Gevulde Aubergines met Geitenkaas

Gevulde Aubergines met Geitenkaas

Heerlijke gevulde aubergines met een hartige vulling van paprika, ui en geitenkaas. Perfect voor een lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 2 bekers crème fraîche
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g geitenkaas
  • 2 el olijfolie
  • 1 paprika
  • Peper
  • 90 g tomaten
  • 1 ui
  • Zout

Instructies

  • Snijd de kroontjes van de aubergines en halveer ze.
  • Lepel het vruchtvlees uit de schil, maar laat een rand van 1 cm dikte zitten.
  • Snijd het vruchtvlees in stukjes.
  • Verhit de olijfolie, bak de gesnipperde ui 2 minuten.
  • Voeg de in blokjes gesneden paprika, de knoflook en het auberginevruchtvlees toe en laat dit op laag vuur 10 minuten doorsudderen.
  • Voeg dan de crème fraîche toe.
  • Vul de aubergines met dit mengsel en leg de plakjes tomaat erbovenop.
  • Bak de aubergines 10 minuten in de oven op 225 °C.
  • Leg de plakjes geitenkaas op de aubergines en bak nog 10 minuten.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met een frisse salade en wat brood.
Wijnadvies:
  • Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, of een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 35g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Gevulde Flensjes met Prei en Geitenkaas

Gevulde Flensjes met Prei en Geitenkaas

Verfijnde flensjes gevuld met prei, geitenkaas en honing, een elegant gerecht voor een lichte lunch of diner.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sprietjes bieslook
  • 50 g bloem
  • 20 g boter
  • 1 groot ei
  • 100 g geitenkaas
  • 4 tl honing
  • dl melk
  • 1 tl olie
  • 1 prei dun
  • Zout

Instructies

  • Zeef de bloem met een snufje zout boven een kom.
  • Klop het ei los en roer het door de bloem.
  • Roer er scheutje voor scheutje de melk door tot een glad beslag.
  • Roer de olie erdoor en laat het beslag ± 30 minuten rusten.
  • Roer het beslag nogmaals door.
  • Verhit 5 g boter in een koekenpan, schenk er 1/4 van het beslag in en bak de flensjes aan beide kanten goudbruin.
  • Laat de flensjes afkoelen en verpak ze afzonderlijk in aluminiumfolie.
  • Maak de prei schoon en snijd in dunne ringetjes.
  • Snijd de geitenkaas in 8 plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Neem de flensjes uit de folie, verdeel de prei, geitenkaas en honing over het midden, maak ze dicht als buideltjes en bind vast met touwtjes.
  • Zet de buideltjes op ovenschaaltjes en verwarm ± 10 minuten in de oven.
  • Houd de bieslook enkele seconden in heet water.
  • Bind de buideltjes dicht met bieslook en verwijder de touwtjes.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct uit de oven.
Wijnadvies:
  • Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Gevulde Bladerdeegtorentjes met Vegetarische Mix en Geitenkaas

Gevulde Bladerdeegtorentjes met Vegetarische Mix en Geitenkaas

Verfijnde bladerdeegtorentjes gevuld met een vegetarische mix, groenten en geitenkaas, perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd55 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Ovenschotel, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 0.5 el boter om in te vetten
  • 75 g boter
  • 1 courgette
  • 1 ei
  • 100 g geitenkaas Bettine Blanc
  • 0.5 groentebouillontablet
  • 0.5 el mangochutney potje
  • Peper
  • 1 prei
  • 250 g vegetarische mix Tivall
  • 0.25 liter tomatensap
  • 1 tomaat
  • 1 ui

Instructies

  • Vorm van de vegetarische mix 4 platte schijven.
  • Verhit 2 el boter in een pan, bak de schijven ± 10 minuten en leg ze op een bord.
  • Breng water aan de kook, kruis de tomaat in, dompel kort onder, spoel koud af en ontvel.
  • Snijd de tomaat in vieren, verwijder pitjes en snijd in blokjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Was courgette, snijd in stukken en reepjes.
  • Was prei, snijd in stukken en reepjes.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een bakplaat in.
  • Laat het bladerdeeg ± 5 minuten ontdooien.
  • Klop de eidooier los.
  • Steek rondjes uit het bladerdeeg.
  • Leg 2 rondjes op de bakplaat, beleg met geitenkaas, vegetarische schijf en bladerdeegrondje.
  • Bestrijk de bovenkant met eidooier.
  • Bak de torentjes ± 25 minuten goudbruin.
  • Smelt 25 g boter, fruit de helft van de ui glazig.
  • Voeg tomatensap toe, breng aan de kook en verkruimel het bouillontablet er boven.
  • Roer de mangochutney erdoor, breng op smaak met peper en laat ± 5 minuten koken.
  • Verhit de rest van de boter, bak de prei, courgette en de rest van de ui ± 5 minuten.
  • Roer de tomaatblokjes erdoor.
  • Verdeel de saus over borden, schep het groentemengsel erbij en zet de torentjes erop.
  • Serveer met gemengde sla en stokbrood.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met een frisse salade en stokbrood.
Wijnadvies:
  • Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot, of een droge witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Gefrituurde Kaas-Griesballetjes met Spruitjespuree

Gefrituurde Kaas-Griesballetjes met Spruitjespuree

Hartige gefrituurde kaas-griesballetjes met een romige spruitjespuree, een verrassende combinatie van smaken en texturen.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
koelen1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen
  • 25 g boter
  • 1 ei
  • Frituurvet of -olie
  • 50 g griesmeel
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 dl melk extra
  • 3 ¾ dl melk
  • Nootmuskaat
  • 125 g oude kaas
  • Paneermeel
  • Peper
  • 300 g spruitjes
  • 1 tl Franse tuinkruiden Silvo
  • Zout

Instructies

  • Snijd de korstjes van de kaas en rasp de kaas grof.
  • Breng de melk met bouillontablet en tuinkruiden aan de kook.
  • Roer het griesmeel erdoor en kook ± 5 minuten tot een dikke pap.
  • Roer de kaas erdoor en laat smelten.
  • Spoel een bord met koud water, schenk het mengsel erin en laat afkoelen.
  • Laat 1 uur koud en stijf worden in de koelkast.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  • Schil aardappelen, snijd in vieren.
  • Kook aardappelen en spruitjes ± 15 minuten gaar.
  • Strooi paneermeel in een bord, klop ei los in een ander bord.
  • Vorm kaas-griesmeelmengsel tot balletjes, wentel door paneermeel, dan door ei en weer door paneermeel.
  • Verhit frituurvet tot 175 °C.
  • Bekleed een bord met keukenpapier.
  • Frituur de balletjes goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm.
  • Giet aardappelen en spruitjes af, stamp fijn.
  • Verwarm melk in een steelpannetje, voeg melk en boter toe tot puree ontstaat.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat, warm door.
  • Schep de spruitjespuree in een schaal en leg de kaasgriesmeelballetjes langs de rand.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Bonenschotel met Roquefort

Romige Bonenschotel met Roquefort

Hartverwarmende bonenschotel met romige roquefortsaus, perfect als bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
weken bonen8 uur
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bos peterselie fijngehakt
  • 1 dl slagroom
  • 1 lente-ui fijngehakt
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 tl rozemarijn verkruimeld
  • 1 tl zout
  • 250 g gedroogde witte bonen geweekt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 100 g roquefort verkruimeld
  • Boter
  • Peper

Instructies

  • Kook de geweekte witte bonen in 3/4 liter water met een kruidenbouquet gaar.
  • Voeg na 1 uur en 15 minuten 1 tl zout toe.
  • Smoor de paprika, knoflook, lente-ui en rozemarijn in 1 el boter.
  • Roer de uitgelekte bonen erdoor.
  • Voeg de roquefort en slagroom toe en laat de kaas smelten.
  • Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en knapperig brood.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Aubergine-Mozzarella Ovenschotel

Aubergine-Mozzarella Ovenschotel

Een smaakvolle aubergineschotel met romige mozzarella en Parmezaanse kaas, perfect voor een Italiaans geïnspireerde maaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 blik tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 dl olijfolie extra vergine
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • Versgemalen peper
  • 2 bolletjes mozzarella
  • 3 eieren
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 1 ui
  • Zout

Instructies

  • Kook de eieren 10 minuten, pel en snijd in plakjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit 1 el olie in een pan en fruit de ui glazig.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg de tomaat en kruiden toe, laat ± 5 minuten sudderen.
  • Voeg zout en peper toe.
  • Snijd de mozzarella in plakjes.
  • Dep de aubergine droog.
  • Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de aubergineplakken bruin.
  • Vet een ovenschaal in en leg de helft van de aubergineplakken dakpansgewijs erin.
  • Schep de helft van de saus erover en leg er de plakjes ei en de rest van de aubergine op.
  • Verdeel de rest van de saus erover, leg de mozzarella erop en strooi de Parmezaanse kaas erover.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de schotel ± 30 minuten.
  • Serveer de schotel op een réchaud.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en knapperig brood.
Wijnadvies:
Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti of een fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Bourtanger Kaasfondue met Ui en Knoflook

Bourtanger Kaasfondue met Ui en Knoflook

Een hartige kaasfondue met een rijke smaak door de toevoeging van uien en knoflook, geïnspireerd op de vesting Bourtange.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Groningen, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 80 g boter
  • 1 runderbouillontablet
  • 450 g belegen kaas geraspt
  • 7 teentjes knoflook
  • ½ l melk
  • 1 tl tijm
  • 7 uien

Instructies

  • Los het bouillontablet op in 1 dl water en laat afkoelen.
  • Snijd de uien en knoflook fijn en bak ze op laag vuur in 30 g boter glazig.
  • Maak een roux van de bloem en 50 g boter.
  • Voeg de bouillon toe aan de roux en zoveel melk tot een gladde saus ontstaat.
  • Roer de tijm en het ui-knoflookmengsel erdoor.
  • Breng op halfhoog vuur al roerend op temperatuur en laat de kaas langzaam smelten.
  • Blijf roeren tot alle kaas gesmolten is.
  • Serveer de fondue op een fonduebrander.

Notities

Serveertip:
Lekker met stokbrood, champignons, stukjes paprika en kleine geblancheerde roosjes bloemkool of broccoli.
Wijnadvies:
Een volle, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Franse Rhône past goed bij de hartige smaken van de fondue.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Kaasfondue met ham en champignons

Kaasfondue met ham en champignons

Romige kaasfondue met ham en champignons, een hartige variant op de klassieke kaasfondue.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Internationaal, Zwitserland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Borrel
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • Champignons gebakken
  • 2 eieren gesplitst
  • Ham in stukjes
  • ¼ liter melk
  • Peper
  • 300 gram geraspte kaas extra belegen of een mix van oud en belegen
  • Zout

Instructies

  • Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor tot het deeg loslaat van de bodem.
  • Roer scheut voor scheut de melk erdoor.
  • Meng de kaas in gedeelten door de melk tot alles gesmolten is.
  • Voeg de eierdooiers toe en roer goed.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg gebakken champignons en ham toe.
  • Giet de fondue in de fonduepan en houd warm.
  • Serveer direct met brood of groenten om te dippen.

Notities

Serveertip:
Serveer met stukjes stokbrood, gekookte aardappelen, groenten zoals broccoli, bloemkool of paprika.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Pittige tomaten-kaasfondue

Pittige tomaten-kaasfondue

Pittige tomaten-kaasfondue met ui, knoflook en chilipoeder, een smaakvolle variant op de klassieke kaasfondue.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gram geraspte kaas bijvoorbeeld cheddar, gruyère of een mix
  • 3 uien gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 liter tomatensap
  • 1 kopje bloem
  • Zonnebloemolie
  • Chilipoeder naar smaak

Instructies

  • Bak de uien in zonnebloemolie in een koekenpan tot ze zacht zijn.
  • Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
  • Voeg om en om bloem en tomatensap toe en roer goed.
  • Breng op smaak met chilipoeder.
  • Doe de kaas erbij en roer tot de kaas helemaal gesmolten is.
  • Giet de fondue in de fonduepan en houd warm.
  • Serveer direct met stokbrood en een salade.

Notities

Serveertip:
Serveer met stukjes stokbrood, groenten zoals paprika, champignons, broccoli of bloemkool.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais, of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Salade met geitenkaas en druiven

Salade met geitenkaas en druiven

Frisse salade met Romaine sla, andijvie, geitenkaas en druiven, met een honing-mosterddressing.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 krop andijvie
  • 12 witte of blauwe druiven
  • 200 gram geitenkaas
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Peper
  • 1 krop Romaine sla
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • Zout

Instructies

  • Maak de sla en andijvie schoon, scheur klein en verdeel over 4 borden.
  • Snijd de geitenkaas in plakjes en leg op de sla.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing en verdeel over de salade.
  • Rooster de zonnebloempitten licht in een droge koekenpan en strooi over de salade.
  • Garneer met de druiven.

Notities

Serveertip:
Serveer als nagerecht met toast en een glas rode port.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, of rode port.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 5g