 1 potje 360ml Faja Lobi Chicken Javaan (roerbaksaus)
  • 1 rode paprika
  • 5 eetlepels olie
  • 500 gram kipfilet

Instructies

  • Verhit de olie in een pan.
  • Snijd de ui in halve ringen en de kipfilet in stukjes.
  • Bak de kipfilet samen met de ui tot de kip gaar is.
  • Voeg de roerbaksaus, het water en het laurierblad toe en schep goed om.
  • Laat het geheel 10 minuten op matig vuur sudderen met deksel op de pan, af en toe omscheppen.
  • Voeg de laatste 5 minuten de in reepjes gesneden paprika en plakjes courgette toe.

Notities

Serveertip:

Serveer met Kotomisi Rijst, Maè Kroepoek, gebakken banaan en Javaanse sambal. Drink er een verfrissend Parbo Bier bij.
Wijnadvies:

Combineer met een licht gekoelde Pinot Noir of een kruidige rosé.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 33g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Rode Char Siu van gemarineerd varkensvlees

Rode Char Siu van gemarineerd varkensvlees

Deze Surinaamse Char Siu is varkensvlees in een zoete, rode marinade met een heerlijke kruidige jus. Ideaal met rijst of noedels.
Voorbereidingstijd3 uur
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 250 gram varkensvlees
  • 4 eetlepels water
  • 8 eetlepels Faja Lobi Moksie Metie marinade voor jus
  • Faja Lobi Moksie Metie marinade voor vlees

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in lange repen van ongeveer 20 x 4 cm.
  • Leg het vlees in een schaal en voeg voldoende Moksie Metie toe zodat het vlees ondergedompeld is.
  • Laat het vlees 2 tot 3 uur marineren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden of gebruik een combimagnetron.
  • Bak het vlees in de oven of combimagnetron tot het gaar en licht gekarameliseerd is.
  • Snijd het gebakken vlees in dunne reepjes.
  • Meng 8 eetlepels Moksie Metie met 4 eetlepels water en 2 eetlepels olie.
  • Breng dit mengsel al roerend aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes doorkoken tot een jus.
  • Voeg eventueel verse peper naar smaak toe.
  • Schenk de jus over het vlees.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met Kotomisi Rijst, Tjauw-Min, Nasi Goreng of spaghetti en een portie kouseband als groente.
Wijnadvies:
Serveer met een licht gekoelde Pinot Noir of een fruitige rosé voor een mooie balans met de zoetige marinade.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 22g | Vet: 21g | Zout: 2.4g | Sugar: 7g

Zwemfeest op je Bord

Zwemfeest op je Bord

Een vrolijk en gezond kindergerecht met groenten, pasta en vegetarische hamburgers, creatief opgemaakt als kleurrijke visjes in het water.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 435kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ rode paprika
  • ½ gele paprika
  • 2 bakjes AH Tivall Hamburger van 2 stuks
  • 200 g groene mini-asperges
  • 200 g kringelpasta tortiglioni
  • 4 eetlepels olie
  • Garnering: krenten plakjes radijs, plakjes wortel
  • 1 kuipje verse kruidenroomsaus 2 dl
  • zout

Instructies

  • Maak de paprika's schoon.
  • Snijd mondjes van de rode paprika.
  • Snijd vinnen en staarten van de gele paprika.
  • Kook de pasta in ruim kokend water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Kook de mini-asperges in circa 5 minuten beetgaar.
  • Verhit de olie en bak de hamburgers in 4-5 minuten bruin, keer ze af en toe.
  • Verwarm de roomsaus in een steelpan.
  • Leg de hamburgers elk op een bord.
  • Leg de stukjes paprika als vinnen en staart op de borden.
  • Leg de asperges en de pasta ernaast.
  • Schenk de saus op de onderkant van de asperges.
  • Maak een oog van de plakjes radijs en de krenten.
  • Maak luchtbellen van de wortelplakjes.

Notities

Serveertip:

Serveer op een groot wit bord voor optimaal visueel effect en geef er een lepel bij voor kinderen die moeilijk met een vork eten.
Wijnadvies:

Niet van toepassing bij kindergerechten.

Nutrition

Calories: 435kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 16g | Vet: 22g | Zout: 1.6g | Sugar: 4g

Muisjes van nuggets met pastastrikjes

Muisjes van nuggets met pastastrikjes

Lief kindergerecht met nuggets die omgetoverd worden tot muisjes met pastastrikjes als oortjes en een bloemenweitje van pasta en sla erbij.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 20 AH Tivall Nuggets 2 bakjes van 180 g
  • 20 gekleurde strikjespasta
  • 20 radijsjes
  • 200 g schelpjespasta
  • 4 eetlepels olie
  • 75 g sla bijv. lollo biondo
  • bieslooksprietjes
  • ketchup tube
  • mayonaise tube

Instructies

  • Was de radijsjes.
  • Snijd aan de onderkant een stukje van de radijsjes als staartjes.
  • Snijd de rest van de radijsjes in plakjes voor de salade.
  • Kook beide pastasoorten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de olie en bak de nuggets in 2-3 minuten bruin en krokant, af en toe omkeren.
  • Snijd de nuggets aan één kant in en steek in elke nugget een pastastrikje als oortjes.
  • Plaats de radijsstaartjes aan de achterkant van elke nugget.
  • Maak oogjes van mayonaise en snorharen en neusjes van bieslook en ketchup.
  • Maak onderaan elk bord een bloemenweitje van sla, plakjes radijs, bieslook en pastaschelpjes.

Notities

Serveertip:

Serveer op een groot wit bord en laat kinderen zelf de muizen versieren met extra radijs of pastasliertjes.
Wijnadvies:

Geen wijnadvies; kindergerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Groente-rups met vegetarische balletjes

Groente-rups met vegetarische balletjes

Een vrolijk kindergerecht in de vorm van een rups, gemaakt van vegetarische balletjes, rijst en kleurrijke groenten – leuk én voedzaam!
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 330kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g broccoli
  • 150 g wilde & witte rijst
  • 20 AH Tivall Balletjes
  • 4 eetlepels olie
  • 4 worteltjes
  • 8 radijsjes
  • doperwten voor garnering
  • haricots verts voor garnering
  • mayonaise tube
  • zout

Instructies

  • Maak de broccoli schoon en snijd er 4 plakken van.
  • Maak de radijsjes en worteltjes schoon en snijd de helft in plakjes en de rest in heel kleine blokjes.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Kook de broccoli in ongeveer 5 minuten beetgaar.
  • Verhit de olie en bak de balletjes in 4-5 minuten bruin.
  • Keer de balletjes regelmatig om tijdens het bakken.
  • Leg de balletjes om en om met plakjes wortel en radijs op de borden in de vorm van een rups.
  • Maak ogen en voelsprieten van spaghetti en doperwten, een neus en mond met mayonaise en poten van haricots verts.
  • Verdeel de rijst onderaan het bord.
  • Verdeel de broccoliplakken ernaast en bestrooi ze met de blokjes wortel en radijs.

Notities

Serveertip:

Serveer met een vrolijk gezichtje op het bord en geef er een klein schaaltje appelmoes bij.
Wijnadvies:

Geen wijnadvies van toepassing voor kindergerecht.

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Maïsschnitzels met Mexicaanse bonensalade en pofaardappel

Maïsschnitzels met Mexicaanse bonensalade en pofaardappel

Een zonnige Mexicaanse salade met kidneybonen, avocado en limoen, geserveerd met krokante maïsschnitzels en warme gepofte aardappels.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vleesvervangers
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el fijn geknipte bieslook
  • 2 pakjes Tivall Maïsschnitzels van 165 g
  • 250 g cherry tomaatjes
  • 2 rijpe avocado's
  • 4 el knoflookdressing fles
  • 4 el zonnebloemolie
  • 4 grote aardappels
  • 1 blik kidneybonen 400 g
  • ¼ rode peper
  • ½ limoen
  • 1 rode ui

Instructies

  • Rasp de schil van de limoen en pers het sap uit.
  • Schil de avocado’s, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in plakjes.
  • Besprenkel de plakjes avocado met het limoensap.
  • Spoel de kidneybonen af in een vergiet en laat uitlekken.
  • Was de tomaatjes en halveer ze.
  • Pel de ui en snijd in dunne ringen.
  • Hak de rode peper fijn.
  • Meng de dressing met de rode peper, limoenschil en bieslook.
  • Meng de kidneybonen met tomaat, avocado, ui en de helft van de dressing.
  • Boen de aardappels schoon en prik ze in met een vork.
  • Leg de aardappels op keukenpapier in de magnetron en gaar ze 15 minuten op 600 Watt.
  • Wikkel de aardappels in een keukendoek en laat 10 minuten nagaren.
  • Verhit de olie in een koekenpan.
  • Bak de maïsschnitzels in 4-5 minuten op matig vuur goudbruin en keer regelmatig.
  • Verdeel de bonensalade over vier borden.
  • Leg de schnitzels en gepofte aardappels ernaast.
  • Snijd de aardappels open en schep de rest van de dressing erin.

Notities

Serveertip:

Garneer de aardappels met extra bieslook of een partje limoen voor extra frisheid.
Wijnadvies:

Een frisse Verdejo of droge Riesling combineert goed met de limoen en avocado.

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2.2g | Sugar: 7g

Internationaal gourmetfeestje aan tafel

Internationaal gourmetfeestje aan tafel

Gezellig samen koken aan tafel met een scala aan vegetarische gourmetgerechtjes van over de hele wereld. Perfect voor feestdagen of een etentje met vrienden!
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bakje Tivall Falafel
  • 1 bakje Tivall Mini-hamburgers
  • 1 bakje Tivall Oosterse wokblokjes
  • 1 bakje Tivall Satéballetjes
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 1 zakje gemengde rauwkost 150 g
  • 1 zakje gekookte gele rijst Lassie, 270 g
  • 1 zakje soepgroenten 250 g
  • ½ zakje Thaise wokmix 400 g
  • 2 el ketchup
  • 2 el oosterse roerbakolie
  • 2 el zoete ketjap ketjap manis
  • 3 el sladressing naturel fles
  • 4 augurk plakjes pot
  • 4 blaadjes kropsla
  • 4 voorgebakken ronde partybroodjes
  • 1 tl pindasaus pot

Instructies

  • Roer de pindasaus los met 1 eetlepel heet water en meng dit met de sladressing.
  • Meng de dressing door de rauwkost om een gado gadosalade te maken.
  • Bak de partybroodjes af in de oven volgens de verpakking.
  • Snijd de augurk in plakjes en verdeel deze samen met de kropsla en ketchup over kleine schaaltjes.
  • Verhit de oosterse roerbakolie in een pan en bak de soepgroenten circa 2 minuten.
  • Voeg de gele rijst toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Laat het mengsel afkoelen voor de rijst-groentensalade.
  • Meng de wokblokjes met de Thaise wokmix en ketjap manis in een schaal.
  • Verdeel alle ingrediënten op tafel.
  • Laat iedereen zijn of haar favoriete Tivall producten aan tafel bakken.
  • Bak het wokblokjesmengsel in kleine porties in de gourmetpannetjes.

Notities

Serveertip:

Serveer met stokbrood en verschillende dips zoals knoflooksaus of yoghurtdressing voor extra variatie.
Wijnadvies:

Een frisse Verdejo of Pinot Grigio past perfect bij de uiteenlopende smaken van dit gourmetfeestje.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 22g | Vet: 28g | Zout: 2.1g | Sugar: 9g