Hartige Zuurkoolflensjes

Hartige Zuurkoolflensjes

Hartige flensjes gevuld met een smaakvolle zuurkool-gehaktvulling, een verrassend en heerlijk comfort food gerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Ananasschijven uit blik
  • Crème fraîche
  • 3 eieren
  • 500 g gehakt
  • 9 dl melk
  • 1 pak pannenkoekmix
  • 1 paprika
  • Pittige chilisaus
  • 500 g zuurkool
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak een dun pannenkoekbeslag van de pannenkoekmix, de melk en de eieren en laat dit 30 minuten rusten.
  • Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes.
  • Verhit de boter en bak het gehakt rul en bruin.
  • Voeg de paprika en de zuurkool toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee.
  • Voeg de crème fraîche toe, breng op smaak met peper en zout en laat het mengsel helemaal afkoelen.
  • Bak intussen ± 20 flensjes van het beslag.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verdeel het zuurkoolmengsel over de flensjes en rol ze op.
  • Leg de flensjes op een ingevette ovenschaal en laat ze in de voorverwarmde oven in ± 30 minuten door en door warm worden.
  • Serveer de flensjes met ananasschijven en een pittige chilisaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Riesling.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Tropische Zuurkoolovenschotel

Tropische Zuurkoolovenschotel

Een verrassende ovenschotel met zuurkool, gehakt, ananas en een romige kaassaus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Caribean, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Bieslook garnering
  • 75 g geraspte kaas
  • 400 g gehakt
  • 1 zakje kaassaus
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 klein blikje mandarijnen
  • 1 el olie
  • Peper
  • 100 g rozijnen
  • 200 g rijst
  • 2 sjalotjes
  • 500 g zuurkool
  • 4 schijven ananas vers of uit blik

Instructies

  • Was de rozijnen, doe ze in een schaaltje en giet er kokend water over.
  • Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Pel en hak de sjalotjes fijn.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalotjes enkele minuten.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  • Breng op smaak met peper en kerriepoeder.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de mandarijnen uitlekken in een zeef.
  • Snijd 2 schijven ananas in blokjes, bewaar de andere voor de garnering.
  • Maak de kaassaus volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Laat de rozijnen uitlekken in een zeef.
  • Vet de ovenschaal in en verdeel de helft van de rijst over de bodem.
  • Verdeel de helft van het gehaktmengsel erover.
  • Verdeel hierover de zuurkool met de mandarijnen, ananasblokjes en rozijnen.
  • Verdeel hierover de rest van het gehakt en als laatste laag de rest van de rijst.
  • Bedek de schotel met de kaassaus en strooi er de geraspte kaas over.
  • Laat de schotel in 20-25 minuten gratineren in het midden van de oven.
  • Garneer met de overgebleven schijven ananas en bieslook.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Hartige Gehakt-Preitaart

Hartige Gehakt-Preitaart

Een hartige taart met een vulling van gehakt, prei en aardappel, overgoten met een romig ei-mengsel en gegratineerd met kaas.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g aardappelen
  • 30 g boter
  • 4 eieren
  • Kant-en-klaar feuilletédeeg Danone, koelvak
  • 2 tenen knoflook
  • 200 g lamsgehakt
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 kg prei
  • 300 g rundergehakt
  • 1 sjalot
  • 1 tl tijm
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 125 ml zure room
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd de prei in ringen en rasp de aardappelen grof.
  • Fruit de prei in de boter, voeg na 7 minuten de aardappelrasp toe en bak dit nog ± 4 minuten.
  • Bekleed de bodem en rand van een ingevette springvorm met het feuilletédeeg.
  • Verwarm de oven voor op 185°C.
  • Vermeng het lamsgehakt en rundergehakt met de uitgeperste knoflook, gehakte sjalot, zout, peper, paprikapoeder en tijm.
  • Vul hiermee de bodem, druk het licht aan en verdeel het prei-aardappelmengsel erover.
  • Klop de eieren los met de zure room, zout en peper en schenk dit over de taart.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de taart in het midden van de oven in 40 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gehaktballetjes met Ananas en Pinda’s

Gehaktballetjes met Ananas en Pinda's

Hartige gehaktballetjes met een zoete toets van ananas en een knapperige pinda-kokoskorst.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 ananasschijven uit blik
  • 2 el gemalen kokos
  • 250 g gehakt varkens- of half-om-half
  • 1 teen knoflook
  • 2 el ketjap manis
  • 50 g pinda's
  • 1 rode peper
  • 1 el Thaise vissaus
  • 1 ui
  • ½ tl peper
  • Zout
  • 2-3 el olie

Instructies

  • Snipper de ui, knoflook en rode peper fijn.
  • Hak de pinda's grof.
  • Kneed de ui, knoflook, peper, pinda's, kokos, ketjap, vissaus, zout en peper door het gehakt.
  • Vorm balletjes ter grootte van een walnoot.
  • Braad de balletjes in de olie bruin en gaar.
  • Bak de ananasschijven in een droge koekenpan bruin.
  • Snijd de ananas in kwarten.
  • Steek op elk kwartje ananas een gehaktballetje met een cocktailprikker.

Notities

Serveertip:
Serveer met een zoetzure chilisaus.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Gehakt-loempiaatjes

Gehakt-loempiaatjes

Krokante loempiaatjes gevuld met een pittige gehaktvulling, een heerlijk Aziatisch borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 stuks
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 vellen fyllodeeg
  • 1 teen knoflook
  • 2 el ketjap manis
  • ½ el maïzena
  • 1 el olie
  • 2 tl sambal oelek
  • 75 g taugé
  • 1 ui
  • 125 g varkensgehakt
  • 40 g worteljulienne of 3 fijngesneden worteltjes
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat het fyllodeeg ontdooien.
  • Snipper de ui en knoflook fijn.
  • Snijd de taugé kleiner.
  • Fruit de ui, knoflook en sambal kort in de olie, voeg het gehakt toe en bak rul en bruin.
  • Schep de taugé en wortel erdoor, bak kort mee en breng op smaak met ketjap, zout en peper.
  • Bind het vocht met de aangemaakte maïzena.
  • Halveer de deegvellen, leg steeds 1 vel met de korte kant naar u toe en verdeel er 2 cm van de onderrand een volle lepel vulling over.
  • Vouw de onderrand over de vulling, sla de zijkanten naar binnen en rol op.
  • Druk de naad met water iets vast.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C en bak de loempiaatjes met 4 tegelijk goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer met een zoetzure chilisaus.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Kalkoenburger met Ananas en Cashewnoten

Kalkoenburger met Ananas en Cashewnoten

Sappige kalkoenburgers met een exotische twist van ananas en cashewnoten, perfect voor een zomerse maaltijd.
Voorbereidingstijd13 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Noten, Zuidvruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • krop ijsbergsla
  • 1 el mangochutney
  • ½ rode paprika
  • 4 ananasschijven uit blik
  • 4 sesambolletjes
  • 1 tl tabasco
  • 1 ui
  • 350 g kalkoengehakt
  • 75 g cashewnoten
  • Peper
  • Zout
  • 2 el boter

Instructies

  • Kneed de gehakte cashewnoten, zout, peper en tabasco door het kalkoengehakt en vorm 4 burgers.
  • Snijd de paprika en ui in ringen.
  • Laat de ananasschijven uitlekken.
  • Snijd de ijsbergsla in reepjes.
  • Snijd de sesambolletjes door.
  • Bak de uiringen, ananas en paprika zacht en/of bruin in de boter en houd warm onder folie.
  • Bak de hamburgers in de boter gaar.
  • Beleg de onderkant van elk broodje met ijsbergsla, alfalfa, een hamburger, een ananasschijf, ui- en paprikaringen en mangochutney.
  • Dek af met de bovenkant.

Notities

Serveertip:
Serveer met frietjes of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 325g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Hamburger met Mozzarella en Pesto

Hamburger met Mozzarella en Pesto

Sappige hamburgers met een Italiaanse twist: mozzarella, pesto en krokante bacon.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 plakjes bacon
  • 4 hamburger-broodjes
  • 1 bol mozzarella
  • 1 el olijfolie
  • ½ el groene pesto
  • ½ el ketchup
  • krop ijsbergsla
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 2 tomaten
  • 350 g tartaar
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd de ijsbergsla in reepjes en de tomaten in plakken.
  • Snijd de mozzarella in plakken.
  • Kneed zout, peper en Italiaanse kruiden door de tartaar en vorm 4 hamburgers.
  • Snijd de broodjes door.
  • Bak de bacon krokant en houd apart.
  • Bak de hamburgers in de olijfolie bruin, leg op elke burger een plakje mozzarella en laat smelten.
  • Beleg de broodjes met sla, tomaat, bacon, hamburger, pesto en ketchup.
  • Dek af met de bovenkant van het broodje.

Notities

Serveertip:
Serveer met frietjes of een salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Chianti of een Montepulciano.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gehaktballetjes met Mediterrane Smaak

Gehaktballetjes met Mediterrane Smaak

Gehaktballetjes met olijven, kappertjes en Provençaalse kruiden, een smaakvolle mediterrane traktatie.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 30 g fijngehakte kappertjes
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 500 g rundergehakt
  • 50 g gehakte zwarte olijven
  • Peper
  • 1.5 tl Provençaalse kruiden
  • ½ tl zout

Instructies

  • Kneed door het rundergehakt: de uitgeperste teen knoflook, de gehakte zwarte olijven, de Provençaalse kruiden, zout, peper en de fijngehakte kappertjes.
  • Vorm er ballen van.
  • Bak de ballen in de boter in 10-15 minuten gaar.

Notities

Serveertip:
Lekker met Italiaanse ketchup.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Chianti of een Montepulciano.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Kalkoenballetjes met Ananas en Sesam

Kalkoenballetjes met Ananas en Sesam

Sappige kalkoenballetjes met een zoete toets van ananas en een hartige sesamkorst.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kalkoen, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 ananasschijven uit blik fijngehakt
  • 50 g boter
  • 2 el bakgember
  • 500 g kalkoengehakt Friki
  • 1 el sesamzaadjes
  • 2 el sojasaus
  • Peper
  • ¾ tl zout

Instructies

  • Kneed door het kalkoengehakt: de fijngehakte ananasschijven, de bakgember, de sojasaus, zout, peper en 1 eetlepel sesamzaadjes.
  • Vorm 8 ballen van het gehakt.
  • Rol de ballen door sesamzaadjes.
  • Bak de ballen in de boter in 10-15 minuten gaar.

Notities

Serveertip:
Lekker met sambal manis.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gehaktballetjes met Ham en Kaasvulling

Gehaktballetjes met Ham en Kaasvulling

Gehaktballen gevuld met kaas, op smaak gebracht met ham en peterselie. Een hartig en smakelijk gerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 400 g half-om-half gehakt
  • 60 g fijngesneden ham
  • ½ el gehakte peterselie
  • 8 blokjes belegen kaas 2 cm
  • ½ el mosterd
  • Peper
  • ½ tl zout

Instructies

  • Kneed door het gehakt: de fijngesneden ham, de gehakte peterselie, de mosterd, zout en peper.
  • Vorm 8 ballen van het gehakt.
  • Kneed in elke bal een blokje belegen kaas.
  • Braad de gehaktballen in de boter in 10-15 minuten gaar.

Notities

Serveertip:
Lekker met grove mosterd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g