VALESS rolls met roergebakken witlof

VALESS rolls met roergebakken witlof

Recept categorieën: Groenten, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g aardappels
  • 600 g witlof
  • 2 eetlepel zonnebloemolie
  • ½ theelepel tijm
  • 1 deciliter groentenbouillon
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 pakje VALESS rolls gekruid
  • 2 eetlepel vloeibare margarine
  • zout en peper

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 minuten gaar.
  • Verwijder de lelijke blaadjes van de witlof.
  • Snijd de witlof in reepjes van 1 cm breed.
  • Verhit de olie in een wok en roerbak de witlof met de tijm in ca. 5 minuten beetgaar.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Verhit de margarine in een koekenpan en bak de Valess rolls op middelhoog vuur in maximaal 5 minuten goud-bruin.
  • Neem de rolls uit de pan en houd ze warm.
  • Voeg de bouillon en de mosterd toe aan het braadvet en roer de aanbaksels los.
  • Serveer de rolls met de roergebakken witlof, de aardappelen en de jus.

Stroganoffsaus

Stroganoffsaus

Een rijke en romige stroganoffsaus vol met champignons en paprika, perfect om te serveren met rijst of vleesgerechten.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Rusland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 2 bakjes champignons à 250 gram
  • 1 rode paprika gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 dl room
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels mosterd
  • 4 eetlepels peterselie fijngehakt
  • 4 eetlepels wodka of cognac
  • Klein scheutje sojasaus
  • Tabasco naar smaak
  • Klein beetje worcestersaus
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de uien, champignons, paprika, en knoflook fijn.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de uien, champignons, paprika en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg de wodka of cognac toe en laat het even inkoken.
  • Voeg de room toe en breng het geheel aan de kook.
  • Roer de paprikapoeder, mosterd, peterselie, sojasaus, tabasco, en worcestersaus door de saus.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de saus op laag vuur nog 5 minuten sudderen.
  • Indien de saus te dun is, los 2 theelepels maïzena op in wat melk en voeg dit toe aan de saus.
  • Laat de saus kort doorkoken tot de gewenste dikte is bereikt.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 4g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Zoete Kwarkflapjes met Warme Bosvruchtensaus

Zoete Kwarkflapjes met Warme Bosvruchtensaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 450 gram kwark
  • 40 gram boter
  • ½ theelepel kaneel
  • potje bosvruchtenjam

Instructies

Voorbereiding van het beslag:

  • Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, de eieren, de suiker, de vanillesuiker en de kwark.
  • Roer dit goed door elkaar tot een glad beslag.

Bakken van de kwarkflapjes:

  • Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Schep met een lepel 4-5 hoopjes beslag in de pan om kleine flapjes te vormen.
  • Bak de flapjes totdat de onderkant goudbruin is.
  • Draai ze voorzichtig om met een spatel en bak de andere kant goudbruin.

Bereiding van de warme bosvruchtensaus:

  • Terwijl de flapjes bakken, verwarm je de bosvruchtenjam met de kaneel in een steelpan op laag vuur.
  • Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.

Serveren:

  • Serveer de warme kwarkflapjes op een bord en schenk de warme bosvruchtensaus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit zoete dessert past een glas Moscato d'Asti, een lichte, zoete en licht mousserende wijn uit Italië, perfect. De fruitige tonen van de wijn complementeren de bosvruchtensaus en maken de ervaring compleet.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 28g

Dosa’s

Dosa's

Kruidige flensjes
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Servings: 10 -15 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 175 gram basmatirijst
  • 100 gram linzen
  • 2 liter koud water
  • 2 theelepel zout
  • ½ theelepel kurkuma
  • 3 dl melk
  • 100 gram ghee om te bakken

Instructies

  • Vermeng de rijst met de linzen en spoel ze grondig.
  • Laat ze uitlekken, doe over in een grote kom en voeg het water toe.
  • Laat 24 uur weken.
  • Laat het mengsel weer uitlekken en maal het fijn in een blender of keukenmachine.
  • Bestrooi met zout en kurkuma, giet de melk erbij en klop hiervan een beslag.
  • Laat wat ghee smelten in een koekenpan met dikke bodem en giet er voldoende beslag in om de hele bodem te bedekken.
  • Bak alleen één kant tot het midden stolt en laat op een verwarmd bord glijden.
  • Herhaal met de rest en voeg zo nodig meer ghee toe.
  • Serveer warm met een keuze aan chutneys. Of eet de dosa's met
  • gehaktkoekjes/Shami kebab of Indiase roereieren/Ekoori.
  • Noot: Deze flensjes worden meestal vers gebakken als ontbijt genoten. Ze
  • gaan uit van de twee meest verkrijgbare ingredinten in India: rijst en linzen.
  • Dosa's worden traditioneel gebakken op een verhitte vlakke steen, maar een
  • ondiepe koekenpan is ook goed. Voor de liefhebber: klop voor het bakken
  • 50-100 gr gehakte koriander of spinazie, of 1 theelepel karwijzaad of
  • anijszaad door het beslag; zo verkrijgt men een nog gekruidere smaak.

Pannenkoek met ei, zalm en prei

Pannenkoek met ei, zalm en prei

Recept categorieën: Pannenkoeken
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Beslag:

  • 2 eieren
  • 200 gram tarwebloem
  • ½ liter beetje melk
  • zout
  • boter

Beleggen met:

Instructies

  • Maak een beslag van bloem, eieren en melk. Voeg wat zout toe.
  • Verwarm de koekenpan op laag vuur met een beetje boter.
  • Snij de prei in fijne stukjes en snij de zalm in reepjes.
  • Maak nu 4 pannenkoeken als volgt:
  • Doe wat prei in de pan en giet wat beslag hierover.
  • Draai de pan in de rondte zodat de hele bodem bedekt is met beslag.
  • Strooi wat oregano en kaas over de pannenkoek.
  • Breek vervolgens het eitje en leg het heel voorzichtig in het midden van de pannenkoek.
  • Doe het deksel op de pan en laat het ei stollen.
  • Leg de pannenkoek op een bord en beleg dan pas met de reepjes zalm.

Notities

- met meerdere koekenpannen gaat het bakken van 4 pannenkoeken sneller
- bak eventueel de eitjes apart in een pannetje, dit versnelt het proces van pannenkoeken bakken.

Abrikozen amandeltaart

Abrikozen amandeltaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 180 gram bloem
  • 135 gram boter
  • 100 gram suiker
  • ½ losgeklopt ei
  • boter om in te vetten
  • 2 gram zout
  • 70 gram poeder voor gele banketbakkersroom
  • 1 pot abrikozen 720 ml
  • 1 zakje amandelen 45 gr
  • 400 gram amandelspijs

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zeef de bloem.
  • Kneed een soepel deeg van de bloem, de boter, de suiker, het ei en het zout en laat het, verpakt in vershoudfolie, in de koelkast 15 minuten rusten.
  • Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel van 30 cm.
  • Vet een springvorm (doorsnee 26 cm) in, bekleed hem met het deeg en prik de bodem met een vork in.
  • Bekleed het deeg met bakpapier en strooi er een steunvulling in, bijvoorbeeld van gedroogde peulvruchten.
  • Bak de bodem 20 minuten in het midden van de oven, verwijder de
  • steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog eens 10 minuten.
  • Laat de taartbodem afkoelen.
  • Bereid de banketbakkersroom met 2 dl water volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Laat de abrikozen uitlekken en snijd ze in reepjes.
  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan in 3 minuten lichtbruin.
  • Verdeel de amandelspijs over de taartbodem, bedek het met de lauwwarme banketbakkersroom, verdeel de abrikozen erover en bestrooi de taart met de amandelen.

Kruidige Zuid-Afrikaanse Gehakt Taart

Kruidige Zuid-Afrikaanse Gehakt Taart

Proef de unieke smaken van Zuid-Afrika met deze kruidige gehakt taart, verrijkt met tutti frutti en amandelen, en afgewerkt met een gouden eilaag en zoete chilisaus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Zuid Afrika
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tutti frutti
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 65 g garneeramandelen grofgehakt
  • 1 sneetje witbrood
  • 1 theelepel kurkuma koenjit
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels karnemelk
  • 3 eieren
  • Zoete chilisaus voor het serveren
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Bak het gehakt in een droge koekenpan bruin en rul.
  • Snijd de tutti frutti fijn.
  • Klop in een diep bord 1 ei met 2 eetlepels water los.
  • Scheur het sneetje brood in stukjes en prak het met een vork door het eimengsel.
  • Schep het overtollige vet uit de pan met gehakt.
  • Meng het gehakt met het geweekte brood, tutti frutti, gehakte amandelen, kerriepoeder, en zout en peper naar smaak.
  • Schep het gehaktmengsel in de taartvorm en strijk het glad.
  • Bak de gehakttaart in het midden van de oven gedurende 30 minuten, tot het bijna gaar is.
  • Klop in een maatbeker de overige 2 eieren met karnemelk en kurkuma los.
  • Giet het eimengsel over de gehakttaart en bak nog ca.
  • 15 minuten, tot het ei gestold en goudbruin is.
  • Haal de vorm uit de oven en laat het gerecht iets afkoelen.
  • Serveer met zoete chilisaus apart.

Notities

Serveer de Zuid-Afrikaanse Bobotie Gehakttaart met basmatirijst en wortelsalade.

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. De zoete chilisaus biedt een heerlijk contrast met de kruidige smaken van de bobotie.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Zalmburgers met Citroenpasta en Sugar Snaps

Zalmburgers met Citroenpasta en Sugar Snaps

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Zout arm
Servings: 2
Calories: 780kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 x 250 g verse zalmfilet
  • 1 komkommer
  • ½ citroen
  • 1 ei losgeklopt
  • 2 eetlepels mosterd
  • 50 g boter
  • 300 g spaghetti
  • 1 schaaltje sugar snaps 200 g
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden

Instructies

  • Snijd de zalm in plakjes en hak deze grof in een keukenmachine of met een mes.
  • Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaadjes eruit en snijd in plakjes.
  • Rasp de schil van de halve citroen en pers het sap uit.
  • Meng in een kom de zalm goed met het losgeklopte ei, mosterd en zout en peper naar smaak.
  • Vorm van het mengsel 4 dikke zalmburgers.
  • Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de zalmburgers op matig hoog vuur in 8-10 minuten gaar, keer ze halverwege voorzichtig om.
  • Roer de citroenrasp en -sap door het bakvet van de zalmburgers.
  • Kook ondertussen de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Smelt in een pan met dikke bodem 25 g boter en schep de sugar snaps en 1 eetlepel water erdoor.
  • Stoof afgedekt 5 minuten zachtjes.
  • Voeg de komkommer en bosuitjes toe aan de sugar snaps.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat alles afgedekt nog 3-4 minuten zachtjes stoven.
  • Laat de spaghetti uitlekken en schep het bakvet met citroen erdoor.
  • Serveer de zalmburgers met citroenpasta en sugar snaps.

Notities

Wijnadvies:

Deze zalmburgers met citroenpasta en sugar snaps combineren goed met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 780kcal | koolhydraten: 69g | Protein: 48g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Wortel Muffins met Pecannoten

Wortel Muffins met Pecannoten

Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g pecannoten
  • 100 g vloeibare honing
  • 150 g boter
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 3 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • mespunt bakpoeder
  • 150 g wortel fijngeraspt
  • 250 g poedersuiker
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel citroensap
  • 7 eetlepels sinaasappellimonadesiroop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rooster de pecannoten kort in een droge koekenpan.
  • Smelt de honing enkele seconden in de magnetron.
  • Meng in een keukenmachine of met een mixer de boter, honing, gemalen koriander en een mespunt zout.
  • Voeg de eieren één voor één toe.
  • Voeg het gezeefde zelfrijzend bakmeel met bakpoeder in gedeelten toe en laat de keukenmachine of mixer draaien tot het mengsel glad is.
  • Spatel de geraspte wortel en de geroosterde pecannoten (12 pecannoten apart houden) door het mengsel en meng kort met de pulseknop of omscheppen.
  • Verdeel het beslag over 12 met papieren bakjes beklede holtes van een muffinvorm en bak de wortelmuffins in de oven in ca.
  • 20 minuten gaar.
  • Haal de muffins uit de oven, til ze uit de muffinvorm en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Snijd indien nodig de bolle bovenkant van de muffins eraf.
  • Druk op het midden van elk muffin een pecannoot.
  • Maak in een kom een kuiltje in de poedersuiker en kurkuma en schenk hier het citroensap en sinaasappelsiroop in.
  • Meng het vocht met een lepel door de poedersuiker tot een gladde massa, voeg indien nodig extra druppels vocht toe.
  • Verdeel het sinaasappelglazuur over de wortelmuffins.

Notities

Wijnadvies:

Deze wortel muffins met pecannoten gaan goed samen met een kopje koffie of thee, maar als je toch wijn wilt serveren, probeer dan een zoete witte wijn zoals een Moscato.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Gegrilde Varkenshaas met Abrikozen-Amandelcompote

Gegrilde Varkenshaas met Abrikozen-Amandelcompote

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Servings: 2
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 envelopje saffraan
  • 50 g boter
  • 200 g prei in dunne ringen
  • 200 g basmatirijst
  • 500 ml vleesbouillon tablet of pot
  • 100 g gewelde abrikozen
  • 1 zakje garneeramandelen 55 g
  • 1 cm verse gemberwortel geschild
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 300 g varkenshaas

Instructies

  • Week de saffraan 5 minuten in 2 eetlepels water.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een pan en bak hierin de prei 5 minuten.
  • Voeg de rijst, saffraan en bouillon toe, breng aan de kook en laat afgedekt in ongeveer 20 minuten gaar koken.
  • Laat de rijst de laatste 5 minuten zonder deksel staan zodat deze kan uitdampen.
  • Kook intussen de abrikozen 5 minuten in een laagje water en giet af.
  • Rooster de amandelen goudgeel in een droge koekenpan.
  • Stamp de abrikozen grof in een vijzel en voeg de geroosterde amandelen toe.
  • Rasp de gemberwortel boven de abrikozen en meng met 1 theelepel olie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi de varkenshaas met zout en peper.
  • Verhit de rest van de olie in een pan en bak het vlees rondom goudbruin.
  • Voeg de rest van de boter toe en bak het vlees in 8-10 minuten gaar op middelhoog vuur, af en toe keren.
  • Laat het vlees 1 minuut rusten, snijd het daarna in plakken.
  • Verdeel de rijst en plakken vlees over twee warme borden en serveer met de abrikozen-amandelcompote.

Notities

Serveer deze gegrilde varkenshaas met abrikozen-amandelcompote met een frisse groene salade en geroosterde groenten naar keuze.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 25g