Gegratineerd Witlof met Noordzeegarnalen

Gegratineerd Witlof met Noordzeegarnalen

Romig gegratineerd witlof met de delicate smaak van Noordzeegarnalen, perfect als bijgerecht.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witlof fijngesneden
  • 200 g Noordzeegarnalen gepeld
  • 4 dl room
  • 4 eierdooiers
  • 15 g boter
  • 2 eetlepels citroensap
  • Peper
  • Zout
  • Snufje nootmuskaat

Instructies

  • Reinig het witlof, verwijder eventueel harde kern en snijd het fijn.
  • Voeg citroensap toe aan het spoelwater om verkleuring van het witlof te voorkomen.
  • Smelt de boter in een koekenpan en fruit het uitgelekte witlof zachtjes aan.
  • Voeg de room toe en kruid met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
  • Laat het witlof op laag vuur zachtjes gaarstoven.
  • Haal de pan van het vuur en roer voorzichtig de garnalen door het witlofmengsel.
  • Klop de eierdooiers los en meng ze door het witlofmengsel om het te binden.
  • Controleer of de smaak goed is en voeg eventueel extra kruiden toe.
  • Verdeel het witlofmengsel over diepe borden of kleine ovenschaaltjes.
  • Plaats de borden onder de grill en laat gratineren tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Notities

Serveer zeer warm met knapperig stokbrood of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Gris.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 15g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Geflambeerde Clementines met Karamel en Vanille-ijs

Geflambeerde Clementines met Karamel en Vanille-ijs

Deze geflambeerde clementines met een vleugje karamel en mandarijnenlikeur, geserveerd met romig vanille-ijs, zijn een feestelijk dessert dat zowel eenvoudig als spectaculair is.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 8 clementines
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 4 takjes munt
  • 4 eetlepels mandarijnenlikeur
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 klontje boter

Instructies

  • Pers het sap uit 4 clementines en zet dit apart.
  • Pel de overige 4 clementines en verdeel ze in partjes.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de clementinepartjes ongeveer 2 minuten.
  • Bestrooi de partjes met suiker en laat ze karamelliseren.
  • Blus af met de mandarijnenlikeur en flambeer voorzichtig door de vlam in de pan te laten slaan.
  • Schud de pan zachtjes om de vlam te doven.
  • Voeg het clementinesap toe en laat het geheel kort inkoken tot een licht stroperige saus.
  • Serveer de warme clementines in een diep bord met een bolletje vanille-ijs erbovenop.
  • Garneer met een takje munt en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperige amandelkoekjes of een scheutje extra mandarijnenlikeur over het ijs voor een intensere smaak.

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals Muscat of een lichte, sprankelende prosecco past perfect bij de frisse citrus en het romige ijs.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Geroosterde Spruitjes Stamppot met Zoete Appel en Braadworst

Geroosterde Spruitjes Stamppot met Zoete Appel en Braadworst

Een heerlijke stamppot van geroosterde spruitjes, zoete appel en varkensbraadworst – een perfecte maaltijd voor koude dagen.
Bereidingstijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Fruit, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g spruitjes
  • 4 middelgrote uien in dunne parten gesneden
  • 3 friszoete appels in blokjes van 2 cm
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • 1 kg iets kruimige aardappelen geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 4 varkensbraadworsten
  • 150 ml halfvolle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  • Snijd de uien in dunne parten en de appels in blokjes van 2 cm.
  • Verdeel de spruitjes over de helft van een met bakpapier beklede bakplaat en de uien en appelblokjes over de andere helft.
  • Besprenkel alles met ½ van de olie.
  • Rooster de spruitjes, uien en appels ca.
  • 30 minuten in de oven.
  • Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in gezouten water.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de braadworsten 7-8 minuten, keer regelmatig.
  • Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan en voeg de melk toe.
  • Stamp de aardappelen tot een grove puree.
  • Schep de geroosterde ui en appel door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verdeel de stamppot over de borden en leg de geroosterde spruitjes en braadworst er bovenop.

Notities

Vegatip:

Gebruik in plaats van de worst 150 g AH Stamppotblokjes. Meng de helft van de blokjes in stap 4 door de stamppot en bestrooi met de andere helft.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een schijfje citroen voor een frisse tegenhanger.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 850g | Sugar: 14g

Eitje in Broodnestje met Ham en Ketchup

Eitje in Broodnestje met Ham en Ketchup

Een feestelijk en creatief ontbijtgerecht met ei, ham en brood in hartvorm.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Lunch, Ontbijt, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal, Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Valentijnsdag
Servings: 2 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sneetjes witbrood
  • Boter voor bakken
  • 2 eieren
  • 2 plakken gekookte ham
  • Tomatenketchup
  • 2 aardbeien

Instructies

  • Gebruik een hartvormige uitsteekvorm om mooie hartjes uit de sneetjes witbrood te snijden.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de uitgesneden sneetjes brood en de hartvormen aan één kant goudbruin.
  • Keer het brood om en leg op elk uitgesneden sneetje een plak ham.
  • Breek voorzichtig een ei boven het brood en laat het ei bakken tot het gaar is.
  • Plaats de hartvormige broodstukken bovenop de gebakken eieren.
  • Garneer elk broodnestje met een toefje tomatenketchup en voeg een verse aardbei toe voor een feestelijke touch.

Notities

Serveer met een frisse salade of een glas versgeperst sinaasappelsap voor een compleet ontbijt of brunch.
Wijnadvies:
Bij een brunch kan een frisse mousserende wijn zoals prosecco een feestelijk tintje geven.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Asperges met Eieren, Aardappels en Pijnboompitten

Asperges met Eieren, Aardappels en Pijnboompitten

Een kleurrijk en smaakvol vegetarisch gerecht met groene asperges, eieren en knapperige pijnboompitten.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosje groene asperges
  • ½ rode peper fijngehakt
  • 800 g kleine aardappels ongeschild
  • 8 eieren
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 75 g rucola
  • dl room
  • ½ dl witte wijn
  • Olijfolie voor bakken
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Kook de aardappels in hun schil tot ze gaar zijn.
  • Giet af en laat iets afkoelen.
  • Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze doormidden.
  • Snijd de harde uiteinden van de asperges af.
  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de asperges tot ze beetgaar zijn (ongeveer 5 minuten).
  • Voeg de rode peper en pijnboompitten toe aan de pan en bak deze 1 minuut mee.
  • Blus het geheel af met de witte wijn en laat het iets inkoken.
  • Roer de room door de asperges en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de rucola toe, meng kort en haal de pan van het vuur.

Notities

Plaats wat aardappels in het midden van een diep bord. Verdeel de asperges en rucola eromheen en leg twee halve eieren bovenop. Druppel de saus over het geheel en serveer direct.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 16g | Vet: 22g | Zout: 0.7g | Sugar: 3g

Gebakken Zwarte Koolvis met Romige Pastinaakpuree en Groene Kool

Gebakken Zwarte Koolvis met Romige Pastinaakpuree en Groene Kool

Een smaakvol gerecht met gebakken zwarte koolvisfilet, romige pastinaakpuree en knapperige groene kool. Een heerlijke combinatie van zachte en frisse smaken!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 6 kleine zwarte koolvisfilets schoongemaakt
  • 5 pastinaken
  • ¾ pakje boerenroomboter
  • Scheut room
  • 2 kroppen groene kool
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil de pastinaken en snijd ze in blokjes.
  • Kook de pastinaak in water met wat zout gedurende 25 minuten, tot ze goed gaar en zacht zijn.
  • Verhit een beetje boter in een pan en bak de koolvisfilets op middelhoog vuur gaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de pastinaken af en stamp ze fijn met de boter, een scheut room, zout en peper.
  • Roer tot een gladde puree.
  • Snijd de groene kool in reepjes en roerbak ze kort op hoog vuur met een beetje boter, zout en peper.
  • Serveer de gebakken koolvisfilets op een bedje van pastinaakpuree en verdeel de knapperige groene kool eromheen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse citroenpartje om over de vis te persen voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij de delicate smaak van de koolvis.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 32g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 7g

Winterse Groentepan met Knapperige Spekjes

Winterse Groentepan met Knapperige Spekjes

Een heerlijk winters gerecht met gebakken groenten, knapperige spekjes en geurige kruiden, perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4 personen
Calories: 330kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl witte wijn
  • 1 grote tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 2 rode uien
  • 2 takjes tijm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 6 blaadjes salie in drieën gesneden
  • 100 g spekjes in blokjes
  • 400 g koolrabi
  • 400 g winterwortels
  • 1 venkel
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak de winterwortels, koolrabi en venkel schoon en snijd ze in stukken.
  • Kook de groenten beetgaar in gezouten water en laat ze daarna afkoelen.
  • Ontvel de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Hak de knoflook fijn en snijd de rode uien in stukken.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook, rode uien en spekblokjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de witte wijn, tijm en salie toe.
  • Voeg alle beetgare groenten toe en roer goed door.
  • Breng de groenten op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer de gebakken wintergroenten met de blokjes tomaat als garnering.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 18g | Zout: 0.79g | Sugar: 13g

Gebakken geep met sambuca

Gebakken geep met sambuca

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 8 Kleine gepen of sardientjes
  • Tarwebloem om te bestuiven
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels sambuca
  • Verse gemalen zwarte peper
  • 60 gr. Boter
  • Schijfjes citroen

Instructies

  • Snijd de koppen van de vissen.
  • Snijd ze over de lengte open, vouw ze open en druk ze plat.
  • Leg de schubben naar boven, druk langs de graat en trek deze eruit.
  • Was de vissen en laat ze uitlekken.
  • Bestuif de vis lichtjes met bloem.
  • Meng het geklopte ei, peterselie, Parmezaanse kaas, sambuca en peper.
  • Wentel de vis door dit mengsel.
  • Verhit boter in een koekenpan en leg een paar vissen naast elkaar.
  • Bak ze aan beide kanten gedurende 1 minuut of tot ze lichtbruin zijn.
  • Laat de gebakken vissen uitlekken op keukenpapier.

Carpaccio van Ossenhaas met Pijnboompitten en Parmezaan

Carpaccio van Ossenhaas met Pijnboompitten en Parmezaan

Een klassieke Italiaanse carpaccio met ossenhaas, rucola en Parmezaanse kaas voor een verfijnd voorgerecht.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kaas, Rundvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 342kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 dl olijfolie
  • 250 g ossenhaas
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 100 g rucola raketkruid of waterkers
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 125 g Parmezaanse kaas stuk

Instructies

  • Meng de fijngehakte knoflook met olijfolie.
  • Leg de ossenhaas enkele minuten in de diepvries en snijd deze vervolgens in zeer dunne plakken.
  • Leg de plakken tussen plasticfolie en sla voorzichtig plat met een deegrol.
  • Bestrijk de borden met de knoflookolie.
  • Schik de plakken ossenhaas gelijkmatig op de borden.
  • Rooster de pijnboompitten goudgeel in een droge koekenpan.
  • Plaats een hoopje rucola in het midden van de carpaccio.
  • Garneer met geroosterde pijnboompitten en kappertjes.
  • Rasp de Parmezaanse kaas over het gerecht aan tafel.

Notities

Geniet van deze heerlijke carpaccio met de smaak van ossenhaas, rucola en Parmezaanse kaas!
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past uitstekend bij dit voorgerecht.

Nutrition

Calories: 342kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 24g | Vet: 27g | Zout: 120g | Sugar: 1g

Buideltjes met Gerookte Zalm en Paling

Buideltjes met Gerookte Zalm en Paling

Delicate buideltjes gevuld met gerookte zalm en paling, geserveerd met een romige saus. Een verfijnd voorgerecht voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 285kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 125 g gezeefde bloem
  • 1 ¼ dl melk
  • 1 ¼ dl bier
  • 30 g gesmolten boter
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 100 g gerookte zalm
  • 75 g gerookte paling
  • 1 eetlepel fijngesneden dille

Voor de saus:

  • 125 ml crème fraîche
  • dl witte wijn
  • ¼ dl visfond
  • ½ eetlepel citroensap
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Scheutje gembervocht

Extra:

  • Preireepjes even geweekt in kokend water, om de buideltjes dicht te binden

Instructies

  • Maak het beslag door eieren, melk, bloem en een snufje zout te mengen.
  • Voeg het bier en de gesmolten boter toe en roer goed door.
  • Zeef het beslag en laat het 2 uur rusten.
  • Bak van het beslag 4 dunne flensjes in een koekenpan en laat ze afkoelen.
  • Verdeel de gerookte zalm, gerookte paling en fijngesneden dille over de flensjes.
  • Vouw de flensjes tot buideltjes en bind ze dicht met preireepjes.
  • Zet de buideltjes op een ingevette bakplaat en verwarm ze in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende ongeveer 7 minuten.
  • Maak ondertussen de saus: meng de crème fraîche, witte wijn, visfond, citroensap, zout, peper en een scheutje gembervocht in een kleine pan.
  • Verwarm op laag vuur en roer goed door.
  • Schep de saus op borden en zet de warme buideltjes erop.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past uitstekend bij de gerookte vis en romige saus.

Nutrition

Calories: 285kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 15g | Vet: 17g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g