Gehaktballetjes in pittige satésaus

Gehaktballetjes in pittige satésaus

Dit gerecht is geschikt als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel, als lunchgerechtje, als tussendoortje en als partysnack (in dit geval de gehaktballetjes iets kleiner maken)
recept van W.teunis - 50plusser.nl
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: 50plusser.nl

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • Peper en zout naar smaak
  • Kardemom komijn of andere Oosterse kruiden (naar keuze)
  • Sambal oelek hoeveelheid naar smaak
  • Pikante ketjap een flinke scheut
  • Gemberpoeder of verse gember
  • Klontje boter of margarine
  • Flinke scheut olijfolie
  • 1 verpakking kant-en-klare satésaus
  • Gebakken uitjes voor garnering

Instructies

  • Kruid het rundergehakt met peper, zout en andere Oosterse kruiden naar keuze.
  • Draai hiervan kleine gehaktballetjes van ongeveer 2½ cm.
  • Verhit een combinatie van boter en olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de gehaktballetjes rondom bruin op middelhoog vuur.
  • Laat ze vervolgens op laag vuur 15 minuten door garen met de deksel op de pan, of draai ze af en toe om.
  • Bereid ondertussen de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg sambal, gemberpoeder of verse gemberrasp, pikante ketjap en eventueel gebakken en gesneden sjalotjes toe aan de saus.
  • Roer alles goed door elkaar en laat het doorwarmen.
  • Schep de gehaktballetjes in een schaal, giet de satésaus erover en garneer met gebakken uitjes.

Serveertips:

  • Serveer deze gehaktballetjes met pittige satésaus als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel, als snack tijdens feestjes (maak de balletjes dan iets kleiner) of zelfs als onderdeel van een lunchgerecht.
  • De pittige satésaus smaakt ook geweldig bij versgebakken aardappeltjes of frietjes.

Notities

De satésaus is ook erg lekker bij vers gebakken aardappeltjes of frieten

Ketjaprijst uit de wok met gebakken tofu

Ketjaprijst uit de wok met gebakken tofu

Snel te maken
Land van herkomst: Oosters
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller hande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g snelkookrijst
  • 1 blok tofu naturel
  • 5 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 centimeter gemberwortel verse
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 6 eetlepel ketjap manis
  • 1 zak roerbakmix 400 g
  • 50 g gebakken uitjes

Instructies

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Tofu in plakken van 1 cm dik snijden en droogdeppen met keukenpapier.
  • Gemberwortel schillen en fijn raspen.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag 2 eetlepels olie verhitten.
  • Tofu aan elke kant ca. 3 minuten bakken.
  • Sambal en 4 eetlepels ketjap aan tofu toevoegen en op laag vuur laten staan.
  • In wok rest van olie verwarmen en roerbakmix en gember ca. 5 minuten roerbakken.
  • Gekookte rijst en rest van ketjap toevoegen en door en door warm laten worden.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Ketjaprijst over vier borden verdelen.
  • Plakken tofu erop leggen en bestrooien met gebakken uitjes.

Notities

Lekker met atjar.

Kabeljauw met aardappeltjes

Kabeljauw met aardappeltjes

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 ui wit
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 schaaltjes kabeljauwfilet ca. 200 g
  • zout
  • peper
  • 4 eetlepels kruidenboter
  • 2 bakje wortelrauwkost à 150 g
  • 1 zak pommes parisiennes diepvries, à 450 g
  • olie of vet om te frituren

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Frituurolie of -vet verhitten tot 180 °C.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Bleekselderij schoonmaken, en in reepjes snijden.
  • Kabeljauwfilet bestrooien met zout en peper.
  • In koekenpan 2 eetlepels kruidenboter verhitten.
  • Ui en beekselderij ca. 2 minuten fruiten.
  • Wortelrauwkost erdoor mengen.
  • Nog ca. 3 minuten verhitten.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Groentemengsel op bakplaat leggen.
  • Vis in vier porties erop leggen en resterende kruidenboter erover verdelen.
  • Vis ca. 15 minuten in midden van oven gaar grilleren.
  • Intussen pommes parisiennes bereiden in frituurpan volgens gebruiksaanwijzing.
  • Vis en groente met schuimspaan van bakplaat op bord scheppen.

Notities

Serveren met pommes parisiennes.

Kabeljauw met curry kokossaus

Kabeljauw met curry kokossaus

Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Oosters
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 kabeljauwfilets diepvries, zak à 750 g
  • 300 g snelkookrijst
  • 3 tomaten
  • 2 eetlepel(s) kruidenpasta voor groene curry bakje à 100 g
  • 1 pakje romige kokosmelk
  • 4 eetlepel(s) bloem
  • 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 1 zak Chinese groentemix 400 g

Instructies

  • Vis volgens gebruiksaanwijzing ontdooien.
  • Rijst volgens gebruiksaanwijzing koken.
  • Tomaten wassen en in blokjes snijden.
  • In steelpan 2 eetlepels curry pasta met kokosmelk mengen en zachtjes verwarmen.
  • Vis droogdeppen en door bloem wentelen.
  • In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en vis 8 minuten bakken.
  • Tomaten aan saus toevoegen en meewarmen.
  • Saus met zout en peper op smaak brengen.
  • In wok rest van olie verhitten, groenten 5 minuten wokken en met zout en peper op smaak brengen.
  • Rijst met vis, saus en groenten serveren.

Kabeljauw met pasta en dillesaus

Kabeljauw met pasta en dillesaus

Snel te maken en slank
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller hande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g verse tagliatelle
  • 600 g broccoli
  • 2 schaaltjes kabeljauwhaasjes à 250 g
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 25 g boter of margarine
  • 2 bakje verse vissaus dille à 150 g

Instructies

  • Tagliatelle bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • Broccoli schoonmaken, wassen en in roosjes verdelen.
  • Stelen in plakjes snijden.
  • Broccoli in weinig water in ca. 5 minuten beetgaar koken.
  • Kabeljauwhaasjes elk in 2 stukken snijden en bestrooien met zout en peper.
  • Kabeljauw door bloem wentelen.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag boter verhitten en op hoog vuur kabeljauw in ca. 4 minuten aan beide zijden bruinbakken.
  • Dillesaus verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • Tagliatelle vermengen met dillesaus en over vier borden verdelen.
  • Kabeljauw erop leggen.
  • Serveren met broccoli.

Kabeljauw met tomaat en geitenkaas

Kabeljauw met tomaat en geitenkaas

Topkok winnend recept aflevering 5, 2006. De winnaar van deze aflevering is Arlette Swartjes. Haar winnende gerecht bestaat uit pakketjes van kabeljauw, waarin de vis met een verrassende combinatie van tomaat en geitenkaas op smaak is gebracht.
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Arlette Swartjes

Ingrediënten

  • 600 g aardappels kruimig
  • 1 kleine knolselderij
  • 4 grote plakken rauwe ham
  • 1 zak spinazie verse 300 g
  • 100 ml gezeefde tomaten
  • 200 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • 400 g kabeljauwfilet
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 6 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • 2-3 eetlepel(s) suiker
  • 75-100 ml slagroom
  • nootmuskaat
  • 1-2 eetlepel(s) pijnboompitten geroosterde
  • sprietjes bieslook

Instructies

  • Schil ca. 600 g aardappels en snijd ze in stukjes.
  • Maak de knolselderij schoon en snijd hem in stukjes.
  • Kook de aardappel met de knolselderijstukjes in water met zout in 15-20 minuten gaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Spreid de plakken rauwe ham uit op een plank en beleg ze met blaadjes spinazie..
  • Schenk ca. 100 ml gezeefde tomaten op een bord, voeg de helft van de geitenkaas en wat peper toe en prak alles door elkaar.
  • Snijd de kabeljauw in 4 gelijke stukken.
  • Bestrijk ze met het tomatenkaasmengsel en leg ze op de ham.
  • Rol de ham met de vis op.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de vispakketjes rondom lichtbruin.
  • Leg ze op aluminiumfolie en bak ze nog ca. 7 minuten in de oven.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een pannetje en bak hierin de plakjes knoflook lichtbruin.
  • Voeg de balsamicoazijn en de suiker toe en laat dit ca. 5 minuten inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm in een pan de slagroom met naar smaak nootmuskaat.
  • Giet de aardappels met de knolselderij af en wrijf ze boven de room door een zeef.
  • Roer de puree luchtig en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng in een schaal de rest van de spinazie met de ingekookte azijn, pijnboompitten en de rest van de geitenkaas.
  • Snijd de visrolletjes schuin door en leg ze elk op een bord.
  • Schep daarnaast wat van de spinaziesalade en een flinke eetlepel van de aardappel-knolselderijpuree.
  • Garneer eventueel met sprietjes bieslook.

Kabeljauwschotel met spekjes

Kabeljauwschotel met spekjes

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vis, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 duopakje magere spekblokjes ca. 250 g
  • 3 uien
  • 1 zakje bieslook verse 25 g
  • 1 schaaltje kabeljauwfilet ca. 250 g
  • boter of margarine om in te vetten
  • 1 duopak aardappelschijfjes 700 g
  • 125 ml slagroom

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • In koekenpan spekreepjes zachtjes bakken.
  • Uien pellen en in dunne ringen snijden.
  • Bieslook fijnknippen.
  • Kabeljauw in stukken verdelen.
  • Ovenschaal invetten.
  • In schaal achtereenvolgens helft van aardappels, helft van uiringen,
  • helft van bieslook helft van spekreepjes en alle kabeljauw leggen.
  • Vis bestrooien met rest van bieslook en viskruiden (uit verpakking).
  • Over vis achtereenvolgens rest van spek, uien en aardappels verdelen.
  • Slagroom erover schenken.
  • Schotel in midden van oven in ca. 30 minuten gaar en bruin laten worden.

Kalfsoester met champignonsaus

Kalfsoester met champignonsaus

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 bak grotchampignons 175 g
  • 600 g broccoli
  • 7 eetlepel(s) boter of margarine
  • 1 duopak aardappelschijfjes 700 g
  • 1 pot champignonsaus 290 g
  • 4 kalfsoesters à ca. 125 g

Instructies

  • Champignons schoonvegen en in plakjes snijden.
  • Broccoli in roosjes verdelen en wassen.
  • In braadpan 3 eetlepels boter verhitten.
  • Aardappels bakken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In steelpan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Champignons ca. 2 minuten bakken.
  • Saus bij champignons voegen en verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • Broccoli in ca. 5 minuten beetgaar koken.
  • Intussen in koekenpan rest van boter verhitten.
  • Kalfsoesters bestrooien met peper en in ca. 4 minuten rosé bakken.
  • Aardappels en broccoli op smaak brengen met zout en peper.
  • Kalfsoesters bestrooien met zout en serveren met saus, aardappels en broccoli.

Kalfsschnitzel met courgette

Kalfsschnitzel met courgette

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g witte rijst
  • 2 courgettes ca. 600 g
  • 4 ongepaneerde kalfsschnitzels ca. 400 g
  • zout
  • peper
  • 8 plakken Parmaham ca. 70 g
  • 8 salieblaadjes uit zakje Italiaanse kruidenmix à 20 g
  • 75 ml culinesse knijpfles à 500 ml
  • 2 eetlepel(s) witte-wijnazijn

Instructies

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Courgettes wassen, schoonmaken en in plakjes snijden.
  • Schnitzels in 2 plakken snijden, bestrooien met zout en peper.
  • Schnitzels omwikkelen met ham.
  • Hierop salieblaadjes schuin met cocktailprikker vastzetten.
  • In koekenpan 50 ml culinesse verhitten.
  • Schnitzels met saliekant naar beneden ca. 2 minuten bakken, keren en ca. 2 minuten bakken.
  • Intussen in braadpan rest van culinesse verhitten.
  • Courgette in ca. 5 minuten bakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Schnitzels uit pan nemen.
  • Azijn en 2 eetlepels water aan braadvet toevoegen en aanbaksels losroeren.

Notities

Schnitzels serveren met rijst, courgette en jus.

Kalfsschnitzels met gepofte aardappels

Kalfsschnitzels met gepofte aardappels

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels kruimige à ca. 200 g
  • 800 g broccoli
  • 4 eetlepel(s) boter of margarine
  • 4 kalfsschnitzels à ca. 125 g
  • zout
  • peper
  • 1 beker crème fraîche 125 ml
  • 1 zakje peterselie verse 30 g
  • 1 teentje knoflook

Instructies

  • Aardappels schoonboenen en op verschillende plaatsen met vork inprikken.
  • Broccoli schoonmaken, wassen en in roosjes verdelen.
  • Aardappels in magnetronschaal in magnetron op vol vermogen (700 Watt) ca. 10 minuten verhitten.
  • Broccoli in ca. 8 minuten beetgaar koken. In koekenpan boter verhitten.
  • Kalfsschnitzels bestrooien met zout en peper en in ca. 8 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Halverwege keren.
  • Intussen crème fraîche losroeren met zout en peper.
  • Peterselie fijnknippen.
  • Peterselie door crème fraîche roeren.
  • Knoflook pellen, boven sausje uitpersen en doorroeren.
  • Aardappels half opensnijden en opdienen met flinke lepel saus.
  • Serveren met kalfsschnitzels en broccoli.