Raapstelenstamppot met Zoete Aardappel, Hazelnoten en Oude Kaas

Raapstelenstamppot met Zoete Aardappel, Hazelnoten en Oude Kaas

Een romige stamppot met zoete en kruimige aardappelen, frisse raapstelen, geroosterde hazelnoten en een krokant korstje van oude kaas.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 750 g zoete aardappel geschild en in stukken
  • 100 g hazelnoten geroosterd en grof gehakt
  • 2 bosjes raapstelen gewassen en grof gesneden
  • 4 eetlepels oude kaas geraspt
  • Melk naar behoefte
  • Boter naar behoefte
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen en zoete aardappel in gezouten water tot ze gaar zijn.
  • Giet af en stamp fijn met boter en melk tot een gladde, maar stevige puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Rooster intussen de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin en hak ze grof.
  • Snijd de worteltjes van de raapstelen en snijd de bladeren grof.
  • Roer de raapstelen en ¾ van de hazelnoten door de puree.
  • Schep de stamppot in grote kommen en strijk de bovenkant glad.
  • Meng de rest van de hazelnoten met de geraspte oude kaas en strooi dit over de stamppot.
  • Grill onder een hete grill tot een goudbruin, knapperig korstje ontstaat.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een scheutje balsamico voor extra smaakdiepte of wat extra geraspte oude kaas bij het opdienen.
Wijnadvies:
Een frisse, licht houtgerijpte witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur en de nootachtige smaak van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Preistamppot met Krokante Bacon en Rookworst

Preistamppot met Krokante Bacon en Rookworst

Een romige preistamppot met krokant gebakken bacon en zongedroogde tomaat, geserveerd met een sappige rookworst.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 verse rookworsten à 500 g
  • 4 eetlepels boter
  • 100 g bacon in reepjes
  • 300 g prei in ringen
  • 8 zongedroogde tomaten in reepjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Wel de rookworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de bacon knapperig.
  • Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en roerbak de prei ± 3 minuten.
  • Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op.
  • Stamp de aardappelen fijn en voeg beetje bij beetje het kookvocht toe tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Meng de puree met de prei, bacon en zongedroogde tomaten en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met de rookworst en een lepeltje mosterd.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse koolsalade of augurken voor een extra smaakcontrast.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een kruidige Syrah past goed bij de hartige smaken van de stamppot en de rookworst.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 28g | Vet: 34g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Shoarma-Preistamppot met Spiegelei

Shoarma-Preistamppot met Spiegelei

Een stevige stamppot met romige aardappelen, gebakken prei en kruidige shoarma, afgemaakt met een perfect gebakken spiegelei.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg prei in ringen
  • 1 dl melk
  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 el bieslook fijngehakt
  • 4 kleine eieren
  • 40 g boter
  • 350 g shoarmareepjes
  • 1 tl shoarmakruiden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water gaar.
  • Was de preiringen en laat uitlekken.
  • Verhit 25 g boter in een pan en bak de shoarmareepjes bruin.
  • Voeg de prei toe en bak 10 minuten mee.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met melk, shoarmakruiden en peper.
  • Schep het preimengsel door de stamppot en meng goed.
  • Bak 4 spiegeleitjes in de resterende boter.
  • Serveer de stamppot met een spiegelei bovenop en garneer met bieslook.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een lepel knoflooksaus.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Merlot past goed bij de kruidige shoarma en romige stamppot.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g

Pompoenstamppot met Gember en Hamburgers

Pompoenstamppot met Gember en Hamburgers

Een kruidige en romige pompoenstamppot met gember, kaneel en rozijnen, geserveerd met sappige hamburgers.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 dl Griekse yoghurt op kamertemperatuur
  • 1 vleesbouillonblokje
  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 preien in dunne ringen
  • 3 takjes koriander fijngehakt
  • 4 hamburgers
  • 40 g boter
  • 75 g rozijnen
  • 400 g oranje pompoen in stukjes
  • ¼ tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • 1 tl ketoembar korianderpoeder
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Pel en snipper de knoflook.
  • Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snijd de prei in dunne ringen.
  • Kook de aardappelen in gezouten water gaar.
  • Verhit de boter in een pan en fruit de knoflook met de pompoen en rozijnen 5 minuten.
  • Verkruimel het bouillonblokje erboven, schenk de yoghurt erbij en breng aan de kook.
  • Laat de pompoen 15 minuten zachtjes koken tot hij gaar is.
  • Stamp de aardappelen met de pompoen en het stoofvocht tot een smeuïge stamppot.
  • Voeg gemberpoeder, ketoembar en kaneel toe en meng goed.
  • Schep de prei erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer met korianderblad.
  • Bak de hamburgers in een koekenpan goudbruin en serveer ze bij de stamppot.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een schepje yoghurt voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Grenache of een licht gekoelde Pinot Noir past goed bij de kruidige smaken van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g

Gegrilde Paprikastamppot met Mozzarella en Tomatensaus

Gegrilde Paprikastamppot met Mozzarella en Tomatensaus

Een kleurrijke stamppot met gegrilde paprika, zoete maïs en romige mozzarella, geserveerd met een kruidige tomatensaus.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel, Stamppot
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bol mozzarella in plakjes
  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 grote ui gesnipperd
  • ½ tl suiker
  • 2 tl Italiaanse knoflookkruiden
  • 3 paprika’s in blokjes
  • 4 el melk
  • 4 el maïs uit blik, uitgelekt
  • 4 el olijfolie
  • 4 dl gezeefde tomaten
  • Peper naar smaak
  • Tijm naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en bak de ui en paprika’s 5 minuten op laag vuur.
  • Breng de gezeefde tomaten met de knoflookkruiden, een snufje tijm en suiker aan de kook.
  • Laat de saus 10 minuten zachtjes koken zonder deksel.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de melk.
  • Roer de gebakken ui, paprika, maïs, zout en peper door de stamppot.
  • Plaats de springvormring in een ovenschaal en schep de stamppot erin.
  • Verdeel de mozzarella erover, bedruppel met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met tijm.
  • Laat de kaas onder de grill in 10 minuten smelten.
  • Verwijder de ring en schep een deel van de saus rond de stamppot.
  • Serveer de rest van de saus apart.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Chianti past goed bij de tomatensaus en romige mozzarella.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 16g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Paksoistamppot met Malse Kalkoen en Kruidige Jus

Paksoistamppot met Malse Kalkoen en Kruidige Jus

Een romige stamppot met frisse paksoi, malse kalkoen en een kruidige jus. Een heerlijke, lichte twist op de klassieke stamppot.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kalkoen, Stamppot
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 struik paksoi in reepjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 stukje foelie
  • 2 dl water
  • 2 laurierblaadjes
  • 50 g boter
  • 500 g kalkoen in blokjes
  • 750 g aardappelen geschild en in blokjes
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Breng 2 dl water aan de kook met de laurierblaadjes en foelie.
  • Voeg de aardappelen toe en kook ze in ± 15 minuten gaar.
  • Bestrooi de kalkoen met het kruidnagelpoeder en zout.
  • Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de kalkoenblokjes in 4 minuten goudbruin.
  • Roer de tomatenpuree en 1,5 dl water door het vlees en laat afgedekt 5 minuten sudderen.
  • Giet de aardappelen af, verwijder de laurierblaadjes en foelie en vang het kookvocht op.
  • Stamp de aardappelen fijn met de resterende boter en voeg zoveel kookvocht toe tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de paksoireepjes door de stamppot en warm nog 2 minuten door.
  • Breng indien nodig op smaak met extra zout.
  • Schep de stamppot op 4 borden en maak een kuiltje in het midden.
  • Schep de kalkoenblokjes en de jus in het kuiltje en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een lepel mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of Viognier past goed bij de zachte kalkoen en kruidige jus.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 38g | Vet: 12g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Oosterse Stamppot met Paksoi, Taugé en Saté

Oosterse Stamppot met Paksoi, Taugé en Saté

Een kruidige stamppot met paksoi, wortel en taugé, verrijkt met pindakaas en ketjap, en geserveerd met gegrilde saté en seroendeng.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Indonesië, Oosters
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • ½ struik paksoi in dunne repen
  • 2 dl melk
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels seroendeng
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • ½ - 1 theelepel sambal oelek
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 25 g taugé
  • 40 g boter
  • 350 g winterwortel in halve plakjes
  • 8 stokjes saté van de slager
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Kook de aardappelen gaar, giet ze af en stamp ze fijn.
  • Roer de melk, boter, zout, peper, ketjap en sambal door de aardappelen tot een stevige puree ontstaat.
  • Verhit de olie in een pan en bak de ui en knoflook 3 minuten op laag vuur.
  • Voeg de wortel toe en bak al omscheppend 7 minuten mee.
  • Voeg de paksoi toe en roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de koriander en pindakaas erdoor en laat op laag vuur 5 minuten garen.
  • Voeg eventueel een scheutje water toe.
  • Grill intussen de saté onder de hete grill in 10 minuten rondom gaar.
  • Schep het groentenmengsel door de aardappelpuree en warm goed door.
  • Roer vlak voor het serveren de taugé door de stamppot en bestrooi met seroendeng.
  • Serveer met de gegrilde saté.

Notities

Serveertip:
Lekker met komkommer-zoetzuur en kroepoek voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 32g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 9g

Oma’s Bietjes Stamppot

Oma's Bietjes Stamppot

Een klassieke stamppot van oma: bietjes met aardappelen, gekookte eieren, en ontbijtspek, met een heerlijke stoofsaus van azijn en kruiden.
Bereidingstijd2 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g rauwe bietjes met 1 cm groen
  • 1 theelepel grof zout
  • 6 grote tenen knoflook
  • Peper uit de molen
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl donkere azijn
  • 1 ui
  • 1 friszure appel
  • 4 hardgekookte eieren
  • 200 g versnipperd ontbijtspek
  • Klontjes boter of 1 grote klont boter
  • 1 kg aardappels

Instructies

  • Doe de schoongeboende bietjes (laat 1 cm van het groen zitten om te voorkomen dat ze 'leegbloeden') en alle ingrediënten tot en met de azijn in een ovenschaal.
  • Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, leg het deksel erop en zet de schaal 1-1,5 uur in een op 160°C voorverwarmde oven.
  • Kook intussen de aardappelen gaar.
  • Bak het ontbijtspek in de boter uit (of laat alleen de boter smelten).
  • Hak de appel en de ui in de foodprocessor tot bijna moes en roerbak ze in het vet tot ze zacht zijn.
  • Pel de gare bieten en rasp ze in de foodprocessor.
  • Wip de nu heel zachte tenen knoflook uit hun vel en stamp ze, samen met de aardappelen, fijn.
  • Roer of stamp alles door elkaar.
  • Maak de stamppot smeuïg met het (gezeefde) stoofvocht van de bietjes en roer er de in kleine stukjes gesneden hardgekookte eieren door.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje gegrild vlees of vegetarische worst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoetheid van de bieten en de hartige smaken van het ontbijtspek.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 0.9g | Sugar: 7g

Noordhollandse Perenstamppot

Noordhollandse Perenstamppot

Een stoofpot met stoofperen en aardappelen, gecombineerd met witte bonen en knapperig rookspek voor een traditionele Noordhollandse stamppot.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Noord Holland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen
  • 3 dl water
  • 750 g aardappels
  • 300 g rookspek
  • 1 liter witte bonen uit blik of pot
  • 30 g boter

Instructies

  • Kook de geschilde en in stukken gesneden stoofperen 1 uur in een ruime pan met het water.
  • Leg na 30 minuten de geschilde en in stukken gesneden aardappelen bij de peren en kook ze samen gaar.
  • Snijd een stukje mager rookspek in plakken en bak deze in de boter zachtjes uit.
  • Giet het vocht van de aardappelen en peren af.
  • Stamp de aardappelen en de peren door elkaar.
  • Schep de uitgelekte witte bonen erdoor en leg het spek erop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje worst of vlees voor een hartige maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij deze stevige stamppot.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 14g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 12g

Mediterrane Twist op Boerenkoolstamppot

Mediterrane Twist op Boerenkoolstamppot

Een verrassende twist op de traditionele boerenkoolstamppot met een Mediterrane smaak, dankzij salami, mozzarella, olijven en pijnboompitten.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Mediterraan, Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ kg aardappels Eigenheimers of Irene
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g boerenkool gesneden
  • 175 g salami in dikke plakken
  • 1 mozzarella kaasje
  • 50 g olijven
  • Zout peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 dl melk
  • 3 eetlepels pijnboompitten

Instructies

  • Snijd de geschilde aardappelen in stukken.
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Was de boerenkool.
  • Snijd de salami in dobbelsteentjes.
  • Snijd het mozzarellakaasje in plakken.
  • Snijd de olijven in vieren.
  • Kook de aardappelen in water met zout in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 5 minuten.
  • Voeg de boerenkool toe en bak die al omscheppend 5 minuten mee.
  • Schenk ± 1 1/2 dl heet water in de pan en voeg naar smaak zout toe.
  • Kook de boerenkool op laag vuur in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk en de boerenkool fijn.
  • Schep de salami erdoor en doe de stamppot over in een ovenschaal.
  • Verdeel er de plakjes mozzarella, de olijven en de pijnboompitten over en laat de kaas onder de hete grill in ± 5 minuten smelten en de pijnboompitten lichtbruin kleuren.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse groene salade en een glas witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een compleet maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g