Broccoli-Koek met Kip en Kruiden

Broccoli-Koek met Kip en Kruiden

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Servings: 3
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram broccoli fijn gesneden
  • 200 gram kipfilet in blokjes
  • 3 eieren
  • Zout peper en Provençaalse kruiden naar smaak
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • Olie om in te bakken

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de broccoli fijn en de kipfilet in kleine blokjes.
  • Klop de eieren los in een kom.

Mengsel Voorbereiden:

  • Doe de fijn gesneden broccoli en kipblokjes in een grote kom.
  • Voeg de bakpoeder toe en roer goed door.
  • Voeg de losgeklopte eieren, zout, peper en Provençaalse kruiden toe en meng alles goed door elkaar.

Bakken:

  • Verhit een flinke scheut olie in een grote koekenpan op hoog vuur.
  • Giet het broccoli- en eimengsel in de pan en temper het vuur.
  • Laat het mengsel ongeveer 20 minuten bakken totdat het een stevige koek vormt.

Omdraaien en Doorbakken:

  • Draai de koek voorzichtig om met behulp van een spatel en bak de andere kant nog eens 5-10 minuten totdat deze goudbruin en gaar is.
  • Houd de koek goed in de gaten om te voorkomen dat deze aanbrandt.

Serveren:

  • Snijd de broccoli-koek in stukken en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Mango Cruesli Taart met Kaneelstroop

Mango Cruesli Taart met Kaneelstroop

Deze mango cruesli taart smaakt heerlijk als dessert, vooral wanneer geserveerd met een bolletje roomijs voor een extra verfrissend contrast.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Zout arm
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine mango
  • 3 plakjes roombotercake
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels cruesli
  • 1 eetlepel koffieroom
  • 5 eetlepels schenkstroop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit.
  • Verkruimel de plakjes cake boven een kom.
  • Meng de kaneel, cruesli en koffieroom erdoor en kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van 22 cm diameter.
  • Bekleed een taartvorm van 20 cm doorsnede met het deeg.
  • Bak de taartbodem in de oven in circa 10 minuten bruin.
  • Schenk de stroop in een koekenpan en leg de mangoplakken erin.
  • Pocheer de mango op laag vuur circa 10 minuten.
  • Haal de warme mangoplakken uit de stroop en leg ze als een bloem in de taartbodem.
  • Serveer de taart warm, eventueel met een bolletje roomijs.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit dessert vanwege zijn fruitige en licht bruisende karakter.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Snelle Hete Bliksem Ovenschotel

Snelle Hete Bliksem Ovenschotel

Een snelle en eenvoudige ovenschotel met gehakt, aardappelpuree en appelmoes. Perfect voor een doordeweekse avond!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 500 g aardappelpuree bereid volgens de verpakking
  • 1 pot appelmoes met stukjes appel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Snijd de ui fijn.
  • Verhit een koekenpan en rul het gehakt samen met de fijngesneden ui.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met het gehakt- en uimengsel.
  • Verdeel de aardappelpuree gelijkmatig over het gehaktmengsel.
  • Schenk de pot appelmoes met stukjes appel over de aardappelpuree.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 15 minuten.

Notities

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Gekarameliseerde Krielaardappeltjes

Gekarameliseerde Krielaardappeltjes

Probeer deze heerlijke gekarameliseerde krielaardappeltjes, perfect om je maaltijd een zoete twist te geven. De suiker en boter zorgen voor een heerlijke karamellaag die deze aardappeltjes onweerstaanbaar maakt. Ideaal als bijgerecht bij feestelijke diners!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Denemarken
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg krielaardappeltjes gekookt en gepeld
  • 85 g suiker
  • 75 g boter

Instructies

  • Laat de krielaardappeltjes niet te ver doorkoken.
  • Spoel ze af met koud water en droog ze goed.
  • Smelt de suiker in een koekenpan totdat deze begint te karamelliseren.
  • Voeg de boter toe aan de gesmolten suiker.
  • Voeg de krielaardappeltjes toe zodra de boter is gestopt met sissen.
  • Karamelliseer de krielaardappeltjes door ze op matig tot hoog vuur te roeren totdat ze een mooi karamellaagje hebben.
  • Serveer de gekarameliseerde aardappeltjes direct, aangezien ze de dag erna minder lekker zijn.

Notities

Wijnadvies:
Deze gekarameliseerde aardappeltjes gaan goed samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de zoetheid van de aardappeltjes aanvult.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Stokbrood met Aubergine en Indiaas Gekruide Kwark

Stokbrood met Aubergine en Indiaas Gekruide Kwark

Geniet van knapperig stokbrood belegd met goudbruin gebakken aubergine en een romige Indiaas gekruide kwark. Een smakelijke en verrassende aanvulling op je maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fingerfood, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: India
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 afbakstokbrood
  • 1 kleine aubergine
  • 200 g kwark
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 takjes munt
  • 5 takjes koriander plus extra voor garnering
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Peper versgemalen
  • Zout

Instructies

  • Was de aubergine en snijd deze in 16 plakken.
  • Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat 15 minuten intrekken.
  • Spoel de aubergineplakken af en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de aubergineplakken 6 minuten per kant tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrooi de aubergineplakken met versgemalen peper.
  • Hak de munt en koriander fijn.
  • Roer de kwark los met de gehakte kruiden en komijnpoeder.
  • Breng het kwarkmengsel op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Snijd het stokbrood in 16 plakjes en rooster deze in de oven.
  • Beleg de geroosterde stokbroodplakjes met de aubergine en verdeel het kwarkmengsel erover.
  • Garneer met extra koriander.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een frisse Chardonnay of een droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Spicy Potato Wedges met Verse Dipsaus

Spicy Potato Wedges met Verse Dipsaus

Heerlijke spicy potato wedges, knapperig gebakken en geserveerd met een frisse dipsaus van zure room en bieslook. Perfect voor een smakelijke bijgerecht of als snack!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dip, Groenten
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de wedges:

  • 12 vastkokende aardappelen bijv. Lady Christl
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel Mexicaanse kruiden
  • Grof zeezout

Voor de dipsaus:

  • 125 ml zure room
  • 10 g verse knoflookbieslook fijngeknipt
  • Grof zeezout naar smaak

Instructies

  • Snijd de aardappels in de lengte in vier parten en was ze goed.
  • Kook de aardappelpartjes 10 minuten, giet af en laat uitlekken.
  • Meng in een kom de zure room met de fijngeknipte bieslook en een snufje grof zeezout voor de dipsaus.
  • Zet opzij.
  • Meng de gekookte aardappelpartjes met de Mexicaanse kruiden, oregano en grof zeezout.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de aardappelpartjes voorzichtig rondom bruin, schud ze af en toe om.
  • Laat de gebakken aardappels op keukenpapier uitlekken en afkoelen.
  • Serveer de aardappelpartjes op kamertemperatuur met de dipsaus.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc voor een lichte en verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Thaise Sperziebonensalade met Vissaus en Pinda’s

Thaise Sperziebonensalade met Vissaus en Pinda's

Een frisse Thaise sperziebonensalade met een hartige dressing van vissaus, palmsuiker en geroosterde pinda’s. Perfect als bijgerecht bij een zomerse maaltijd of een Aziatische barbecue.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gedroogde chilipeper
  • 1 kopje gefruite uitjes
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 3 eetlepels palmsuiker
  • 3 eetlepels Thaise vissaus nam pla
  • 3 sjalotten fijngesneden
  • 4 eetlepels dikke santen
  • 25 g geroosterde pinda's gehakt
  • 300 g dunne sperziebonen

Instructies

  • Kook de gebroken sperziebonen 3 minuten in licht gezouten water.
  • Laat de boontjes uitlekken en afkoelen.
  • Rooster de fijngesneden sjalotten en knoflook in een droge koekenpan.
  • Maak met de vijzel een boemboe van de geroosterde sjalotten, knoflook, fijngestampte chilipeper, citroensap, palmsuiker en vissaus.
  • Roer de boemboe door de afgekoelde sperziebonen.
  • Voeg de gehakte pinda's en dikke santen toe en schep goed om.
  • Bestrooi met gefruite uitjes en serveer.

Notities

Wijnadvies:
Deze salade combineert goed met een lichte, droge Riesling of een verfrissende Grüner Veltliner.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 1.3g | Sugar: 9g

Verfrissende Sperziebonensalade met Feta en Zontomaatje

Verfrissende Sperziebonensalade met Feta en Zontomaatje

Deze verfrissende sperziebonensalade combineert de knapperigheid van sperziebonen met romige feta, zontomaatjes en geroosterde pijnboompitjes. Ideaal als bijgerecht bij visgerechten of als lichte lunch op warme dagen.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g ijsbergsla of rucolamelange
  • 12 zwarte olijven optioneel, in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 theelepels honing
  • 2 theelepels honingmosterd of zachte mosterd
  • 3 tomaten in stukjes gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 5 gedroogde zontomaatjes in olie in stukjes gesneden
  • 50 g pijnboompitjes licht geroosterd in droge koekenpan
  • 500 g sperziebonen
  • 150 g feta kaas verkruimeld

Instructies

  • Kook de sperziebonen gedurende 5 minuten beetgaar en spoel ze direct af met koud water.
  • Meng de olijfolie, witte wijnazijn, mosterd en honing in een grote schaal tot een dressing.
  • Voeg de sperziebonen en de gesneden ijsbergsla of rucolamelange toe aan de dressing en meng goed door.
  • Meng de gedroogde zontomaatjes erdoor.
  • Verkruimel de feta kaas over de salade.
  • Verdeel de stukjes tomaat gelijkmatig over de salade.
  • Strooi de geroosterde pijnboompitjes en, indien gewenst, de olijven erover.
  • Serveer direct of bewaar in de koelkast tot gebruik.

Notities

Heerlijk bij visgerechten of als hoofdgerecht op warme dagen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 9g | Vet: 23g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Sperziebonen met Taugé en Banaan in Ketjapsaus

Sperziebonen met Taugé en Banaan in Ketjapsaus

Een verrassende combinatie van sperziebonen, taugé, en banaan in een smaakvolle ketjapsaus. Dit Indonesische bijgerecht is snel te maken en ideaal om te serveren bij een feestelijke maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Azië, Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 kleine rode paprika
  • 4 bananen
  • 250 gram taugé
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 750 gram sperziebonen

Instructies

  • Snijd de uien en paprika in kleine stukjes.
  • Was de taugé en laat goed uitlekken.
  • Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de ui 3 minuten totdat deze glazig is.
  • Voeg de paprika toe en bak nog 3 minuten mee.
  • Voeg de sperziebonen, ketjap, sambal en 1 deciliter water toe.
  • Dek de pan af en laat 10 minuten koken als de sperziebonen uit de diepvries komen, anders 2 minuten als ze vers zijn.
  • Pel de bananen en snijd ze in stukjes.
  • Verwijder het deksel en verwarm nog 5 minuten.
  • Roer de taugé erdoor en verwarm nog 1 minuut.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge Riesling of een lichte, fruitige rosé.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 3g | Zout: 1.5g | Sugar: 20g

Pittige Sperziebonen in Tomatensaus

Pittige Sperziebonen in Tomatensaus

Deze pittige sperziebonen in tomatensaus zijn een heerlijk bijgerecht vol smaak. Perfect voor een zomerse picknick of een lichte lunch. Snel te maken en geschikt voor diverse diëten!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Mediterraan
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel basilicum
  • 1 blik sperziebonen
  • ½ blik tomaten
  • 1 theelepel oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 ui

Instructies

  • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de gesnipperde ui totdat deze glazig is.
  • Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak kort mee.
  • Doe het halve blik tomaten erbij, samen met de oregano, peper, en zout.
  • Laat de saus 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg vervolgens de sperziebonen toe en verwarm alles goed door.
  • Schep het gerecht over in een schaal en bestrooi met de basilicum.
  • Serveer direct of laat afkoelen voor een koude bereiding.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge rosé of een lichte, fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g