Kruidige Indonesische Gehaktballetjes met Pittige Jus

Kruidige Indonesische Gehaktballetjes met Pittige Jus

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes selderij
  • 125 g roze garnalen
  • 500 g rundergehakt
  • 2 theelepels djinten gemalen komijn
  • 2 theelepels ketoembar gemalen koriander
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 theelepels sambal oelek
  • 1 dl water

Instructies

  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Knip de selderij fijn.
  • Snijd de garnalen fijn.
  • Meng het gehakt met de garnalen, ui, knoflook, selderij, djinten en ketoembar.
  • Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
  • Vorm gehaktballen ter grootte van pingpongballetjes.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballen in 5-7 minuten rondom bruin en gaar.
  • Neem de gehaktballen uit de pan en houd ze warm.
  • Voeg op laag vuur de ketjap, citroensap, sambal en 1 dl water toe aan het bakvet.
  • Breng de jus aan de kook en roer de aanbaksels goed los.
  • Serveer de gehaktballen met de pittige jus.

Notities

Wijnadvies:

Deze Indonesische gehaktballen passen goed bij een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir. De frisse en fruitige tonen van deze wijnen complementeren de pittige en kruidige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Kip Kerrie met Krieltjes en Groenten

Kip Kerrie met Krieltjes en Groenten

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 350 g bloemkool panklaar
  • 250 g sperziebonen panklaar
  • 700 g minikrieltjes voorgekookt
  • 2 eetlepels olie
  • 500 g kipfilet in blokjes
  • 1 pot Indiase roerbaksaus kerrie 520 g
  • 50 g rozijnen
  • 15 g verse koriander

Instructies

  • Snijd de bloemkoolroosjes kleiner indien nodig.
  • Kook de sperziebonen en bloemkoolroosjes met zout in ruim water in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Verwarm de krieltjes volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de kipblokjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin en gaar.
  • Voeg de kerriesaus, rozijnen en krieltjes toe aan de kip en schep alles goed door elkaar.
  • Laat de saus en ingrediënten ongeveer 5 minuten verwarmen.
  • Giet de groenten af en doe ze in een schaal.
  • Schep de kerriesaus met kip en krieltjes over de groenten.
  • Garneer met verse koriander.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Honing-Mosterd Karbonade met Gepofte Aardappel en Spinazie

Honing-Mosterd Karbonade met Gepofte Aardappel en Spinazie

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Tarwevrij
Servings: 1 persoon
Calories: 680kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g diepvries bladspinazie
  • 3 eetlepels boter
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 karbonade
  • 2 grote aardappels bijv. Super aardappels
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de bevroren spinazie met 1 eetlepel boter in een pan gedurende ongeveer 15 minuten, af en toe roerend.
  • Meng in een kom de helft van de mosterd met de honing, en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Maak in een andere kom een saus van de zure room, de resterende mosterd, zout en peper.
  • Smeer de karbonade in met het mosterd-honingmengsel.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de karbonade op matig vuur in ongeveer 10 minuten bruin en gaar.
  • Boen de aardappels schoon en prik ze rondom in met een vork.
  • Pof de aardappels in de magnetron op vol vermogen (700 watt) in 6-7 minuten gaar, draai ze halverwege om.
  • Leg de aardappels op een bord, snijd ze in de lengte open en vul ze met de mosterdroomsaus.
  • Serveer de spinazie en karbonade naast de gepofte aardappels.

Notities

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Syrah past goed bij de rijke smaken van de honing-mosterd karbonade en de romige aardappelvulling.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Ovenham met Romige Bieslooksaus en Geroosterde Tomaatjes

Ovenham met Romige Bieslooksaus en Geroosterde Tomaatjes

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 500 g Amerikaanse gemarineerde ham
  • 50 g verse bieslook
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 200 ml crème fraîche
  • 250 g cherrytomaatjes gehalveerd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil fijn.
  • Pers de sinaasappel uit.

Ham bereiden:

  • Bereid de ham volgens de instructies op de verpakking in de oven.

Bieslooksaus maken:

  • Terwijl de ham in de oven staat, knip 1½ zakje bieslook boven een kom van de keukenmachine fijn.
  • Voeg de pijnboompitten, 1 eetlepel sinaasappelrasp en 3 eetlepels sinaasappelsap toe en maal fijn.
  • Meng de crème fraîche erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper.

Tomaatjes bereiden:

  • Verwarm in een koekenpan de gehalveerde cherrytomaatjes met de rest van het sinaasappelsap op hoog vuur, tot bijna al het sap verdampt is.
  • Knip de resterende bieslook fijn boven de tomaatjes.

Serveren:

  • Neem de ham uit de oven en snijd deze in dunne plakken.
  • Leg de plakken ham dakpansgewijs op een grote schaal en garneer met de warme tomaatjes.
  • Serveer de bieslooksaus apart.

Notities

Wijnadvies

Deze ham met romige bieslooksaus en geroosterde tomaatjes past uitstekend bij een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir. Deze wijn heeft voldoende body om de rijke smaken van de ham en saus te complementeren zonder ze te overheersen.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 21g | Vet: 19g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Groenterisotto met Kalkoenreepjes

Groenterisotto met Kalkoenreepjes

Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Rijst
Land van herkomst: Italië
Dieët: Tarwevrij
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • 1 rode paprika in stukken
  • 1 courgette in plakjes
  • 1 zakje risotto ai funghi
  • 2 kalkoenschnitzels
  • ½ theelepel koekkruiden
  • 100 ml droge witte wijn
  • 500 ml water
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel boter in een braadpan en roerbak de paprika en courgette 2 minuten.
  • Voeg de risotto ai funghi toe en schep goed om.
  • Voeg 500 ml water toe en breng zonder deksel aan de kook.
  • Laat de risotto in ongeveer 8 minuten zachtjes gaar koken.
  • Snijd de kalkoenschnitzels in reepjes en meng met koekkruiden, zout en peper.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de kalkoenreepjes op matig vuur in 5 minuten bruin.
  • Schenk langs de rand van de pan de witte wijn erbij en laat het vlees nog 3 minuten zachtjes sudderen.
  • Schep de risotto in twee diepe borden en verdeel de kalkoenreepjes met jus erover.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij de romige en hartige smaken van deze groenterisotto met kalkoenreepjes.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Tropische Groenterijstschotel met Cashewnoten

Tropische Groenterijstschotel met Cashewnoten

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 575kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g prei in ringen
  • 3 eetlepels olie
  • 300 g basmatirijst
  • 3 eetlepels Indiase currypasta
  • 2 tomaten in partjes
  • 450 g diepvries tuinerwten
  • 50 g blanke rozijnen
  • 150 g ongezouten cashewnoten grofgehakt
  • 500 ml water
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olie in een braadpan of wok op middelhoog vuur.
  • Voeg de prei toe en fruit deze 5 minuten.
  • Voeg de laatste 2 minuten de rijst toe en bak deze mee.
  • Roer de currypasta door het prei-rijstmengsel.
  • Voeg 500 ml water toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het gerecht 10 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg de tomatenpartjes, bevroren tuinerwten en rozijnen toe aan de rijst en warm nog 5 minuten mee.
  • Rooster ondertussen de cashewnoten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de groenterijstschotel over vier borden en bestrooi met de geroosterde cashewnoten.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een verfrissende Sauvignon Blanc. Deze wijn heeft een lichte en frisse smaak die goed samengaat met de kruidige en zoete elementen van de rijstschotel.

Nutrition

Calories: 575kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 13g

Groentelasagne met Rucola en Riminikaas

Groentelasagne met Rucola en Riminikaas

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 900 g diepvries bladspinazie
  • 75 g boter
  • 50 g bloem
  • 600 ml melk
  • 1 laurierblaadje
  • Zout peper en nootmuskaat naar smaak
  • 2 grote uien
  • 1 pot geroosterde paprika's
  • 100 g geraspte pittige kaas
  • 200 g rucola-riminikaas in plakken
  • 16 lasagnevellen
  • Boter om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Ontdooi de spinazie en laat deze goed uitlekken.
  • Smelt 50 g boter in een pan, voeg de bloem toe en bak dit 2 minuten.
  • Voeg de melk beetje bij beetje toe, roer tot een gladde saus ontstaat.
  • Voeg het laurierblaadje toe en breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen, af en toe roeren.
  • Pel de uien en snijd ze in ringen.
  • Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak de uiringen in 5 minuten bruin.
  • Giet de geroosterde paprika's af en snijd ze in repen.
  • Roer de geraspte pittige kaas door de saus.
  • Verwijder het laurierblaadje.
  • Vet de ovenschaal in met boter en schep een beetje saus op de bodem.
  • Leg 3-4 lasagnevellen op de saus.
  • Verdeel de helft van de spinazie over de lasagnevellen en bestrooi met zout en peper.
  • Schep een kwart van de saus erover en verdeel de helft van de uien en paprika's erover.
  • Leg een derde van de plakken rucola-riminikaas erop.
  • Herhaal deze lagen.
  • Dek af met de laatste lasagnevellen en schenk de resterende saus erover.
  • Leg de laatste plakken kaas in de saus.
  • Bak de lasagne in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze groentelasagne met een medium-bodied Italiaanse wijn zoals een Chianti. De fruitige en kruidige tonen van de Chianti passen goed bij de romige en hartige smaken van de lasagne.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Fris Groene Salade met Pistache-Limoendressing

Fris Groene Salade met Pistache-Limoendressing

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 personen
Calories: 200kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sneetjes Pain Madeleine maïsbrood oudbakken
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 125 g pistachenoten
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 limoen uitgeperst
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 200 g friséesla
  • 75 g rucolasla
  • 1 bakje tuinkers losgeknipt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Ontkorst het brood en maal het tot fijn kruim in de keukenmachine.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  • Bak het broodkruim op laag vuur in ongeveer 4 minuten knapperig en goudbruin.
  • Roer af en toe.
  • Pel de pistachenoten en wrijf de stugge velletjes en zout eraf onder koud stromend water.
  • Klop in een slakom een dressing van de resterende olijfolie, gesnipperde sjalot, geperste knoflook, limoensap, mosterd en tijm.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de frisée, rucola, tuinkers en pistachenoten door de dressing.
  • Strooi het geroosterde broodkruim over de salade.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze groene salade met een lichte en frisse Sauvignon Blanc. De citrusachtige tonen van de wijn passen goed bij de limoen in de dressing en de frisse smaken van de sla en pistachenoten

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g

Griekse Lamsburgers met Tzatziki en Gekruide Aardappelpartjes

Griekse Lamsburgers met Tzatziki en Gekruide Aardappelpartjes

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 2 personen
Calories: 750kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui in ringen
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 2 lamsburgers
  • 450 g aardappelpartjes met schil diepvries
  • 2 witte puntjes
  • 200 g tzatziki
  • 2 eetlepels patat-friteskruiden
  • Olie om te frituren

Instructies

  • Verhit de frituurolie in de friteuse of frituurpan.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en roerbak de ui en paprika gedurende 3 minuten.
  • Haal de groenten uit de pan en zet apart.
  • Bak de lamsburgers in het achtergebleven bakvet in ongeveer 8 minuten bruin en gaar, keer halverwege.
  • Frituur ondertussen de aardappelpartjes 3-4 minuten in de hete frituurolie tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Snijd de witte puntjes open en leg de lamsburgers en het uimengsel erop.
  • Verdeel de helft van de tzatziki over de lamsburgers en gebruik de rest als dipsaus voor de aardappeltjes.
  • Schep de aardappelpartjes naast de burgers en bestrooi ze met de patat-friteskruiden.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze Griekse lamsburgers met een volle en kruidige Merlot. De rijke smaak van de Merlot combineert perfect met de hartige lamsburgers en de frisse tzatziki, wat zorgt voor een evenwichtig en smakelijk geheel.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 3g | Sugar: 7g

Lamsvlees Salade met Munt-Pijnboompit Dressing

Lamsvlees Salade met Munt-Pijnboompit Dressing

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g haricots verts
  • 250 g lamsboutlapjes à la minute
  • 50 g boter
  • 50 g pecorino geraspt
  • 15 g verse munt
  • 50 g geroosterde pijnboompitten
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 1 dl olijfolie
  • 3 bosuitjes
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 75 g rocketsla melange
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de uiteinden van de haricots verts.
  • Kook ze in een pan met ruim kokend water en zout gedurende 3 minuten beetgaar.
  • Spoel ze af onder koud water en laat uitlekken in een zeef.
  • Bestrooi de lamsboutlapjes met zout en peper.
  • Verhit de helft van de boter in een pan en bak het vlees in 4 minuten rondom bruin en van binnen rosé.
  • Snijd het vlees in dunne plakjes.
  • Pureer de muntblaadjes, pecorino, pijnboompitten, frambozenazijn en olijfolie in een keukenmachine of met een staafmixer tot een dikke, gladde dressing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd elk in 3 stukken.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan, leg de bosuitjes in de pan, bestrooi met poedersuiker en smoor zachtjes gedurende 3 minuten tot de suiker begint te karameliseren.
  • Verdeel de slamelange over vier grote borden.
  • Rangschik de haricots verts, bosui en lamsplakjes erop.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze salade met een glas Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Noir. De frisse zuren van de wijn complementeren de muntdressing en de malse lamsplakjes perfect.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 1g | Sugar: 3g