Caribische Geflambeerde Bananen
Een exotisch dessert met gekarameliseerde bananen, rum en een vleugje sinaasappel, geflambeerd voor extra smaak.
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Martinique
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 6 bananen niet te rijp
- 1 sinaasappel
- 100 g rozijnen
- 50 g boter
- 100 ml rum
- 1 kruidnagel
- Poedersuiker
Schil de bananen en snijd ze in de lengte doormidden.
Smelt de boter in een koekenpan en bak de bananen tot ze goudbruin zijn.
Bestrooi met poedersuiker en voeg de rozijnen en kruidnagel toe.
Giet de rum over de bananen en verwarm enkele minuten.
Steek de rum voorzichtig aan en laat de alcohol verbranden.
Verwijder de kruidnagel en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes past goed bij de gekarameliseerde bananen.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 5
Afrikaanse kip met kruidige vulling en geflambeerde bananen
Deze kruidige Afrikaanse kip wordt gevuld met een smaakvolle vulling van gehakt, pepers en kruiden. Geserveerd met geflambeerde bananen en een rijke tomatensaus.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Land van herkomst: Zuid Afrika Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
bakpan
Bakplaat of ovenschaal
Keukenmes
vuurvaste schotel
Voor de kip:
- 1 hele kip 1,5 kg
- ½ citroen
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 kippenbouillonblokje
- Zwarte peper en zout naar smaak
Voor de vulling:
- 200 g varkensgehakt
- 2 uien
- 1 rode peper
- 1 groene peper
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 1 theelepel pili-pili
- 1 theelepel vleesextract
- 1 theelepel tijm
- ½ theelepel laurierpoeder
- 1 dl olie
- Zout en peper naar smaak
Voor de bananen:
- 6 bananen
- 2 eetlepels fijne suiker
- 4 eetlepels rum
- Boter om te bakken
Bereid de vulling: was en snijd de groenten, hak de peterselie fijn en blancheer de pepers 5 minuten.
Laat uitlekken.
Verhit de olie in een pan en bak het gehakt met de uien, peterselie, pili-pili, peper en zout.
Voeg het vleesextract toe, meng goed en laat enkele minuten afkoelen.
Meng de gehaktbereiding met tijm en laurier en vul de kip hiermee.
Maak inkepingen in de kip en wrijf deze in met een halve citroen.
Bestrooi de kip met paprika, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Laat boter smelten in een vuurvaste schotel en plaats de kip erin.
Laat de kip ongeveer 45 minuten braden, afhankelijk van de grootte.
Haal de kip uit de oven en houd warm.
Voeg de tomatenpuree en het bouillonblokje toe aan het braadvocht en laat inkoken tot een saus.
Pel de bananen, snijd ze in de lengte door en bak ze in boter tot ze lichtbruin zijn.
Bestrooi de bananen met suiker, voeg de rum toe en flambeer kort.
Serveer de kip op een schaal met de geflambeerde bananen rondom.
Serveer de saus apart, samen met pilafrijst.
Serveertip:
Serveer met pilafrijst en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een stevige rosé of een volle Côtes du Rhône past perfect bij dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 5
Waterzooi met tarbot en romige groentesaus
Een klassieke Belgische waterzooi met tarbot, gestoofde groenten en een romige saus, geserveerd met gekookte aardappelen.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1,2 kg tarbot
- Voor de court-bouillon:
- 1 liter water
- 1 ui in schijfjes
- 1 wortel in schijfjes
- 1 tak selderij
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- Peper en zout
- Voor het garnituur:
- 2 wortels
- 1 preiwit
- 30 g boter
- 25 g meel
- 1 eierdooier
- 50 g room
- Citroensap
- Peper en zout
Breng het water met de ui, wortel, selderij, kruidenbosje, peper en zout aan de kook.
Laat 20 minuten trekken.
Pocheer de schoongemaakte tarbotmoten in de court-bouillon gedurende 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de dikte.
Snijd de wortels en prei in dunne reepjes (julienne).
Stoof ze 10 minuten zachtjes in boter zonder te laten kleuren.
Voeg indien nodig een beetje court-bouillon toe en roer het meel erdoor.
Giet 3 dl gezeefde court-bouillon erbij met een scheutje citroensap en breng aan de kook.
Bind de saus met de eidooier en room en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de tarbotmoten toe en verwarm ze kort in de saus zonder te koken.
Serveer met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Serveer met vers gehakte peterselie en een stukje knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge maar fruitige witte wijn zoals Traminer of een Moezelwijn past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 36g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 5
Vol-au-vent met tongfilets en garnalen
Een elegante vol-au-vent gevuld met zachte tongfilets, garnalen en een romige champignonsaus. Perfect als verfijnd voorgerecht.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 80 g boter
- 150 g champignons
- 150 g gepelde garnalen
- 250 g champignons
- 2 dl witte wijn-sec
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels madeira
- 2 koffielepels rijstcrème
- 3 dl room
- 6 vol-au-vents
- 12 tongfilets
- 1 dl water
- 1 eetlepel anijslikeur
- 2 eetlepels melk
- Zout en peper
Pocheer de tongfilets 2 minuten per zijde in water en azijn met peper, zout, 1 eetlepel citroensap en de fijngehakte steeltjes van de champignons.
Haal de filets uit de pan, was ze zorgvuldig en houd ze warm in aluminiumfolie.
Laat het kooknat met de visgraten 10 minuten koken, zeef het en leg de filets terug in het vocht.
Snipper 150 g champignons en stoof ze 40 minuten in 40 g boter.
Haal de champignons uit de pan en voeg de rest van de fijngehakte champignons toe.
Voeg na een minuut 1 eetlepel citroensap en de madeira toe.
Laat verdampen en voeg 1 dl room toe.
Breng op smaak met peper en zout en laat inkoken.
Meng de gehakte garnalen door het mengsel en voeg 40 g boter toe.
Vul de tongfilets met dit mengsel, rol ze op en zet vast met een stokje.
Voeg het kookvocht van de vis toe aan het champignonvocht, warm op en voeg de in melk opgeloste rijstcrème toe.
Giet 2 dl room en de apart gehouden fijngehakte champignons erbij.
Verwarm zachtjes zonder te laten koken.
Voeg de anijslikeur en de opgerolde visfilets toe en breng op smaak.
Verwarm de vol-au-vents kort in een hete oven tot ze knapperig zijn.
Vul elke vol-au-vent met twee tongfilets (verwijder de stokjes).
Schenk de saus erover en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een stukje knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Graves, Chablis of Pouilly-Fuissé past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 36g | Vet: 25g | Zout: 12g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 5
Varkensrib met romige mosterdsaus
Een heerlijk gerecht met sappige varkensribstukken in een romige en pittige mosterdsaus, perfect voor een doordeweekse maaltijd of een diner met vrienden.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 6 varkensribstukken lage rib
- 2 eetlepels sterke mosterd
- 300 ml slagroom
- 60 g boter
- 30 g meel
- 1 ei eidooier
- 3 sjalotten fijngehakt
- Sap van 1 citroen
- Zout en peper
Verwarm de boter in een grote pan en bak de varkensribstukken op hoog vuur tot ze goudbruin zijn.
Verlaag het vuur en laat de ribstukken nog minstens 10 minuten zachtjes garen.
Houd ze warm.
Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de fijngehakte sjalotten op laag vuur tot ze glazig zijn.
Voeg de resterende boter toe, strooi het meel erover en roer goed door.
Laat het mengsel kort koken tot er geen klontjes meer zijn.
Giet de slagroom erbij en roer tot een gladde, dikke saus ontstaat.
Voeg de mosterd, zout, peper en een scheutje citroensap toe.
Roer goed door.
Haal de saus van het vuur en roer de eidooier erdoor om de saus extra romig te maken.
Proef en voeg eventueel extra kruiden toe.
Leg de varkensribstukken op een serveerschaal en giet de mosterdsaus erover.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met Engelse aardappelen, frietjes of een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past uitstekend bij de romige en pittige smaken van dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 32g | Vet: 36g | Zout: 1.3g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 5
Varkensrib met groene kool en boterjus
Een eenvoudig maar smaakvol gerecht met sappige varkensribstukken en gekruide groene kool, afgewerkt met een boterige jus.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 6 varkensribstukken van de filet
- 1 groene kool
- 1 dl olie
- 25 g boter
- 1 glas water
- Nootmuskaat naar smaak
- Zout en peper
Verwijder de verwelkte bladeren van de groene kool en was de kool in azijnwater.
Blancheer de kool 10 minuten in kokend zoutwater.
Giet af en laat iets afkoelen.
Snijd de kool in vieren, verwijder de harde stengels en nerven, en snijd de rest in dunne repen.
Verwarm de helft van de olie in een grote pan en stoof de kool op laag vuur, regelmatig roerend.
Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de varkensribstukken op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.
Laat ze op laag vuur nog 5 minuten per zijde garen.
Haal de kool uit de pan en leg deze op een serveerschaal.
Leg de varkensribstukken erbovenop.
Giet het braadvet uit de koekenpan en blus de pan met een glas water.
Schraap de aanbaksels los met een houten spatel en neem de pan van het vuur.
Roer de boter door de jus tot deze is gesmolten en giet de jus over de varkensribstukken.
Serveer met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree voor een complete en smaakvolle maaltijd.
Wijnadvies:
Een pittige rode wijn zoals een Bourgogne past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 32g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 5
Romige tagliatelle met fijne spinazie en kaas
Een romige tagliatelle met fijne spinazie en kaas, perfect voor een snelle en heerlijke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g tagliatelle
- 500 g diepgevroren spinazie
- 150 g geraspte gruyère of Parmezaanse kaas
- 100 g boter
- 2 dl room
- 1 dl melk
- 2 eieren alleen de dooiers
- 1 citroen sap
- Nootmuskaat naar smaak
- Zout en peper
Laat de spinazie ontdooien op laag vuur met de helft van de boter.
Hak de spinazie fijn en doe deze in een kookpot.
Voeg de resterende boter, room, melk, 50 g geraspte kaas, een snufje nootmuskaat, enkele druppels citroensap, zout en peper toe.
Laat het zachtjes koken en roer af en toe door.
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking tot deze gaar, maar niet plakkerig is.
Haal de saus van het vuur en roer de eierdooiers erdoor.
Meng goed.
Giet de tagliatelle af en meng direct met de saus.
Voeg de resterende kaas toe en meng tot een romig geheel.
Serveer direct en garneer eventueel met extra geraspte kaas.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Bordeaux past perfect bij dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 5
Broodje Zuurkool met Vega Rookworst en Gebakken Uien
Probeer dit warme broodje zuurkool met vegetarische rookworst, gebakken uien en een heerlijke topping van augurkjes, zilveruitjes en bieslook. Perfect voor een gezellige lunch of snack!
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 broodjes
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 4 voorgebakken witte pistolets of bruine of meergranen
- 1 Unox Vegetarische Rookworst
- 2 uien in ringen gesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 150 g zuurkool
- 2 eetlepels grove mosterd
- 2 eetlepels tomatenketchup en/of piccalilly
- 2 eetlepels zilveruitjes
- 2 eetlepels mini zoetzure augurken
- 2 sprieten bieslook fijngehakt
Bak de pistolets af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de vegetarische rookworst volgens de instructies op de verpakking.
Laat de worst even rusten en snijd hem in plakjes.
Verhit 1½ eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de uiringen op halfhoog vuur gedurende 5 minuten tot ze lichtbruin en glazig zijn.
Schep de uiringen uit de pan en zet apart.
Voeg de resterende olijfolie toe aan de pan en bak de zuurkool al omscheppend gedurende 5 minuten.
Snijd de afgebakken broodjes open.
Verdeel de gebakken zuurkool over de broodjes.
Beleg de broodjes met plakjes vegetarische rookworst en de gebakken uien.
Garneer met mosterd, ketchup en/of piccalilly naar keuze.
Voeg de zilveruitjes, mini augurkjes en fijngehakte bieslook toe als finishing touch.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze broodjes met een portie friet of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte pilsener. Beide passen goed bij de hartige en zure smaken van dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 5
Broodje Frankfurter met Zuurkool en Curryketchup
Deze smakelijke broodjes frankfurter met zuurkool, curryketchup en een vleugje mosterd zijn perfect voor een winterse schaatstocht of een zomers tuinfeest!
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 broodjes
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 3 eetlepels vloeibare margarine
- 1 rode paprika in kleine stukjes gesneden
- 2 witte uien in ringen gesneden
- 350 g zuurkool
- 10 Unox Frankfurters blik à 550 g
- 10 witte pistolets afbak of hotdogbroodjes
- 10 eetlepels curryketchup
- 5 eetlepels scherpe mosterd
- 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de helft van de vloeibare margarine in een koekenpan en bak de paprika al omscheppend gedurende 3 minuten.
Schep de paprika uit de pan en zet apart.
Verhit de rest van de margarine in dezelfde koekenpan en fruit de uienringen al omscheppend ongeveer 3 minuten glazig.
Voeg de zuurkool toe aan de uien en bak alles nog 10 minuten al omscheppend.
Verwarm intussen de Unox frankfurters volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Bak de broodjes in de oven gedurende 8-10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Haal de broodjes uit de oven en snijd ze open.
Verdeel de gebakken zuurkool en frankfurters over de broodjes.
Schep de curryketchup en de mosterd erover.
Garneer elk broodje met de gebakken paprika en fijngeknipte bieslook.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze broodjes met een frisse salade of een portie friet voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse pilsener of een lichte witte wijn zoals een Riesling. Beide complementeren de hartige en zure smaken van het gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 11g | Vet: 15g | Zout: 16g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 5
Hollandse Hotdog met Gebakken Uien en Zilveruitjes
Met deze Hollandse hotdog serveer je een klassiek broodje met een twist: sappige Unox hotdogs, gebakken uien, tomatenketchup, grove mosterd, augurkjes en zilveruitjes. Perfect voor elke snackmoment!
Bereidingstijd19 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ eetlepel vloeibare margarine
- 3 uien in dunne ringen gesneden
- 1 blik Unox Hot Dogs à 8 stuks
- 8 witte pistolets afbak of hotdogbroodjes
- 8 eetlepels tomatenketchup
- 8 eetlepels grove mosterd
- 75 g zoetzure augurkjes in stukjes gesneden
- 60 g zoetzure zilveruitjes gehalveerd
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de vloeibare margarine in een ruime koekenpan.
Fruit de uienringen op halfhoog vuur gedurende 5 minuten tot ze lichtbruin en glazig zijn.
Verwarm de hotdogs volgens de instructies op het blik.
Bak de broodjes in de oven gedurende 8-10 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
Haal de broodjes uit de oven en snijd ze open.
Verdeel de gebakken uienringen en de uitgelekte hotdogs over de broodjes.
Besprenkel elk broodje met een lepel tomatenketchup en grove mosterd.
Garneer met de stukjes augurk en gehalveerde zilveruitjes.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze Hollandse hotdogs met een frisse salade of frietjes voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse pilsener of een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 5