Boerenomelet met rauwe ham

Boerenomelet met rauwe ham

Aller Hande 1996
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories: 305kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 100 g rauwe ham plakjes,
  • 25 g boter of margarine
  • 1 bakje gesneden champignons 125 g,
  • 5 eieren
  • 1 deciliter slagroom
  • zout
  • peper
  • ¼ zakje verse kervel á 15 g

Instructies

  • Ui pellen en snipperen.
  • Ham in reepjes snijden.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Ui en ham ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Champignons toevoegen en al omscheppend ca. 3 minuten meebakken tot vocht verdampt is.
  • Intussen in kom eieren loskloppen met room, zout en peper.
  • Eiermengsel over champignonmengsel schenken en op half hoog vuur in ca. 8 minuten laten stollen en onderkant goudbruin bakken.
  • In kopje kervel fijn knippen.
  • Omelet op bord laten glijden, met behulp van tweede bord keren en met onderkant boven weer terug laten glijden in pan.
  • Onderkant in ca. 2 minuten goudbruin bakken.
  • Omelet op platte schaal laten glijden en kervel erover strooien.

Notities

Serveren met gemengde sla en bruin stokbrood.

Nutrition

Calories: 305kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 15g | Vet: 27g

Boerenkoolsoep met gerookte kip en chorizo

Boerenkoolsoep met gerookte kip en chorizo

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Soep, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g chorizoworst stukje
  • 1 eetlepel(s) olijfolie met knoflookaroma en chilipeper, flesje
  • 1 pot gevogeltefond 380 ml
  • 1 blik witte bonen 840 g
  • 300 g panklare boerenkool
  • 2 gerookte kipfilet
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Chorizo in stukjes snijden.
  • In koekenpan olie verhitten en hierin chorizo 5 minuten uitbakken.
  • Intussen in grote pan fond met 2 potten water aan de kook brengen.
  • Bonen en boerenkool toevoegen.
  • Soep ca. 20 minuten zachtjes laten koken.
  • Kipfilet schuin in dunne plakjes snijden.
  • Chorizo met bakvet door koolsoep roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep over vier borden verdelen.
  • Kipfilet in soep leggen.

Notities

Lekker erbij: bestrijk dikke sneden brood met knoflookolie met chilipepers en rooster ze krokant onder een voorverwarmde ovengrill.

Boerenkool met roergebakken worstjes

Boerenkool met roergebakken worstjes

AllerHande december 2002
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Worstjes met keukenpapier droogdeppen.
  • In koekenpan helft van boter verhitten en worstjes in ca. 15 minuten rondom bruin en gaar bakken.
  • Intussen paprika's schoonmaken en in lengte in reepjes snijden.
  • Reepjes halveren. In wok rest van boter verhitten.
  • Paprika en boerenkool op matig vuur in ca. 10 minuten gaar bakken.
  • Indien nodig tussentijds scheutje water toevoegen.
  • Intussen beide zakjes puree bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • Boerenkoolmengsel erdoor scheppen.
  • Worstjes op stamppot leggen en direct serveren.

Bloemtortilla’s

Bloemtortilla's

Recept categorieën: Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Servings: 1 persoon
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g bloem
  • 75 g zachte plantaardige margarine
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepel(s) bloem om te bestuiven

Instructies

  • In kom bloem en margarine met vingertoppen mengen tot kruimelig mengsel.
  • Zout oplossen in 1½ dl warm water.
  • Water door bloemmengsel mengen.
  • Op aanrecht tot glad en stevig deeg kneden.
  • Als deeg te droog is eventueel scheutje water toevoegen, als deeg te nat is wat bloem toevoegen.
  • Deeg in 12 gelijke porties verdelen en tot balletjes draaien.
  • Balletjes naast elkaar op blad leggen, afdekken met plasticfolie en ca. ½ uur laten rusten.
  • Aanrecht bestuiven met bloem en balletjes één voor één uitrollen tot dunne ronde lapjes met doorsnede van ca. 18 cm.
  • Droge koekenpan met dikke bodem verhitten en deeglapjes één voor één ca. 30 - 45 seconden bakken tot bruine puntjes ontstaan.
  • Als tortilla's opbollen zijn ze goed.
  • Tortilla's in doek wikkelen en warm houden.

Romige Bloemkool-Aardappeltaart

Romige Bloemkool-Aardappeltaart

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappels
  • Zout
  • 1 kleine bloemkool ongeveer 600 g
  • 1 ui
  • 3 scharreleieren
  • 3 eetlepels melk
  • 1 eetlepel Zaanse mosterd
  • 100 g geraspte komijnekaas
  • Peper
  • 10 sprietjes bieslook
  • 2 eetlepels boter of margarine om in te vetten
  • 1 eetlepel bloem om te bestrooien

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in vieren en was ze.
  • Kook de aardappels in een grote pan met weinig water en zout gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Maak de bloemkool schoon, verdeel in roosjes en was deze.
  • Kook de bloemkoolroosjes in een pan met ruim water en zout gaar in ongeveer 15 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en fruit de ui goudbruin in ongeveer 5 minuten.
  • Vet de taartvorm in en bestrooi met bloem.
  • Giet de aardappels en bloemkool af en pureer ze met een pureestamper.
  • Meng de eieren, melk, mosterd, kaas en ui door de puree.
  • Breng op smaak met peper.
  • Doe het mengsel in de taartvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
  • Bak de bloemkool-aardappeltaart in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin.
  • Knip de bieslook fijn en strooi over de taart.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige bloemkool-aardappeltaart past goed bij een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De wijn helpt de romigheid van de taart te compenseren en zorgt voor een gebalanceerde smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Avocado Blini’s met Gerookte Zalm

Avocado Blini's met Gerookte Zalm

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Pannenkoeken, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g mix voor poffertjes
  • 250 ml melk
  • 1 ei
  • 2-3 eetlepels olie
  • 3 kleine rijpe avocado's
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel citroensap
  • 10 g verse basilicum
  • ½ zakje verse koriander à 15 g
  • 100 g gerookte zalm
  • 1 potje zwarte lompviskaviaar 50 g
  • 100 g gerookte kipfiletreepjes

Instructies

  • Klop in een kom de poffertjesmix met melk en ei tot een glad beslag.
  • Verhit in een ruime koekenpan een klein beetje olie.
  • Bak in porties 12 pannenkoekjes (blini's) van 7 cm doorsnee en 12 kleine blini's van 5 cm doorsnee (bak eventueel iets meer en kies de mooiste uit).
  • Pel de avocado's en snijd ze in blokjes.
  • Prak ze fijn met een vork in een kom.
  • Roer de zure room en citroensap door de avocado.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd enkele kleine blaadjes basilicum en koriander apart voor garnering, snijd de rest fijn en roer deze door de helft van het avocadomengsel.
  • Zet beide mengsels en de blini's afgedekt in de koelkast.
  • Verdeel voor volwassenen de grote blini's over vier borden.
  • Schep op elke blini een bergje avocadoroom met kruiden, verdeel de zalmrepen erover en schep er wat kaviaar op.
  • Garneer met verse kruiden.
  • Verdeel voor kinderen de kleine blini's over bordjes.
  • Schep op elke blini een bergje avocadoroom zonder kruiden en verdeel de kipreepjes erover.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De frisheid van de wijn en de volle smaak vullen de romige avocado en de gerookte zalm perfect aan.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Romig Bitterkoekjesijs met Espresso en Amandel

Romig Bitterkoekjesijs met Espresso en Amandel

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 440kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje Grand Café espresso Douwe Egberts
  • 12 bitterkoekjes pak à 250 g
  • 4 eetlepels amandellikeur
  • 4 eetlepels amandelschaafsel zakje à 45 g
  • 1 beker Italiaans ijs crème Gaffe, 750 ml

Instructies

  • Breng in een pannetje 125 ml water aan de kook.
  • Doe het espressopoeder in een kopje en roer er kokend water doorheen.
  • Halveer de bitterkoekjes en verdeel ze over vier bordjes.
  • Besprenkel de bitterkoekjes met de hete koffie en amandellikeur.
  • Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan in ongeveer 2 minuten lichtbruin.
  • Schep met een ijsbolletjeslepel op elk bordje 2 bolletjes ijs op de bitterkoekjes.
  • Verdeel het geroosterde amandelschaafsel erover.

Notities

Wijnadvies:

Dit romige dessert met bitterkoekjes en amandelen past goed bij een glas Vin Santo, een zoete, Italiaanse dessertwijn.

Nutrition

Calories: 440kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.4g | Sugar: 22g

Indische Biefstuk met Omelet en Zoetzure Uien

Indische Biefstuk met Omelet en Zoetzure Uien

Biefstuk tempoe doeloe
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories: 716kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 4 eetlepels olie
  • 1 theelepel sambal trassi
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 300 g rijst
  • 4 eieren
  • Zout en versgemalen peper
  • 4 grote zoetzure augurken
  • 50 g boter of margarine
  • 4 biefstukjes à 100 g

Instructies

  • Pel en snipper de ui en knoflook grof.
  • Was de paprika's, verwijder de zaadjes en snijd ze in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok.
  • Bak de ui al omscheppend in 10 minuten bruin.
  • Voeg sambal, sojasaus, paprika en knoflook toe en bak nog 5 minuten mee.
  • Laat vervolgens met de deksel op de pan nog 15 minuten zachtjes smoren.
  • Laat bij voorkeur een dag staan voor optimale smaakontwikkeling.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Klop in een kom de eieren los met 2 eetlepels water, zout en peper.
  • Verhit in een koekenpan ½ eetlepel olie en laat een kwart van het eimengsel over de panbodem uitvloeien.
  • Bak tot de bovenkant gestold is en rol de omelet op.
  • Herhaal dit nog 3 keer.
  • Snijd de omeletten in reepjes en de augurken fijn.
  • Verhit in een andere koekenpan de boter en bak de biefstukjes in 4-6 minuten bruin aan de buitenkant en rosé van binnen.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Leg de biefstukjes op een plank en laat ze rusten.
  • Voeg aan het bakvet 1 ½ dl water toe en laat inkoken tot lichtgebonden jus.
  • Verwarm het uimengsel.
  • Meng op vier borden de omeletreepjes, augurk en uimengsel door elkaar.
  • Leg hier de biefstukreepjes op en schenk er wat jus overheen.
  • Serveer met sambal, ketjap, worcestershiresaus, gembersiroop en kroepoek.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 716kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 40g | Vet: 45g | Zout: 2.3g | Sugar: 8g

Biefstuk met Paddenstoelensaus en Cognac

Biefstuk met Paddenstoelensaus en Cognac

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 4 eetlepels cognac
  • 2 sjalotjes
  • 400 g gemengde paddenstoelen bijvoorbeeld champignons, oesterzwammen
  • 75 g boter of margarine
  • 4 biefstukjes van 125 g
  • 1 eetlepel maïsolie
  • 1 eetlepel maïzena
  • Zout en peper

Instructies

  • Giet de vleesfond en cognac in een pan en laat op hoog vuur in ongeveer 10 minuten tot de helft inkoken.
  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in grove stukken.
  • Verwarm vier borden voor.
  • Verhit 25 g boter in een koekenpan.
  • Bak de biefstukjes in ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant goudbruin.
  • Wikkel ze daarna in aluminiumfolie om warm te houden.
  • Verhit in dezelfde koekenpan de maïsolie.
  • Bak hierin de paddenstoelen en sjalotjes op hoog vuur gedurende ongeveer 3 minuten, regelmatig omscheppen.
  • Snijd de resterende boter in blokjes en klop deze met een staafmixer door de ingekookte fond en cognac tot een gladde saus.
  • Roer in een kopje de maïzena los met 1 eetlepel koud water.
  • Voeg dit al roerend toe aan de kokende saus en blijf roeren tot de saus mooi gebonden is.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de saus over de warme borden.
  • Leg de biefstukjes in het midden en schep de paddenstoelen eromheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze biefstuk met paddenstoelensaus en cognac past goed bij een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 24g | Vet: 33g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Biefstuk met Gemengde Paddenstoelen en Tomatensaus

Biefstuk met Gemengde Paddenstoelen en Tomatensaus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2 personen
Calories: 419kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote trostomaat
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 3 bosuitjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 50 g magere spekreepjes
  • 25 g boter of margarine
  • 2 biefstukjes van ca. 100 g elk
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels medium dry sherry

Instructies

  • Breng ruim water aan de kook in een steelpan.
  • Snijd de tomaat in en kruisje, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
  • Snijd de tomaat vervolgens in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes.
  • Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm.
  • Rits de tijmblaadjes van de takjes.
  • Verwarm twee borden voor.
  • Bak de spekreepjes in een hapjespan in ongeveer 5 minuten zachtjes krokant.
  • Schep ze op een bordje.
  • Voeg aan het spekvet in de pan een halve eetlepel boter toe.
  • Bak hierin de paddenstoelen, bosui en tijmblaadjes ongeveer 4 minuten tot het vocht verdampt is.
  • Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan.
  • Bak de biefstukjes hierin in ongeveer 4 minuten aan elke kant bruin en van binnen rosé.
  • Keer ze halverwege de baktijd.
  • Voeg de tomaatreepjes toe aan de paddenstoelen en bak deze nog 1 minuut mee.
  • Breng de biefstuk op smaak met zout en peper.
  • Leg de biefstukken op de warme borden.
  • Roer de sherry door het bakvet in de koekenpan en schenk deze jus over de biefstukken.
  • Schep de gebakken paddenstoelen over de biefstukken en strooi de spekreepjes erover.
  • Serveer met gebakken aardappeltjes en sperziebonen.

Notities

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Merlot past goed bij de smaak van de biefstuk en de paddenstoelen.

Nutrition

Calories: 419kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 31g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g