Patatje kapsalon

Patatje kapsalon

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 600 gram lamsschouder in reepjes gesneden
  • 3 el shoarmakruiden
  • 1 zakje ijsbergsla
  • ½ st komkommer
  • 8 kerstomaatjes
  • 600 gram patat
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • tijm
  • bieslook
  • zout
  • 4 el olijfolie

Instructies

  • Meng in een kom(metje) de mayonaise en de yoghurt.
  • Verwijder de velletjes van de knoflook.
  • Pers de knoflook uit boven de kom.
  • Doe wat tijm en bieslook in de kom en meng goed door elkaar.
  • Zet tot gebruik weg in de koelkast.
  • Meng de shoarma kruiden door het vlees.
  • Verwarm 3 el olijfolie in een koekenpan en bak de shoarma.
  • Bak de patat in de oven, airfryer of friteuse.
  • Snijd intussen de komkommer in plakjes en snijd de tomaatjes door midden.
  • Verdeel de ijsbergsla, komkommer en de tomaatjes over de borden.
  • Sprenkel wat olijfolie over de ijsbergsla.
  • Zodra de patat en de shoarma gaar zijn verdeel je deze ook over de borden.
  • Zout de patat.
  • Verdeel wat knoflooksaus over het shoarmavlees.
  • Zet de rest van de saus op tafel.

Gevuld speculaas van Harry Bloksma

Gevuld speculaas van Harry Bloksma

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Sinterklaas
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Speculaasdeeg

  • 500 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 160 gram witte basterdsuiker
  • 70 gram bruine basterdsuiker
  • 270 gram boter koude
  • 15 ml melk
  • 1 ei
  • 2 el speculaaskruiden

Amandelspijs

  • 250 gram amandelen
  • 250 gram suiker
  • 1 eiwit

Extra nodig

  • 1 eidooier
  • 1 scheutje slagroom

Instructies

Speculaasdeeg

  • Maak op het aanrecht een kuiltje in de bloem en strooi het bakpoeder over de bloem.
  • Meng in het kuiltje de boter, witte- en donkere basterdsuiker, melk, ei en de speculaaskruiden met elkaar.
  • Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Amandelspijs

  • Maal de amandelen met de suiker fijn in het bakje van de staafmixer.
  • Voeg het eiwit toe en meng tot spijs.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen.
  • Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier.
  • Rol het deeg uit en bekleed de bodem van de bakvorm met de helft van het deeg.
  • Verdeel het amandelspijs over de bodem en dek af met de rest van het deeg.
  • Meng de eidooier met de slagroom en bestrijk het deeg ermee.
  • Druk de amandelen in vier gelijke rijen in het deeg.
  • Bestrijk nogmaals met het eidooiermengsel.
  • Bak het gevuld speculaas circa 45 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen en snijd in 16 gelijke stukken.

Gemarineerde lamskoteletten

Gemarineerde lamskoteletten

Voorbereidingstijd30 minuten
marineertijd2 uur
Recept categorieën: Lamsvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 lamskoteletten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl tijm
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 tl tomatenpuree
  • zout peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Meng in een schaal de kurkuma, komijn, paprikapoeder, oregano, tijm, knoflook, peper met 1 el olijfolie tot een marinade.
  • Verdeel de marinade over de koteletten en laat deze minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan.
  • Bak de koteletten met de marinade.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat deze meebakken.
  • Afhankelijk van de dikte zo'n 5 minuten per zijde.
  • Strooi een klein beetje zout over de koteletten.

Notities

Serveer met frietjes en een tomatensalade.

Kipvleugels gegrild in de oven

Kipvleugels gegrild in de oven

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kipvleugels
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 5 cl ketchup
  • 5 cl sojasaus
  • eetlepel(s) olijfolie
  • cl witte wijnazijn
  • citroensap
  • eetlepel(s) rietsuiker
  • cl whisky
  • 1 tabasco
  • voorgekookte krieltjes
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Meng in een ruime kom: de knoflook, olijfolie, ketchup, sojasaus, komijn. koriander, kurkuma, witte wijnazijn, citroensap, rietsuiker, whisky, tabasco, zout, peper.
  • Voeg de kipvleugels toe.
  • Meng goed door elkaar.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en laat minimaal 4 uur marineren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 220°.
  • Leg de kipvleugels op een bakplaat bedekt met een vel bakpapier.
  • Bak de kipvleugels in 30 minuten.
  • Keer de vleugels regelmatig en bestrijk regelmatig met de marinade.
  • Bak intussen de krieltjes in wat boter met een scheutje olijfolie.
  • Verdeel over de borden en geef er bbq-saus bij.

Karbonade met gebakken ananas

Karbonade met gebakken ananas

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Marineertijd2 uur
Recept categorieën: Fruit, Varkensvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 schouderkarbonades
  • 2 schijven ananas
  • 1 eetlepel(s) Provençaalse kruiden
  • 1 tl Colombo kruiden
  • olijfolie
  • 1 eetlepel(s) boter
  • 5 cl rum
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Strooi de Provençaalse en de Colombo kruiden aan beide zijden over de karbonades.
  • Giet een eetlepel olie over de karbonades en laat 2 uur marineren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Verhit in een koekenpan een scheutje olie en bak de karbonades aan beide zijden aan.
  • Bestrooi met wat zout en peper.
  • Verhit in een andere koekenpan een eetlepel olie en de boter en bak de ananasschijven aan beide zijden.
  • Bestrooi met een klein beetje colombokruiden, de rum en 2 el ananassap.
  • Leg de karbonades in een ovenschaal.
  • Leg de ananasschijven op de karbonades.
  • Giet het bakvocht van de ananas over de karbonades met het citroensap.
  • Zet de schaal in de oven en laat nog 12 tot 15 minuten garen, afhankelijk van de dikte van de karbonades.
  • Serveer en geef er b.v. gebakken aardappels bij.

Gazpacho van  Harry Bloksma

Gazpacho van  Harry Bloksma

Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gram rijpe tomaten
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 hele komkommer met schil
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ bosje basilicum

Instructies

  • Snijd de tomaten in stukken.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze ook in stukken.
  • Snijd de komkommer in stukken.
  • Snijd de rode peper overlangs door midden en haal de zaadlijsten en de zaadjes eruit.
  • Snijd hem dan in stukken.
  • Pel de knoflook en snijd hem in plakjes.
  • Doe alles in een blender en maal fijn.
  • Voeg de wijnazijn en de balsamicoazijn toe.
  • Scheur de basilicum in stukjes.
  • Houd wat achter voor de garnering en doe de rest in de blender.
  • Laat de blender nog even draaien zodat de azijn en de basilicum zich goed mengen.
  • Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Verdeel de soep over de kommen en garneer met basilicum.

Vienetta ijs

Vienetta ijs

Recept categorieën: IJs
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter slagroom liefst 40% vetgehalte
  • 350 g chocola pure / je kunt ook half puur en half melkchocolade nemen
  • 250 g suiker
  • 4 eieren
  • 2 vanillestokjes
  • 1 eetlepel(s) vanille extract zelfgemaakt
  • snufje zout

Instructies

  • Neem een vel bakpapier en teken hierop de grote van de broodvorm uit.
  • Bekleed de broodvorm met plasticfolie.
  • Als je de vorm insmeert met boter dan blijft de folie beter plakken en kun je de folie zo strak mogelijk verdelen in de vorm.
  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  • Roer goed door.
  • Neem het vel bakpapier en smeer nu de chocolade in een dunne laag uit over de tekening. Herhaal dit tot je chocolade op is.
  • Laat de chocolade nu uitharden.
  • Dit kun je doen op kamertemperatuur, in de koelkast of in de diepvries.
  • Begin pas met de bereiding van de eieren als de chocolade geheel hard is.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout en voeg beetje voor beetje 125 gr suiker toe.
  • Klop tot er mooie witte stijve pieken ontstaan.
  • Zet het eiwit in de koelkast.
  • Klop de overige 125 gr suiker samen met de eidooiers tot een luchtige ruban.
  • Zet de geklopte eidooiers even in de koelkast.
  • Klop de slagroom samen met de zaadjes van de vanilleboontjes en het vanille extract lobbig (yoghurt dikte).
  • Neem de geklopte eidooiers erbij en verdeel ze over de slagroom.
  • Klop nu verder zodat het geheel gemengd is.
  • Spatel nu het eiwit onder de slagroom.
  • Vul een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit een laag slagroom op de bodem.
  • Leg hierop een chocoladeplaat.
  • Weer een laag slagroom en een chocoladeplaat.
  • Ga zo door tot alles op is en eindig altijd met een laag slagroom.
  • Klop lichtjes met de vorm op het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.
  • Dek af met plastic folie en zet de vorm minimaal 5 uur in de diepvries.
  • Haal het ijs vlak voor het serveren uit de diepvries en stort het ijs op een mooie schaal. Versier het ijs nog eventueel met wat chocoladekrullen of cacaopoeder of smelt nog wat chocolade en trek sliertjes hiermee over het ijs.
  • Snijd het ijs in mooie stukken en serveer direct.

Koud bakken Speculaas met chocoladeganache en rood fruit

Koud bakken Speculaas met chocoladeganache en rood fruit

Recept categorieën: Chocolade, Fruit, Taart
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram speculoos heel fijn gemalen
  • 200 gram gesmolten boter
  • 300 gram chocolade naar keuze
  • 300 ml slagroom niet geklopt
  • Doosje aardbeien
  • Een paar frambozen
  • poedersuiker

Instructies

  • Smelt de boter en voeg dit bij de fijn gemalen speculoos.
  • Roer goed door totdat alles met elkaar gemengd is.
  • Neem de vlaaibodem en vul deze met de koekjes.
  • Strijk mooi uit en vul met een theelepeltje de randen mooi op.
  • Zet de bodem in de koelkast.
  • Breng 200 ml slagroom aan de kook en hak de chocolade fijn.
  • Doe de chocolade in een kom en voeg de warme room toe.
  • Roer door totdat de chocolade gesmolten is.
  • Voeg nu de resterende 100 ml room toe, roer door en zet in de koelkast totdat de chocoladeganache helemaal koud is.
  • Klop de chocolade ganache op tot een romige maar stevige crème.
  • Vul de bodem hiermee en strijk glad.
  • Snij de aardbeien in stukjes en leg ze op de ganache.
  • In het midden leg je enkele frambozen.
  • Bestrooi met wat poedersuiker.

Koekjes met chocolade dip

Koekjes met chocolade dip

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram echte boter ongezouten / op kamertemperatuur
  • 250 gram poedersuiker
  • 500 gram zelfrijzende bloem
  • 200 gram chocolade naar keuze
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 2 stokjes vanille Zaadjes of vanille extract
  • Snuifje zout

Eventueel

  • een klein scheutje melk

Instructies

  • Meng alle ingrediënten behalve de melk in een kom tot een geheel.
  • Als je deeg te droog is kun je eventueel een beetje melk toevoegen.
  • Laat het deeg een 20 minuutjes rusten in de koelkast.
  • Rol het dan met een deegrol uit en snijd er rechthoekjes uit.
  • Ik heb bv een ravioli rolmesje gebruikt om ze uit te snijden.
  • Je kunt met een vork losjes over het deeg duwen zodat je lijntjes krijgt.
  • Deze blijf je na het bakken dan zien.
  • Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze in een voor verwarmde oven van 185°C in ca 15 à 16 minuutjes gaar.
  • Ze zijn gaar als er een mooi lichtbruin randje rond het koekje zit.
  • Leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en dip een helft van de koekjes er in.
  • Schud de overtollige chocolade van het koekje en leg ze dan op een vel bakpapier om uit te harden.

Kinderchocolade Cupcake

Kinderchocolade Cupcake

Recept categorieën: Chocolade, Cupcakes / Muffins
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 150 g Suiker
  • 1 Snufje zout
  • Vanille extrakt
  • 2 Eieren kamertemperatuur
  • 160 g Bloem
  • 30 g Cacaopoeder
  • ½ tl Bakpoeder
  • ¼ tl Natrium bicarbonaat
  • 100 g pure chocolade gesmolten
  • eventueel Een beetje melk kamertemperatuur

Voor de topping:

  • 16 reepjes kinderchocolade
  • 200 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone

Extra:

  • chocolade boontjes om te decoreren
  • stukjes Kinderchocolade om te decoreren

Instructies

Werkwijze voor de chocolade cupcakes:

  • Boter, suiker, zout en vanille extract mixen tot een crème.
  • Eieren 1 voor 1 toevoegen en goed laten opnemen in de massa.
  • De droge benodigdheden zeven en toevoegen.
  • De gesmolten pure chocolade toevoegen en als het beslag nu iets te stevig is schenk er een scheutje melk bij.
  • Neem een ijsschep en vul de cupcake papiertjes met een bolletje deeg.
  • Bak de cupcakes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 °.
  • Doe altijd de prikkertest om te zien of ze gaar zijn !
  • Laat de cupcakes volledig afkoelen.
  • Vul een spuitzak met de topping en spuit de cupcakes mooi op.
  • Snij de resterende reepjes chocolade in kleine blokjes en steek ze in de topping.
  • Werk af met een cacaoboontje.
  • Zet ze in de koelkast om op te stijven.
  • Neem ze een half uurtje voor het serveren uit de koelkast .