Pittige Quornkerrie met Aziatische twist

Pittige Quornkerrie met Aziatische twist

Deze geurige en pittige quornkerrie met een verrassende Aziatische twist is een verrassend Aziatisch hoofdgerecht boordevol smaak, perfect voor een vegetarische avondmaaltijd. De combinatie van de milde Quorn met de warme kruiden zoals kardemom, kerrie en kaneel, samen met de frisse toets van citroensap en azijn, maakt dit gerecht tot een ware smaaksensatie. Serveer deze heerlijke kerrie met luchtige rijst en een zoetzure mangochutney voor een complete en bevredigende maaltijd. Garneer eventueel met verse koriander voor een extra fris accent.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ el witte wijnazijn
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 tl kardamompoeder
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 middelgrote uien fijngesneden
  • 200 g tomaten uit blik in stukken
  • 350 g Quorn
  • Peper
  • Scheutje citroensap
  • Zou

Instructies

  • Verhit de olie in een pan en bak de Quorn goudbruin.
  • Haal de Quorn uit de pan.
  • Bak ui en knoflook in dezelfde pan tot de ui zacht wordt.
  • Voeg kardamom, kerrie en kaneel toe en bak al roerende 2 tot 3 minuten.
  • Voeg de tomaten, citroensap en azijn toe.
  • Breng aan de kook en laat 2 minuten trekken.
  • Doe de Quorn er weer bij en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Serveer met rijst en chutney.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse koriander en serveer met mango chutney voor een frisse tegenhanger.
Wijnadvies:

Lekker met een koele Riesling of een fruitige rosé die het kruidige accent benadrukt.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 19g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Fusilli met romige amandel-tomatensaus

Fusilli met romige amandel-tomatensaus

Een smaakvolle vegetarische pastamaaltijd met een romige saus van tomaat en amandel, op smaak gebracht met paprika, sinaasappel en manchego.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Pasta, Zuivel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el fijngehakte verse peterselie
  • 1 el olijfolie
  • 1 el sinaasappelsap
  • 1 tl geraspte sinaasappelschil
  • 2 el geraspte manchego kaas of parmezaanse
  • 2 el gepelde grofgehakte amandelen
  • dl tomaatblokjes uit blik met vocht
  • 200 g witte fusilli
  • ½ rode paprika in kleine blokjes
  • ½ ui in dunne ringen
  • 1 knoflookteen in dunne plakjes
  • 2 l water
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng het water met een theelepel zout en 1 el olie aan de kook.
  • Verhit in een koekenpan 1 el olie en bak de plakjes knoflook tot ze geuren.
  • Schep de knoflook uit de pan op een bord.
  • Bak de grofgehakte amandelen lichtbruin in dezelfde olie.
  • Schep ook deze bij de knoflook.
  • Bak in de resterende olie de paprika en ui tot de ui glazig is.
  • Voeg de tomaatblokjes met vocht, sinaasappelsap en sinaasappelschil toe.
  • Laat de saus zachtjes inkoken.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Kook intussen de fusilli beetgaar in het kokende water.
  • Laat de pasta uitlekken in een vergiet.
  • Doe de pasta in een schaal en meng de saus erdoor.
  • Strooi knoflook, amandelen en peterselie over de pasta.
  • Serveer met geraspte manchego of parmezaanse kaas.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade met citroenvinaigrette.
Wijnadvies:

Heerlijk met een droge Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 16g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Knapperige risottokoeken met champignons

Knapperige risottokoeken met champignons

Deze krokante risottokoeken met champignons zijn heerlijk als bijgerecht of vegetarische snack en perfect om van tevoren te bereiden.
Voorbereidingstijd1 uur 20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Rijst, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram champignons dungesneden
  • 225 gram risottorijst
  • 8 dl groentebouillon
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • Olijfolie

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur laag en laat zacht koken met de deksel op de pan.
  • Verhit olijfolie in een braadpan.
  • Fruit de ui op middelhoog vuur in 3 minuten glazig.
  • Voeg de rijst toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
  • Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten mee.
  • Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en roer tot opgenomen.
  • Herhaal tot alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar en romig is (circa 20 minuten).
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen in een kom.
  • Zet de kom minstens 1 uur in de koelkast.
  • Vorm met vochtige handen ronde koeken van het mengsel.
  • Leg de koeken 15 minuten terug in de koelkast.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan.
  • Bak de koeken 3 tot 4 minuten per kant goudgeel en knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:

Serveer de risottokoeken met een frisse rucolasalade of een yoghurtdip met verse kruiden.
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Kruidige Tofu Shoarma uit de Pan

Kruidige Tofu Shoarma uit de Pan

Deze verrassend kruidige tofu shoarma is een heerlijk vegan alternatief voor de klassieke shoarma. Klaar in 25 minuten!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Vleesvervangers
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g champignons in plakjes
  • 2 el plantaardige olie
  • Halve rode paprika in stukjes
  • Ketjap
  • Peper
  • Shoarmakruiden
  • Snufje paprikapoeder
  • Snufje zout
  • Tofu 100 g
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • Verse bieslook of peterselie

Instructies

  • Snijd de tofu in blokjes en besprenkel met ketjap.
  • Bestrooi de tofu met shoarmakruiden en laat even intrekken.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui.
  • Voeg paprika en champignons toe en bak mee.
  • Breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout.
  • Voeg de tofu toe en laat alles enkele minuten smoren.
  • Garneer met verse bieslook of peterselie.
  • Serveer het mengsel in twee opengesneden shoarmabroodjes.

Notities

Serveertip:

Serveer met knoflooksaus op basis van plantaardige yoghurt en een frisse salade.
Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit kruidige gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 11g | Vet: 12g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Frisse witlofsalade met sinaasappel en taugé

Frisse witlofsalade met sinaasappel en taugé

Een verrassend lichte en snelle salade met een frisse citrus-twist. Perfect als lunch of voorgerecht en klaar in een handomdraai.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ el frambozenazijn
  • 2 el olijfolie
  • 3 struikjes witlof in dunne reepjes zonder harde uiteinden
  • 50 g taugé
  • Partjes van 1 sinaasappel uit de vliezen gesneden
  • Peper en zout
  • Rode ui 1 kleine, in halve ringen

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  • Voeg de rode ui, sinaasappelpartjes, witlof en taugé toe en roerbak 1 minuut op hoog vuur.
  • Voeg de frambozenazijn, peper en zout toe en meng goed.
  • Verdeel de salade over twee borden.
  • Serveer lauwwarm.

Notities

Serveertip:

Garneer met een paar blaadjes verse munt voor extra frisheid.
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Seitan-wontons met groentevulling

Seitan-wontons met groentevulling

Deze seitan-wontons met wortel en ui zijn een hartig vegan alternatief dat perfect past in de Aziatische keuken. Zelfgemaakt of met kant-en-klare vellen!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 el sojasaus
  • 100 g fijngesneden wortel
  • 100 g gemalen seitan
  • 150 g fijngesneden ui
  • 1 kop gebuild meel
  • 50 ml kokend water
  • Snufje zout
  • Wontonvellen optioneel, bij de toko verkrijgbaar

Instructies

  • Meng het meel met zout en olie in een kom.
  • Voeg al roerend het kokende water toe en meng tot een deeg.
  • Kneed het deeg 5-10 minuten.
  • Laat het deeg rusten onder een vochtige doek.
  • Verhit olie in een pan en bak de ui glazig.
  • Voeg de wortel toe en bak kort mee.
  • Voeg wat vocht van de seitan toe en stoof 5 minuten met de deksel op de pan.
  • Voeg de seitan toe en laat het vocht verdampen.
  • Verdeel het deeg in 10 balletjes.
  • Rol elk balletje uit tot een cirkel van 10 cm doorsnee.
  • Schep 1 à 2 eetlepels vulling op elk lapje.
  • Vouw dicht tot halve maantjes en druk de randen dicht met een vork.
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan.
  • Bak de flapjes aan beide kanten bruin.
  • Voeg 100 ml water met sojasaus toe en dek de pan af.
  • Laat 5 minuten stoven.
  • Keer de wontons en bak de andere kant ook kort.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse komkommersalade of een lichte sojadip.
Wijnadvies:

Een droge Riesling past perfect bij de hartige smaken van seitan en sojasaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 14g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g

Zachte scholfilet met limoenboter en wortelpuree

Zachte scholfilet met limoenboter en wortelpuree

Een verfijnd visgerecht met fris-zure limoenboter en romige wortelpuree, perfect voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eetlepels bieslook heel fijngeknipt
  • 50 g roomboter
  • 600 g scholfilets
  • 600 g winterwortel
  • 75 ml slagroom
  • Peper versgemalen
  • Zout
  • 1 limoen

Instructies

  • Wrijf de scholfilets in met zout en peper en laat ze even liggen.
  • Snijd de wortels in plakjes en kook ze in een pan met weinig water en wat zout in 15 minuten gaar.
  • Boen de limoen schoon en rasp er een ½ eetlepel groene schil af.
  • Pers de limoen uit.
  • Smelt de boter in een koekenpan en roer 1 eetlepel limoensap en de ½ eetlepel geraspte limoenschil erdoor.
  • Leg de scholfilets erin en smoor ze afgedekt in 8-10 minuten heel zachtjes gaar.
  • Giet de worteltjes af en schenk de slagroom en 2-3 eetlepels kookvocht erbij.
  • Pureer de worteltjes met de staafmixer tot een gladde puree.
  • Voeg zout en peper toe en warm de wortelpuree nog even zachtjes door.
  • Schep de puree op vier borden en leg de scholfilets erop.
  • Kook het smoorvocht op hoog vuur even in en schep het over de scholfilets.
  • Strooi het bieslook erover.

Notities

Serveertip:

Lekker met risotto.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Kipgehaktballetjes in romige Dijonmosterdsaus

Kipgehaktballetjes in romige Dijonmosterdsaus

Deze sappige kipgehaktballetjes in een romige Dijonmosterdsaus zijn eenvoudig te maken en vol smaak. Perfect met aardappelpuree of salade.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel, Saus, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 468kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 groot ei
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 200 ml slagroom
  • 250 ml kippenbouillon
  • 3 eetlepels Dijonmosterd
  • 500 g gemalen kip
  • 100 g paneermeel
  • 1 ui fijngehakt
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een grote kom de gemalen kip, paneermeel, ei, knoflook, ui, zout en peper tot een stevig mengsel.
  • Vorm kleine balletjes van het kipmengsel, ongeveer ter grootte van een golfbal, en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de balletjes 20–25 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Verhit in een pan de kippenbouillon en laat deze enkele minuten inkoken.
  • Voeg de slagroom en mosterd toe, roer goed door en laat de saus zachtjes indikken.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Voeg de gebakken kipgehaktballetjes toe aan de saus en roer voorzichtig zodat ze goed bedekt zijn.
  • Laat nog een paar minuten zachtjes sudderen zodat de smaken goed mengen.
  • Garneer met fijngehakte peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze kipgehaktballetjes met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een ronde Chardonnay of een lichte Pinot Noir past perfect bij de romige mosterdsaus en het zachte kippenvlees.

Nutrition

Calories: 468kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 34g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g

Eggs Benedict met truffel, rosbief en pesto

Eggs Benedict met truffel, rosbief en pesto

Deze Eggs Benedict krijgen een feestelijke twist met rosbief, truffelmayonaise en pesto. Perfect voor een luxe paasbrunch!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Ei, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 510kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ ongesneden wit brood
  • 1 el azijn bijv. witte wijnazijn
  • 150 –200 g rosbief 12 plakjes
  • 15 g pijnboompitjes
  • 20 g Parmezaanse kaas
  • 4 eieren maat L
  • 4 el pesto
  • 4 tl kappertjes
  • 8 el truffelmayonaise
  • 1 takje basilicum
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd het brood in vier dikke plakken van ca.
  • 2 cm en steek met een kookring of glas vier rondjes uit van ongeveer 6 cm doorsnede.
  • Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een droge koekenpan, haal uit de pan en laat afkoelen.
  • Rooster de broodrondjes aan beide kanten goudbruin in dezelfde pan en laat kort afkoelen.
  • Besmeer elk broodje met twee eetlepels truffelmayonaise en leg er drie plakjes rosbief op.
  • Breng een grote pan water aan de kook met een scheutje azijn.
  • Maak een kolk in het water en laat een ei uit een kommetje in de kolk glijden.
  • Pocheer het ei 3 minuten en haal het eruit met een schuimspaan.
  • Herhaal voor de andere eieren.
  • Leg een gepocheerd ei op elk broodje met rosbief en bestrooi met peper en zout.
  • Verdeel pesto, kappertjes, pijnboompitjes en verse basilicumblaadjes over de eieren.
  • Rasp er wat Parmezaanse kaas over en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Voeg voor extra luxe wat gekookte aspergetips toe of vervang de rosbief door gerookte zalm en Hollandse garnalen.
Wijnadvies:

Een frisse mousserende wijn zoals Prosecco of een droge Cava past perfect bij de rijke smaken van dit brunchgerecht.

Nutrition

Calories: 510kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 29g | Vet: 34g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Groene asperges recept met appel, ricotta en hazelnoten

Groene asperges recept met appel, ricotta en hazelnoten

Een licht, fris en smaakvol bijgerecht met groene asperges, romige ricotta, appel en knapperige hazelnoten. Ideaal voor lente of zomer.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten, Kaas, Noten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 165kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el Jumbo Parmigiano Reggiano Poeder
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 stuk elstar appel
  • 1 tl Italiaanse kruidenmix
  • 125 g ricotta
  • 25 g hazelnoten
  • 350 g groene aspergetips

Instructies

  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur gedurende 5 minuten en hak ze daarna grof.
  • Verhit de zonnebloemolie in dezelfde pan.
  • Voeg de aspergetips en Italiaanse kruiden toe en bak 5 minuten.
  • Snijd de appel in parten, verwijder het klokhuis en snijd de parten in dunne plakken.
  • Verdeel de ricotta over de borden.
  • Voeg de appel aan de asperges toe en bak nog 1 minuut.
  • Schep de asperge met appel over de ricotta en garneer met de hazelnoten en parmigiano reggiano poeder.

Notities

Serveertip:
Ook heerlijk met geroosterde aardappeltjes of als topping op een plak geroosterd zuurdesembrood.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een lichte Italiaanse witte wijn zoals een Soave of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 165kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 0.4g | Sugar: 4g