Pittige Quornkerrie met Aziatische twist
Deze geurige en pittige quornkerrie met een verrassende Aziatische twist is een verrassend Aziatisch hoofdgerecht boordevol smaak, perfect voor een vegetarische avondmaaltijd. De combinatie van de milde Quorn met de warme kruiden zoals kardemom, kerrie en kaneel, samen met de frisse toets van citroensap en azijn, maakt dit gerecht tot een ware smaaksensatie. Serveer deze heerlijke kerrie met luchtige rijst en een zoetzure mangochutney voor een complete en bevredigende maaltijd. Garneer eventueel met verse koriander voor een extra fris accent.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- ½ el witte wijnazijn
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 1 tl kardamompoeder
- ¼ tl gemalen kaneel
- 1 el kerriepoeder
- 2 el plantaardige olie
- 2 middelgrote uien fijngesneden
- 200 g tomaten uit blik in stukken
- 350 g Quorn
- Peper
- Scheutje citroensap
- Zou
Verhit de olie in een pan en bak de Quorn goudbruin.
Haal de Quorn uit de pan.
Bak ui en knoflook in dezelfde pan tot de ui zacht wordt.
Voeg kardamom, kerrie en kaneel toe en bak al roerende 2 tot 3 minuten.
Voeg de tomaten, citroensap en azijn toe.
Breng aan de kook en laat 2 minuten trekken.
Doe de Quorn er weer bij en voeg peper en zout naar smaak toe.
Serveer met rijst en chutney.
Serveertip:
Garneer met verse koriander en serveer met mango chutney voor een frisse tegenhanger.
Wijnadvies:
Lekker met een koele Riesling of een fruitige rosé die het kruidige accent benadrukt.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 19g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 4
Fusilli met romige amandel-tomatensaus
Een smaakvolle vegetarische pastamaaltijd met een romige saus van tomaat en amandel, op smaak gebracht met paprika, sinaasappel en manchego.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el fijngehakte verse peterselie
- 1 el olijfolie
- 1 el sinaasappelsap
- 1 tl geraspte sinaasappelschil
- 2 el geraspte manchego kaas of parmezaanse
- 2 el gepelde grofgehakte amandelen
- 2½ dl tomaatblokjes uit blik met vocht
- 200 g witte fusilli
- ½ rode paprika in kleine blokjes
- ½ ui in dunne ringen
- 1 knoflookteen in dunne plakjes
- 2 l water
- Peper
- Zout
Breng het water met een theelepel zout en 1 el olie aan de kook.
Verhit in een koekenpan 1 el olie en bak de plakjes knoflook tot ze geuren.
Schep de knoflook uit de pan op een bord.
Bak de grofgehakte amandelen lichtbruin in dezelfde olie.
Schep ook deze bij de knoflook.
Bak in de resterende olie de paprika en ui tot de ui glazig is.
Voeg de tomaatblokjes met vocht, sinaasappelsap en sinaasappelschil toe.
Laat de saus zachtjes inkoken.
Breng op smaak met peper en zout.
Kook intussen de fusilli beetgaar in het kokende water.
Laat de pasta uitlekken in een vergiet.
Doe de pasta in een schaal en meng de saus erdoor.
Strooi knoflook, amandelen en peterselie over de pasta.
Serveer met geraspte manchego of parmezaanse kaas.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade met citroenvinaigrette.
Wijnadvies:
Heerlijk met een droge Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 16g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 4
Knapperige risottokoeken met champignons
Deze krokante risottokoeken met champignons zijn heerlijk als bijgerecht of vegetarische snack en perfect om van tevoren te bereiden.
Voorbereidingstijd1 uur uur 20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
kookplaat
Koelruimte
Lepel
mes
- 150 gram champignons dungesneden
- 225 gram risottorijst
- 8 dl groentebouillon
- 1 kleine ui gesnipperd
- Olijfolie
Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur laag en laat zacht koken met de deksel op de pan.
Verhit olijfolie in een braadpan.
Fruit de ui op middelhoog vuur in 3 minuten glazig.
Voeg de rijst toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten mee.
Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en roer tot opgenomen.
Herhaal tot alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar en romig is (circa 20 minuten).
Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen in een kom.
Zet de kom minstens 1 uur in de koelkast.
Vorm met vochtige handen ronde koeken van het mengsel.
Leg de koeken 15 minuten terug in de koelkast.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan.
Bak de koeken 3 tot 4 minuten per kant goudgeel en knapperig.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveertip:
Serveer de risottokoeken met een frisse rucolasalade of een yoghurtdip met verse kruiden.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 4
Kruidige Tofu Shoarma uit de Pan
Deze verrassend kruidige tofu shoarma is een heerlijk vegan alternatief voor de klassieke shoarma. Klaar in 25 minuten!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Turkije Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g champignons in plakjes
- 2 el plantaardige olie
- Halve rode paprika in stukjes
- Ketjap
- Peper
- Shoarmakruiden
- Snufje paprikapoeder
- Snufje zout
- Tofu 100 g
- 1 kleine ui fijngesneden
- Verse bieslook of peterselie
Snijd de tofu in blokjes en besprenkel met ketjap.
Bestrooi de tofu met shoarmakruiden en laat even intrekken.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui.
Voeg paprika en champignons toe en bak mee.
Breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout.
Voeg de tofu toe en laat alles enkele minuten smoren.
Garneer met verse bieslook of peterselie.
Serveer het mengsel in twee opengesneden shoarmabroodjes.
Serveertip:
Serveer met knoflooksaus op basis van plantaardige yoghurt en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit kruidige gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 11g | Vet: 12g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 4
Frisse witlofsalade met sinaasappel en taugé
Een verrassend lichte en snelle salade met een frisse citrus-twist. Perfect als lunch of voorgerecht en klaar in een handomdraai.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Servings: 2
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- ½ el frambozenazijn
- 2 el olijfolie
- 3 struikjes witlof in dunne reepjes zonder harde uiteinden
- 50 g taugé
- Partjes van 1 sinaasappel uit de vliezen gesneden
- Peper en zout
- Rode ui 1 kleine, in halve ringen
Verhit de olijfolie in een koekenpan.
Voeg de rode ui, sinaasappelpartjes, witlof en taugé toe en roerbak 1 minuut op hoog vuur.
Voeg de frambozenazijn, peper en zout toe en meng goed.
Verdeel de salade over twee borden.
Serveer lauwwarm.
Serveertip:
Garneer met een paar blaadjes verse munt voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 4
Seitan-wontons met groentevulling
Deze seitan-wontons met wortel en ui zijn een hartig vegan alternatief dat perfect past in de Aziatische keuken. Zelfgemaakt of met kant-en-klare vellen!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el olie
- 1 el sojasaus
- 100 g fijngesneden wortel
- 100 g gemalen seitan
- 150 g fijngesneden ui
- 1 kop gebuild meel
- 50 ml kokend water
- Snufje zout
- Wontonvellen optioneel, bij de toko verkrijgbaar
Meng het meel met zout en olie in een kom.
Voeg al roerend het kokende water toe en meng tot een deeg.
Kneed het deeg 5-10 minuten.
Laat het deeg rusten onder een vochtige doek.
Verhit olie in een pan en bak de ui glazig.
Voeg de wortel toe en bak kort mee.
Voeg wat vocht van de seitan toe en stoof 5 minuten met de deksel op de pan.
Voeg de seitan toe en laat het vocht verdampen.
Verdeel het deeg in 10 balletjes.
Rol elk balletje uit tot een cirkel van 10 cm doorsnee.
Schep 1 à 2 eetlepels vulling op elk lapje.
Vouw dicht tot halve maantjes en druk de randen dicht met een vork.
Verhit een eetlepel olie in een koekenpan.
Bak de flapjes aan beide kanten bruin.
Voeg 100 ml water met sojasaus toe en dek de pan af.
Laat 5 minuten stoven.
Keer de wontons en bak de andere kant ook kort.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een lichte sojadip.
Wijnadvies:
Een droge Riesling past perfect bij de hartige smaken van seitan en sojasaus.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 14g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 4
Zachte scholfilet met limoenboter en wortelpuree
Een verfijnd visgerecht met fris-zure limoenboter en romige wortelpuree, perfect voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar
- 3 eetlepels bieslook heel fijngeknipt
- 50 g roomboter
- 600 g scholfilets
- 600 g winterwortel
- 75 ml slagroom
- Peper versgemalen
- Zout
- 1 limoen
Wrijf de scholfilets in met zout en peper en laat ze even liggen.
Snijd de wortels in plakjes en kook ze in een pan met weinig water en wat zout in 15 minuten gaar.
Boen de limoen schoon en rasp er een ½ eetlepel groene schil af.
Pers de limoen uit.
Smelt de boter in een koekenpan en roer 1 eetlepel limoensap en de ½ eetlepel geraspte limoenschil erdoor.
Leg de scholfilets erin en smoor ze afgedekt in 8-10 minuten heel zachtjes gaar.
Giet de worteltjes af en schenk de slagroom en 2-3 eetlepels kookvocht erbij.
Pureer de worteltjes met de staafmixer tot een gladde puree.
Voeg zout en peper toe en warm de wortelpuree nog even zachtjes door.
Schep de puree op vier borden en leg de scholfilets erop.
Kook het smoorvocht op hoog vuur even in en schep het over de scholfilets.
Strooi het bieslook erover.
Serveertip:
Lekker met risotto.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling.
Calories: 390kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 4
Kipgehaktballetjes in romige Dijonmosterdsaus
Deze sappige kipgehaktballetjes in een romige Dijonmosterdsaus zijn eenvoudig te maken en vol smaak. Perfect met aardappelpuree of salade.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 468kcal
Author: Cor Klaar
- 1 groot ei
- 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 200 ml slagroom
- 250 ml kippenbouillon
- 3 eetlepels Dijonmosterd
- 500 g gemalen kip
- 100 g paneermeel
- 1 ui fijngehakt
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een grote kom de gemalen kip, paneermeel, ei, knoflook, ui, zout en peper tot een stevig mengsel.
Vorm kleine balletjes van het kipmengsel, ongeveer ter grootte van een golfbal, en leg ze op de bakplaat.
Bak de balletjes 20–25 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
Verhit in een pan de kippenbouillon en laat deze enkele minuten inkoken.
Voeg de slagroom en mosterd toe, roer goed door en laat de saus zachtjes indikken.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Voeg de gebakken kipgehaktballetjes toe aan de saus en roer voorzichtig zodat ze goed bedekt zijn.
Laat nog een paar minuten zachtjes sudderen zodat de smaken goed mengen.
Garneer met fijngehakte peterselie en serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze kipgehaktballetjes met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een ronde Chardonnay of een lichte Pinot Noir past perfect bij de romige mosterdsaus en het zachte kippenvlees.
Calories: 468kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 34g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 4
Eggs Benedict met truffel, rosbief en pesto
Deze Eggs Benedict krijgen een feestelijke twist met rosbief, truffelmayonaise en pesto. Perfect voor een luxe paasbrunch!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 510kcal
Author: Cor Klaar
- ½ ongesneden wit brood
- 1 el azijn bijv. witte wijnazijn
- 150 –200 g rosbief 12 plakjes
- 15 g pijnboompitjes
- 20 g Parmezaanse kaas
- 4 eieren maat L
- 4 el pesto
- 4 tl kappertjes
- 8 el truffelmayonaise
- 1 takje basilicum
- Peper
- Zout
Snijd het brood in vier dikke plakken van ca.
2 cm en steek met een kookring of glas vier rondjes uit van ongeveer 6 cm doorsnede.
Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een droge koekenpan, haal uit de pan en laat afkoelen.
Rooster de broodrondjes aan beide kanten goudbruin in dezelfde pan en laat kort afkoelen.
Besmeer elk broodje met twee eetlepels truffelmayonaise en leg er drie plakjes rosbief op.
Breng een grote pan water aan de kook met een scheutje azijn.
Maak een kolk in het water en laat een ei uit een kommetje in de kolk glijden.
Pocheer het ei 3 minuten en haal het eruit met een schuimspaan.
Herhaal voor de andere eieren.
Leg een gepocheerd ei op elk broodje met rosbief en bestrooi met peper en zout.
Verdeel pesto, kappertjes, pijnboompitjes en verse basilicumblaadjes over de eieren.
Rasp er wat Parmezaanse kaas over en serveer direct.
Serveertip:
Voeg voor extra luxe wat gekookte aspergetips toe of vervang de rosbief door gerookte zalm en Hollandse garnalen.
Wijnadvies:
Een frisse mousserende wijn zoals Prosecco of een droge Cava past perfect bij de rijke smaken van dit brunchgerecht.
Calories: 510kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 29g | Vet: 34g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 4
Groene asperges recept met appel, ricotta en hazelnoten
Een licht, fris en smaakvol bijgerecht met groene asperges, romige ricotta, appel en knapperige hazelnoten. Ideaal voor lente of zomer.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd9 minuten min
Servings: 4
Calories: 165kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el Jumbo Parmigiano Reggiano Poeder
- 1 el zonnebloemolie
- 1 stuk elstar appel
- 1 tl Italiaanse kruidenmix
- 125 g ricotta
- 25 g hazelnoten
- 350 g groene aspergetips
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur gedurende 5 minuten en hak ze daarna grof.
Verhit de zonnebloemolie in dezelfde pan.
Voeg de aspergetips en Italiaanse kruiden toe en bak 5 minuten.
Snijd de appel in parten, verwijder het klokhuis en snijd de parten in dunne plakken.
Verdeel de ricotta over de borden.
Voeg de appel aan de asperges toe en bak nog 1 minuut.
Schep de asperge met appel over de ricotta en garneer met de hazelnoten en parmigiano reggiano poeder.
Serveertip:
Ook heerlijk met geroosterde aardappeltjes of als topping op een plak geroosterd zuurdesembrood.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een lichte Italiaanse witte wijn zoals een Soave of een Pinot Grigio.
Calories: 165kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 0.4g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 4