Wintergroentepudding met Groene Kool en Spinazie
Een hartige ovenschotel met wintergroenten zoals groene kool, spinazie en prei. Met Franse invloeden voor een verfijnde smaak, perfect voor de koude maanden!
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g groene kool
- 400 g spinazie
- 400 g prei
- 3 uien
- 250 g mager spek in dobbelsteentjes
- 4 eieren
- 2,5 dl room
- 50 g boter
- Snufje nootmuskaat
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Maak de groenten schoon en was ze grondig.
Kook ze afzonderlijk in kokend water: 5 minuten voor de spinazie, 10-15 minuten voor de prei en 20-25 minuten voor de in stukken gesneden groene kool.
Giet de groenten af en druk overtollig water eruit.
Pureer de groenten met een keukenmolen of keukenmachine.
Verhit wat boter in een koekenpan en smoor de dobbelsteentjes spek en fijngehakte uien zachtjes tot de uien glazig zijn.
Voeg de gepureerde groenten toe en laat alles 10 minuten zachtjes sudderen.
Klop de eieren los tot een omelet en meng deze samen met de room door het groentemengsel.
Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
Meng stevig door elkaar.
Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal en bak in een voorverwarmde oven op 160-180 °C (thermostaat 4-5) tot de pudding stevig is en niet meer vloeibaar, ongeveer 30-40 minuten.
Serveer de wintergroentepudding direct, goed warm.
Serveertip:
Combineer de pudding met gebraden vlees of serveer als hoofdgerecht met een frisse salade en knapperig brood.
Wijnadvies:
Een volle, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaak van deze wintergroentepudding.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 6
Bierpastei van Haas in Groene Kool
Een verfijnd voorgerecht met hazenrugfilet, groene kool en een rijke biersaus. Perfect voor een speciaal diner in het wildseizoen!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
braadslee
scherp mes
Voor de pastei:
- 400 g hazenrugfilet
- 1 theelepel tijm
- Zeezout
- Groene peperkorrels
- 60 g eidooier
- 3 dl room
- 2 flesjes bokbier 330 ml per flesje
- 100 g magere spekblokjes
- 8 grote groene koolbladeren
- Nootmuskaat
- 2 dl wildfond
- 1 eetlepel honing
- 3 jeneverbessen
- 75 g koude boter in blokjes
Voor de garnering:
- 15 g pijnboompitten
- ½ krop eikenbladsla
- ½ bakje veldsla
- ½ bakje rucola
Maak de farce:
Voeg tijm, zeezout en groene peperkorrels toe aan de puree.
Meng er de eidooiers door, gevolgd door de room en ½ dl bier.
Zet de farce in de koelkast.
Bereid de kool:
Bak de spekblokjes uit in een pan, blus af met 1 flesje bokbier en kook tot de helft in.
Voeg de koolbladeren toe, breng op smaak met nootmuskaat, en laat enkele minuten zachtjes koken.
Samenstellen:
Bekleed een cakevorm met huishoudfolie en leg de koolbladeren erin.
Vul de vorm tot de helft met hazenfarce, leg een laag koolblad erop en vul verder met de farce.
Vouw de koolbladeren dicht.
Bakken:
Zet de cakevorm in een braadslee met kokend water en bak in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 35 minuten.
Maak de saus:
Kook de wildfond in met 2 dl bier, honing en jeneverbessen.
Klop de boter in klontjes door de saus.
Serveren:
Keer de cakevorm om, verwijder de folie en snijd de pastei in plakken.
Leg op elk bord een plak pastei en schenk de saus erover.
Garneer met sla en pijnboompitten.
Serveertip:
Serveer met een stevige plak volkorenbrood of een sneetje brioche om de rijke saus mee op te nemen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah past perfect bij de complexe smaken van deze bierpastei en de rijke biersaus.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 36g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 11g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 6
Biefstukschotel
Een heerlijke biefstukschotel met verse groenten en een smaakvolle marinade, perfect om te combineren met rijst.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg biefstuk
- 4 stuks rode uien
- 4 struikjes paksoi
- Gesneden roerbakgroenten
Voor de marinade:
- Flinke scheut zoete sojasaus
- 3 theelepeltjes sambal oelek
- Knoflook naar smaak
- Flesje spice vijf
- 1 eetlepel maïzena
Meng de ingrediënten van de marinade door elkaar en marineer de biefstukjes erin.
Snijd de biefstuk in stukjes en roerbak ze in een hete pan.
Haal de biefstuk uit de pan.
Roerbak de gesneden rode uien, voeg de paksoi en de roerbakgroenten toe en bak 3-5 minuten.
Voeg de biefstuk weer toe en roerbak alles tot het lekker gaar is.
Serveer de biefstukschotel met rijst, augurk, kroepoek en sla.
Serveertip:
Voor extra smaak kun je wat gesneden lente-uitjes en sesamzaadjes over de schotel strooien.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van de biefstuk en de marinade.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 40g | Vet: 12g | Zout: 4g | Sugar: 1.5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 6
Biefstuk Stroganoff met Fettuccine
Een smakelijke versie van de klassieke biefstuk stroganoff, met romige saus en heerlijke fettuccine, perfect voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Rusland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar
Grote pan voor pasta
Plastic zakje
Hamer of deegroller
- 300 g champignons in dikke plakken
- 60 g boter
- 30 g bloem gemengd met zout en peper
- 380 g fettuccine of tagliatelle
- 1 kleine ui gesnipperd
- 600 g rib eye steak
- 0,6 dl rode wijn
- 3 dl room
- 1 eetlepel tomatenpuree
Verwarm de steak in plasticfolie en sla het dun.
Snijd de steak in repen van 1 cm breed.
Doe de repen in een plastic zak met bloem, schud goed door.
Kook de pasta al dente in licht gezouten kokend water.
Smelt 40 g boter in een koekenpan en bak de ui 2 minuten.
Bak het vlees in porties 5 minuten per portie tot het bruin is.
Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
Voeg de rest van de boter en champignons toe, roerbak 2-3 minuten.
Voeg tomatenpuree en rode wijn toe, laat 2 minuten inkoken.
Voeg vlees toe en roer de room erdoor.
Laat 1 minuut sudderen.
Serveer met de pasta.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en wat geroosterd brood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.
Calories: 590kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 6g | Sugar: 720g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 6
Biefstuk met Rode Wijn Geitenkaassaus en Roerbakspinazie
Geniet van een malse biefstuk met een rijke rode wijn geitenkaassaus en frisse roerbakspinazie voor een verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Voor de saus:
- 2 dl rode wijn
- Kippenbouillonblokjes voor 3 dl
- 2 eetlepels kruidenroomkaas
- 4 plakjes verse geitenkaas
- Peper
- Zout
Laat de boter heet worden en bak de biefstukken in circa 4 minuten aan beide zijden bruin.
Bestrooi de biefstukken met zout en peper en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Doe de rode wijn en de bouillon in een sauspan en laat het tot de helft reduceren.
Roer de kruidenroomkaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Leg voor het serveren een plakje geitenkaas op de biefstukjes en plaats dit tezamen even onder de grill.
Roerbak de spinazie met knoflook en uitjes.
Leg de biefstukjes op een bord en serveer de saus eromheen.
Serveertip:
Serveer de biefstuk met aardappelpuree of een frisse salade voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Deze biefstuk past goed bij een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, die de rijke smaken van de saus aanvult.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 6
Biefstuk met Champignons en Romige Whiskysaus
Een heerlijke biefstuk met champignons, in een romige whiskysaus – de perfecte combinatie van rijke smaken voor een eenvoudig, maar verfijnd gerecht.
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Ierland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g biefstuk in reepjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 g champignons in dunne plakjes
- 50 ml whisky
- 100 ml slagroom
- 1 eetlepel grove mosterd
Verhit de olijfolie in een pan en bak de biefreepjes snel aan.
Haal de biefstuk uit de pan.
Doe de champignons in de pan en bak ze bruin.
Blus af met de whisky en laat even doorkoken.
Roer de slagroom en mosterd erdoor en laat al roerend nog even koken, totdat de saus een beetje gaat binden.
Roer de biefreepjes erdoor en laat nog een halve minuut doorwarmen.
Serveertip:
Serveer de biefstuk met champignons en whiskysaus met gebakken aardappelen, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze biefstuk met whiskysaus past goed bij een robuuste rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 6
Bisque van Langoustines met Sinaasappel en Cognac
Deze rijke bisque van langoustines, afgewerkt met een quenelle van room en krokant gebakken staarten, is een verfijnde soep die perfect bij speciale gelegenheden past.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kg langoustines
- Olijfolie
- 100 g prei
- 100 g knolselderij
- 50 g wortel
- 1 ui
- 1 sinaasappel
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 4 bladeren laurier
- 4 takjes thijm
- 1 dl cognac
- 2 dl witte wijn
- 4 liter visfond
- Rijstebloem
- Zout
- Peper
Verwijder de staarten van de langoustines en hak de koppen in stukken.
Maak de prei, wortel, knolselderij en ui schoon en snijd deze in brunoise.
Snijd de sinaasappel in stukken.
Pel de staarten en leg het staartvlees in de koeling.
Verwarm wat olijfolie in een pan en zweet de groenten en ui aan.
Voeg de gehakte langoustinekoppen toe en verhit goed mee.
Voeg de tomatenpuree toe en verhit deze al roerende mee.
Blus af met cognac en witte wijn, breng aan de kook.
Voeg de sinaasappel, thijm en laurier toe.
Giet de visfond op de massa, breng opnieuw aan de kook en laat een uur zachtjes trekken.
Passeer de bisque en breng opnieuw aan de kook.
Roer al roerende rijstebloem door de kokende bisque tot de massa licht gebonden is.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de staarten 1 minuut in boter en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Klop de room stijf met zout en peper.
Dresseren:
Schep een quenelle room in het midden van de borden.
Leg de staarten erop en garneer met sakuracress.
Schenk de bisque aan tafel in.
Serveertip:
Serveer deze verfijnde bisque als voorgerecht bij een feestelijk diner.
Wijnadvies:
Deze bisque van langoustines gaat goed samen met een frisse witte wijn, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 6
Bisque de Crabe met Croutons en Kervel
Een verfijnde Franse bisque de crabe met croutons en kervel, perfect als luxe tussengerecht. Rijk van smaak en heerlijk verwarmend.
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg verse krab
- Olijfolie
- 4 teentjes knoflook geperst
- 2 sjalotten gesnipperd
- 100 g prei in blokjes van 5 mm
- ½ venkelknol in blokjes van 5 mm
- 3 takjes thijm
- 2 laurierbladen
- 2 takjes koriander
- 10 peperkorrels gekneusd
- 50 g tomatenpuree
- 1 dl cognac
- 2 dl witte wijn
- 2 l visbouillon
- 1 l water
Hak de krabben in stukken.
Maak de prei en venkel schoon en snijd ze in blokjes van 5 mm.
Maak de knoflook schoon en kneus de peperkorrels.
Verhit olijfolie in een pan en bak de krab tot deze begint te kleuren.
Voeg de prei, venkel, knoflook, peperkorrels, thijm, laurier en koriander toe en bak het even mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 3 minuten mee.
Blus af met cognac en witte wijn, breng aan de kook en voeg de visbouillon en het water toe.
Breng het geheel opnieuw aan de kook, schuim af en laat op laag vuur 1 uur trekken.
Passeer de bouillon door een zeef en reduceer de vloeistof tot 3 liter.
Bind de bisque met wat rijstemeel en breng op smaak met zout en peper.
Garnituur:
Snijd de korsten van het brood en snijd het kruim in blokjes van 1/2 cm.
Bak de blokjes brood in ruim boter tot ze goudbruin en krokant zijn, laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd de krab in stukken en verdeel deze samen met de croutons over de soepkoppen.
Breng de bisque opnieuw aan de kook.
Verdeel de soep over de hete soepkoppen en garneer met geplukte kervel.
Serveertip:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van deze bisque.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 6
Bijzonder Gevulde Gehaktballen met Tutti Frutti en Honing
Een verrassende twist op de klassieke gehaktbal, gevuld met een zoete tutti frutti en honingvulling voor een unieke smaakervaring.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g kippengehakt
- 1 ui zeer fijn gesnipperd
- 1 ei
- Paneermeel naar behoefte
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Paprika naar smaak
Voor de vulling:
- 1 zakje tutti frutti grof gesneden en geweekt
- 2 eetlepels honing
Meng de tutti frutti met de honing goed door elkaar.
Meng alle ingrediënten voor het gehakt goed door elkaar en voeg paneermeel toe totdat je een samenhangende massa hebt.
Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen en maak er ballen van.
Druk de ballen iets plat en schep er wat tutti frutti-mengsel op.
Vouw het gehakt om de vulling heen en rol de ballen opnieuw tot een mooie vorm.
Haal de ballen nog even door wat paneermeel en bak ze goudbruin in een beetje olie.
Blus de gehaktballen af met wat water en sudder ze 15-20 minuten tot ze gaar zijn.
Serveer de gehaktballen als bijgerecht of als onderdeel van een maaltijd.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gestoomde groenten voor een evenwichtige maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de zoetige toets van de gehaktballen.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 6
Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen
Een heerlijke Poolse jachtschotel van witte kool, zuurkool, spek, paddenstoelen en worst, doordrenkt met rode wijn – perfect voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g gesneden witte kool
- 500 g zuurkool
- 6 laurierblaadjes
- ½ eetlepel zwarte peperkorrels
- 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
- 2 eetlepels boter of margarine
- 4 speklapjes
- 2 grote uien in ringen gesneden
- 1 Gelderse gekookte worst in blokjes gesneden
- 2 bakjes paddenstoelenmelange à 200 g
- 3 dl rode wijn
Kook de witte kool in een braadpan met weinig water beetgaar.
Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
Meng de zuurkool, laurierblaadjes en peperkorrels door de witte kool.
Leg het zuurkoolspek bovenop de kool en laat het geheel ca.
15 minuten stoven tot de kool en het spek gaar zijn.
Voeg indien nodig wat water toe.
Schep de kool af en toe om, maar laat het spek bovenop liggen.
Haal het spek uit de pan, laat iets afkoelen en snijd in blokjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de speklapjes ca.
15 minuten op laag vuur.
Snijd de uien in ringen en de worst in blokjes.
Veeg de paddenstoelen schoon en halveer de grote exemplaren.
Haal de speklapjes uit de pan, snijd in stukjes en zet apart.
Bak de uien in het bakvet ca.
2 minuten glazig.
Verhoog het vuur en voeg de paddenstoelen toe.
Bak het geheel ca.
3 minuten al omscheppend.
Meng het paddenstoelenmengsel en vlees door de kool.
Voeg de rode wijn toe en laat de jachtschotel onafgedekt ca.
10 minuten zachtjes koken.
Serveer met gekookte krieltjes.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade om de rijke smaken te balanceren.
Wijnadvies:
Lichte, soepele, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir of een Merlot passen goed bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 6